4/7/20

Η 4η Ιουλίου στην Ιστορία

414. Η Πουλχερία ανακηρύχθηκε Αυγούστα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


836. Ο Δούκας του Μπενεβέντο Ζισκάρδος και ο Βυζαντινός Δούκας της Νάπολης Ανδρεάς υπέγραψαν την πενταετή Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου «Pactum Sicardi» που κάλυπτε και το Σορέντο, και το Αμάλφι.

907. Άρχισε η τριήμερη μάχη του Πρεσβούργου κοντά στη σημερινή Μπρατισλάβα όπου οι Ούγγροι κατατρόπωσαν το στρατό του Ανατολικού Φραγκικού Βασίλειου (60.000 άνδρες). Στην μάχη σκοτώθηκαν ο μαργράβος της Βαυαρίας Λιουτπόλδος , ο αρχιεπίσκοπος Ντιτμαρ 19 δούκες, 2 επισκόποι και 
3 ηγούμενοι. Το Ανατολικό Φραγκικό Βασίλειο έχασε τον έλεγχο της Παννονίας.




1187 . Στην τοποθεσία που ήταν γνωστή με το όνομα «Κέρατα του Χατί» στη Γαλιλαία ,οι Άραβες του Σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας και ιδρυτή της δυναστείας των Αγιουβιδών, του Σαλαντίν Α' συνέτριψαν τους 22000 σταυροφόρους του Γκυ των Λουζινιάν ,σε μάχη κατά παράταξη. 


1190. Ο Φίλιππος Αύγουστος της Γαλλίας και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος ξεκίνησαν μαζί από την Βουργουνδία την πορεία της Τρίτης Σταυροφορίας, αλλά χώρισαν στην Λυών διότι ο μεν Ριχάρδος ήθελε να συνεχίσουν με πλοία, ο δε Φίλιππος Αύγουστος μέσω των Άλπεων προς τη Γένοβα. Συναντήθηκαν ξανά στην Μεσσήνη όπου έβγαλαν μαζί τον χειμώνα.


1253.Στη μάχη για την φλαμανδική διαδοχή ο Ιωάννης Α΄ του Αινώ νίκησε τον κόμη της Φλάνδρας Γκυ, στην μάχη της Ζήλαντ. 

1376. Η πόλη της Ουλμ και 13 άλλες πόλεις μετα την εξάλειψη των Χοενστάουφεν ίδρυσαν τη Σουηβική Ένωση για να αμυνθούν ενάντια στην αριστοκρατική Εξουσία. 


1415. Έληξε το Δυτικό Σχίσμα. Ο εκπρόσωπος του Πάπα Γρηγόριου ΙΒ' ανακοίνωσε στην Σύνοδο της Κωνσταντίας την παραίτηση του Πάπα, η οποία έγινε αποδεκτή από τους καρδιναλίους. Τον διαδέχτηκε προσωρινή επιτροπή Καρδιναλίων. Συμφωνήθηκε, να διατηρηθούν όλοι οι καρδινάλιοι που είχαν χριστεί από τον Γρηγόριο και έδωσαν στον Γρηγόριο ΙΒ' τον τίτλο του επισκόπου του Φρασκάτι , του επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων και του μόνιμου Λεγάτου της Ανκόνα. Η Σύνοδος απομάκρυνε τον διάδοχο του Αλεξάνδρου Ε', Αντιπάπα Ιωάννη ΚΓ' . Ο Γρηγόριος πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του, στην Ανκόνα. 
Ο επόμενος Πάπας, Μαρτίνος Ε΄, εξελέγη μετά τον θάνατό του.

1429. Πέθανε στα Ιωάννινα ο δεσπότης της Ηπείρου Κάρολος Α' Τόκκος.


 1456 .Σουλτάνος Μωάμεθ Β επιχείρησε μια «αστραπιαία» εκστρατεία για να υποτάξει το Βασίλειο της Ουγγαρίας, και ξεκίνησε την πολιορκία του οχυρού του Βελιγραδίου.
1534. Μια συνέλευση, Λουθηριανών ευγενών που πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Γιουτλάνδη ανακήρυξε Βασιλιά τη Δανίας τον Χριστιανό Γ΄ ενώ οι καθολικοί ευγενείς και επίσκοποι αρνήθηκαν να τον αναγνωρίσουν και οι Καθολικοί χωρικοί, ξεκίνησαν μια εξέγερση στη βόρεια Γιουτλάνδη, λεηλατώντας τις ιδιοκτησίες των Λουθηρανών ευγενών.

1570. Μετά από 4 ημέρες πολιορκίας οι Οθωμανοί στο φρούριο του Πόρτο Κάγιο συνθηκολόγησαν με τους Ενετούς και το εγκατέλειψαν. 


1610. Διεξήχθη η μάχη του Κλούσινο,( κοντά στο Σμολένσκ), ανάμεσα στον στρατό της Πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτείας και τον ρωσικό στρατό που διοικούσε ο Βασίλι Ιβάνοβιτς Σουίτσκι που ήθελε να λύσει την πολιορκία του Σμολένσκ. Η μάχη εγινες τα ξημερώματα και κράτησε 4 ώρες. Οι Ρωσοι είχαν απώλειες 5000 και υποχώρησαν ενώ οι Πολωνοί έχασαν μόνο 400. 


1710. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βορείου Πολέμου πόλης της Ρίγας που υπέφερε από επιδημία πανώλης παραδόθηκε  μετά από μακρά πολιορκία.
στον Ρώσο στρατηγό Μπαρίς Σερεμέτιεφ Πέτροβιτς. 


1776 .Κατα την Αμερικανική Επανάσταση το Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο ενέκρινε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

1811. Στην  Ισπανία ιδρύθηκε η Ανώτατη Στοά  Σκωτικού Τύπου.
1821. Ο απεσταλμένος του Δημητρίου Υψηλάντη Αλέξανδρος Καντακουζηνός πέτυχε συμβιβασμό με τους Οθωμανούς του κάτω φρουρίου της Μονεμβασιάς για την ασφαλή παράδοσή τους και την μεταφορά τους στην Μικρά Ασία και τους επέβαλε να συνεννοηθούν με την Άνω Πόλη για την παράδοση και της εκεί φρουράς. Νίκη των Σαμίων κατά των Τούρκων. 

1822. Η Καταστροφή του Πέτα. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, ο νεώτερος  αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, οπλαρχηγός, από τις δυναμικότερες μορφές της Ελληνικής επαναστάσεως του 1821 σκοτώθηκε δεχόμενος σφαίρα στο κεφάλι. στη μάχη στη Σπλάτζα Φαναρίου  όπου με τους 500 Μανιάτες του υπερασπιζόμενος το Σούλι αντιμετώπισε 3.000 Τουρκαλβανούς υπό τον Μουσταφάμπεη.

1848.Εκδόθηκε το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο". 

1866. Κατά τον τρίτο Ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας στη μάχη της Βέτζα ντ'Όλιο, στην Λομβαρδία οι Γκαριμπαλδίνοι που έκαναν νυκτερινή επίθεση για να διώξουν τους Αυστριακούς από τη Βέτζα ηττηθήκαν και υποχώρησαν με 20 νεκρούς και 70 τραυματίες.

1907.Το σώμα μακεδονομάχων του Καπετάν Ρουπακά (Γεώργιος Τόμπρας) και του Καπετάν Λαχτάρα (Νικόλαος Πλατανιάς), συγκρούστηκε με τη βουλγαρική τσέτα του Ατανάς Κόρσακωφ κοντά στο χωριό Στένσκο (που σήμερα λέγεται Στενά) στα ορεινά της Καστοριάς. Εξόντωσαν 10 κομιτατζήδες, ανάμεσά τους και τον αρχικομιτατζή Ατανάς Κόρσακωφ , ο οποίος βαρεία τραυματισμένος, αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια των δικών μας. Οι κομιτατζήδες έκοψαν το κεφάλι του και αποσύρθηκαν στο χωριό  Δενδροχώρι της Καστοριάς όπου εβγαλαν και φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του οπλαρχηγού τους.

1913. Ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε το Ζύρνοβο, (Κάτω Νευροκόπι), στις 4/17 Ιουλίου . 


1914. Έγινε στη Βιέννη έξι ημέρες μετά τη δολοφονία τους στο Σεράγεβο.
η κηδεία του Αρχιδούκα Φραντς Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας 

1918.Ο γιος του Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της Γκιουλουστού Σουλτάν ανέβηκε στον θρόνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως Μεχμέτ ΣΤ. Με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στις 4 Ιουλίου .δολοφονήθηκαν από τους Μπολσεβίκους ο Τσάρος Νικόλαος ο Β' και τα μέλη της οικογένειας του. 

1921. Το Β' Σώμα Στρατού θα επιτίθετο κατά μέτωπο στην Κιουτάχεια για να καθηλώσει σε μάχη εκ παρατάξεως τον τουρκικό στρατό, ενώ τα Α' και Γ' ΣΣ θα εκτελούσαν σύμφωνα με το Σχέδιο της Στρατιάς κυκλωτικό ελιγμό. Το τουρκικό γενικό επιτελείο με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ αντελήφθη το ελληνικό σχέδιο και έδωσε εντολή στον διοικητή του δυτικού μετώπου Ισμέτ Ινονού να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός ανατολικά της Κιουτάχειας. Έτσι στις 4 Ιουλίου ο ΕΣ κατέλαβε την Κιουτάχεια, αλλά όταν ο κυκλωτικός ελιγμός πραγματοποιήθηκε ο τουρκικός στρατός είχε διαφύγει και είχε λάβει θέσεις εγκαταστάθηκε στη γραμμή Εσκί Σεχίρ - Αφιόν Καραχισάρ.

 1933. Στη Μόσχα, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της ΕΣΣΔ, της Τσεχοσλοβακίας και του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας που  αφορούσε τον καθορισμό των διαδικασιών για τη λήψη μέτρων μέσω της Κοινωνίας των Εθνών. Ήταν η πρώτη συμφωνία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και της ΕΣΣΔ.

1941. Στο Βελιγράδι, στην Βίλα του Εβραίου εκδότη της Πολίτικα βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας που αποφάσισε την εξέγερση εναντίον των Γερμανών  .Στην Πολωνία στο Λβοβ οι Γερμανοί εκτέλεσαν Πολωνούς επιστήμονες και συγγραφείς.

1942. Ολοκληρώθηκε η κατάληψη  της χερσονήσου της Κριμαίας από γερμανικά και ρουμανικά στρατεύματα.

1943. Στις 4 Ιουλίου 1943, ενώ ο Πρωθυπουργός της εξόριστης Πολωνικής κυβέρνησης, Στρατηγός Βλάντισλαβ Σικόρσκι επέστρεφε στο Λονδίνο μετά από επιθεώρηση των Πολωνικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή, το αεροπλάνο του κατέπεσε στη θάλασσα 16 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ. Το αεροσκάφος του, ένα B-24 Liberator της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) με σειριακό αριθμό AL523, ανήκε στην 511 Μοίρα της RAF. Ο Τσέχος πιλότος ήταν ο μοναδικός επιζών. Ήταν ο σμηναγός Έντουαρντ Πρτσαλ που υποστήριξε ότι «μπλόκαρε το πηδάλιο ανόδου του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε αμέσως στη θάλασσα». 
Ο Σικόρσκι, ο επικεφαλής του επιτελείου του, Ταντέους Κλιμέτσκι και η κόρη του, υπολογαχός Ζόφια Λεσνιόφσκα, που είχε επίσης καθήκοντα γραμματέα και συμβούλου του πατέρα της, πνίγηκαν. Ως νεκροί ανακοινώθηκαν 11 επιβάτες, 
αν και ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστός. Οι σοροί της Ζόφια Λεσνιόφσκα και τεσσάρων ακόμα επιβαινόντων, δεν βρέθηκαν ποτέ. Επικεφαλής της αντικατασκοπίας της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας (MI6) για την Ιβηρική Χερσόνησο από το 1941 έως το 1944 ήταν ο Κιμ Φίλπμι που πιθανότατά οργάνωσε την δολοφονία του Σικόρσκι με εντολή του Στάλιν και του Τσώρτσιλ.:
Δύναμη 5.000  ανταρτών του ΕΔΕΣ άρχισε  εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων κατοχής στη Δυτική Ελλάδα, με στόχο  την παραπλάνησή τους ως προς την περιοχή αποβάσεως των Συμμάχων.
Στο ανατολικό Μέτωπο  άρχισε  η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στην αρματομαχία ενεπλάκησαν 6.200 γερμανικά και σοβιετικά τανκς.


1950.Το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) εξέπεμψε  για πρώτη φορά στην Τσεχοσλοβακία.

1951.
Με αφορμή το ζήτημα συγκέντρωσης του σίτου, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, και υπουργός Συντονισμού Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας Γεωργίος Παπανδρέου. Τον ακολούθησαν ο Ηλίας Λαγάκος υπουργός Δικαιοσύνης , ο Λέων Μακκάς υπουργός Βιομηχανίας, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος υπουργός Συγκοινωνιών, ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος υπουργός Γεωργίας, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς υφυπουργός Συντονισμού, ο Γεώργιος Μόδης υφυπουργός Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείαςκαι  ο Δημήτριος Ζησόπουλος υφυπουργός Συγκοινωνιών.

1954. Στη Βέρνη Δυτική Γερμανία νίκησε την Ουγγαρία με 3-2 και κέρδισε το πρώτο  Κύπελλο του Ζιλ Ριμέ


1955 .Ο αρχηγός του Γενικού Αυτοκρατορικού Επιτελείου στρατάρχης σερ Τζον Χάρτινγκ μετέβη στην Άγκυρα. 


1957. Στην Κύπρο σκοτώθηκε  από τους  Άγγλους στον  Αραπακά,  κατά τη διάρκεια κατ οίκον περιορισμού ο Χριστοφής Γεωργίου 63 ετών.

1960 . Ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γεώργιος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της νομιμοποιήσεως του Κ.Κ.Ε. δήλωσε: «Ανέκαθεν έχω υποστηρίξει και εξακολουθώ να φρονώ ότι δια λόγους ηθικής, εθνικής και πολιτικής τάξεως δεν επιτρέπεται η νομιμοποίησις του ΚΚΕ». 


1961. Κατά πρώτο ταξείδι του Σοβιετικού πυρηνικού υποβρύχιου Κ-19  απόψε να λειτουργεί  το σύστημα ψύξης του πυρηνικού του αντιδραστήρα και στην ηρωική προσπάθεια του πληρώματος να αποφύγει μια πυρηνική καταστροφή από την τήξη του αντιδραστήρα 22 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι να διορθώσουν το σύστημα ψύξης.

1971. Εξελέγη ο πατριάρχης Σόφιας Μάξιμος. 

1973 . Στην Αθήνα συνελήφθη ο Ε. Αβέρωφ ως πολιτικός σύμβουλος του «Κινήματος του Ναυτικού 1973». 

1976. Ισραηλινοί κομάντος με μια νυχτερινή αιφνιδιαστική επίθεση, απελευθέρωσαν στο αεροδρόμιο του Έντεμπε της Ουγκάντας, τους 103 επιβάτες αεροπλάνου της Air France που καταλήφθηκε από παλαιστίνιους και Γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο. Έξι τρομοκράτες και τρεις όμηροι σκοτώηκαν, καθώς και ο διοικητής των ισραηλινών κομάντος Γιονάθάν Νετανιάχου, αδελφός του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Σκοτώθηκαν και 40 στρατιώτες της Ουγκάντα. 

1979. Στην Αλγερία αφέθηκα ελεύθερος δεκαπέντε χρόνια μετά την ανατροπή του, και την φυλάκιση του ο πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας, Αχμέντ Μπεν Μπελά.

 1980. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να μη ακολουθήσει το μποϊκοτάζ της Ολυμπιάδας της Μόσχας που εξάγγειλαν οι ΗΠΑ.


1987. Στη Γαλλία, ο πρώην αξιωματικός της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι (γνωστός ως «ο Χασάπης της Λυών») καταδικάστηκε σε ισόβια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

1991. Στην Κολομβία, η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε  το νέο Σύνταγμα.
Στο Βούκοβαρ, της Κροατίας Κροάτες  παραστρατιωτικοί  σκότωσαν  8 Σέρβους  πολίτες  και λεηλάτησαν πολλά σπίτια. Στο Ντβορ να Ούνι  σκοτώθηκε από ο Σέρβος οδηγός φορτηγού, Στεβο  Γκρούμπιεσιτς, σε  ενέδρα . από το HDZ

1993.  Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο αρχηγός της «Πολιτικής Άνοιξης», Αντώνιος Σαμαράς, δήλωσε: «Δεν θα επιστρέψω στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».
1994. Καύσωνας στην Ισπανία .Στη Μούρθια το θερμόμετρο έδειξε 47,2 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά που είναι η  μέγιστη θερμοκρασία,  που έχει καταγραφεί στις πόλεις της Ισπανίας. Η «17Ν» εκτέλεσε  στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

1995. Στη Βρετανία, ο Τζον Μέιτζορ εκλέχτηκε αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος. 

1996. Στη Ρωσία, ο Μπαρίς Γέλτσιν, εκλέχτηκε στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών πρόεδρος με  54% έναντι του 40% του κομμουνιστή αντιπάλου του, Γκενάντι Ζουγκάνοφ

1998. Τρία άτομα πέθαναν σε πυρκαγιές στην Αττική.

2004. Ο Τελικός του Γιούρο του 2004. Η Ελλάδα νικώντας 1-0 τη διοργανώτρια Πορτογαλία κατέκτησε το Κύπελλο. Το νικητήριο γκολ πέτυχε στο 57ο λεπτό με κεφαλιά ο Άγγελος Χαριστέας.

2015. Το δημοψήφισμα του Τσιπρόφσκι  για το μνημόνιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα Γερμανικά ελλείμματα. Ο φαλακροΣολτς ανακοίνωσε έλλειμμα 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2025

Ο Σολτς είπε ότι τα  12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το έλλειμμα θα ειναι βοήεθεια στην Ουκρανία.