14/1/21

Η 14η Ιανουαρίου στην Ιστορία

1236. Ο ‘Άγιος Σάββας της Σερβίας ο Διαφωτιστής επιστέφοντας στην Σερβία από προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, απεβίωσε στο Βέλικο Τάρνοβο στις 14/27 Ιανουαρίου σε ηλικία 61 ετών.
1301 . Πέθανε ο τελευταίος ο βασιλιάς της Ουγγαρίας, από τη δυναστεία των Αρπάντ, ο Ανδρέα Γ΄. Στη Συνέχεια το Στέμμα της Ουγγαρίας διεκδίκησαν ο Βεντσεσλάς Β της Βοημίας, ο Οτο Β της Βαυαρίας, και ο Κάρολος της Νάπολης.

1506. Στη Ρώμη, αποκαλύφθηκε σε ένα αμπελώνα. κοντά στη θέση του Χρυσού Παλατιού του Νέρωνα, το Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος.


1526. Ο Αιχμάλωτος από την μάχη της Πάβια Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας υπέγραψε τη Συνθήκη της Μαδρίτης, με την οποία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του, παραχώρησε στον Κάρολο Ε΄ των Αψβούργων το Βασίλειο της Νάπολης, και το Δουκάτο του Μιλάνου.

1595. Στο πλαίσιο της αντι-οθωμανικής συμμαχίας που συνήφθη από τον Πρίγκηπας της Τρανσυλβανίας Σιγισμούνδο Μπάθορυ , και τον ηγεμόνα της Βλαχίας Μιχαήλ τον Γενναίο οι αδελφοί Μπουζέστι και Ραντού Καλομφιρέσκου επικεφαλής στρατού Ορεσίβιων κατεσφαξαν 4000 Τάταρους στην μάχη του Πουτινίου

1659 . Οι Πορτογάλοι απέκρουσαν την εισβολή των Ισπανών στη μάχη του Λίνιας ντε Έλβας.

1700. Ο Μέγας Πέτρος διέταξε τους Ρώσους ευγενείς να φορούν ευρωπαϊκές στολές.


1724 . Ο Φίλιππος Ε 'της Ισπανίας παραιτήθηκε υπέρ του γιου του. Το διάταγμα αυτό, όμως, παρουσιάζονται στον πρίγκιπα στις 15 Ιανουαρίου και 16 τέθηκε σε ισχύ.


1731. Στο Γκέτεμποργκ ιδρύθηκε η Σουηδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών

1784. Η Επικύρωση από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Συνθήκης των Παρισίων, με τη Μεγάλη Βρετανία.




1797.Κατά την πρώτη εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ιταλία , άρχισε η μάχη του ποταμού Ρίβολι Βερονέζε. Ο Ναπολέων έφτασε στη μάχη επικεφαλής 7000 ανδρών ενώ το σώμα του στρατηγού Ζουμπέρ υποχωρούσε μπροστά στην αντεπίθεση 27000 Αυστριακών υπό τον στρατηγό Αλβίντζι, που προσπαθούσε να λύσει την πολιορκία της Μάντοβα.
Ο Ναπολέοντασ αντιμετώπισε την αυστριακή αντεπίθεση και στη συνέχεια, χτύπησε διαδοχικά τις αυστριακές φάλαγγες, με αποτέλεσμα να τρέψει σε φυγή τους Αυστριακούς, οι οποίοι άφησαν στο πεδίο της μάχης περίπου 14.000 νεκρούς και αιχμαλώτους έναντι 5.000 νεκρών Γάλλων. Αυτή ταν η τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια των Αυστριακών να λύσουν την πολιορκία της Μάντοβα, η οποία παραδόθηκε τελικά στον Ναπολέοντα στις 2 Φεβρουαρίου.


1814. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Κιέλου με την οποία ο Φρειδερίκος ΣΤ΄ της Δανίας παραχώρησε τη Νορβηγία στη Σουηδία, με αντάλλαγμα την Πομερανία.

1822 .Οι Τούρκοι του Ακροκόρινθου παραδόθηκαν στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

1852. Δημοσιεύτηκε το Σύνταγμα, της δεύτερης Αυτοκρατορίας στη Γαλλία.

