6/10/21

Η 6η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 6η Οκτωβρίου είναι η ‎‎279η‎‎ ‎‎ ‎‎ ‎‎ημέρα‎‎ ‎‎ του ‎‎Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 86 ημέρες ως το τέλος του έτους. 

404. Η σύζυγος του Αρκαδίου αυτοκράτειρα Αιλία Ευδοξία, η « Ηρωδιάς»,
 πέθανε  εξαιτίας αιμορραγίας μετά από αποβολή κατά την τελευταία της εγκυμοσύνη. Ήταν κόρη Φράγκου αξιωματούχου, που μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Η Ευδοξία είχε πέντε παιδιά: Τη Φλασίλλα, την Πουλχερία, τον Θεοδόσιο Β΄, την Αρκαδία Πορφυρογέννητη και τη Μαρίνα. 

1014. Πέθανε ο Αρμένης που παρίστανε τον Βούλγαρο Τσάρο. Ο Σαμουήλ. Θάφτηκε στην Εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί στη Μικρή Πρέσπα την οποία είχε χτίσει ο Σαμουήλ. Στο ταφικό του ένδυμα που βρέθηκε το 1965 ήταν κεντημένος ο θυρεός του Οίκου των Κομητόπουλων, οι δύο παπαγάλοι.



1111. Ο δεκαοκτάχρονος γιος του Ροβέρτου Β΄ και της Κλημεντίας της Βουργουνδίας  έγινε Κόμης της Φλάνδρας ως Βαλδουίνος Ζ. 

1499. O Λουδοβίκος ΙΒ της Γαλλίας κατέλαβε την πόλη του Μιλάνου.
 
1536. Εκτελέστηκε στην Αυστριακή Ολλανδία δια στραγγαλισμού ως αιρετικός και στη συνεχεία το σώμα του κάηκε ο Άγγλος μεταρρυθμιστής, και μεταφραστής της Βίβλου, Γούιλιαμ Τίντεϊλ.

1697. Κατά την Μεγάλο Τουρκικό Πόλεμο, ο Ευγένιος της Σαβοΐας, διέσχισε τον ποταμό Σάβα κατευθυνόμενος προς το Σεράγεβο.


1789. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ κάτω από  απειλή, μαζί με τη Μαρία Αντουανέτα και τα παιδιά τους, εγκατέλειψαν τις Βερσαλλίες και επέστρεψαν  στο Παρίσι στο Ανάκτορο του Κεραμικού.


1799. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αντιγαλλικού  συνασπισμού, ο Γάλλος στρατηγός Μπρυν οδηγώντας 25000 άνδρες νίκησε στη μάχη του Κάστρικουμ  Άγγλους, Ρώσους και Ολλανδούς που διοικούσε ο Δούκας της Υόρκης. Οι σύμμαχοι  είχαν 2536 νεκρούς και έχασαν 11 κανόνια.






1820. Σύλληψη του ιταλού πατριώτη Πιέρο Μαροντσέλι από τους Αυστριακούς.


1907
. Μακεδονικός Αγώνας. Τα ανταρτικά σώματα του υπολοχαγού πεζικού  Δημητρίου Παπαβιέρου και του Κρητικού οπλαρχηγού Εμμανουήλ Κατσίγαρη επιτέθηκαν  στο χωριό των Αρβανιτόβλαχων Παπαδιά , στην περιοχή του Μοριχόβου, στο οποίο και οι 48 οικογένειες που είχαν γίνει «Εξαρχικοί» και φιλοξενούσαν κομιτατζήδες. Οι Μακεδονομάχοι μας πυρπόλησαν  δώδεκα σπίτια που φιλοξενούσαν Βουλγάρους.


1908. Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Το συλλαλητήριο για την Ένωση, στα Χανιά έγινε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου/6 Οκτωβρίου 1908. Η προκήρυξη που διανεμήθηκε σε κάθε γωνιά των Χανίων, ανέφερε: «Αγαπητοί συμπατριώται, της Βουλγαρίας ανακηρυχθείσης εις Βασίλειον, ανάγκη αμέσως αύριον να κηρύξωμεν την ένωσιν». Μαζεύτηκαν 15.000 Κρητικοί και τους μίλησε ο δικηγόρος και πολιτευτής Νικόλαος Ζουρίδης. Το ψήφισμα που εκδόθηκε επιγραφόταν ως ψήφισμα του λαού της πρωτευούσης και των δυτικών επαρχιών. Στο ψήφισμα αναφέρονταν: «Ο λαός της Πρωτευούσης και των Δυτικών Επαρχιών Συνελθών σήμερον εις πάνδημον συλλαλητήριον εν τω πεδίω του Άρεως Χανίων Συνεχίζων το προαιώνιον εθνικόν και αναλλοίωτον πρόγραμμα του Κρητικού λαού Κηρύττει εν ονόματι της ομοουσίου και αδιαιρέτου Αγίας Τριάδος την ένωσιν της Κρήτης μετά του Ελευθέρου Βασιλείου της Ελλάδος όπως μετʼ αυτού αποτελέση εσαεί εν αναπόσπαστον και αδιαίρετον συνταγματικόν κράτος. Παρακαλεί την Α.Μ. τον Βασιλέα των Ελλήνων να καταλάβη την Νήσον και αναλάβη την διοίκησιν αυτής, την δε Κυβέρνησιν της Κρήτης να συγκαλέση την Βουλήν και να διατάξη τας αρχάς του τόπου να διοικώσιν αυτόν εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων. Συνιστά επιτροπήν εκ του Στεφάνου Ψαρουδάκη, Αντ. Κατζουράκη, Εμμ. Ξηρά, Αριστ. Κριάρη, Χαραλ. Πλουμιδάκη, Εμμ. Παπαγιαννάκη, Σπυρ. Μαλατάκη, Εμμ. Παπαδερού, Γ. Φούμη, Πέτρου Μαρή, Εμμ. Φραντζεσκάκη, Γ. Παπαδοπέτρου, Γ. Πανηγυράκη, Εμμ. Θεοδωρίδου, Ν. Ζουρίδη, Ν. Μπιστολάκη και Ιωσήφ Λεκανίδου, όπως δια της Κυβερνήσεως του τόπου διαβιβάση το παρόν ψήφισμα εις την Α.Μ. τον Βασιλέα των Ελλήνων και την Κυβέρνησίν του, η αυτή δʼ Επιτροπή επιδώση αυτό προς τους κ.κ. Αντιπροσώπους των Μ. Δυνάμεων. Εν Χανίοις τη 24 Σεπτεμβρίου 1908. 
Την ίδια ημέρα άρχισε η βοσνιακή κρίση του 1908-1909, που οδήγησε στον πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΑυστρΟυγγαρία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στις 6 Οκτωβρίου του 1908, η οποία ήταν γνωστό ότι θα συμβεί από τις 20 Σεπτμβρίου/2 Οκτωβρίου 1908. 


1910. Δυο μήνες μετά τις εκλογές του Αυγούστου του 1910 για την Α' Αναθεωρητικής Βουλής, και μετά από την παραίτηση της Κυβέρνησης του Στέφανου Δραγούμη, ο εκλεκτός Περιούσιος Ελευθέριος Βενιζέλος σχημάτισε επιτέλους κυβέρνηση. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν πρωθυπουργός, και υπουργός επί των Στρατιωτικών και των Ναυτικών
Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος, υπουργός επί της Δικαιοσύνης και προσωρινά επί των Εξωτερικών. Ο Εμμανουήλ Ρέπουλης, υπουργός επί των Εσωτερικών

Ο Απόστολος Αλεξανδρής, υπουργός επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.Ο Λάμπρος Κορομηλάς, υπουργός επί των Οικονομικών.Στις 18 Οκτωβρίου 1910 στη κυβέρνηση μπήκε ο Ιωάννης Γρυπάρης ως υπουργός Εξωτερικών.

1911. Βρέθηκαν σε δάσος τα πτώματα του Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού , του διάκονου Δημήτριο και τον συνοδού-αγωγιάτη Αθανάσιου, που είχαν εξαφανιστεί  στις 30 Σεπτεμβρίου , κατά τη μετάβασή τους στην εκκλησία του χωριού Γκριντάδες για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Είχαν δολοφονηθεί  από κομιτατζήδες.

1912. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη.

1913. Στη Σόφια ιδρύθηκε η Εθνική Ένωση, που υποστήριζε την Καθολική Εκκλησία και τον προσανατολισμό της Βουλγαρίας προς την Αυστρουγγαρία.


1915. Η Βουλγαρία , που στην αρχή του Πολέμου είχε δηλώσει ουδετερότητα επιτέθηκε  κατά της Σερβίας, ανοίγοντας και δευτερο μέρωπο στα νωτα των Σέρβων,

1916. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Άρχισε η Μάχη της Τσέρνας. 

1918 . Η Βουλή της Αντιβασιλείας (Rada Regencyjna) ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Πολωνίας.

1919 . Σχηματίστηκε η 40η κυβέρνηση της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Αλαξάντερ Σταμπολίσκι. 

1922. Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος  έλαβε απόφαση σχετικά με τη μορφή της ένωσης των σοβιετικών δημοκρατιών. 

1924.Στην Ιταλία άρχισαν οι πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές.

1925. Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου άρχισε η εφαρμογή της λογοκρισίας και του στρατιωτικού νόμου

1928. Ο Τσιάνγκ Κάι-Σεκ έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας

1930.Στην αίθουσα της Βουλής άρχισε η πρώτη διαβαλκανική διάσκεψη.

1938 .Το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο στην Ιταλία εξέδωσε την «φυλετική Διακήρυξη»

1939. Κατεστάλη πλήρως η πολωνική αντίσταση . Στις 5 Οκτωβρίου, όταν οι γερμανοί ηττήθηκαν στην μάχη του Κόρκ, ο Χίτλερ μπήκε στη Βαρσοβία και παρακολούθησε την παρέλαση των στρατιωτών του .Την επομένη παραδόθηκαν οι 8000 άνδρες της ανεξάρτητης Μεραρχίας του στρατηγού Κλήμπεργκ. Στην ημερήσια διαταγή του ανέφερε ότι αποφάσισε να παραδοθεί διότι η Μεραρχία ήταν περικυκλωμένη και είχαν εξαντληθεί και τα πυρομαχικά και τα τρόφιμα. Ωστόσο, η Πολωνία δεν παραδόθηκε και δεν υπογράφηκε συνθήκη κατάπαυσης του πυρός. Η πολωνική κυβέρνηση είχε ήδη καταφύγει στην Ρουμανία.

1943. Στο χωριό Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο, Γερμανοί υπό τον επιλοχία Φριτς Σούμπερτ έκαψαν τα σπίτια και εκτέλεσαν 12 γυναίκες. Οι «Μπαλίστες» στη Βαρντάσκα Μπανοβίνα ξεκίνησαν επιχείρηση γύρω από το Κίτσβο κυνηγώντας τους «παρτιζάνους». 

1944. Στη Βουλγαρία άρχισαν να λειτουργούν τα λαϊκά στρατοδικεία. Στο Ναύπλιο από όπου οι Γερμανοί αποχώρησαν στις 14 Σεπτεμβρίου μπήκε ο ΕΛΑΣ και «απελευθέρωσε» ξανά την πόλη.  Ο κόκκινος στρατός εισήλθε  στη Σλοβακία

1945. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συνέδριου του ΚΚΕ που έγινε στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου ΤΙΤΑΝΙΑ στην οδό Πανεπιστημίου. 

1947. Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ έγινε στην Πύλο, χωρίς ανθρώπινα θύματα που προκάλεσε ζημιές σε 54 οικισμούς στην επαρχία της Πυλίας όσο και στην Λακωνία. Στην επαρχία της Πυλίας καταστράφηκαν 293 σπίτια, 4 Εκκλησίες ενώ μερική καταστροφή υπέστησαν 819 σπίτια, 17 Εκκλησίες και 5 σχολεία. Ελαφρές ζημιές υπέστησαν 468 σπίτια. Στη Λακωνία 9 σπίτια κατέρρευσαν 78 σπίτια έπαθαν μερική καταστροφή ενώ 120 είχαν ελαφρές ζημιές. 

1948. Ο μεγάλος σεισμός της Ασχαμπάτ στο Τουρκμενιστάν. Ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 02:17 το πρωί, της 6ης Οκτωβρίου 1948  με 7,3  Ρίχτερ και προκάλεσε εκτεταμένες ζημίες. Ολα τα κτίρια από τούβλα κατέρρευσαν, όσα ειχαν σκελετό από σκυρόδεμα υπέστησαν σοβαρές ζημιές, και αμαξοστοιχίες είχαν εκτροχιαστεί.Το επίκεντρο του, βρισκόταν 25 χλμ νοτιοδυτικά της Ασχαμπάτ κοντά στο μικρό χωριό Gara-Gaudan.Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ανακοινώθηκε μόλις στις 9 Δεκεμβρίου 1988. Ήταν 176.000. 



1950.
 
Το πετρέλαιο άρχισε να τρέχει στον  μεγαλύτερο  τότε αγωγό πετρελαίου στον κόσμο, μήκους 1720 χιλιομέτρων , που ειχε κατασκευάσει η «Αράμκο» και  που ξεκινούσε από το Νταμάμ της Σαουδικής Αραβίας  στον Περσικό Κόλπο και κατέληγε στις ακτές του Λιβάνου στην  Σιδώνα. Ο αγωγός έπαψε να λειτουργεί το 1990. Η Μάχη του Μαρχάμ Γκαρτόκ . Εισβολή των κινέζων  στο Θιβέτ.


1951
.Στις 6 Οκτωβρίου 1951 και ώρα 4:25 πρωινή, το ηλικίας 57 ετών ατμόπλοιο «Αδρίας», της  «Ηπειρωτικής» του εφοπλιστή Ποταμιάνου. που είχε αποπλεύσει από Χανιά για Πειραιά, με 538  επιβάτες λόγω των σφοδρών ανέμων παρεξέκλινε  της πορείας του και προσέκρουσε  στη Φαλκονέρα, δημιουργήθηκε ρήγμα 12 μέτρων.. Σύμφωνα, με το λιμεναρχείο  στο ατμόπλοιο «Αδρίας» επέβαιναν 235 επιβάτες από Χανιά,   80 από το Ρέθυμνο και 223 από το Ηράκλειο. Σύνολο 538 .  Ο πλοίαρχος Φωκάς, εξέπεμψε αμέσως σήμα κινδύνου και διέταξε την καθέλκυση των λέμβων και την αποβίβαση των επιβατών σε απόκρημνο σημείο του νησιού, με την  καθοδήγηση των μελών του πληρώματος. Παρά τη  σφοδρή κακοκαιρία η αποβίβαση στέφθηκε με επιτυχία. Από το ναυάγιο χάθηκε μόνο ένας επιβάτης Έσπευσαν τα «Ιωνία»,  «Αιγαίον», και «Πίνδος» παρέλαβαν τους επιβάτες και τους μετέφεραν  στον Πειραιά. Οι προσπάθειες διάσωσης του πλοίου απέβησαν  μάταιες.  

1955.  Στην Αθήνα, ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Καραμανλής , αφού μετά το θάνατο του Παπάγου, ο φίλος του Ευταξία και νέο-«Εθνάρχης» Καραμαν-αλής, έλαβε από τον αμερικανικό παράγοντα και τα Ανάκτορα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αντί του μαμάκια Στεφ-Στεφ, αφού όμως έδωσε εγγυήσεις για εγκατάλειψη του αγώνα των Κυπρίων. 
Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Αμύνης Σπυρίδων Θεοτόκης Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Τριανταφύλλης Υπουργός Εσωτερικών Αχιλλέας Κ. Γεροκωστόπουλος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Αποστολίδης Υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Συντονισμού Βασίλειος Παπαρρηγόπουλος Υπουργός Εμπορίου Λάμπρος Ευταξίας Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου Υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Βογιατζής Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Πολυζωγόπουλος Υπουργός Εργασίας Γεώργιος Ράλλης Υπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως Λεωνίδας Δερτιλής Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτριος Αλιμπράντης Υφυπουργός Εμπορίου Δημήτριος Δαβάκης Υφυπουργός Συγκοινωνιών Νικόλαος Σπέντζας Υφυπουργός Οικισμού και Σεισμοπλήκτων Νήσων Ανδρέας Δερδεμέζης Υφυπουργός Γεωργίας Γεώργιος Κατσαφάδος Υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας. 

1956. Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ εξουδετέρωσε  τη φρουρά του παρατηρητηρίου στον Απ. Ανδρέα και το πυρπόλησε.


1958. Στην Κύπρο, έπεσε μαχόμενος εναντίον των Εγγλέζων ο μαχητής της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Πεττεμερίδης ("Ξέρξης") 24 χρονών από το χωριό Καννάβια της επαρχίας Λευκωσίας. Ο Χαράλαμπος Πεττεμερίδης σκοτώθηκε από τα πυρά των Άγγλων κατά την υποχώρηση από  την ενέδρα εναντίον των Άγγλων στην τοποθεσία Μούττη του Σαράντι, μεταξύ των χωριών Σπήλια και Λαγουδερά νοτιοδυτικά των Κανναβιών.

1962. Ο δείκτης αναλφαβητισμού στην Ελλάδα, ήταν 17,7%

1973. Η Αίγυπτος και η Συρία επιτεθήκαν κατά των ισραηλινών θέσεων στην ανατολική όχθη του Σουέζ και στα Υψώματα του Γκολάν στις 6 Οκτωβρίου που οι εβραίοι γιορταζάν το Γιομ Κιπούρ του Γιομ Κιπούρ. Αυτός ηταν ο 4ος Ισραηλινό-αραβικός πόλεμος, που έληξε στις 22 Οκτωβρίου με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


1976. Έληξε η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουά Γκουοφένγκ, διέταξε τη σύλληψη της «Συμμορίας των τεσσάρων» και των συνεργατών τους, θέτοντας τέλος στην Πολιτιστική Επανάσταση, που είχε οργανώσει ο Μάο για να εξοντώσει τους αντιπάλους του.Η  Cia και οι μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας ανατίναξαν την πτήση 455 της Cubana de Aviación μετά την απογείωσή της από το Μπριτζτάουν των Μπαρμπάντος. Και οι 73 επιβαίνοντες στο  Douglas DC-8 σκοτώθηκαν. Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη. O στρατός επιτέθηκε στους φοιτητές στο πανεπιστήμιο.

1977. Η πρώτη πτήση του MiG-29.

1981. Εκτελέστηκε σε ζωντανή, τηλεοπτική μετάδοση, από τους αδελφούς μουσουλμάνους ο ηγέτης της Αιγύπτου, Ανουάρ ελ Σαντάτ, που έσπασε την κοινή αραβική στάση απομόνωσης του κράτους του Ισραήλ. Στην παρέλαση , για την 8η επέτειο της αιγυπτιακής επίθεσης του 1973 από ένα φορτηγό που ρυμουλκούσε ένα πυροβόλο ξεπετάχθηκαν τέσσερεις ένοπλοι με στολές παραλλαγής, οι οποίοι έβαλαν με ριπές αυτόματων κατά του Σαντάτ και των επισήμων συνοδείας του. Ο Σαντάτ δέχθηκε πέντε σφαίρες στο πρόσωπο και στα πλευρά Ο απολογισμός της επίθεσης που έγινε με κινηματογραφική ταχύτητα ήταν οκτώ νεκροί και 29 τραυματίες.

1988. Στο πλαίσιο της «Αντι-γραφειοκρατικής επανάστασης», που άρχισε με την 8η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Συνδέσμου Κομμουνιστών της Σερβίας το 1987 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1989, στο Νόβι Σάντ της Βοϊβοντίνας, έγινε η «επανάσταση-γιαούρτι» Υπό την πίεση των αντιγραφειοκρατικών διαδηλωτών που τους πετάγανε γιαούρτια, παραιτήθηκε εγκάθετη ηγεσία της Βοϊβοντίνα της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών. Έτσι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέκτησε τον έλεγχο των 4 από τις 8 ψήφους στο Ομοσπονδιακό Προεδρείο.

1992. Ο Στρατός της Ρεπούμπλικα Σερπσκα  απελευθέρωσε το Μποσάνσκι Μπροντ, στη βόρεια Βοσνία και Ερζεγοβίνη, που βρισκόταν υπό την κατοχή Κροατών και μουσουλμάνων.

1994. Το Εφετείο των Τιράνων μείωσε τις ποινές των 5 της «Ομόνοιας» κατά 1-2 χρόνια. Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

1995. Ο στρατηγός Ρομανόφ έκανε  επίθεση στο Γκρόζνι

1998. Υπό την πίεση της «διεθνούς κοινότητας» και τις απειλές των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ, άρχισε η απόσυρση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο. 

1999. Στην Τσετσενία  ο Ασλάν Μασχάντοφ  ανέλαβε την ηγεσία του στρατού των ισλαμιστών. 

2000. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας αναθεώρησε την προηγούμενη απόφαση του για ακύρωση των προεδρικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου και επιβεβαίωσε τη νίκη του Βόισλαβ Κοστούνιτσα . Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με διάγγελμα προς το έθνος από την τηλεόραση, παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πολιτικός στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας που δεν ήταν μέλος της Ένωσης Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας. 

2003. Στο Βελιγράδι, υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Σερβία-Μαυροβούνιο για την επιστροφή των προσφύγων και των εξόριστων στα σπίτια τους.

2004. Στα 49 χρόνια , μετά την ορκωμοσία του Θείου, , ο ανιψιός,
 Κωνσταντίνος ο Νωθρός, μιλώντας σε βουλευτές της Ν.Δ. του Γ΄ Θερινού τμήματος της Βουλής στη ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης» στο Μοναστηράκι, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τη διαπλοκή. Παίρνοντας «πάσα» από βουλευτή και δημοσιογράφο, ο οποίος του ζήτησε, «να σπάσει αυγά για να γίνει ομελέτα με τον «βασικό μέτοχο», ο κ. Καραμανλής φέρεται να είπε: «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά». Αλλά, οι Νταβατζήδες τον ενίκησαν.

2008‎‎.Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους Γάλλους επιστήμονες Λικ Μοντανιέ , διευθυντή του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ιδρύματος για το AIDS, και ‎την Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί του Ινστιτούτου Παστέρ.

2009. Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Ραφαέλ Καλντερόν καταδικάστηκε  σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για διαφθορά.

2016. Ο  Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτιέρες έγινε  Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

2019.Στο Κοσσυφοπέδιο, εγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές για την εκλογή των 120 βουλευτών της 7ης Συνέλευσης για τετραετή θητεία. H «Αυτοδιάθεση» πήρε 26.27% και έβγαλε 29            έδρες. Η Δημοκρατική Λίγκα Κοσσυφοπεδίου 24.55% και 28 έδρες. Τι Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου 21.23%        και 24 έδρες. Το «100% Κοσσυφοπέδιο» (AAK–PSD), 11.51% και 13 έδρες. Η Σερβική Λίστα 6.40% και 10 έδρες. Ο Συνασπισμός  NISMA–AKR–PD με  5% εξέλεξε 6 .Στην Πορτογαλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) κέρδισε τις εκλογές με το 36% των ψήφων και έβγαλε 108 έδρες, κερδίζοντας 22 σε σύγκριση με το 2015. Οι Σοσιαλδημοκράτες ηταν δευτεροι με 27,77%. Εκλογές έγιναν και στην Τυνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα Χριστούγεννα του 1940. 25η Δεκεμβρίου.59η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου.

  25 Δεκεμβρίου 1940. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα.Αποτέλεσμα 21 νεκροί, 30 τραυματίες και δεκάδες κτίρια γκρεμισμένα.  Ο Παπάγος, ο Κα...