26/7/20

Η 26η Ιουλίου στην Ιστορία

811. Δεκαπέντε ημέρες μετά την πυρπόληση της Πλίσκας οι Βούλγαροι του Κρούμου, που «μίσθωσαν Άβαρους και Σλάβους», επιτέθηκαν τη νύχτα της 25ης προς την 26η Ιουλίου, στο στρατόπεδο του Νικηφόρου Α´ στους κοιμώμενους βυζαντινούς, στην Κλεισούρα της Βαρμπίζα.
 Καθώς οι βυζαντινοί στρατιώτες είχαν κατασκηνώσει σε μακρινή απόσταση μεταξύ τους, δεν αντιλήφθηκαν ταυτόχρονα τι ακριβώς συνέβαινε. Οι Βούλγαροι εισήλθαν στη σκηνή του αυτοκράτορα και τον συνέλαβαν μαζί με τους επιτελείς του. Ο Κρούμος διέταξε τον αποκεφαλισμό του και κρέμασε το κρανίο του Νικηφόρου σε έναν πάσαλο για αρκετές μέρες ενω στη συνέχεια το περιέβαλε με άργυρο, κατασκευάζοντας ένα κύπελλο. 
Ο γιος του Νικηφόρου Σταυράκιος, που ηγείτο των επιλέκτων «Ικανάτων» τραυματίστηκε αλλά κατάφερε να φθάσει στην Αδριανούπολη, όπου αναγορεύτηκε νέος αυτοκράτορας. Σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκε στην Κων/πολη, όπου παραιτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου και πέθανε σε μοναστήρι στις 11 Ιανουαρίου του 812. Ο Νικηφόρος ανέβηκε στον θρόνο με συνομωσία που ανέθρεψε την Ειρήνη την Αθηναία. Τον στρατό του τον διέλυσαν οι εικονόφιλοι Στουδίκτες και οι «δυσαρεστημένοι», διότι ο Νικηφόρος πέρασε από δίκη όσους πλούτισαν επί Ειρήνης, και τους υποχρέωσε να επιστρέψουν τα παρανόμως κτηθέντα. 

920. Στην Ισπανία ο στρατός των Χριστιανών από τη Ναβάρρα και τη Λεόν υπέστη συντριπτική ήττα στη Παμπλόνα από τους Μουσουλμάνους του Εμιράτου της Κόρδοβα.
1309. Ο Ερρίκος Ζ ́ του Λουξεμβούργου που ήταν βασιλιάς της Γερμανίας από το 1308 αναγνωρίστηκε  ως «Rex Romanorum» από τον Πάπα Κλήμη Ε.

 1343. Εξέγερση στην Φλωρεντία, κατά του Δούκα των Αθηνών, Βάλτερ  ντε Μπριέν .(Βαλθέριος Βριέννιος). 

1401. Ο Ιωσηφ Μουσάτ αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ως  Μητροπολίτης της Μολδαβίας και η μητροπολιτική έδρα μεταφέρθηκε  στη Σουσεάβα.


1410. Οι συμμαχικές δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας μετά τη νίκη στη Μάχη του Γκρούνβαλντ κατά των Τευτόνων Ιπποτών άρχισαν την η πολιορκία του Κάστρου του Μάλμπροκ.

1429. Παραιτήθηκε ο Αντιπάπας Κλήμης Η΄ και ζήτησε συγχώρεση από τον  Μαρτίνο Ε΄ που τον έκανε Επίσκοπο  της Πάλμα.


1476 . Στη Μολδαβία έγινε η  Μάχη της Λευκής μεταξύ του Μολδαβικού στρατού υπό τη διοίκηση του Μεγάλου Στεφάνου και του στρατού των Οθωμανών με επικεφαλής τον  Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή. Ο Στρατός του Μεγάλου Στεφάνου (12-15.000) όντας λιγότερος από τους Τούρκους, έχασε τη μάχη, αλλά τους προκάλεσε μεγάλες απώλειες . Οι Μολδαβοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα φρούρια τους αλλά ο Μωάμεθ , έχοντας υποστεί σημαντικές απώλειες, και όντας  μακριά από τις  γραμμές ανεφοδιασμού αποφάσισε να αποσυρθεί.

1529 .Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο διορίστηκε από τον ισπανό βασιλιά κυβερνήτης του Περού και διατάχθηκε να το κατακτήσει για το ισπανικό στέμμα.

