16/1/21

Η 16η Ιανουαρίου στην Ιστορία

929. Ιδρύθηκε το χαλιφάτο της Κόρδοβας από τον Αμπντ αλ Ραχμάν Γ’


1120 . Οι Ιεράρχες και ευγενείς του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ στο Συμβούλιο της Ναμπλούς, υιοθέτησαν τους πρώτους γραπτούς νόμους του σταυροφορικού Βασιλείου .

1362.Μία από τις μεγαλύτερες καταιγίδες της Βόρειας Θάλασσας προκάλεσε τεράστια παλιρροϊκά κύματα που κατέστρεψαν τη νήσο Στραντ και τη γερμανική πόλη Ρούνγκχολτ.

1412. Η οικογένεια των Μεδίκων διορίστηκαν επίσημα ως τραπεζίτες του Πάπα.

1547. Ση Ρωσία στέφτηκε Τσάρος σε ηλικία 16 ετών, ο Ιβάν Γ, που έγινε Τρομερός.

1556. Ο Κάρολος Κουίντος παραιτήθηκε από βασιλιάς της Ισπανίας, της Καστίλλης, και της Σικελίας, υπέρ του γιου του Φίλιππου Β.

1572. Στην Αγγλία ο Δούκας του Νόρφολκ δικάστηκε για εσχάτη προδοσία επειδή σχεδίαζε πραξικόπημα με στόχο να επαναφέρει τον καθολικισμό στη Αγγλία.


1581. Το Αγγλικό Κοινοβούλιο ψήφισε ως επίσημη θρησκεία του κράτους, τον Αγγλικανισμό και έθεσε εκτός τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

1593. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ο Μεχμέτ Γεγινε Σουλτάνος, (16/26 Ιανουαρίου) και διέταξε να εκτελεστούν τα 19 αδέλφια του.

1707 .Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας επικύρωσε την Πράξη της Ένωσης.


1724. Με διάταγμα του Μεγάλου Πέτρου απαγορεύτηκαν στη Ρωσική αυτοκρατορία οι αναγκαστικοί γάμοι των νέων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Η απαγόρευση εφαρμόστηκε όχι μόνο για τους ελεύθερους ανθρώπους, αλλά και για τους δουλοπάροικους.
1756. Στο πλαίσιο του επταετούς Πολέμου, η Βρετανία και η Πρωσία υπέγραψαν τη συνθήκη συμμαχίας του Γουεστμίνστερ.

1778. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών.

1795. Οι Γάλλοι κατέλαβαν την Ουτρέχτη.


1809 . Στον Πόλεμο της Ιβηρικής οι Βρετανοί νίκησαν τους Γάλλους στη μάχη της Λα Κορούνια.

1812 Στον Πόλεμο της Ιβηρικής, οι Γάλλοι υπό τον στρατηγό Τρεγιάρντ νίκησαν τους Ισπανούς του Πάμπλο Μορίγιο.

1847. Στις 16/28 Ιανουαρίου διενεργήθηκαν μέσα σε όργιο νοθείας, εξαγοράς ψήφων και πιέσεων, δημοτικές εκλογές στο Βασίλειο της Ελλάδος, που διήρκεσαν ως τις 22 Ιανουαρίου 1847, και χαρακτηρίστηκαν από βιαιότητες της αστυνομίας, συμπλοκές, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις και φυλακίσεις.

1858. Εγκαινιάστηκε  στη Σύρο το πρώτο μνημείο αφιερωμένο στον Άγνωστο Στρατιώτη της Εθνεγερσίας του 1821, 

1878 . Κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878 μία ίλη δραγώνων του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού εισήλθε τη Φιλιππούπολη και την απελευθέρωσε από τους Τούρκους.
Στην Ελλάδα εθελοντικά σώματα από την ελεύθερη Ελλάδα που εισήλθαν στη Θεσσαλία ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης στην ορεινή Βρύναινα στις βορειοανατολικές κλιτύς της Όθρυος.


1889.Καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στο Νότιο Ημισφαίριο . Στο Κουίνσλαντ της Ωκεανίας, μετρήθηκαν 53,3ο κελσίου υπό σκιάν.

1908 . Στο Βελιγράδι εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο «Μόσχα», που σχεδιάστηκε από τον Σέρβο αρχιτέκτονα Γιόβαν Ιλκιτς. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Μαλίνοφ.




1910. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α συγκάλεσε «Συμβούλιο του Στέμματος», στο οποίο έλαβαν μέρος ο Στέφανος Δραγούμης και οι: Αλέξ. Ρώμας, Πρόεδρος της Βουλής, Αλέξ. Ζαΐμης, Γεώργ. Θεοτόκης, Δημ. Ράλλης και Κυρ. Μαυρομιχάλης.
1917. Στις 16 Ιανουαρίου διαβιβάστηκε κρυπτογραφημένο από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, το «Τηλεγράφημα Τσίμερμαν» που πρότεινε στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στη Γερμανία και το Μεξικό, και σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες έμπαιναν στον α΄ παγκόσμιο πόλεμο κατά της Γερμανίας,
το Μεξικό θα ανακτούσε το Τέξας, την Αριζόνα και νέο Μεξικό.
1920. Στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ήρθη το εμπάργκο στις εμπορικές συναλλαγές με τη Σοβιετική Ρωσία. Στις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ η όγδοη τροπολογία για την ποτοαπαγόρευση.
1925. Ο Τρότσκι απομακρύνθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης και τον διαδέχτηκε ο στρατηγός αναχώρησε από την προεδρία του Συμβουλίου της ρωσικής επανάστασης.

1933. Μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης της βουλής από την προηγούμενη κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, σχημάτισε την τελευταία κυβέρνηση του , η οποία όμως, λόγω της προκήρυξης εκλογών για τις 5 Μαρτίου 1933, δεν εμφανίστηκε καθόλου στην Βουλή. Επί των Εξωτερικών υπουργός ήταν ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, επί της Δικαιοσύνης ο Ανδρέας Μάρκου ,επί των Εσωτερικών ο Γεώργιος Μαρής, επί της Παιδείας και των Θρησκευμάτων ο Αλέξανδρος Μυλωνάς , επί των Οικονομικών ο Γεώργιος Καφαντάρης , επί της Εθνικής Οικονομίας ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου επί των Δημοσίων Συγκοινωνιών ο Γεώργιος Παπανδρέου ,επί της Κρατικής Υγιεινής ο Κωνσταντίνος Γκότσης , επί των Στρατιωτικών και επί των Ναυτικών ο Γεώργιος Κατεχάκης, επί της Αεροπορίας ο Ιωσήφ Κούνδουρος.

Γενικός Διοικητής Κρήτης ο Μιχαήλ Κύρκος , Γενικός Διοικητής Μακεδονίας ο Γεώργιος Εξηντάρης , Γενικός Διοικητής Θράκης, ο Γεώργιος Ζερβός και Γενικός Διοικητής Ηπείρου ο Δημήτριος Νότη Μπότσαρης.

1945. Ο Αδόλφος Χίτλερ εγκαταστάθηκε στο υπόγειο καταφύγιό του. (Führerbunker). Συμμαχικός βομβαρδισμός κατάστρεψε μεγάλα τμήματα του Μαγδεμβούργου. Τελείωσε η γερμανική επίθεση στις Αρδέννες, στο Βέλγιο. Φονεύθηκαν ή συνελήφθησαν 220.000 Γερμανοί .Οι σύμμαχοι είχαν 77.000 απώλειες. Στη Γαλλία, έγινε η Εθνικοποίηση της Ρενώ. 

1946. Οι Κομμουνιστές με εντολή του Κομματικού Γραμματέα Λακωνίας Βαγγέλη Ρογκάκου, έστησαν ενέδρα στο δρόμο Σπάρτης-Κροκέων και δολοφόνησαν τον δικηγόρο Γρηγόριο Κοντοβουνήσιο που στην κατοχή ήταν ο αρχηγό της Χ Λακωνίας, τον εξάχρονο γιο του και του δύο συνοδούς τους.


1947. Ο Βινσέν Οριόλ εξελέγη ως ο πρώτος πρόεδρος της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας διότι θεωρήθηκε άξιος διαμεσολαβητής μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς.


1948 . Στις 02,00' τμήματα Κ/συμμοριτών επιτέθηκαν κατά του χωρίου Βροντή Βοίου, που το υπεράσπιζαν άνδρες ΜΑΥ που ευρεθέντες προ υπέρτερων δυνάμεων, 'συνεπτύχθησαν εις εν φυλάκιο από όπου αμύνοντο.
Οι συμμορίτες λεηλάτησαν περί τας 50 οικίας και απεχώρησαν την 5η πρωινή. Την ιδίαν νύκτα έτερα τμήματα της Κ/συμμορίας λεηλάτησαν τα χωρία Χορηγός, Πλατανιά και Σήμαντρον Βοΐου, διαρπάσαντα μικρά και μεγάλα ζώα, είδη ρουχισμού και ποσότητα τροφίμων και δημητριακών. Επίσης απήγαγον ένα κάτοικον τοϋ χωρίου Πλατανιά και έτερον του χωρίου Ασπρούλας. Δύναμις Στρατοϋ, Χωροφυλακής και ΜΑΤ κινηθείσα τάς πρωινάς ώρας της 16-1-48 συνεπλάκη μετά των συμμοριτών στα υψώματα του χωρίου Κρυονερίου Κοζάνης περί ώραν 09,30' Απώλειες συμμοριτών ένας νεκρός ευρεθείς επί τόπου και εις αιχμάλωτος, όστις αποπειραθείς νά δραπετεύσει εφονεύθη. Δύο εκ των συμμοριτών παρεδόθησαν .

Κομμουνιστική Ταξιαρχία ύπό τον Χοτούραν επέδραμε κατά τών χωρίων Βροντή, Λευκοθέα Χορηγού άτινα υπερήσπιζον άνδρες ΜΑΥ οι οποίοι πρό τής υπεροχής των Κ/Σ είς δύναμιν άνδρών συνεπτύχθησαν . Δυνάμεις Χροφυλακής και Στρατού που εσπυσαν επέτυχον επαφήν μετά τηςΤαξιαρχίας και κατόπιν συμπλοκής εξοντωθηκαν δυο συμμορίτες, της Ταξιαρχίας τραπείσης είς φυγήν.

Στο χωρίο Γούβες Λακεδαίμονος συνεπλάκη το μεταβατικό Απόσπασμα Κροκεών μεθ' ομάδος Κ]Σ και συνήφθη σφοδρά μάχη καθ' ήν οί άνδρες τής Χωρ ]κής ήνάγκασαν τούς συμμορίτας είς άτακτον φυγήν. Οι Κ/Σ εγκατέλειψαν επί του πεδίου της μάχης 4 νεκρούς.

1952. Στην Κύπρο, η αγγλική αστυνομία διέλυσε με τη βία συγκεντρώσεις μαθητών , που ζητούσαν την ένωση με την Ελλάδα


1956. Στις 7:05 το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χερλεσάουζεν στην μεθόριο με την Ανατολική Γερμανία έφτασε το τραίνο που μετέφερε τους τελευταίως επιζώντες Γερμανούς αιχμαλώτους πολέμου. Το τραίνο με 12 βαγόνια και 10 επιβατικές άμαξες είχε ξεκινήσει από το Γιεκατερινμπούργκ της Σιβηρίας και μετέφερε 474 παλιννοστούντες, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και δύο παιδιά. 60 από τους επιστρέφοντες έφτασαν ξαπλωμένοι σε ξύλινα τελάρα, επειδή ήσαν άρρωστοι. Το σύνολο των Γερμανών αιχμαλώτων στη Σοβιετική Ένωση ήταν 2.389.560. Η περισσότεροι πέθαναν στα στρατόπεδα εργασίας.
Στην Αίγυπτο, τέθηκε σε ισχύ το σύνταγμα που ενίσχυε τις εξουσίες του προέδρου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ που ορκίστηκε να απελευθερώσει την Παλαιστίνη.


1957.Επίθεση με μπαζούκα εναντίον του στρατηγού Ραούλ Σαλάν.

1962. Η Ενωση Κέντρου κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή επειδή απόκρυπτε τα στοιχεία περί της «βίας και νοθείας» στις εκλογές του 1961..

1969 . Ο φοιτητής Γιαν Πάλαχ αυτοπυρπολήθηκε στην Πράγα . Τα σοβιετικά διαστημικά σκάφη Σογιούζ 4 και Σογιούζ 5 εκτέλεσαν την πρώτη πρόσδεση επανδρωμένου διαστημικού σκάφους σε τροχιά, την πρώτη μεταφορά πληρώματος από ένα διαστημικό όχημα σε ένα άλλο.

1972. Σύγκρουση  δύο αμαξοστοιχιών  στο Δοξαρά Λάρισας, με αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να σκοτωθούν και 39 να τραυματιστούν

1979 .Ο σάχης του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, εγκατέλειψε τη χώρα και ζήτησε άσυλο στην Αίγυπτο.

1980 .¨Άρχισε η απεργία των 39 ημερών, , της ΟΤΟΕ. Η απεργία έληξε στις 25 Φεβρουαρίου με την αποδοχή από τις τράπεζες των αιτημάτων των τραπεζοϋπαλλήλων. Η «17 Νοέμβρη» δολοφόνησε τον Αστυνόμο Παντελής Πέτρου, Υποδιοικητής των Μ.Α.Τ. και τον αστυφύλακα οδηγός του Σωτήρης Σταμούλης.


1983. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αγορά του Αιώνα. Ζήτησε προσφορές για να αγοράσει 120 αεροσκάφη τρίτης γενιάς για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας

1987 Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Χου Γιάο Μπανγκ παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα πολιτικά λάθη που προκάλεσαν την εξέγερση των φοιτητών.


1991. 19 ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου των Ηνωμένων Εθνών προς τη Βαγδάτη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι τους ξεκίνησαν τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών και βιομηχανικών στόχων στο Ιράκ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου».

1992.Το Ειδικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάστηκαν ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 12 μηνών. Η κυβέρνηση του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Αλφρέδο Κριστιάνι και οι επαναστάτες του Εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου FMLN, υπέγραψαν στην Πόλη του Μεξικού τη Συμφωνία Ειρήνης, τερματίζοντας τον 12ετή εμφύλιο πόλεμο.

1993. Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στο χωριό Σκελάνι, μουσουλμάνοι υπό τη διοίκηση του Νασέρ Όριτς, έσφαξαν 70 Σέρβους.


1994. Στην Ιταλία τελείωσε η εποχή Φορλάνι-Αντρεότι –Κράξι και η πρώτη Δημοκρατία. Κάτω από το βάρος των δικαστικών ερευνών. διαλύθηκε το Ιταλικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και ο Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο διέλυσε τη Βουλή και τη Γερουσία προκηρύσσοντας εκλογές για τις 27 και 28 Μαρτίου.

1996 . Ο Εβραίος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας και δημιουργός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων Ανατόλι Τσουμπάις, παραιτήθηκε. Μια εβδομάδα μετά το θάνατο του Φρανσουά Μιτεράν, ο πρώην προσωπικός γιατρός του, ο Δρ Κλόντ Γκουμπλέρ αποκάλυψε , ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε ότι έπασχε από καρκίνο από το Νοέμβριο του 1981 και ότι δεν ήταν ικανός να αναλάβει τα καθήκοντά του από το Νοέμβριο του 1994. 

1995.Με απόφαση της Βουλής αναστάλθηκαν οι ποινικές διώξεις κατά των Κ. Μητσοτάκη, Α. Ανδριανόπουλου και Γ. Παλαιοκρασσά, για το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ και τις τηλεφωνικές υποκλοπές


1998. Διάλυση του Κόμματος της Ευημερίας στην Τουρκία.



1999. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, ο Αμερικανός επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Γουίλιαμ Γουόκερ, κατηγόρησε τις Σερβικές δυνάμεις ασφαλείας ότι σφαγίασαν 45 άοπλους Αλβανούς στο χωριό Ράτσακ, που όπως αποδείχθηκε ήταν τρομοκράτες του ΟΥΤΣΕΚΑ που σκοτώθηκαν μαχόμενοι. Η δήθεν σφαγή του Ράτσακ , ήταν μια δικαιολογία για το ΝΑΤΟ για την έναρξη της εγκληματικής επιχείρησης «Ελεήμων άγγελος», και τους βομβαρδισμούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου για 78 ημέρες.



2001. Κατά την διάρκεια αποτυχημένου πραξικοπήματος τραυματίστηκε ο πρόεδρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Κονγκό, Λοράν Ντεζιρέ Καμπιλά, και πέθανε δυο ημέρες αργότερα.

2004. Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα του Αφγανιστάν.

2005. Ο Στιεπάν Μέσιτς επανεκλέχτηκε Πρόεδρος της Κροατίας.

2014. Η Ουκρανική Ράντα ψήφισε το πακέτο νόμων του Γιανουκόβιτς που ενίσχυαν τις προεδρικές εξουσίες.
Το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Φίλιππο Λοΐζο, σε δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή, για εξύβριση θρησκεύματος κατ' εξακολούθηση και συγκεκριμένα του μοναχού Παΐσιου, με τη δημιουργία της ιστοσελίδος «Γέροντας Παστίτσιος».

2018. Δολοφονήθηκε στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Στη Ρουμανία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μιχάι Τουντόζε η ευρωβουλευτής Βιόριτσα Ντάντσιλα ανέλαβε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

2020. Ο NATOκομμουνιστής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς Μάρκοβιτς, χαρακτήρισε τις Λιτανείες των εικόνων και τις Παρακλήσεις ανατρεπτική δραστηριότητα που «έχει στόχο την αποσταθεροποίηση του Κράτους». υποστήριξε ότι το Μαυροβούνιο .ως νατοϊκή χώρα, υφίσταται (ρωσική) επίθεση. Στη Ρωσία, μετά την παραίτηση του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο Μιχαήλ Μιχαηλίστιν διορίστηκε Πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...