1/7/20

Η 1η Ιουλίου στην Ιστορία

552. Κατά τον Γοτθικό Πόλεμο, έγινε η Μάχη ή μάχη των Ταγινών (Βουσταγαλλώρωτων), στην Ούμπρια της Ιταλίας, κατά την οποία ο ρωμαϊκός στρατός του Βυζαντίου που διοικούσε ο Ναρσής (25.000) νίκησε τους Οστρογότθους υπό τον βασιλιά Τωτίλα που σκοτώθηκε στη μάχη. Οι Οστρογότθοι έχασαν 6.000 - 7.000 άνδρες.

1097. Η Μάχη του Δορυλαίου: Οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον πρίγκιπα Βοϊμόνδο Α' του Τάραντα νικήσαν τους Σελτζούκους του Κιλίτζ Αρσλάν Α΄.

1431. Ο κοντόσταβλος της Καστίλης Άλβαρο ντε Λούνα νίκησε τον Εμίρη της Γρανάδας Μωάμεθ Θ’ αλλά δεν κατάλαβε την Γρανάδα. Μετά από αυτή τη μάχη, Ιωάννης Β΄ της Καστίλης αναγνώρισε ως σουλτάνο της Γρανάδας τον εγγονό του Μωάμεθ Γιουσούφ.

1526. Οι εξεγερθέντες γερμανοί αγρότες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις της Σουηβικής Ένωσης στη μάχη της λίμνης Ζελ στις Αυστριακές Άλπεις.
1569 . Υπογράφηκε η Ένωση του Λούμπλιν με την οποία δημιουργήθηκε το δυαδϊκό βασίλειο της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Η Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία της Πολωνίας) ήταν δυϊκό κυρίαρχο βασίλειο της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Ήταν το μεγαλύτερο και ένα από τα πιο πολυπληθή κράτη στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα., με έκταση 1.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό πολυεθνικό, συνόλου 11 εκατομμυρίων .


1644 . Κατά τον τριακονταετή πόλεμο έγινε η 4η Ναυμαχία του Κόλεμπεργκ στην οποία ο στόλος της Δανίας που διοικούσε βασιλιάς Χριστιανός Δ , νίκησε τον σουηδικό, του οποίου ο διοικητής σκοτώθηκε στη μάχη. Ο Χριστιανός έχασε το μάτι του. 

1655. Ο σουηδικός «κατακλυσμός» έπεσε πάνω στο κεφάλι των Πολωνών.
Ο σουηδικός στρατός υπό τον Καρόλο X εισέβαλε στην Πολωνία και κατέλαβε το Ντιναμπούργκ, αρχίζοντας τον δεύτερο Βόρειο πόλεμο. Σύμφωνα με Πολωνούς ιστορικούς οι Σουηδοί εισβολείς λεηλάτησαν και κατέστρεψαν 188 πόλεις και κωμοπόλεις, 81 κάστρα και 136 εκκλησίες και αποκόμισαν λεία που υπολογίζεται σε 4 δισεκατομμύρια ζλότι εκείνης της εποχής.

1661. Σε ένα χωριό στην Εσθονία υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του ρωσο-σουηδικού πόλεμου . (1656-1658). Με βάση τους όρους της Συνθήκης, Ρωσία επέστρεψε στη Σουηδία όλα τα καταληφθέντα οι συλλήφθείες εδάφη και επιπλέον, όλα τα σκάφη που ναυπηγήθηκαν για την πολιορκία της Ρίγας καταστράφηκαν .

1807. Στις 19 Ιουνίου/1η Ιουλίου διεξήχθη η ναυμαχία του Άθω ανάμεσα στον τουρκικό και τον ρωσικό στόλο υπό τον ναύαρχο Ντιμίτρι Σενιάβιν .

1810 . Ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης αποφάσισε να παραιτηθεί από το Στέμμα της Ολλανδία. 


1820.  Ορισμένες μονάδες του Στρατού των Βουρβόνων στη Νώλα της Καμπανίας υπό τους νεαρούς αξιωματικούς Μικέλε Μορέλι και Τζιουζέπε Σαλβιάτι επαναστάτησαν  εναντίον της κυβέρνησης του Φερδινάνδου και απαίτησαν ένα σύνταγμα, όπως αυτό της  Ισπανίας.


1821.  22 οπλαρχηγοί αναγνώρισαν στο στρατόπεδο των Τρικόρφων  τον Δημήτριο Υψηλάντη ως αρχιστράτηγο και του ανέθεσαν  την αρχηγία της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Είχε προηγηθεί η διαφωνία μεταξύ προκρίτων και του Υψηλάντη σχετικά με το θέμα της οργάνωσης και διοίκησης των πολιτικών και στρατιωτικών πραγμάτων.

1823.Διακήρυξη του σχηματισμού της Συνομοσπονδίας των Ηνωμένων Επαρχιών της Κεντρικής Αμερικής από την οποία το 1839 αναδυθήκαν ως ανεξάρτητες δημοκρατίες η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα.
1828.  Άρχισε η λειτουργία της   Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Ναυπλιο με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», ,με Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ιδρύσεως της υπογράφηκε , στις 21 Δεκεμβρίου 1828. 

1839. Πέθανε ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μαχμούντ Β ́ που βασίλευσε από το 1808 μέχρι το θάνατό του το 1839.
1862. Ιδρύθηκε  η Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη στην Αγία Πετρούπολη
 1887. Άρχισε να λειτουργεί στο Βελιγράδι στο σπίτι του καθηγητή Μίλαν Νεντελίκοβιτς. ο πρώτος αστρονομικός και μετεωρολογικός σταθμός στη Σερβία. 1890. Η Γερμανικής Αυτοκρατορία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπόγραψαν τη Συνθήκη των αποικιών στο Βερολίνο.

1904. Στο Σεντ Λούις άρχισαν οι θερινοί Ολυμπιακούς Αγώνες 1909. Τη νύχτα της 1ης/14 Ιουλίου 1909 έγινε στην περιοχή της Αμαλιάδας καταστρεπτικός σεισμός που κατέστρεψε το χωριό Χάβαρι. Οι νεκροί ήταν 25. Ο γεωλόγος που εξέτασε το έδαφος υπέδειξε καταλληλότερο έδαφος για να ξανακτιστεί το χωριό στη θέση Μηλίτσες 1 χμ. νοτιότερα του παλιού. Ο παλιός οικισμός ονομάστηκε Παλιοχάβαρι.

1913. Την 1η/14η Ιουλίου το 21ο σύνταγμα πεζικού της 7ης μεραρχίας απελευθέρωσε μετά από αγώνα την Δράμα.

1916 . Κατά πρώτη μέρα της μάχης του Σομμ, σκοτώθηκαν 19.240 στρατιώτες του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στρατού και 38.000 τραυματίστηκαν.

1921. Ιδρύθηκε στη Σαγκάη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας που το 1949 πήρε την εξουσία.
1931 . Επίσημα εγκαίνια του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Μιλάνου
1932. Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία του Βενιζέλου, το ΚΚΕ διοργάνωσε συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.


1940. Η Γερμανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις διπλωματικές τους αποστολές  από τη Νορβηγία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μέχρι τις 15 Ιουλίου, διότι τα Πολιτικά ζητήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω τις πρεσβείας  τουςστο Βερολίνο. Η Ιταλία απειλούσε να αναλάβει δράση εναντίον της Ελλάδας, διότι "κατείχε αποδείξεις ότι βρετανικά πολεμικά σκάφη χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα με σκοπό την επίθεση ενάντια στις ναυτικές δυνάμεις της Ιταλίας". Στον Ατλαντικό, με στίγμα 46°20′N και 14°30′W, βυθίστηκε πεντακόσια περίπου μίλια νοτιοδυτικά της Αγγλίας, έμφορτο σιτηρών με προορισμό το λιμάνι του Avonmouth της Μεγάλης Βρετανίας το  φορτηγό ατμόπλοιο “Αδάμαστος”, πρώην “Hanover” , ιδιοκτησίας Λαιμού, από το γερμανικό υποβρύχιο U-29.Και τα 25 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν μετά από 4 ημέρες από το βρετανικό υπερωκεάνειο “Orcades” που τους άφησε  στο Γιβραλτάρ.

1942. Οι Γερμανοί , μετά από οκτώ μήνες πολιορκία, κατέλαβαν την Σεβαστούπολη στη χερσόνησο της Κριμαίας. Στην Αίγυπτο άρχισε η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν.

1943.Τις πρωινές ώρες της 1η Ιουλίου 1943 γερμανικά στούκας, βομβάρδισαν το χωριό Νικολίτσι στην Ήπειρο γιατί είχαν πληροφορίες ότι εκεί βρισκόταν ο Ναπ. Ζέρβας.Από το βομβαρδισμό έγιναν πολλές καταστροφές και σκοτώθηκαν από θραύσματα βόμβας οι Χρήστος Κ. Τζόλος (14), και Λάμπρος Οικονόμου (85) και ο Τούσης Κωνσταντίνος (20) που γαζώθηκε.

1944. Άρχισε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Αποφασίστηκε η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και το αντικατέστησε τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1948. Στα Τίρανα, η αλβανική ηγεσία αποφάσισε  να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1950. Οι πρώτοι 450 Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Νότια Κορέα.

1958. Στη Κύπρο στην περιοχή Μηλικουρίου οι Άγγλοι έκαναν μεγάλης εκτάσεως στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να συλληφθεί ο Διγενής.

1959. Και η Οκά 300.Αρχίισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το κιλό αντί της οκάς.

1960 . Συνομιλίες Καραμανλή -Τίτο, νησίδα Βάνγκα, απέναντι από το Μπριόνι.Η Ιταλική Σομαλία έγινε ανεξάρτητη και ενώθηκε  με τη Σομαλιλάνδη, τερματίζοντας την ιταλική διοίκηση.

1963. Ανακοινώθηκε η αγορά του Σκορπιού από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ο πρώην διπλωμάτης Κιμ Φίλμπυ είχε εργαστεί ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

1964. Η Τουρκία κατάργησε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ίμβρου και της Τενέδου.

1965. Ξεκίνησε η Κρίση των Ιουλιανών. Ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου ζήτησε από τον υπουργό Αμύνης Πέτρο Γαρουφαλιά να παραιτηθεί και εκείνος αρνήθηκε με την πλήρη κάλυψη των ανακτόρων.

1966 . Πραγματοποιήθηκε η « Ολομέλεια του Μπριόνι» της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών κατά την οποία καθαιρέθηκε από τα αξιώματά του και διαγράφηκε από την Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, ο Αλεξάνταρ Ράνκοβιτς με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, της προετοιμασίας πραξικοπήματος, της δημιουργίας προσωπικού μηχανισμού στις Μυστικές Υπηρεσίες (UDBA) και της υπόθαλψης του Σέρβικου Εθνικισμού. Μαζί του διαγράφηκε και το μέλος του ΚΚ Σερβίας Σβέτισλαβ Στεφάνοβιτς. 


1968 . Υπογράφηκε στη Γενεύη από περίπου εξήντα χώρες η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

1969. Το Κοινοβούλιο της Δανίας κατάργησε τη λογοκρισία των ενηλίκων και απελευθέρωσε  την  πορνογραφία.

1972 .Ο Ανδρέας Μπάαντερ , ο Γιαν-Καρλ Ράσπε και ο Χόλγκερ Μάινς της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, συνελήφθησαν  στη Φρανκφούρτη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας άρχισε η σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.


1974.Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες και τον περιορισμό του αριθμού των ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

1983. Άρχισε η πρώτη εξάμηνη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΟΚ που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο κορυφής του Ζαππείου . 


1987. Τέθηκε σε ισχύ η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη

1989. Το βρώμικο καλοκαίρι του 1989. Ο Τζαννής Τζανετάκης έλαβε από τον Σαρτζετάκη την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης της «κάθαρσης».

1991 . Σε συνάντηση στην Πράγα, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης αποφάσισαν της διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Στο Βελιγράδι, με την παρουσία της Τρόικας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,
 ο Κροάτης Στιέπαν Μέσιτς ανέλαβε Πρόεδρος της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας. Με την ιδιότητα αυτή, ο Μέσιτς παρέμεινε επισήμως 3 μήνες, και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο της Κροατίας είπε : «Νομίζω ότι , η Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει πια!».

1995. Σε δύο φορές ισόβια καταδικάστηκαν οι σατανιστές Ασημάκης Κατσούλας και Μάνος Δημητροκάλλης. Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε  η Δήμητρα Μαργέτη.

2000 . Άνοιξε για την κυκλοφορία η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο που συνδέει τη Σουηδία και τη Δανία.

2005 . Η Ιταλία κατάργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
2009 . Τα Σουηδικά έγιναν  η επίσημη γλώσσα της Σουηδίας
2013. Η Κροατία έγινε το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2015.  Σε καθεστώς καθυστερήσεως πληρωμών έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε. Με ανακοίνωση του EFSF έληξε  και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η χώρα βρίσκεται πλέον χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, άφησε  ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το δημοψήφισμα.
-Να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κάλεσε τους πολίτες ο Τσιπρόφσκι , επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβερνήσεως, με στόχο μία καλύτερη συμφωνία. «Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: