24/7/20

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν για τον έλεγχο των εξοπλισμών

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, συζήτησαν τηλεφωνικά τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών «ενόψει της ευθύνης των δύο χωρών για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, 
«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την επικαιρότητα των διμερών διαβουλεύσεων για τα θέματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για τη μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων». 
 Η συμφωνία που υπεγράφη στην Πράγα το 2010 από τους Προέδρους Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα είναι η τελευταία συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για τη στρατηγική σταθερότητα. 
Η συνθήκη λήγει το Φεβρουάριο του επόμενου έτους και βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς διαπραγματεύσεις για πιθανή επέκτασή της. Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν επίσης τη ρωσική πρόταση για συνάντηση των ηγετών των πέντε μόνιμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Έγινε επίσης λόγος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τις δύο πλευρές να τονίζουν την ανάγκη για κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: