6/8/21

Η 6η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 6η Αυγούστου είναι η 218η ημέρα του έτους του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απέμειναν 147 μέρες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

 439. Η σύζυγος του Βαλεντινιανού Γ , Λικινία Ευδοξία, κόρη του αυτοκράτορα Θεοδόσιου Β΄, και της Ελληνίδας Αιλίας Ευδοκίας, έλαβε τον τίτλο της Αυγούστας, με τη γέννηση της πρώτης της κόρης Ευδοκίας. 
939 .Οι Ισπανοί νίκησαν τους Μαυριτανούς στη Μάχη της Σαλαμάνκα. 
1003. Ο ναύαρχος της Πίζας Κάρλο Ορλάντι νίκησε τους Σαρακηνούς στα ανοιχτά της Τσιβιταβέκια
1005. Κατά τη διάρκεια εκστρατείας κατά των μουσουλμάνων, ο Ναύαρχος της Πίζας Παντόλφο Καρπονέζι κατέλαβε το Ρέτζιο της Καλαβρίας. 
1063.Ο στόλος της Πίζας μπήκε στο λιμάνι του Παλέρμο και λεηλάτησε την πόλη. 1119.Ο στόλος της Πίζας νίκησε τους Γενουάτες στα νερά του Πόρτο Βενέρε. 
1135. Η Πίζα κατάκτησε το Αμάλφι.
1185.Ο στρατός του Γουλιέλμου Β΄ της Σικελία προερχόμενος από το Δυρράχιο που είχε καταληφθεί στις 11 Ιουνίου έφτασε στην Θεσσαλονίκη και άρχισε την πολιορκία της.
1223. Στον Καθεδρικό Ναό της Ρενς έγινε η στέψη toυ Λουδοβίκου Η΄ της Γαλλίας και της Συζύγου του Λευκής της Καστίλης.

1284. Καταστρεπτική ήττα του στόλου της Πίζας που διοικούσε ο Αλμπέρτο Μοροζίνι, από τους Γενουάτες στη ναυμαχία της Μελόρια, στην οποία σκοτώθηκε και ο μηχανικός του κεκλιμένου Πύργου, Τζοβάνι ντι Σιμόνε. Ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία του Μεσαίωνα. 100 πλοία της Γένοβας απέναντι σε 120 της Πίζας. 

1502. Ο Διονυσίος άρχισε να ζωγραφίζει τη Μονή Φεραπόντοφ.

1506 .O Στρατός του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Μιχαήλ Γκλίνσκι νίκησε τους Τάταρους της Κριμαίας στην μάχη του Κλέτσκ.

1566. Οι Τούρκοι άρχισαν την πολιορκία του Κάστρου της Ντέβα της Τρανσυλβανίας, επί του λόφου Σίγκετβαρ κατά την διάρκεια της οποία πέθανε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

1623. Κατά τον Τριακονταετή πόλεμο έγινε η μάχη του Στάντλον, μεταξύ 15.000 ανδρών του Παλατινάτου ,που διοικούσε ο επίσκοπος του Χάλμπερστατ , Χριστιανός του Μπρόυνσβαϊκ και 25000 ανδρών της Καθολικής Λίγκας που διοικούσε ο κόμης του Τίλλυ. Ο Στρατός του Χριστιανού Μπρόυνσβαϊκ καταστράφηκε. 12000 νεκροί και αιχμάλωτοι.
1644.Έληξε η τριήμερη μάχη του Φράιμπουργκ μια από τις πιο αιματηρές του τριακονταετούς πολέμου με νίκη των Γάλλων απέναντι στους Βαυαρούς και τους αυτοκρατορικούς. 

1648. Στη Γαλλία ξεκίνησε η εξέγερση της Σφενδόνης (Fronde). 

1657.Οι 756 Ισπανοί υπερασπιστές του φρουρίου Μοντμεντί , μετά από 57 ημέρες πολιορκίας, το παρέδωσαν στον Λουδοβίκο ΙΔ. Σε αυτό κατευθυνόταν ο Λουδοβίκος ΙΣΤ το 1791, όταν δραπέτευσε από τα Παρίσι

1661. Η Πορτογαλία και η Ολλανδική Δημοκρατία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Χάγης βάσει της οποίας η Πορτογαλία κράτησε τη Βραζιλία έναντι πληρωμής 63 τόνων χρυσού και η Ολλανδία πήρε την Κεϋλάνη.

1684.Κατά τον έκτο Βενετο-Τουρκικό Πόλεμο, μετά από πολιορκία 16 ημερών, οι Τούρκοι παρέδωσαν στους Βενετούς του Μοροζίνι το φρούριο της Αγίας Μαύρας  στη Λευκάδα.

1686. Η μάχη στην πεδιάδα του Άργους. Ο Μοροζίνης και ο Κάρολος Καίνιξμαρκ αντιμετώπισαν την επίθεση 4000 ιππέων του Σερασκέρη Ισμαήλ Πασά. Οι Ενετοί είχαν 300 νεκρούς, ενώ οι Τούρκοι που υποχώρησαν εγκατέλειψαν τη νύχτα το Αργος και κατέφυγαν στην Κόρινθο.

1723.Κατά τη διάρκεια της περσικής εκστρατείας του ρωσικού στρατού οι Ρώσοι κατέλαβαν το Μπακού. 

1726.Η Αγία Γερμανική Αυτοκρατορία και η Ρωσία έκλεισαν συμμαχία εναντίον της Τουρκίας. 

1790 .Ο συγγραφέας Αλεξάντερ Ραντίσεφ  καταδικάστηκε σε θάνατο για το βιβλίο «Ταξίδι από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα», αλλά η Πεφωτισμένη Αικατερινη μετέτρεψε την ποινή σε εξορία στη Σιβηρία.

1791.Στο Βερολίνο π Βασιλιάς Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας εγκαινίασε την Πύλη του Βρανδεμβούργου, που δόθηκε στην κυκλοφορία. 

1796.Στην Τσέτινιε, η Γεροντική του Μαυροβουνίου ψήφισε την πρώτη γραπτή νομική πράξη στο Μαυροβούνιο. 

1806.Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Β 'των Αψβούργων υποχρεώθηκε από τον Ναπολέοντα να παραιτηθεί από τον τίτλο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα δίνοντας τέλος στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Αυστρίας. 

1807. Ο Σέρβος εκπαιδευτικός, γλωσσολόγος και διανοούμενος Δωσίθεος Ομπράντοβιτς πέρασε από το Ζέμουν στο Βελιγράδι και έγινε ο πρώτος Σέρβος υπουργός Παιδείας στην Επαναστατική κυβέρνηση, και ήταν προσωπικός γραμματέας και πολιτικός σύμβουλος του Καραγιώργη. Ο Δωσίθεος Ομπράντοβιτς είχε γεννηθεί το 1744 στο Μπάνατ και βαπτίστηκε «Δημήτριος» αλλά το άλλαξε όταν έγινε μοναχός σε Δωσίθεος. Πήγε σε τσεχικό-σλοβακικό σχολείο στο δημοτικό και από νωρίς έδειξε κλίση προς την θρησκεία. Μετά το θάνατο του πατέρα του πήγε αρχικά στην Σμύρνη όπου σπούδασε για τρία χρόνια στην θεολογική σχολή του Ιερόθεου Δενδρινού, έπειτα πήγε στην Κέρκυρα όπου έμαθε τα ελληνικά. Παρακολούθησε τη φιλοσοφική σχολή του Χάλε και συνέχισε τις φιλοσοφικές σπουδές στη Ληψία. Η πρώτη σερβικη επανάσταση τον βρήκε στην Τεργέστη. Πέθανε το 1811 στο Βελιγράδι και θάφτηκε μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου. 

1813. Ο Σιμόν Μπολιβάρ κατέλαβε την πόλη του Καράκας, από τους Ισπανούς, και έλαβε την προσωνυμία Ελευθερωτής.
 

1819. Άρχισε το συνέδριο του Κάρλσμπαντ, ( τσέχικα: Κάρλοβυ Βάρυ) που διήρκεσε ως τις 31 Αυγούστου 1819, για την λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των Φιλελεύθερων και Εθνικιστικών τάσεων στην μετά Ναπολεόντεια Γερμανία. 

1825.Η Βολιβία μετά από σχεδόν τρεις αιώνες της ισπανικής κυριαρχίας. κήρυξε την ανεξαρτησία της.
1826. H πρώτη μάχη στο Χαϊδάρι. Ο Καραϊσκάκης, με τον Περραιβό και 4000 άνδρες οχυρώθηκαν τη νύχτα της 5ης Αυγούστου στο Χαϊδάρι .Τα χαράματα της 6ης Αυγούστου οι περίπολοι των Τούρκων αναγνώρισαν τις θέσεις των Ελλήνων και τους επιτέθηκε του τουρκικό   ιππικό που αναχαιτίστηκε Ακολούθησε το τούρκικο πεζικό και το κύριο ιππικό σώμα, που σχημάτισαν δύο φάλαγγες και επιτέθηκαν, αλλά αναχαιτίστηκαν τρεις φορές. Οι 10000 Τούρκοι ανατράπηκαν και υποχώρησαν άτακτα, καταδιωκόμενοι .Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς, και δύο σημαίες . Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 30 νεκροί.

1828. Ο Μοχάμεντ Αλή της Αιγύπτου, δέχθηκε να εκκενώσει την Πελοπόννησο.

1849. Με τη συνθήκη ειρήνης του Μιλάνου μεταξύ Αυστρίας και Σαρδηνίας, η Αυστρία επανέκτησε τον έλεγχο της Λομβαρδίας και της Βενετίας.

1870. Κατά τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο έγινε στον ποταμό Σάουερ η μάχη της Βορθ ανάμεσα στους 50000 άνδρες του Α Σώματος του Μακ Μαόν και των 75000 της τρίτης Πρωσικής Στρατιάς που διοικούσε ο Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Γ.
Οι Γάλλοι που υποχώρησαν είχαν 8000 νεκρούς και 12000 αιχμαλώτους.


1914.Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρωσίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και η Σερβία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία. 

1917 .Στη Ρωσία συγκροτήθηκε η δεύτερη ;προσωρινή κυβέρνηση υπό την προεδρία του Κερένσκι. Η Πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη έφτασε στη θάλασσα αφού κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πόλεως. Οι άστεγοι έφτασαν τις 80.000.

1918.Σταμάτησε η γερμανική επίθεση στον Μάρνη. Η τελευταία μεγάλη επίθεση του γερμανικού στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τελείωσε με ήττα, και περίπου 100.000 Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ο Φος έγινε στρατάρχης της Γαλλίας. Στη Ρωσία, οι Λευκοί κατέλαβαν το Καζάν.

1919. Στρατεύματα της Αντάντ κατέλαβαν τη Βουδαπέστη τερματίζοντας την Εβραϊκή Σοβιετική Δημοκρατία του Μπέλα Κουν. 

1923. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης αποφάσισε να ηγηθεί εθνικού συνασπισμού ενόψει των εκλογών, ενώ ο Νικόλαος Πλαστήρας δήλωσε ότι, η Επανάσταση θα παρέδιδε την εξουσία σε κοινοβουλευτική κυβέρνηση. Η Ιταλία προκατάρτισε τα Δωδεκάνησα, που τα είχε καταλάβει με τον Ιταλο–Οθωμανικό πόλεμο του 1911-12. 

1932. Ο δήμαρχος της Κολωνίας, Κονραντ Αντενάουερ εγκαινίασε την πρώτη Εθνική Οδό , μεταξύ Κολωνίας και Βόννης. 

1940. Η Εσθονία προσαρτήθηκε στην Σοβιετική Ένωση, με την ονομασία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Εσθονίας. 

1941. Η σφαγή του Πρεμπίλοβτσι στην Ερζεγοβίνη. Οι Ουστάσι σκότωσαν 600 περίπου Σέρβους κάτοικους του χωριού. Κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.
1943. Ο ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, επιτέθηκε και διέλυσε τμήματα του Ελληνικού Στρατού. Μάχες Γάρδιτσας και Νίβιτσας.  

1945.Το βομβαρδιστικό Β-29 που είχε βαφτιστεί «Enola Gay» έριξε στη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα. (Το "Little Boy"). Περίπου 80.000 άνθρωποι εξαερωθήκαν και δεκάδες χιλιάδες πέθαναν τα επόμενα χρόνια από εγκαύματα και τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Μεχρι το τέλος του 1945 οι νεκροί τραυματίες ήσαν 65.000. 

 1947. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με οκτώ ψήφους υπέρ και τρεις αποχές εξέδωσε το Ψήφισμα 28 για το ελληνικό ζήτημα.
1960. Υπογράφηκε η Σύμβαση μεταξύ της Αιτωλικής Εταιρίας Πετρελαίων και της βρετανικής BP. για έρευνες πετρελαίου στην Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα. Η Κουβανέζικη επανάσταση, σε απάντηση στο εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, εθνικοποίησε όλες τις αμερικανικές ιδιοκτησίες. 

1961. Η σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το δεύτερο επανδρωμένο διαστημόπλοιο το Vostok-2, και ο κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έμεινε στο διάστημα, για περισσότερο από μία ημέρα.
1962. Η ΕΔΑ πρότεινε στην Ένωση Κέντρου «κοινή και ενιαία δράση των δημοκρατικών δυνάμεων εντός και εκτός Βουλής» και ανακοίνωσε ότι τη συμμετοχή οπαδών της Αριστεράς σε συγκεντρώσεις της Ένωσης Κέντρου. 

 1964. Στην Κύπρο, με το πρώτο φως της ημέρας, η 31η Μοίρα Καταδρομών υπό τον ταγματάρχη Καρούσο επιτέθηκε για την ανακατάληψη του Λωροβουνίου στην Τηλλυρία. 

 1965. Η Μαργαρίτα Παπανδρέου κατέθεσε τέσσερεις ώρες ενώπιον του εισηγητή του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών συνταγματάρχη Γ. Λαγάνη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. 

 1966 .Λύθηκε η πολυήμερη απεργία στις συγκοινωνίες, αλλά πραγματοποιήθηκε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων με αφορμή το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο. 

 1968. Έφτασαν στην Ελλάδα για κρουαζιέρα στα νησιά με τη «Χριστίνα» του Αριστοτέλη Ωνάση ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι και η Τζάκι Κένεντι. 

 1969 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έθεσε τον θεμέλιο λίθο της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου. 

 1974.Στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός κατά στη διάρκεια της «εκεχειρίας» κατέλαβε τις κωμοπόλεις Καραβά και Λαπήθου. 

 1976.Βυθίσατε το Χόρα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» που προηγουμένως το έλεγαν ό«Χόρα» βγήκε από τα στενά του Βοσπόρου στις 23 Ιούλη του 1976 για να βρει πετρέλαιο στο Αιγαίο. Πίσω από το ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης για το πετρέλαιο, υπήρχε η σαφής πρόθεση της Άγκυρας να ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς στο Αιγαίο και να εγγράψει υποθήκες διεκδικήσεων, για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και την υφαλοκρηπίδα. Από τους χάρτες πορείας προέκυπτε ότι το τουρκικό σκάφος θα περνούσε, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, βορειοδυτικά της Λέσβου. Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το «Χόρα» παραβίασε για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

 1980 .Στην Ιταλία η μαφία εκτέλεσε τον εισαγγελέα Γκαετάνο Κόστα. 

 1982.Η ιταλική κυβέρνηση διέταξε την εκκαθάριση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, της Banco Ambrosiano του Μιλάνου.1990 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε εμπορικό εμπάργκο κατά του Ιράκ, σε απάντηση στην εισβολή στο Κουβέιτ. 

 1991. Η Γιουγκοσλαβική Προεδρία υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση για την πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στο Κροατικό έδαφος. 

 1995. Κροατικά αεροπλάνα και το πυροβολικό προσέβαλαν φάλαγγες Σέρβων προσφύγων που εγκατέλειπαν τις εστίες τους στην Κράινα.

 1996. Οι Τσετσένοι ισλαμιστές μπήκαν στην πόλη του Γκρόζνι.

2002. Διαλύθηκε με διάταγμα το γαλλικό «ακροδεξιό» κίνημα Unité radicale,στο οποίο ανήκε ο Maxime Brunerie.

2008 .Στη Μαυριτανία έγινε πραξικόπημα του στρατού και συνελήφθησαν ο πρόεδρος, Σίντι Ουλντ Σεΐχ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών. 

2014 .Με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβλήθηκαν εμπορικά αντίποινα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία. Απαγόρευση εισαγωγής ψαριών, κρέατος, λαχανικών και φρούτων. 
2015: Εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο.

2017. Ο συριακός αραβικός Στρατός ανακατέλαβε την πόλη Αλ Σούχνα εκδιώκοντας το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: