19/7/20

Η 19η Ιουλίου στην Ιστορία

484. Ο Στασιαστής στρατηγός Λεόντειος ο Σύρος στέφτηκε Αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίες στην Ταρσό. 


711. Κατά την μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: Άραβες και Βέρβεροι του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νίκησαν τους Βησιγότθους στη μάχη της Ρίο Γουαδαλέτε στην Ισπανία. 

998 . Στη μάχη της Απάμειας, μεταξύ των Βυζαντινών με το Χαλιφάτο των Φατιμιδών, ενώ νικούσαν Βυζαντινοί ενώ, ένας αξιωματικός των Φατιμίδων κατάφερε να σκοτώσει τον Δούκα της Αντιοχείας Δαμιανό Δαλασσηνό , οπότε ο βυζαντινός στρατός κατέρρευσε . Από τους δύο γιους του, που πολεμούσαν μαζί του ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στο Κάιρο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια.
1195. Στην Ιβηρική έγινε η μάχη του Αλάρκος, κοντά στο φρούριο του Αλ Αράκ στην οποία ο στρατός του Αλφόνσου Η της Καστίλλης νικήθηκε από τους Αλμοάδες υπό την διοίκηση του Γιακούμπ αλ-Μανσούρ. Οι χριστιανοί είχαν περισσότερους από 7000 νεκρούς.

1270. Οι Μογγόλοι εκτέλεσαν τον Ρομάν Ολέγκοβιτς που τον αγιοποίησε αργότερα η ρωσική εκκλησία ως μάρτυρα της Πίστεως.


1333. Κατά τον πόλεμο της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας, οι Άγγλοι νίκησαν τους Σκωτσέζους στη μάχη του Χάλιντον Χιλ.

 1525. Οι Καθολικοί ηγεμόνες στη βόρεια Γερμανία δημιούργησαν τη Λίγκα του Ντεσσάου για να αντιταχθούν στις ταραχές και τη διάδοση του δόγματος του Μάρτιν Λούθερ.

1544 .Άρχισε η πολιορκία της Βουλώνης, κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ερρίκου Η ́ στη Γαλλία

1612. Στις 9/19 Ιουλίου έγινε στον Προύθο στην τοποθεσία Κέρας του Σας η  μάχη μεταξύ των Τάταρων και του Μολαβού τυχοδιώκτη Στέφανου Τόμσα με το στρατό της  Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας με τους οποίους συνέπραττε  πρώην πρίγκιψ  της Μολδαβίας Κωνσταντίν Μοβίλα. Στη μάχη νίκησαν καθαρά οι Τάταροι που έπιασαν αιχμάλωτο  τον Κωνσταντίν με την πρόθεση να ζητήσουν  λύτρα για αυτόν, αλλά εκείνος  πνίγηκε ενώ διέσχιζαν το Δνείστερο.


1650. Ο Χάτμανος Μπογκντάν Χμελνίτσκι ως αρχηγός των Ζαποροζιανών Κοζάκων, και της Ουκρανίας, υπέγραψε συνθήκη με τον τούρκο πρέσβη Οσμάν-αγά Τσιγκίριν.
1696 . Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1686-1700 παραδόθηκε στον Μεγάλο Πέτρο η τουρκική φρουρά του Αζόφ. 

1702 .Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου στη μάχη του Κλίσοβ 19 ο αριθμητικά ανώτερος πολωνο-σαξονικός στρατός του Αυγούστου Β΄ του Δυνατού, νικήθηκε από τον μισό σε μέγεθος σουηδικό στρατό υπό τη διοίκηση του βασιλιά Καρόλου ΙΒ΄ της Σουηδίας.

1717. Κατά τον έβδομο  Ενετοτουρκικό Πολεμο ο στόλος της Βενετίας με την  υποστήριξη μικτής μοίρας πορτογαλικών, μαλτέζικων και παπικών πλοίων νίκησε τους Οθωμανούς στη Ναυμαχία του Ταίναρου. (Κάβο Ματαπά).


 1747 .Κατά τον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής τα γαλλικά στρατεύματα του Λουδοβίκου 15ου επιτέθηκαν στις δυνάμεις του βασιλείου της Σαρδηνίας στο οροπέδιο της Ασσιέτα. Μετά από πέντε ώρες οι Γάλλοι υπέστησαν βαριές απώλειες. και υποχώρησαν.

 1780. Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και ο κλέφτης του Ταϋγέτου τον Παναγιώταρος (Βενετζιανάκης) αφού πολιορκήθηκαν από τους Οθωμανούς καπουδάν πασά Χασάν Τσεζάερλης, και του δραγουμάνου του στόλου Μαυρογένη στον Πύργο της Καστανίτσας, σκοτώθηκαν κατά την έξοδο. 

1790. Ο ρωσικός στόλος νίκησε τον τουρκικό στη ναυμαχία των στενών του Κερτς.

 1799 .Ο αυτοκράτορας Παύλος ενέκρινε την ίδρυση της ρωσο-αμερικανικής εταιρείας για την ανάπτυξη της Αλάσκας. 

1807. Στις 7/19 Ιουλίου 1807, ο Καποδίστριας, οργάνωσε στην παραλία του Μαγεμένου της Λευκάδας, το γλέντι με τους αρματωλούς στο οποίο προσήλθε και ο ίδιος για να ευχαριστήσει τους Έλληνες μαχητές. Ήταν εκεί μαζεμένοι εκτός από τους Σουλιώτες και οι καλύτεροι καπετάνιοι και κλέφτες της Ηπείρου και της Ρούμελης, τους οποίους ο Καποδίστριας είχε οργανώσει για να πραγματοποιούν αντιπερισπασμούς στα νώτα των δυνάμεων του Αλή.
1821. Τουρκική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, έφτασε στην Αθήνα έλυσε την πολιορκία της Ακροπόλεως. Οι πολιορκητές υπό τον Λιβέρη Λιβιερόπουλο  κατέφυγαν στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα.Ο Γεώργιος Δ΄ στέφτηκε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. 
1826. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης διορίστηκε  αρχιστράτηγος στρατάρχης της Ρούμελης.

1870 .Ο Ναπολέοντας Γ 'κήρυξε τον πόλεμο στην Πρωσία. 

1877 . Kατά τη διάρκεια του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1877-1878 έληξε η πρώτη μάχη στο πέρασμα της Σίπκα. Στις 19 Ιουλίου /31 Ιουλίου 1877, νέο στυλ, ο πρίγκιπας Κάρολος της Ρουμανίας που καθυστερούσε την πολεμική επέμβαση του Ρουμανικού Στρατού μέχρι ο Μέγας Δούκας Νικόλαος της Ρωσίας να ζητήσει επίσημα τη ρουμανική στρατιωτική βοήθεια έλαβε το τηλεγράφημα του Μέγα Δούκα Νικόλαου, που ανέφερε : «Οι Τούρκοι έχουν συγκεντρωθεί στην Πλεβνά τις πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, συντρίβοντας μας. Μεταξύ του Γίου της Καράμπια Πλοίου, αυτή η επίδειξη είναι απαραίτητη για να διευκολύνει τις κινήσεις μου. Νίκολας». Ακολούθησε η Μάχη της Πλέβνα (20 Ιουλίου - 10 Δεκεμβρίου 1877),στην οποία η νίκη του ρουμανικού στρατού έθεσε τα θεμέλια για την κρατική ανεξαρτησία της Ρουμανίας. 

1900. Στη Γαλλία, άνοιξε  το Μετρό του Παρισιού.

1915. Ήττα των Ιταλών στη μάχη της Ποντγκόρα

1916. Κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλαίσιο της μάχης του Σομμ. Βρετανοί και Αυστραλοί επιτέθηκαν στα γερμανικά χαρακώματα του Φρομέλ.


1923. Κάτω από την πίεση του στρατού, του VMRO και της κυβέρνησης διαλύθηκε το Συνταγματικό Μπλοκ των αντιπολιτευόμενων.


1924. Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου καταψηφίστηκε στη Βουλή με ψήφους 175 κατά έναντι 131 υπέρ, και ο Παπαναστασίου παραιτήθηκε.
 
1930. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας απέλασε τους ηγέτες του φινλανδικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοβιετική Ένωση.

1936. Στην Ισπανία άρχισε η πολιορκία της Χιχόν και του Οβιέδο. Η Ντολόρες Ιμπαρρούρι σε ραδιοφωνική της ομιλία , για πρώτη φορά εριξε το σύνθημα 

( «Δεν θα περάσουν»!) « Non pasaran!».


1937. Ο Γκέμπελς εγκαινίασε στο Μόναχο την  ιστορική έκθεση για την  «Εκφυλισμένη Τέχνη».
Στο Βελιγράδι έγιναν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την υποβολή στην Εθνοσυνέλευση για επικύρωση του κονκορδάτου μεταξύ του Βατικανού και του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 1935, αλλά λόγω της αντίστασης της κοινής γνώμης δεν είχε επικυρωθεί.  Τέσσερις ημέρες αργότερα, το Κονκορδάτο ψηφίστηκε με 166 ψήφους υπέρ και 129 κατά.

1942. Ο Γερμανός Ναύαρχος Καρλ Ντένιτς διέταξε τα γερμανικά υποβρυχία να αποσυρθούν από τις θέσεις στις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού, μετά την βυθιση πολλών υποβρυχίων λόγω της εφαρμογής του συστήματος των νηοπομπών.

1943. Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τον Μουσολίνι η Ρώμη βομβαρδίστηκε για πρώτη φορά από 700 Συμμαχικά αεροπλάνα τους. Ο αριθμός των νεκρών ήταν 617. Καταστράφηκε η Βασιλική του Σαν Λορέντζο. 

1949 . Το Λάος απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία. 


1956. Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, της Αιγύπτου Γκόμελ Αμπντέλ Νάσερ και ο Νεχρού της Ινδίας υπέγραψαν την κοινή δήλωση του Μπριόνι που σηματοδότησε την αρχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

1958. Στην Κύπρο  σκοτώθηκαν από Τούρκους ο 22χρονος Ιωάννης Καρύπης, οι Γεώργιος Μιχαήλ και Νικόλαος Ρούσος, 62 ετών, και  οι αδελφοί Πέτρος και Παύλος Νικολέττης, 72 ετών.

1961. Εκδηλώθηκε η κρίση της Μπιζέρτα καθώς οι Τυνήσιοι απέκλεισαν την γαλλική στρατιωτική βάση. Μετά από τέσσερις μέρες μαχών μέσα και γύρω από την Μπιζέρτα οι Γάλλοι κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη και η διαφορά μεταξύ της Τυνησίας και της Γαλλίας έληξε κάτω από τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

1965 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς συνεχίστηκαν οι αποστασίες . Αποτάχθηκαν ως ενεχόμενοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. 4 αξιωματικοί και προφυλακίστηκαν ο Αριστείδης Μπουλούκος, και ο Ιωάννης Θεοδοσίου.
 Στη Ρουμάνια άρχισε το ένατο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας στο οποίο ο Νικολάε Τσαουσέσκου εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Κόμματος. 

1966 .Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Βόρεια Κορέα νίκησε πανηγυρικά την Ιταλία. Για πρώτη φορά μια ασιατική Εθνική έφτασε στα προημιτελικά. 



1969. Πέθανε από βρογχοπνευμονία, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα, ο μαχητικός αντικομουνιστής Στράτης Μυριβήλης. Εθνικιστής, λογοτέχνης, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος που είχε γεννηθεί  στις 30 Ιουνίου 1892 στη Συκιμιά της Λέσβου. 

Η Ιντίρα Γκάντι διέταξε την εθνικοποίηση των 14 μεγαλύτερων τραπεζών στην Ινδία. 


1974. Στις  02:00 'στην Άγκυρα ο Ετζεβίτ προήδρευσε της  συνεδρίασης  των αρχηγών των Επιτελείων και στη συνέχεια  το Υπουργικό Συμβούλιο  αποφάσισε ομόφωνα να παρέμβει στην Κύπρο. Στις 11:30 πμ της 19ης Ιουλίου, ο τουρκικός στολίσκος από 6 αποβατικά απέπλευσε από τη Μερσίνα.  
Παράλληλα,  ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πήγε από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας την παρέμβαση της Τουρκίας για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία .
Στις 13:00 επέστρεψε στην Αθήνα από Άγκυρα ο  Σίσκο. Οι πληροφορίες που μετέφερε από τουρκικής πλευράς  κρίθηκαν από τους μετέχοντες στη σύσκεψη αυτή μάλλον ενθαρρυντικές. Αργότερα, περί τις 19:00, ο στρατηγός Μπονάνος κάλεσε τους αρχηγούς και τους ανακοίνωσε τις πληροφορίες που είχε μεταφέρει ο Σίσκο, ο οποίος στο μεταξύ είχε ήδη αναχωρήσει και πάλι προς την Άγκυρα.
Ο Φρανσίσκο Φράνκο λόγω ασθένειας παρέδωσε προσωρινά την εξουσία στον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος, ο οποίος το 1975, μετά το θάνατο του Φράνκο, έγινε βασιλιάς της Ισπανίας.


 1979. Μετά την πτώση του Σομόζα στη Νικαράγουας, οι Σαντινίστας ανέλαβαν την εξουσία. 


1980. Άρχισαν στην  Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 45 χώρες ακολούθησαν το μποϊκοτάζ των Αμερικανών. 

1989. Το βρόμικο καλοκαίρι του 89. Η Κοινοπραξία Μητσοτάκη-Φλωράκη-Κύρκου, αποφάσισε την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Γιώργου Πέτσου, του Δημήτρη Τσοβόλα και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη σε Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το «σκάνδαλο» των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης. Η Πολωνική Βουλή εξέλεξε τον Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι ως Προέδρο της Πολωνίας. 

1992. Η Ιταλική μαφία σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών δολοφόνησε στο Παλέρμο με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο οποίο είχαν τοποθετηθεί 100 κιλά ΤΝΤ ο δικαστής Πάολο Μπορσελίνο. Σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της συνοδείας του. Λίγες μέρες πριν σκοτωθεί, σε τηλεοπτική συνέντευξη με τον Λαμπέρτο Σποσίνι ο Μπορσελίνο είχε δηλώσει ότι είχε στοχοποιηθεί από την «Κόζα Νόστρα» και ότι ήταν «θανατοποινίτης». 
1994 . Η Εθνική Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας απέρριψε το σχέδιο της Ομάδας Επαφής για εδαφικές οριοθετήσεις στη Βοσνία. 

1996.Μετα από την απαίτηση της Διεθνούς Κοινότητας ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματα.

2002. Συνελήφθη  ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, τον οποίο οι αμερικανοί θεωρούσαν ως τον Αρχηγό  της «17 Νοέμβρη».


2004.Τα τραμ  ξανάρχισαν τα δρομολόγιά του στους δρόμους της Αθήνας με τη διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και τη Γλυφάδα

2010. Δολοφονήθηκε από αγνώστους έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, στις 5:25, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν 16 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών.

2019 . Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι κλήθηκε  στη Χάγη, από την εισαγγελική υπηρεσία που διερευνά την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ΟΥΤΣΕΚΑ κατά τον πόλεμο του 1998-99 προκειμένου να καταθέσει, ως ύποπτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το κλουβί με τις ΛΟΑΤΚΙ «δεξιές» κρατάει χρόνια

    Στις 18 Απριλίου 1936, έ ληξε το δράμα των Φυλακών Συγγρού, όπου   ο ισοβίτης   Παναγιώτης Μαρίνο   κρατούσε «Όμηρο» τον ομοφυλόφιλο βου...