1572. Περίπου 40 χιλιόμετραα νότια της Μόσχας άρχισε η μάχη μεταξύ των Ρώσων και των Τατάρων της Κριμαίας κοντάς το χωριό Μομοντί που διήρκεσε μέχρι τις 2 Αυγούστου. Ο ρωσικός στρατός του πρίγκιπα Μ. Ι. Βοροτίνσκι ήταν περίπου 60.000 και αντιμετώπισε διπλάσιους Τάτάρους.


 1581.Οι βόρειες Κάτω Χώρες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τον βασιλιά Φίλιππο Β' της Ισπανίας.


1582. Κατά τον πόλεμο της διαδοχής στην Πορτογαλία ο Ισπανικός στόλος  με επικεφαλής τον Αλβάρο ντε Μπαζέν νίκησε τον μισθοφορικό στόλο που έστειλαν  Γαλλία, Αγγλία και Βενετία υπό τον Φίλιππο ντι Πιέρο Στρότσι στη ναυμαχία της Πόντα Ντελγάδα στον Ατλαντικό. Βυθίστηκαν ή κάηκαν 13 πλοία και 4 αιχμαλωτίστηκαν. Η πολυεθνική δύναμη από τυχοδιώκτες, έμπορους, εθελοντές και στρατιώτες είχε 1500 νεκρούς και οι 1500 που αιχμαλωτίστηκαν απαγχονίστηκαν ως πειρατές.





1592 . Στη πολιορκία  της Επερνέ, που την κατείχαν οι  Ουγενότους, σκοτώθηκε από βλήμα πυροβολικού  ο αρχιστράτηγος των γαλλικών στρατευμάτων, στρατάρχης Αρμάν-Λουί ντε Γκοντώ , βαρόνος του Μπιρόν.

1611. Ο Σουηδικός στρατός κατέλαβε το Νόβγκοροντ  του οποίου οι Βογιάροι  υπογράψει με τους Σουηδούς συνθήκη για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του γιού  του σουηδού  βασιλιά για το ρωσικό θρόνο.

 1648. Ο Τσάρος Αλεξέι Μιχαήλοβιτς συγκάλεσε τη Δούμα και τη Σύνοδο  του Πατριαρχείου  για να αποφασίσει  μαζί τους τι πρέπει να γίνει για να φέρει τάξη και δικαιοσύνη στο κράτος. Ο Βογιάρος Οντεφσκι  με τέσσερεις βοηθούς  επιφορτίστηκε  με τη συλλογή όλων των παλαιών νόμων για να τους βάλει σε τάξη και να καταρτίσει ένα νέο πλήρες σύνολο νόμων.

1703. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ισπανικής διαδοχής, ο αγροτικός πληθυσμός του Τιρόλου νίκησε στη γέφυρα Ποντλάτσερ τον στρατό του εκλέκτορα της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Β΄ και τους εμπόδισε, να κατευθυνθούν προς τη Βιέννη. 

1708. Με εντολή του Ουκρανού Αταμάνου  Μαζέπα εκτελέστηκε  ο Ουκρανός συνταγματάρχης Βασίλι Λάιντεβιτς Κοχούμπι,ο οποίος προσπάθησε να ενημερώσει τον Πέτρο Α' για την προδοσία επικείμενη προδοσία του Μαζέπα, τον οποίο ο Πέτρος θεωρούσε πιστό φίλο του.

 1709. Ο Πέτρος Α' εισήλθε  θριαμβευτικά στο Κίεβο μετά τη νίκη της Πόλταβα, όπου έμεινε για ένα μήνα.

1757. Κατά τον Επταετή Πόλεμο οι Γάλλοι νίκησαν στη μάχη του Χάστενμπεκ τις ενωμένες δυνάμεις της Αγγλίας και του Αννοβέρου.

1793. Στην επαναστατική Γαλλία απαγορεύτηκε η αποθησαύριση των τροφίμων, σε αναμονή της ανατίμησης τους.


1770. Κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικόυ πολέμου, ο στρατηγός Νικολάι Ρέπνιν που διοικούσε την εμπροσθοφυλακή της Στρατιάς κατάφερε, στις 26 Ιουλιου/ 5 Αυγούστου, για να καταλάβει χωρίς μάχη το φρούριο του Ισμαήλ.


1774.Τα στρατεύματα του Εμιλιά Πουγκατσόφ υπέστησαν την  τελική ήττα από τον Ι Μίχέλσον κατά τη διάρκεια της τριήμερης μάχης στο Καζάν.
1812. Στη Λευκορωσία έληξε ο μάχη του Όστροβνο. 
Ο διοικητής του επαναστατικού στρατού της Βενεζουέλας, Φρανσίσκο Μιράντα παραδόθηκε στους Ισπανούς.


1815. Κατά τη δεύτερη σερβική επανάσταση, που (ενέπνευσε και την Ελληνική) στο χωριό Ντούμπλιε (βαθύ) 25 χλμ, δυτικά από το Σάμπατς, έγινε στις 26 Ιουλίου, η αποφασιστική μάχη κατά την οποία οι Σέρβοι νίκησαν το στρατό του Ιμπραήμ Πασά Νίκσιτς, που είχε περάσει τον Δρίνα , με αποστολή να καταπνίξει την επανάσταση. Στη μάχη σκοτώθηκαν και οι σέρβοι αρχηγοί, Μίλιτς Ντρίνσιντ και ο Σίμα Νενάντοβιτς. Η νίκη αυτή άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία της Σερβίας. 

1817 . Στο χωριό  Ραντοβάνιε κοντά στη Βέλικα Πλάνα δολοφονήθηκε στις 14/26 Ιουλίου  με εντολή του Μίλος Ομπρένοβιτς από τον  Βούισα Βουλίτσεβιτς ο ηγέτης της Πρώτης Σερβικής Εξέγερσης και μέλος της Ελληνικής Επαναστατικής εταιρείας Τζόρτζε Πέτροβιτς Καρατζώρτζε. 

1822. Η Μάχη στα Δερβενάκια και η νίλα του Δράμαλη. Στις 26 Ιουλίου// 7 Αυγούστου 1822, η εμπροσθοφυλακή του στρατού του Δράμαλη μπήκε στο στενό των Δερβενακίων κινούμενη προς την Κόρινθο. Η βασική διάβαση, με βάση το σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, φυλαγόταν από τον Αντώνη Κολοκοτρώνη και περίπου 1.500 άντρες. Η επίθεση των ελλήνων εκδηλώθηκε όταν οι Τούρκοι της εμπροσθοφυλακής έφτασαν στην έξοδο προς την πεδιάδα της Κουρτέσας . Ο κύριος όγκος των Τούρκων οπισθοχώρησε με μεγάλες απώλειες και προς το μεσημέρι ότι απέμεινε από την εμπροσθοφυλακή και το κύριο σώμα στράφηκαν προς το πολύ ανηφορικό πέρασμα, του Άγιου Σώστη, όπου τους περίμενα ο Νικηταράς και ο Πλαπούτας, ενώ συνέκλινε και το Σώμα του Αντώνη Κολοκοτρώνη. Η μάχη κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα και οι Τούρκοι είχαν τρομακτικές απώλειες. Όταν σκοτείνιασε, οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν στην Τίρυνθα όπου είχαν το στρατόπεδό τους. Οι απώλειες των Τούρκων, κατά την 26η Ιουλίου, σύμφωνα με τον ιστορικό της Επανάστασης Αμβρόσιο Φρατζή έφτασαν τις 8000. Στη Νότια Αμερική ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν έφτασε στο Γουαγιακίλ, στον Ισημερινό, για να συναντηθεί με τον Σιμόν Μπολίβαρ. 


1858. Ο βαρόνος Ρότσιλντ έγινε ο πρώτος Εβραίος που εγινε μέλος του Αγγλικού Κοινοβουλίου.

1866. Υπεγράφη στις 26 Ιουλίου 1866 μεταξύ Πρωσίας και Αυστρίας η Συνθήκη του Νίκολσμπούργκ με την οποία έληξε ο Αυστρο-πρωσικός πόλεμος των επτά Εβδομάδων και η οποία επιβεβαιώθηκε με την Συνθήκη της Πράγας.
Στην Ιταλία στο τέλος του τρίτου ιταλικού πολέμου της ανεξαρτησίας δύο ημέρες μετά την «κατάπαυση του πυρός» έγινε η μάχη  του Βερσάρου, η οποία, δεν είχε καμία συνέπεια από την άποψη του πολιτικού ελέγχου της περιοχής, που παρέμεινε στα χέρια των Αψβούργων  . Οι Αυστριακοί  είχαν 30 νεκρούς  και 83 αγνοούμενους και οι Ιταλοί 6 νεκρούς, και 30 αγνοούμενους.


1867. Πέθανε στη Βαμβέργη της Βαυαρίας, σε ηλικία 52 ετών,  ο «Βασιλεύς της Ελλάδος»,  Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος, Πρίγκιπας του Οίκου των  Βιττελσβάχων Τάφηκε σύμφωνα με επιθυμία του με την ελληνική φουστανέλα και είναι θαμμένος μαζί με την βασίλισσα Αμαλία στο ναό του Αγίου Καϊετάνου.


1876. Άρχισαν οι ανασκαφές του  Σλήμαν στις Μυκήνες.

1914. Η Αυστρο-Ουγγαρία κήρυξε γενική επιστράτευση  και συγκέντρωσε  στρατεύματα στα σύνορα με τη Ρωσία.
 1924 .Στη Βουλγαρία χορηγήθηκε γενική αμνηστία για τους συμμετέχοντες στις επαναστατικές ενέργειες του Ιούνιου και του Σεπτεμβρίου 1923 , που ειχαν οργανωθεί από τους Κομμουνσιτές για να ανατρέψουν την Δημοκρατικη Συμμαχία που κατέλαβε την εξουσία με το ρπαξικόπημα της 9ης Ιουνίου. 

1925. Ο ΠΑΟΚ , χωρίς ακόμα τον δικέφαλο στο στήθος , έδωσε τον πρώτο του αγώνα και νίκησε τον Ηρακλή με 2-1. 


1936 . Οι δυνάμεις του Άξονα αποφάσισαν να παρέμβουν υπέρ των εθνικιστώνστον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

1937. Στην Ισπανία έληξε η μάχη της Μπρουνέτε που ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου με επίθεση των Δημοκρατικών , με την απόλυτη  νίκη των εθνικιστικών δυνάμεων.


1938. Ο επικεφαλής της Νι-Κα-Βε –Ντε έστειλε στον Στάλιν κατάλογο 138 διοικητών του Κόκκινου Στρατού  και του ναυτικού που θα εκτελούντο 

1940. Στο Σάλτσμπουργκ ο Αδόλφος Χίτλερ και Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ αρχίσαν συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για την επιστροφή της Νότια Δοβρουτσάς στη Βουλγαρία. 



1941. Στην Κροατία  ολοκληρώθηκε τριήμερη σφαγή στο Μπάνσκι Γκράμποβατς όπου εκκαθαρίστηκαν τουλάχιστον 1280 Σέρβοι από τις περιοχές Πετρίνιε, Κλέι, Ντβόρ να Ούνι και τα γύρω χωριά . Σκοτώθηκαν: άοπλοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
 
Τερματίστηκε  η στρατιωτική εκστρατεία που διεξήγαγε ο ρουμανικός στρατός, μαζί με τον γερμανικό, για την απελευθέρωση της βόρειας Μπουκοβίνα και της Βοσσαραβίας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ διέταξε  την κατάσχεση όλων των ιαπωνικών περιουσιακών στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1943. Μετά την σύλληψη του Μουσολίνι, οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν  να εισέρχονται στην Ιταλία από το πέρασμα του Μπρένερ .

1945 . Υπογράφηκε η δήλωση του Πότσνταμ , και ο Τσώρστιλ έσπευσε στο Λονδίνο για να παραιτηθεί. Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εργατικό κόμμα πήρε  το 48% της λαϊκής ψήφου και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 146 εδρών. Ο ηγέτης των Εργατικών του Κλέντ Άτλι διαδεχθηκε τον Τσώρτσιλ.
Από την διάσκεψη Πότσνταμ, στις 26 Ιουλίου, στάλθηκε τελεσίγραφο στην Ιαπωνική Κυβέρνηση από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κίνα, με το οποίο ζητήθηκε η άνευ όρων παράδοση, υπό την απειλή του βομβαρδισμού με την ατομική βόμβα, όπως και έγινε. Η Ιαπωνία δεν αποδέχθηκε τους όρους της Διακήρυξης. Στη σοβιετική ζώνη κατοχής της Γερμανίας έκλεισαν όλες οι τράπεζες είναι κλειστές  Ο πληθυσμός διατάχηκε να παραδώσει χρυσό, ασήμι, ξένο νόμισμα, κοσμήματα. Άρχισε η διάλυση των βιομηχανικών επιχειρήσεων και των σιδηροδρόμων για εξαγωγή στην ΕΣΣΔ στο πλαίσιο  των πολεμικών αποζημιώσεων.

1948. Ο Αντρέ Μαρί έγινε  πρωθυπουργός της Γαλλίας
1952.Στο  Μπουένος Άιρες, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 33 ετών, η πρώτη κυρία και σύζυγος του Προέδρου Εύα Περόν.
 Με κοινή απόφαση του Υπουργού Αμύνης Γ. Μαύρος, του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Θρασυβούλου Τσακαλώτου και τον Διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Θεόδωρου Γρηγορόπουλου , άρχισε στις 7 το πρωί ο βομβαρδισμό της νησίδας «Γάμα» του Εβρου που είχαν καταλάβει οι Βούλγαροι την προηγουμένη , μετά από αποφασιστική αντίδραση του ελληνικού στρατού οι Βούλγαροι εκκένωσαν το νησί. Ο αμερικανός πρέσβης Πιουριφόυ μίλησε για αναστάτωση στο ΝΑΤΟ από την ελληνική πρωτοβουλία.


1953Πέθανε στην Αθήνα, από βαρύ καρδιακό έμφραγμα ο «Μαύρος Καβαλάρης». Ο Νικόλαος Πλαστήρας. Είχε ηεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1881 στην Καρδίτσα. Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας απέκρουσε ισχυρή κινεζική επίθεση. 
Στις 26 Ιούλη του 1953, 160  αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις στο στρατώνα Μονκάδα, στο Σαντιάγο της Κούβας, και στη στρατιωτική εγκατάσταση «Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες» του Μπαγιάμο. Σκοπός τους να αιφνιδιάσουν τις δυνάμεις του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, που είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα ένα χρόνο νωρίτερα και να τον ανατρέψουν. Οι δυνάμεις του Μπατίστα απέκρουσαν τις επιθέσεις των ανταρτών και στη συνέχεια συνέλαβαν τους περισσότερους από αυτούς. Υπήρξαν πέντε νεκροί στη μάχη κι άλλοι πενήντα έξι που εκτελέστηκαν .Ο Φιντέλ Κάστρο πιάστηκε αιχμάλωτος. 
Στην ΕΣΣΔ, η εφημερίδα του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος "ΠΡΑΒΝΤΑ" ανακοίνωσε τη σύλληψη του Λαβρέντι Μπέρια.



1955.Στο Ανατολικό Βερολίνο, ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ανακοίνωσε τη θεωρία των δύο γερμανικών κρατών, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


1956 . Μετά την άρνηση της Παγκόσμιας Τράπεζας να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ σε νυκτερινή ομιλία του στην Αλεξάνδρεια σε ένα πλήθος 100.000 ατόμων, ανακοίνωσε την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ, προκαλώντας την Κρίση του Σουέζ, με την επέμβαση των αγγλογάλλων.

1962 .Ανακοινώθηκε το κλείσιμο του στρατοπέδου κρατουμένων στον Άγιο Ευστράτιο. 

1963.Στις 5.17 το πρωί, ένας σεισμός 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε μικρό εστιακό βάθος, (6 χλμ) ισοπέδωσε τα Σκόπια. Καταστράφηκε το 80% της πόλης. 200.000 άστεγοι. 4000 τραυματίες. 1067 νεκροί. Πρώτος ανέφερε τον σεισμό ένας Ολλανδός πιλότος που πετούσε πάνω από την πόλη. Στην Ελλάδα, στη λίμνη Αμβρακία, η υπερφορτωμένη με 39 προσκυνητές που μετέβαιναν από τον οικισμό Στάνος , στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, μηχανοκίνητη βάρκα των αδελφών Χρήστου και Μάρκου Παληούρα, ανατράπηκε, ενώ απείχε περίπου 500 μέτρα από την ακτή. Ήταν 4.40 π.μ. Πνίγηκαν 23.


1966 .Η Κίνα έκελισε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για έξι μήνες για να κινητοποιήσει τους μαθητές  και τους φοιτητές  για την «πολιτιστική επανάσταση.»


1970 .Ο Γάμος του Αλ Μπάνο και της Ρομίνα Πάουερ

1974. Μετά το ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας της 20ης Ιουλίου 1974 το οποίο καλούσε τις 3 εγγυήτριες δυνάμεις να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης και της συνταγματικής κυβέρνησης στη Κύπρο, άρχισε στο «Μέγαρο των Εθνών» στη Γενεύη η τριμερής διάσκεψη, Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας. (Η διάσκεψη στην πραγματικότητα άρχισε στις 25 Ιουλίου στην κατοικία του Βρετανού Πρέσβη με συνάντηση της βρετανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Τζέιμς Κάλαχαν με τους εκπρόσωπους του ΟΗΕ και συνεχίστηκαν με χωριστές συναντήσεις με την τουρκική και την ελληνική αντιπροσωπεία).
 Άφιξη στην Κυρήνεια της τρίτης  «δόσης» του Αττίλα.


1975. Στην Πορτογαλία, συγκροτήθηκε η τριανδρία του Κινήματος  των Ενόπλων Δυνάμεων . Στρατηγός Κόστα Γκόμες  «Πρόεδρος»), Στρατηγός Βάσκο Γκονσάλβες «πρωθυπουργός» και Οτέλο ντε Καρβάλιο.


1983. Κύμα καύσωνα στην Ιταλία .Στη Φλωρεντία, η μέγιστη έφτασε τους 42,6 βαθμούς Κελσίου
1985. Μετά την «αναδόμηση», ορκίστηκε η κανονική και πλήρης Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπουργός προεδρίας ο Ακης.  Εξωτερικών ο Κάρολος Παπούλιας. Την ενημέρωση ανέλαβε αντί του Μαρούδα ο Λαλιώτης με γκαουλάιτερ για την ΕΡΤ τον Πέτρο Ευθυμίου. Εθνικης Οικονομίας αντί του Γεράσιμου Αρσένη, ο Κώστας Σημίτης.   
1994. Η Εσθονία και η Ρωσία υπέγραψαν τη Συμφωνία για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Εσθονία.

1999. Πέθανε ο πράκτωρ  Φαίδων Γκιζίκης, προσωπικός και στενός φίλος του Δημητρίου Ιωαννίδη.

2006. Η πρώτη επίσκεψη  αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία μετά το 1974.
Ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, άρχισε τριήμερη επίσκεχη στην Τουρκία μετά την πρόσκληση του Τούρκου Αρχηγού Χιλμί Οζκιόκ.


2007. Σε εξέλιξη βρισκόταν μια από τις μεγαλύτερες της Αχαΐα; και έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή δύο ανθρώπων . Στο Άνω Διακοφτό Αχαΐας εντοπίστηκαν δύο γυναίκες νεκρές . Η  φωτιά συνέχισε να καίει εκτάσεις στην ανατολική και κεντρική Αιγιάλεια . Οι περιοχές μεταξύ Αιγίου, Διακοφτού και Καλαβρύτων κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Την ίδια μέρα  ζητήθηκε η συνδρομή της Ρωσίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών.Η Ρωσία ανταποκρίθηκε με την αποστολή αεροσκαφών Beriev Be-200 και ελικοπτέρων Mil Mi-8.

 
2013. Προφυλακίστηκε ο εφοπλιστής Ρέστης, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της υπεξαίρεσης.

2014. Η πολιτοφυλακή της ΛΔ. Ντονιέτσκ,(DNR), μετά από σκληρή μάχη έθεσε υπό τον έλεγχο της την συνοριακή διάβαση Μαρίνοβκα, αποκαθιστόντας την επικοινωνία με την Ρωσία .Στο Λουγκάνσκ, κατα τον νυκτερινό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 15 άμαχοι και 60 τραυματίστηκαν. Στην Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνοι από τις «στοχεύμενες» επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έφθασαν τους 961. Συμφωνήθηκε 12ωρη εκεχειρία.



2016. Το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ έχρησε έχει επίσημα την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίτλερι Κλίντον ως προεδρική υποψήφια του.

2017. Ο σύντροφος Σαββίδης αγόρασε το Μπομπολέικο .Διεξήχθη πλειστηριασμός και για τα μέσα ενημέρωσης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος». Η εταιρεία «Dimera» του Ιβάν Σαββίδη απέκτησε το «Έθνος»και τα αλλα μέσα του ομίλου καταβάλλοντας 3.580.000 ευρώ.

2018. Ρώσοι επιστήμονες πέτυχαν να επαναφέρουν στη ζωή νηματώδη κυλινδρικά παράσιτα, μεγέθους ενός 1 χιλιοστού, που επί 42.000 χρόνια βρίσκονταν μέσα στον πάγο στη Σιβηρία. Τα δύο νηματώδη θηλυκά σκουλήκια έγιναν αυτομάτως οι αρχαιότεροι ζωντανοί οργανισμοί στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...