31/1/20

Η 31η Ιανουαρίου στην Ιστορία

1208. Στη Σουηδία έγινε η Μάχη του Λένα. Ήταν μια σημαντική μάχη μεταξύ του επαγγελματικού στρατούς των Δανών, (18000) που υποστήριζαν τον έκπτωτο βασιλιά της Σουηδίας Σβέρκερ Β και στους Σουηδούς αγρότες του Πρίγκιπα Ερικ. Νίκησαν οι 10000 (ερασιτέχνες) Σουηδοί. 


1418.Πέθανε ο ηγεμόνας της Βλαχίας από 1386,  Μιρτσέα ο Πρεσβύτερος, μια από της μεγαλύτερες μορφές  του αντι-οθωμανικού αγώνα.

1504. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Λυών με την οποία το Βασίλειο της Γαλλίας παραχώρησε το βασίλειο της Νεαπολέως στον Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας. ημερολόγια.

 1578 .Οι ισπανικές δυνάμεις υπό τον Δον Ζουάν τον Αυστριακό νίκησαν τους Ολλανδούς στη μάχη του Ζαμπλού και άρχισαν την ανάκτηση του ελεγχου των γαλλόφωνων Νότιων Κάτω Χωρών. 

1793. Η Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι δέχτηκε την προσάρτηση της Νίκαιας στην Γαλλία. 

1808 . Ο στρατάρχης του Ναπολέοντα Αύγουστος Φρειδερίκος Λουδοβίκος ντε Βις Μαρμόν που έλαβε και τον τίτλο του Δούκα της Ραγούζας προσάρτησε την πόλη στη Γαλλία και κατάργησε τη Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ. 

1849. Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατάργησε το νόμο του καλαμποκιού . 


1859. Ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι η «Σκούπστινα του Αγίου Ανδρέα», η οποία άρχισε τις εργασίες της στις 30 Νοεμβρίου του 1858. Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και των Συνταγματικών παραιτήθηκε
 ο ηγεμών Αλέξανδρος Καραγιώργεβιτς και επανήλθαν οι Ομπρένοβιτς, με τον Μίλος. 

1878 . Κατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου (1877-1878) κηρύχτηκε η ανακωχή.


1899. Σχηματίστηκε η δέκατη όγδοη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Φιλελεύθερο Ντιμίταρ Γκρεκόφ που καταγόταν από την Βασσαραβία. 

1914. Επέστεψε στην Αθήνα από την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, Οι Μεγάλες Δυνάμεις, (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία, γνωστοποίησαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα αναγνωρίσουν την κατοχή των νησιών του Αιγαίου, εφόσον αποσυρθεί από την Βόρεια Ήπειρο και την νήσο Σάσων ο ελληνικός Στρατός. 

1915. Ο Καρλ Χέλφεριχ έγινε υπουργός θησαυροφυλάκιου του Ράιχ, και υπεύθυνος για χρηματοδότηση του Πολέμου της γερμανική αυτοκρατορίας. 
Η γερμανική 9η Στρατιά χρησιμοποίησε δηλητηριώδη αέρια κατά των Ρώσων στο Μπολιμόφ . Το ψύχος (-21 βαθμοί) εμπόδισε την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος . 

1917. Η Γερμανία ανακοίνωσε απεριόριστο πόλεμο των υποβρυχίων.

 1927. Η Διασυμμαχική Επιτροπή στρατιωτικού έλεγχου επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία έχει συμμορφωθεί με τον αφοπλισμό σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. 

1929 . Ο Τρότσκι εξορίστηκε στην Αλμα Ατα. 

1930. Άρχισε η Ναυτική Διάσκεψη του Λονδίνου, στην οποία οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις , Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία, συζήτησαν τον περιορισμό των ναυτικών τους εξοπλισμών και τον ρόλο των υποβρυχίων. 

1934. Ο Τζιμ Λόντος νίκησε στο Σικάγο, μπροστά σε 20.000 θεατές, σε αγώνα μεχρι τελικής πτώσεως τον Τζόε Σαβόλντι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ ανακοίνωσε την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου στα 59,6 σεντς και καθόρισε την τιμή του χρυσού ανά ουγγιά σε 35 δολάρια.

1935. Η ΕΣΣΔ ζήτησε από την Ιαπωνία να αποσυρθεί από τα εδάφη της Μαντζουρίας.



1941.  Ο Ελληνικός Λαός κήδευσε τον κυβερνήτη του. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλη τη Μητρόπολη τωνΑθηνών και στο Α' νεκροταφείο Αθηνών έγινε η ταφή του Ιωάννη-Μιχαήλ Μεταξά, που  διατέλεσε πρωθυπουργός από την 4η Αυγούστου 1936 έως την ημέρα του θανάτου του.
Τερματίστηκαν οι μάχες στην Τρεμπεσίνα της Αλβανίας. 

1943. Ο Γερμανός στρατάρχης Φρίντριχ Πάουλους παραδόθηκε στους Σοβιετικούς στο Στάλινγκραντ, ακολουθούμενος δύο ημέρες αργότερα από το υπόλοιπο της Έκτης Στρατιάς. 

1944. Εκτέλεση 50 κομμουνιστών από τις αρχές κατοχής σε αντίποινα για τη δολοφονία από την ΟΠΛΑ, 5 ημέρες νωρίτερα, του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Καλύβα.

 1945 Στην Ιταλία καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορία των γυναικών.

 1946. Η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας υιοθέτησε το νέο Ομοσπονδιακό σύνταγμα που δημιουργούσε έξι συνιστώσες Λαϊκές Δημοκρατίες. Τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

1949. Ολοκληρώθηκαν στους Ψαράδες της Μικρής Πρέσπας οι εργασίες της 5ης Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος 26 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου. Στην 5η Ολομέλεια . Ανάμεσά τους, Β. Μπαρτζιώτας, Π. Δανιηλίδης, Π. Σινάκος, Κ. Καραγιώργης, Μ. Πορφυρογένης, Δ. Βλαντάς, Π. Μαυρομμάτης, Ι. Ιωαννίδης, Κ. Λουλές, Χ. Χατζηβασιλείου, Α. Γκρόζος, Λ. Στρίγγος, Γ. Ερυθριάδης, Χ.Φλωράκης. Η Ολομέλεια εξέλεξε σε τακτικά μέλη της ΚΕ τους Γιώργη Βοντίτσιο – Γούσια, Κώστα Καραγιώργη, Βαγγέλη Βασβανά, Βασίλη Κοτσάβρα και Κώστα Κολιγιάννη, που μέχρι τότε ήταν αναπληρωματικά. Επίσης προσέλαβε σαν αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Στέφανο Γκιουζέλη. Η Ολομέλεια προχώρησε, επίσης, σε ορισμένες καθαιρέσεις και διαγραφές μελών της. Συγκεκριμένα: Καθαίρεσε τον Ν. Ρουμελιώτη από αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και τον διέγραψε από μέλος του Κόμματος σαν λιποτάκτη του κομμουνιστικού αγώνα. Ακόμη, καθαίρεσε από τακτικά μέλη της ΚΕ τους Θανάση Χατζή και Μήτσο Βατουσιανό και από αναπληρωματικά τους Μιχάλη Τσάντη και Φώκο Βέτα. Τέλος, απάλλαξε από τα καθήκοντά της την Χρύσα Χατζηβασιλείου επειδή ήταν βαριά άρρωστη.
Ο Ζαχαριάδης έρριξε το σύνθημα αυτοδιάθεσης των Σλαβομακεδόνων πού ζούσαν στην Ελλάδα. Υποσχέθηκε στους Σλαβομακεδόνες «εθνική αποκατάσταση)». Η 5η ολομέλειας, αποφάσισε τη δημιουργία ανεξάρτητου «Μακεδονικού Κράτους». Η κατάπτυστη απόφαση της 5ης Ολομέλειας έλεγε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα, ο Μακεδονικός (Σλαβομακεδονικός) λαός τα ‘δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσία, που προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να τη αποκτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού τους». Αμέσως μετά την λήξη των εργασιών της 5ης Ολομελείας ανεσχηματίσθηκε η «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση» και εις αυτήν συμμετέχουν πλέον και οι Βουλγαρικής συνειδήσεως σλαβόφωνοι «Νοφίτες»: Πασκάλ Μητρόφσκυ, Σταύρο Γκότσεφ και Βαγγέλη ή Γκέλο Κόϊτσεφ.

 1950 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη δημιουργία της βόμβας υδρογόνου. 

1956. Ο Γκι Μολέ έγινε Πρωθυπουργός στη Γαλλία.
 1962. Στη διάσκεψη της Ουρουγουάη , με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Κούβα εκδιώχθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

 1966.Οι Αμερικανοί, ξεκίνησαν μαζικούς βομβαρδισμούς θέσεων των ανταρτών στον πόλεμο του Βιετνάμ. 

1968. Κατά την επίθεση του Τετ, οι Βιετκόνγκ επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαϊγκόν. 

1969. Καθαιρέθηκαν από μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ τα μέλη του Γραφείου Εσωτερικού που δρούσαν στην Ελλάδα, όπως οι Μπάμπης Δρακόπουλος, Νίκος Καρράς, Αντώνης Μπριλλάκη που συμπαρατάχτηκαν με αυτούς που είχαν καθαιρεθεί από την 12η Ολομέλεια και έτσι προέκυψε το ΚΚΕ εσωτερικού. 

1977. Εγκαινιάστηκε στο Παρίσι το Πολιτιστικό Κέντρο Ζορζ Πομπιντού. 

1979 . Ο Αγιατολαχ Χομεινί  , που ανακηρύχτηκε από το «σιωνιστικό» περιοδικό TIME άνθρωπος της χρονιάς το 1979 , «για τη διεθνή επιρροή του και επειδή προσωποποιούσε το Ισλάμ στη Δυτική λαϊκή κουλτούρα», το βράδυ της  31ης Ιανουαρίου επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο της Air France που του παραχώρησε ο Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, και το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου, με την έναρξη του δεκαήμερου των «Προσευχών της Αυγής», αποβιβάστηκε στην Τεχεράνη, όπου τον περίμεναν 6.000.000 άνθρωποι στου δρόμους.
 Η οργάνωση «Ιούνης '78» δολοφόνησε έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης, τον αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη, 49 ετών, που κατηγορήθηκε αλλά αθωώθηκε για βασανισμούς αριστερών στη διάρκεια της δικτατορίας. 

1985.Ολοκληρώθηκε στο Ζάππειο η διάσκεψη των 5 για την ειρήνη και τον αφοπλισμό, με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου,, της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι και της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε και των Προέδρων της Αργεντινής και της Τανζανίας Ραούλ Αλφονσίν και , Τζούλιους Νιερέρε. 

1988. Στο Νταβός συναρτήθηκαν Ανδρέας Παπανδρέου και τον Τουρκούτ Οζάλ βάζοντας το Κυπριακό στο Ράφι. Ο Ανδρεας δήλωσε «Μεα Κούλπα». 

1990 . Άνοιξε στη Μόσχα το πρώτο McDonald στην οδό Μάλαγια Μπρόναγια. 

1996. Στα Ιμια, στις 05:30, οι Τούρκοι έριξαν το ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη Φρεγάτα «Ναβαρίνο» για να διαπιστώσει την παρουσία Τούρκων στη μικρή Ίμια, Χάθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος , οι υποπλοίαρχοι Χρίστος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτωρ Γιαλοψός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην ανατολική Σλαβονία, για την επιτήρηση της διαδικασίας αφοπλισμού. Η Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ελίζαμπεθ Ρεν δήλωσε ότι στη Βοσνία υπάρχουν περίπου 200 έως 300 ομαδικοί τάφοι. 

1997. Σύγκρουση Αλβανών με τη σερβική αστυνομία σο χωριό Πέστοβα κοντά κοντά στο Βουτσίτρν του Κοσσυφοπεδίου σκοτώθηκαν ο «Καπετάνιος του Ουτσεκα Ζαχίρ Παγιαζίτι, ο Χακίφ Ζενουλάχου και ο Εντμοντ Χότζα. Στη μάχη τραυματίστηκαν τρία μέλη του MUP της Σερβίας.Στην Τουρκία, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του παραδοσιακού καλύμματος της κεφαλής των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες.

1998. Το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε ότι η έδρα της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας θα μετακινηθεί από το Πάλε στη Μπάνια Λούκα. 

1999 .Ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυγαδεύτηκε από την Αθήνα στην Κένυα. 

2001. Στην Ολλανδία μετά από εννέα μήνες δίκη το Σκωτικό Δικαστήριο καταδίκασε τηΛιβύης σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση του Λόκερμπι. Το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Αμπντέλ Μπασέτ αλ-Μεγκράχι (49) . Ο συγκατηγορούμενος Αμίν Χαλίφα Φαχίμ αθωώθηκε. 

2002 . Η ιρλανδική Καθολική Εκκλησία συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 110 εκατομμυρίων λιρών σε 3 .500 άνθρωποι που ζούσαν σε εκκλησιαστικά ορφανοτροφεία και είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από κληρικούς.
2006. Στο Σεράγεβο, ο κατάσκοπος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ6, Ύπατος  της  Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάντυ Άσνταουν παρέδωσε καθήκοντα στον διάδοχό του, Κρίστιαν Σβαρτς-Σίλινγκ.
2008. Στη Μητρόπολη Αθηνών τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και στο Α' νεκροταφείο Αθηνών γίνεται η ταφή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Κυρού Χριστόδουλου, κατά κόσμον Χρήστου Παρασκευαΐδη. Διετέλεσε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και στη συνέχεια 19ος  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

2013. Στο Α' νεκροταφείο Αθηνών τελέστηκε  η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του στρατηγού Νικολάου Ντερτιλή, ενός από τους πρωταγωνιστές της επικρατήσεως του στρατιωτικού καθεστώτος της «21ης Απριλίου».
 2015 . Ο Σέρτζιο Ματαρέλα εξελέγη 12ος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: