28/10/21

Η 28η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 28η Οκτωβρίου είναι η 301η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Aπέμειναν 64 μέρες ως το τέλος του έτους.

312.Ο Κωνσταντίνος Α΄ νίκησε τον Μαξέντιο στην μάχη της Μιλβίας γέφυρας και έμεινε ο μόνος δυτικός αυτοκράτορας.

969.Οι στρατιώτες του Βυζαντινού στρατηγού Μιχαήλ Βούρτζη εισήλθαν στην Αντιόχεια. Η άλωση της πόλης ολοκληρώθηκε τρεις ημέρες αργότερα.

1061. Είκοσι δύο ημέρες μετά την εκλογή του Αλεξάνδρου Β΄ μια συνέλευση Γερμανών και Λομβαρδών επισκόπων, συνήλθε στην Βασιλεία με πρόσκληση της αυτοκράτειρας Αγνής, ως αντιβασιλέα του υιού της, αυτοκράτορα Ερρίκου Δ,΄ στην οποία  προέδρευσε ο αυτοκρατορικός καγκελάριος Ουίλμπερτ και εξέλεξαν  Αντιπάπα, τον επίσκοπο της Πάρμα, Καντάλους, ο οποίος πήρε το όνομα Ονώριος Β΄.

1488. Στην Περούτζια, άρχισαν οι μάχες μεταξύ της οικογένειας των Μπαλιόνι και της Οικογένειας των Όντι , για τον έλεγχο της πόλης  .Οι επιζήσαντες των Όντι , δυο ημέρες μετά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Περούτιζα, που εμεινε στον έλεγχο των Μπαλιόνι μέχρι το 1534.

1453. Ο βασιλιάς της Ουγγαρίας Λάσλο στέφθηκε στην Πράγα βασιλιάς της Βοημίας, αλλά η εξουσία παρέμεινε στα χέρια του Αρχηγού των Ουσσιτών, Γεώργιου Ποντέμπραντυ.

1492. Ο Χριστόφορος Κολόμβος κατά το πρώτο ταξίδι του στον Ατλαντικό αποβιβάστηκε στην Κούβα.  

1516 .Ο μεγάλος βεζίρης Μεχμέτ Σινάν Πασάς νίκησε τους Μαμελούκους κοντά στη Γάζα.

1524. Ο Φρειδερίκος ο Πρωτος της Γαλλίας άρχισε την πολιορκία της Παβία.

1533. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ ,Τζoύλιο ντι Τζουλιάνο ντε’ Μέντιτσι, εφαρμόζοντας τα σχέδιά του για να συμμαχήσουν ο Οίκος των Μεδίκων με τη γαλλική βασιλική οικογένεια ,ευλόγησε στην Μασσαλία, τον γάμο της δεκατετράχρονης ανιψιάς του Αικατερίνης των Μεδίκων με τον δεκατετράχρονο Δούκα της Ορλεάνης Ερρίκο, γιο του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α', στην Εκκλησία του Αγίου Φερεόλ στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας. 

1571. Ο Ιβάν ο Τρομερός παντρεύτηκε την Μαρία Σομπακίνα, κόρη ενός εμπόρου του Νόβγκοροντ, η οποία όμως πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του επόμενου έτους. 

1599. Στη μάχη του Σέλενμπεργκ, ο στρατός του Μιχαήλ του Γενναίου της Τρανσυλβανίας ,νίκησε τον ουγγρικό στρατό του καρδινάλιου Ανδρέα Μπάθορι. 

1628. Οι Ουγενότοι της Λα Ροσέλ αφού άντεξαν 14 μήνες πολιορκίας, παραδόθηκαν στον καθολικό Βασιλιά της Γαλλίας και τον Καρδινάλιο Ρισελιέ.


 
1806. Κατά τον Τέταρτο αντιγαλλικό Συνασπισμό διεξήχθη στο Βρανδεμβούργο η Μάχη του Πρεντσλάου ανάμεσα σε 12000 Γάλλους υπό τον Ιωακείμ Μυρά και ένα πρωσσικό σώμα 12000 ανδρών υπό τον Φρειδερίκο Λουδοβίκο, Πρίγκηπα του Χοχενλόε-Ινγκελφίνγκεν. Οι Πρώσοι είχαν 2000 νεκρούς και τραυματίες και 10.000 παραδόθηκαν. 

1822.Τα ξημερώματα , της 28ης Οκτωβρίου του 1822 ο Κωνσταντίνος Κανάρης έκαψε στην Τένεδο την υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Οι Ψαριανοι στείλανε 2 πυρπολικά κατά του τουρκικού στόλου. Το ένα το κυβερνούσε ο Γεώργιος Βρατσάνος και το δεύτερο ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Τα πυρπολικά σήκωσαν τουρκική σημαία, και τα πληρώματα φορούσαν τουρκικές φορεσιές. Δυο άλλα ψαριανά παρίσταναν ότι τα κυνηγούσαν. Με αυτό το τέχνασμα τα πυρπολικά βρέθηκαν στο αγκυροβόλιο του τουρκικού στόλου έξω από το λιμάνι της Τενέδου. Ο Κανάρης επιτέθηκε στην υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, καθώς η ναυαρχίδα κατόρθωσε να μπει στα Στενά. Ο Κανάρης κατάφερε να κάψει την υποναυαρχίδα. Ο Βρατσάνος απέτυχε. Ο πανικός πού προκλήθηκε στο στόλο είχε ως παράπλευρη απώλεια τα τουρκικά πλοία, που εξόκειλαν στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την φωτιά.

1836.
Περού και Βολιβία σχημάτισαν Ομοσπονδία.

1850. Πέθανε στην Αγία Πετρούπολη σε ηλικία 81 ετών ο φιλογενής Ιωάννης Δομπόλης. Είχε γεννηθεί το 1769 στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν γιός του Τριαντάφυλλου Δομπόλη, που καταγόταν από το χωριό Κρετσούνιτσα ,τώρα Δεσποτικό, των Ιωαννίνων και ο οποίος μετανάστευσε στην πόλη Νίζνα της Ουκρανίας και ύστερα από λίγο καιρό πήγε στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης , όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο δερμάτων. Ο γιός του Τριαντάφυλλου Ιωάννης Δομπόλης ασχολήθηκε με το εμπόριο και με τραπεζικές επιχειρήσεις, από τις οποίες απέκτησε μεγάλη περιουσία .Το 1818 έγινε ταμίας της Φιλομούσου Εταιρίας που είχε ιδρυθεί στη Βιέννη από τον Ιωάννη Καποδίστρια.Το 1828 ο Δομπόλης ήρθε στην Ελλάδα με τη συνοδεία του Καποδίστρια και διορίστηκε ταμίας της Ελλάδας, θέση που διατήρησε χωρίς μισθό, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου του 1829 οπότε παραιτήθηκε για λόγους υγείας και επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη. Στις 4 Φεβρουαρίου 1849 συνέταξε στην Πετρούπολη τη διαθήκη του με την οποία άφησε στο ελληνικό δημόσιο ολόκληρη την περιουσία του με τον όρο ότι το ποσό που θα σχηματιζόταν στην αυτοκρατορική τράπεζα της Ρωσίας μαζί με τους τόκους μέχρι το 1906 θα χρησιμοποιούνταν για την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημίου στα Γιάννενα ή στην Αθήνα, που θα ονομαζόταν Καποδιστριακό. Το 1911 η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στην ελληνική το ποσό 7.700.000 δρχ.

1884. Εκλογές στην Γερμανία για το 6ο Ράιχσταγκ της γερμανικής αυτοκρατορίας.

1912. Ο Ελληνικός Στρατός στην Ήπειρο κατέλαβε τα Πέντε Πηγάδια και την Κλεισούρα. Μαυροβούνιοι και  Σέρβοι απελευθέρωσαν την Πλέεβλια από αιώνες Τουρκικής κατοχής. Το Ανατολικό Σώμα των Μαυροβουνίων απελευθέρωσε το Μοϊκόβατς, Μπιέλο Πολίε, τη Μπεράνε, το Πλαβ,  την Γκουσίνιε, το Πέτς και τη Τζιάκοβα.‎

1918. H Τσεχοσλοβακία έγινε ανεξάρτητη.

1922. Περίπου 40.000 Μελανοχίτωνες με επικεφαλής τον Μπενίτο Μουσολίνι της μεγάλης πορείας έφτασαν στη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός Φάκτα παρουσίασε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, στον βασιλέα Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ' το διάταγμα κήρυξης της Ρώμης σε κατάσταση πολιορκίας, που του έδινε τη δυνατότητα αντιμετώπισης των μελανοχιτώνων με την αστυνομία και τον στρατό. Ο βασιλιάς αρνήθηκε να το υπογράψει, και ο Μουσολίνι έγινε πρωθυπουργός, δύο ημέρες αργότερα. Το Φασιστικό καθεστώς διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 1943.

1924. Η Γαλλία αναγνώρισε τη σοβιετική κυβέρνηση. 

1927. Έγινε η πρώτη απογραφή πληθυσμού στην Τουρκία. Βρέθηκαν 13.648.270 άτομα. 

1929. Η Μαύρη Δευτέρα πριν τη Μαύρη Τρίτη στο Κραχ της Γουόλ Στριτ.
Ο Ντόου Τζόουνς έπεσε κατά 12.82% , έχασε 38.33 μονάδες και έκλεισε στις 260.64.

1937. Στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, η δημοκρατική κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Βαρκελώνη. 

1940.Το ΟΧΙ του Μεταξά και των Ελλήνων. Οι Ιταλικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί πριν εκπνεύσει το ιταλικό τελεσίγραφο. 

1941.Ο λαός των Αθηνών τίμησε την πρώτη επέτειο του «ΟΧΙ», παρά τα τρομοκρατικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύφθηκε από δάφνες.

1946.Δημιουργήθηκε στην Τσούκα των Αντιχασίων το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών. 2 μήνες μετά μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1949. O Ζώρζ Μπιντό έγινε πρωθυπουργός στη Γαλλία. 

1955. Στην Κύπρο απαγγέλθηκε η θανατική καταδίκη για τον Μιχαήλ Καραολή.

1956. Κατά την εξέγερση της Βουδαπέστης ο διαγραφής από το κομμουνιστικό κόμμα Ιμρε Νάγκυ ανέλαβε και πάλι πρωθυπουργός αντικαθιστώντας τον Αντρέα Χεγκέντους.

1958. Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Μόρφου, σκοτώθηκε από τις βρετανικές «δυνάμεις ασφαλείας» , ο Γεώργιος Χαραλάμπους 25 ετών από τη Φλάσου. 

1962. Μετά το μαύρο Σάββατο. Η Ανάσταση. Η Κρίση των πυραύλων της Κούβας έληξε με τη δήλωση του Νικήτα Χρουστσώφ ότι διέταξε την απομάκρυνση των Σοβιετικών πυραύλων από το νησί. Με δημοψήφισμα, οι Γάλλοι ενέκριναν την εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία. 

1971. Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΟΚ. 

1974‎‎.Οι αρχηγοί των αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας, υιοθέτησαν μια διακήρυξη που απαιτούσε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.‎

1982. Στις γενικές εκλογές στην Ισπανία , ο «Φελίππε», (Γκονζάλες), και το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα κέρδισαν τις εκλογές, με 48,1 

1992.Στη Γενεύη , ο Σάιρους Βανς και ο Λόρδος Όουεν παρουσίασαν ένα σχέδιο λύσης για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το οποίο προέβλεψε αποκέντρωση και διαίρεση σε 10 Καντόνια. 

1995 .Η πυρκαγιά στο μετρό του Μπακού . Eίναι το μεγαλύτερο περιστατικό στην ιστορία των μετρό στον κόσμο από τον αριθμό των θυμάτων. Συνέβη το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 1995, σε ώρα αιχμής (περίπου 18.00 μ.μ ). Στοίχισε τη ζωή σε 286 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 28 παιδιά. Ο αριθμός των τραυματιών ήταν 270. 

1996 .Συναντήθηκαν στην Αθήνα οι πρόεδροι Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της ΟΔ, Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας. 

2000 .Στο Κοσσυφοπέδιο, διοργανώθηκαν από τη Διοίκηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , (UNMIK), αυτοδιοικητικές εκλογές τις οποιές κέρδισε η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποϊκοτάρισαν τις εκλογές.

2006.
Στη Σερβία άρχισε το διήμερο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος. 

2007. Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής. 

2008 . Ο πράκτορας Σαακατσβίλι εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νότιας Οσετίας. Άρχισε η εξαήμερη ρωσο-γεωργιανή σύγκρουση. 

2011. Οι Αριστεροί Διαδηλωτές εισέβαλαν στο χώρο όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και η διεξαγωγή της ματαιώθηκε. 2018. Στη Βόρεια Ήπειρο το χωριό Βουλιαράτες, ανήμερα της επετείου του ΟΧΙ, εκτελέστηκε από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ Κωνσταντίνος Κατσίφας.. Στη Βραζιλία, ο Τζαΐρ Μπολσονάρου εξελέγη πρόεδρος. Στη Γεωργία, η Σαλώμη Ζουραμπισβίλι και ο Γκριγκόλ Βατσάντζε πέρασαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

2019. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αναμένει την συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ως τις 31 Ιανουαρίου 2020

2020.Τα Καρακόλια της Διεθνιστικής Χούντας του ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΗ ΕΦΙΑΛΤΗ έκαναν Προσαγωγές, και επέβαλαν πρόστιμα και δικογραφίες σε όλη την Ελλάδα σε  όσους επιχείρησαν να παρελάσουν και κρατούσαν σημαία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=DdOp5lLyYZA&t=26s