1858. Το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου , ενώ ο αυτοκράτορας Ναπολέοντας Γ και η αυτοκράτειρα πήγαιναν στην ‘όπερα ο ιταλός καρμπονάρος Φελιτσε και οι συνεργοί του έριξαν τρεις βόμβες στην αυτοκρατορική άμαξα.Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν . Ο αυτοκράτορας και η αυτοκράτειρα δεν έπαθαν τίποτα. Η απόπειρα δολοφονίας ενίσχυσε την δημοτικότητα του Ναπολέοντα Γ '. Επειδή οι βόμβες είχαν κατασκευαστεί στην Αγγλία, υπήρξε μια σύντομη αντι-βρετανική έξαψη στη Γαλλία, λόγω της υποψίας της βρετανικής συμμετοχής. Ο Ορσίνι καταδικάστηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα στις 13 Μαρτίου 1858.


1867. Στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση της Σερβίας και η βουλγαρική Επαναστατική Επιτροπή υπέγραψαν συμφωνία για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό και για τη δημιουργία ενός κοινού κράτους που θα ονομάζονταν Βούλγαρο-Σερβία ή Σερβο-βουλγαρία.

1901.Στη Σόφια κυκλοφόρησε το πρώτο ηλεκτρικό τραμ.

1902. Εγκαινιάστηκε το τμήμα Μαντζουρία-Χαρμπίν του κινεζικού-Ανατολικού σιδηροδρόμου.

1923. Στην Ιταλία το φασιστικό καθεστώς καθιερώνει την εθελοντική πολιτοφυλακή εθελοντής εθνικής ασφάλειας. Ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε περιοδεία στη δυτική Τουρκίας.

1933. Στη Ρουμανία σχηματίστηκε του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Βάιντα.


1932. Ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ έφτασε τα 8,2 εκατομμύρια.


1943. Άρχισε η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα στην οποία μετείχαν ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ. ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Κάρολος Ντε Γκώλ. Στην Αθήνα σκοτώθηκε μετά από κατάδοση ο  αρχηγός της αντιστασιακής οργανώσεως «Μίδας 614». Γιάννης Σβορώνος-Τσιγάντες, στο κρησφύγετο του επί της οδού Πατησίων 86 στην Αθήνα


1948. Στη Σάμο, σύγκρουση δύναμης χωροφυλακής με Κ/Σ .Απώλειες ημετέρων 4 Χωροφύλακες νεκροί και ένας οπλίτης Μ.Α. Υ .Απώλειες συμμοριτών 9 νεκροί.Βρέθηκε ένας όλμος των 3 ιντσών με 6 βλήματα. Πρί τις 21,00' 200μελής Κ/συμμορία επιτέθηκε διά βαρέων όπλων κατά τής πόλεως Νιγρίτας. Η φρουρά της πόλεως αμυνθείσα ηρωικώς εκράτησε, τούς συμμορίτες σε απόσταση και οι ενισχύσεις του Στράτου τους εξεδίωξαν , Από βλήμα όλμου κάηκε μία οικία. 'Απώλειες συμμοριτών ανεξακρίβωτες. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα πολυμελής Κ/Σ επιτέθηκε κατά της δυνάμεως Χωροφυλακής Μητροπόλεως Καρδίτσης αλλά αποκρούστηκε . Την ίδια ώρα άλλοι Κ/Σ απήγαγαν 10 ιδιώτες φύλακες της Δημοσίας οδού Μητροπόλεως Αγίου Νικολάου Καρδίτσης.

1950.Ενόψει των εκλογών της 5ης Μαρτίου, που είχαν προκηρυχθεί μία εβδομάδα νωρίτερα ο Νικόλαος Πλαστήρας με τον Εμμανουήλ Τσουδερό ίδρυσαν την Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου (ΕΠΕΚ).
Στη Ρουμανία, με διάταγμα του Προεδρείου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης δημιουργήθηκαν στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. «για την επανεκπαίδευση των εχθρών της ρουμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας».

Το πρωτότυπο Σοβιετικό μαχητικό MiG-17 έκανε την παρθενική πτήση του.

1953 . Ο Γιόζιπ Μπροζ Τίτο ορκίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.



1956. Έφτασαν από την Σοβιετική Ενωση, με τραίνο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Χερλεσάουζεν της Εσσης, στα σύνορα με την Ανατολική Γερμανία, οι τελευταίοι 451 επιζώντες Γερμανοί αιχμάλωτοι πολέμου.


1960 . ¨Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις του ελληνικού Δημόσιου με εκπροσώπους του πολωνικού οίκου ΤΣΕΚΟΠ για την κατασκευή του τρίτου εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης . Η κατασκευή θα εξοφλείτο με ελληνικά καπνά.


1961 . Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ε.Ο.Τ., η φωταγώγηση του Λυκαβηττού και του λόφου του Φιλοπάππου στοίχισε 1.800.000 δραχμές.

1963. Ο ντε Γκωλ σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε το βετο που θα προέβαλε για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κοινή Αγορά. Είπε ακόμα οτι δεν έδωσε άδεια στάθμευσης στη Γαλλία των πύραυλων Πολάρις.

1966. Συντριβή του πρωτοτύπου Tu-134. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν.



1967. Το υπουργείο Δημοσίων Έργων ανακοίνωσε την αναμόρφωση της Λεωφόρου Συγγρού «κατά το πρότυπο της λεωφόρου Ηλυσίων Πεδίων των Παρισίων, εις σύγχρονον και ταχείαν λεωφόρον».



1970 . Το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών δίκασε ερήμην και καταδίκασε τον Αντώνη Αμπατιέλο του Κ.Κ.Ε σε πενταετή φυλάκιση για «αντεθνική δράση»



1975. Προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους στον εφέτη ανακριτή Βολτή, που διενεργούσε την τακτική ανάκριση για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. οι Ιωαννίδης, Παττακός, Μακαρέζος, Παπαδόπουλος, Λαδάς και Ρουφογάλης.


1980. Η Ίντιρα Γκάντι εξελέγη πρωθυπουργός της Ινδίας. Η τιμή του χρυσού, ανέβηκε στα 660 δολάρια την ουγγιά
1990 . Η Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών εξέδωσε την «Διακήρυξη για το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό στη Γιουγκοσλαβία».



1991. Δολοφονηθήκαν στην Τυνησία τρεις στενοί συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, μεταξύ των οποίων και ο Αμπού Ιγιάντ, ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1992. Στην περιοχή της Σερβικής Κράινα, στο πλαίσιο του σχεδίου Βανς για την πρώην Γιουγκοσλαβία, έφθασε η πρώτη ομάδα 20.000 Κυανοκράνων.



1994 .Ο Μπιλ Κλίντον, και ο Μπόρις Γιέλτσιν, συμφώνησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Κραφτσούκ για την καταστροφή των πυρηνικών όπλων της Ουκρανίας.    
1998.Κυρωθηκε στη Μόσχα η Συνθήκη για τη φιλία, τη συνεργασία και την εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας.

2001.Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, Αγκούστα Α-109, το οποίο μετέφερε ασθενή από την Πάτμο στην Αθήνα, με πέντε επιβαίνοντες έπεσε στη θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου.


2004 .Η εθνική σημαία της Γεωργίας, η λεγόμενη σημαία των πέντε σταυρών, επανήλθε σε χρήση μετά από περίπου 500 χρόνια.

2011.Ο επί 23 χρόνια ηγέτης της Τυνησίας, πρόεδρος Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ύστερα από ενός μηνός αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εγκατέλειψε την Τυνησία, και ζήτησε άσυλο στη Σαουδική Αραβία.


2015. Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έπαψε να καθορίζει την ισοτιμία μεταξύ του ελβετικού φράγκου και του ευρώ. 

2018.Ναυάγιο του ιρανικού πετρελαιοφόρου MV Sanchi,στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα.

2019. Μετά από 38 χρόνια φυγοδικίας ο τρομοκράτης Τσέζαρε Μπατίστι εκδόθηκε από την Βολιβία στην Ιταλία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπιλ ο κλώνος

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...