9/10/21

Η 9η Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 9η Οκτωβρίου είναι η 282ή ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 83 hμέρες ως το τέλος του έτους.



768. Ο Καρλομάν Α΄ και ο αδελφός του Καρλομάγνος, στέφτηκαν στον καθεδρικό ναούς της Νουαγιόν, βασιλείς των Φράγκων.


1238. Ο  Ιάκωβος Α της Αραγωνίας κατέλαβε  τη Βαλένθια, πρωτεύουσα του Βασιλείου της Βαλένθια
1264.Το Βασίλειο της Καστίλης κατέλαβε τη Χερέθ ντε λα Φροντέρα, που ήταν υπό μουσουλμανική κατοχή από το 711.

1476. Πέθανε στο Καστέλο της Κομητείας του Μπελγκράντο, του Φρίουλι, ο τελευταίος Σέρβος Δεσπότης από την δυναστεία των Μπράνκοβιτς, ο Στέφανος. Ήταν γιός του δεσπότη της Σερβίας Τζούρατζ Μπράνκοβιτς και της  Ειρήνης Καντακουζηνής. Είχε χάσει τον θρόνο του στο Σμεντέρεβο το 1459.

1582.Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

1621. Μετά το τέλος της Μάχης του Χοτίν υπογράφηκε η Συνθήκη του Χοτίν με την οποία έληξε ο πολωνο-οθωμανικός πόλεμος (1620-1621). Με τη συνθήκη δεν επήλθε καμία αλλαγής συνόρων, αλλά πολωνο-λιθουανική Κοινοπολιτεία συμφώνησε να σταματήσει νε επεμβαίνει στη Μολδαβία. Και οι δύο πλευρές υποστήριξαν τη νίκησαν , αφού η Κοινοπολιτείας θεώρησε ότι στην μάχη του Χοτίν σταμάτησαν την περεταίρω προώθηση των Οθωμανών, ενώ η οθωμανική αυτοκράτορας απέκτησε και αυτή ό, τι ήθελε. Δεν υπήρξαν εδαφικές αλλαγές και τα σύνορα της Κοινοπολιτείας με την οθωμανική αυτοκρατορία έμειναν στον ποταμό Δνείστερο. 

1655. Ο Κάρολος Γουστάβος ο 10ος , της Σουηδίας κατέλαβε την Κρακοβία εκδιώκοντας τους Ρώσους. 


1708. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου, (1700-1721) , ο Πέτρος Α΄ ο Μέγας της Ρωσίας νίκησε τους Σουηδούς στη μάχη στη Μάχη του Δάσους. (Λέσναγια).

1731 . Ο Χαν Γιουζ του Δυτικού Καζακστάν έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα, εγκαινιάζοντας έτσι την ένταξη του Καζακστάν στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

1760 .Κατά τη διάρκεια του Επταετούς πολέμου τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν και λεηλάτησαν το Βερολίνο.

1801. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Παρισιού της 9ης Οκτωβρίου 1801 μεταξύ της Αυτοκρατορικής Γαλλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που τερμάτιζε τις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο δυνάμεων στο πλαίσιο του Πολέμου του Δεύτερου Συνασπισμού. Η Γαλλία αναγνώρισε την κατοχή της Αιγύπτου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία καθώς και την Οθωμανική και Ρωσική Προστασία  στα Ιόνια Νησιά.

1806. Η Πρωσία βγήκε από την ουδετερότητα και κήρυξε τον πόλεμο κατά του Ναπολέοντα.Στο Σλέιζ,στο Βασίλειο της Πρωσίας, έγινε η μάχη του Σλέιζ όπου 4000 Γάλλοι υπό τον στρατάρχη Μπερναντότ  νίκησαν  τα σαξονικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση του Πρώσου Στρατηγού Μπόγκισλαβ Φρίντριχ Εμάνουελ φον Ταουεντζιέν. Οι Σάξωνες είχαν  566 νεκρούς. 


1807 . Στην Πρωσία καταργήθηκε η προσωπική εξάρτηση των αγροτών από τους γαιοκτήμονες.

1818. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Άαχεν έγινε η συμφωνία για την άμεση απόσυρση  των κατοχικών δυνάμεων και να μείωση των αποζημιώσεων από 700 σε 265 εκατομμύρια φράγκα.

1826. 4 τουρκικά πλοία, με  αγγλική σημαία εμφανίστηκαν στο λιμάνι Κιτριών της έξω Μάνης για να αποβιβάσουν αγήματα αλλά δέχτηκαν σφοδρά πυρά από τον Πύργο των Καπετανάκηδων  και από το ελληνικό πλοίο «Λεωνίδας» υπό τον Δημ. Λάμπρο, και αποσύρθηκαν.

1831. Ο πρώτος Έλληνας ηγέτης ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε από πράκτορες των Άγγλων στο Ναύπλιο.

1849. Στην Κωνσταντινούπολη έγιναν τα θυρανοίξια του βουλγαρικού Παρεκκλησίου.

1854.Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου στις 9/21 Οκτωβρίου άρχισε η πολιορκία της Σεβαστούπολης.

1855. Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ραπτομηχανής

1878 . Η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της Νότιας Βεσσαραβίας.‎ Στην Τσετίνιε  υπογράφηκε η συμφωνία  παράδοσης του Κολάσιν στο Μαυροβούνιο στο πλαίσιο εφαρμογής των αποφάσεων του Συνεδρίου του Βερολίνου.

1912.Α΄ Βαλκανικός πόλεμος. Στις 9/22 Οκτωβρίου διεξήχθη η μάχη του Σαρανταπόρου, στα στενά της Πέτρας .Οι τουρκικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν προς τα Σέρβια, αφήνοντας στα χέρια του ελληνικού στρατού αρκετό υλικό και αιχμαλώτους.

1914.Κατα τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αμβέρσα. 

1915. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ,μετά από αρκετές ημέρες μάχης, τα Γερμανικά και τα αυστροουγγρικά στρατεύματα κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Σερβίας. Ο Σέρβικος  στρατός, υποχώρησε στην Ελλάδα μέσω της Αλβανίας . Το Βελιγράδι έμεινε  τρία χρόνια υπό  κατοχή. 

1923. Με την αιτιολογία της απαγόρευσης πώλησης οινοπνευματωδών ποτών έκλεισαν στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους ελληνικά.

1931. Η κυβέρνηση Βενιζέλου ανακοίνωσε την περικοπή των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4% και 6%, λόγω της οικονομικής κρίσεως.

1932. Ο Ιωσήφ Στάλιν καθαίρεσε και εξόρισε στη Σιβηρία τους εβραίους Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και Λέον Καμένεφ.

1934. Ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α ' Καρατζόρτζεβιτς  δολοφονήθηκε στη Μασσαλία από τον βούλγαρο φασίστα Βλάντο Τσερνοζέμσκι.
Η Ιταλία, οι Κροάτες, και το βουλγαρικό VMRO συνεργάστηκαν για τη δολοφονία του Βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας. Η Ιταλία του Μουσολίνι, διεκδικούσε ότι της είχαν δώσει οι Αγγλογάλλοι με τη μυστική συνθήκη του Λονδίνου που υπεγράφη στις 26 Απριλίου 1915 και δεν τα είχε πάρει. Μετά τη νίκη κατά της Γερμανίας , η Αντάντ είχε υποσχεθεί στην Ιταλία τον λιμένα της Τεργέστης τη Ριέκα , το Ζάντα, και το Σίμπενικ στη Δαλματία, και το λιμάνι της Αυλώνας στην Αλβανία. Μετά την ένοπλη εξέγερση των Κροατών φασιστών, Ούστασι στη Λίκα 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1932 ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει έξω από τα δόντια στον ιταλό πρέσβη στο Βελιγράδι το Νοέμβριο του 1932: «Αν θέλετε να προκαλέσετε σοβαρές ταραχές στη Γιουγκοσλαβία ή να κάνετε αλλαγή καθεστώτος, θα πρέπει να με σκοτώσετε, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνετε αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία». Και αυτό έκαναν. Την Τρίτη 9 Οκτώβρη 1934, αποβιβάστηκε στη Μασσαλία, για να αρχίσει την επίσημη επίσκεψη του στη Γαλλία, για την ενίσχυση της συμμαχίας των δύο χωρών στη Μικρή Αντάντ. Ενώ ο Αλέξανδρος κινούνταν αργά με αυτοκίνητο μαζί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Λουί Μπαρτού , βγήκε μέσα από το πλήθος ο βούλγαρος δολοφόνος Βέλιτσκο Ντιμιτρόφ Κερίν και τον πυροβόλησε με ένα ημιαυτόματο πιστόλι Mauser C96. Ο δολοφόνος που είχε πλαστά χαρτιά ως Βλάντο Τσερνοζέμσκι είχε γεννηθεί στο χωριό Καμενίτσα στην Βουλγαρία. Το 1922 εντάχθηκε στο VMRO και έκανε τον τσέτη. (αντάρτη) στην «Μακεδονία του Βαρδάρη» και συμμετείχε σε περισσότερες από 15 μάχες με τη Γιουγκοσλαβική αστυνομία.. Το 1925 που ο Ιβάν Μιχαήλοφ έγινε ηγέτης του VMRO και έλαβε μέτρα κατά των πρώην αριστερών ακτιβιστών, ανέθεσε στον «Βλάντο τον σωφέρ» να δολοφονήσει τον βουλευτή Ντίμο Χατζηντίμοφ. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά το VMRO τον βοήθησε να δραπετεύσει. Το 1927 επρόκειτο να κάνει επίθεση αυτοκτονίας με εκρηκτικά στην Κοινωνία των Εθνών για να δώσει δημοσιότητα στην καταπίεση των Βουλγάρων στη Μακεδονία, αλλά το σχέδιο ματαιώθηκε. Το 1929, η ηγεσία του VMRO συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Άντε Πάβελιτς και τους Ούστάσι . Το 1930, ο Βλάντο ο σωφέρ με εντολή του Μιχαήλωφ δολοφόνησε τον Βλάχο δήμαρχο Κρουσόβου Ναούμ Τομαλέφσκι και τον σωματοφύλακα του. Για τη διπλή δολοφονία κατδικάστηκε και πάλι σε θάνατο αλλά του δόθηκε χάρη το 1932. Μετά την αποφυλάκιση του μετακόμισε στην Ιταλία, όπου έγινε εκπαιδευτής των Ουστάσι σε ένα στρατόπεδο στο «Borgotaro» και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο των Ουστάσι στην Ουγγαρία, όπου σχεδιάστηκε η δολοφονία του Αλέξανδρου.

1940. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.


1944 . Έναρξη της τρίτης συνάντησης της Μόσχας, μεταξύ του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του Ιωσήφ Στάλιν κατά την οποία συζήτησαν το μέλλον της Πολωνίας, της Ελλάδας και τη Γιουγκοσλαβίας. Αυτοδιαλύθηκε η Κυβέρνηση του Βουνού. Οι Γερμανοί πριν εγκαταλείψουν Αθήνα βομβάρδισαν τον Άγιο Παντελεήμονα. Έξι νεκροί και 22 τραυματίες.

1946.Στη Βαμβακού Λακωνίας οι παραστρατιωτικές ομάδες του Κατσαρέα εκτέλεσαν 32 κατοίκους του χωριού, στην πλειοψηφία τους, συγγενείς ανταρτών.

1949. Στο Μπουρέλι της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ με κεντρικό σύνθημα Καινούργια κατάσταση - Καινούργια καθήκοντα. Πριν από τη Συνδιάσκεψη, ο Ν. Ζαχαριάδης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σοβιετική Ένωση, όπου συναντήθηκε με τον Στάλιν στις 16 Σεπτέμβρη 1949. Από τη συνάντηση εκείνη προέκυψε το ντοκουμέντο «της λίμνης Ρίτσα», που αποτέλεσε τη βάση της Απόφασης που ψήφισε η 6η Ολομέλεια. Ο Ζαχαριάδης στην εισήγηση του είπε ότι, «χαραχτηριστικό γνώρισμα, στην καινούργια φάση, είναι, το γεγονός ότι οι κύριες δυνάμεις του ΔΣΕ, σταμάτησαν τον πόλεμο, διατηρώντας ακέραιη τη μαχητικότητά τους, ενώ σε όλη τη χώρα τα αντάρτικα τμήματά συνεχίζουν τη δράση τους ενάντια στο καθεστώς της εξόντωσης του Λαού, που εφαρμόζουν οι ξένοι και ντόπιοι εχθροί του. Η στρατιωτική επιτυχία του μοναρχοφασισμού στο Βίτσι - Γράμμο όχι μόνο δε λιγοστεύει τις δυσκολίες και τις αντιθέσεις του μα τις οξύνει ακόμα πιο πολύ. Οι δυσκολίες, οι αντιθέσεις, η ολόπλευρη κρίση, που μέσα της παραδέρνει η νεοελληνική αστοτσιφλικάδικη αντίδραση, δεν αμβλύνονται, μα, αντίθετα, φουντώνουν ακόμα πιο πολύ, γιατί το εσωτερικό ελληνικό ζήτημα (η ελληνική τραγωδία), που γεννήθηκε και φύτρωσε μέσα απ' την αστοτσιφλικάδικη μακρόχρονη πολιτική αποικιοποίησης της χώρας και εξανδραποδισμού του Λαού, όχι μόνο δε λύνεται με τη νίκη της αντίδρασης στο Βίτσι - Γράμμο, όπως δε λύθηκε και με τη διχτατορία του Μεταξά ή ύστερα απ' το Δεκέμβρη του 1944, μα προβάλλει πιο έντονα ακριβώς σαν αποτέλεσμα της νίκης αυτής, εμπλουτισμένο και με τα προβλήματα, που συσσώρευσε στη χώρα ο εμφύλιος πόλεμος, που άρχισε πριν τριάμισι χρόνια. 


1956. Άφιξη στην Κύπρο του Βρετανού υπουργού Αποικιών  Χέαρ.

1958 . Στην Κύπρο πέθανε από τα βασανιστήρια  στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας ο 27χρονος μαχητής της ΕΟΚΑ Νικόλας Γιάγκου. Σύμφωνα με μαρτυρία Άγγλου  αστυνομικού, ο Νικόλας Γιάγκου θάφτηκε από τους δυο αστυνομικούς  , έναν Άγγλο και ένα Τούρκο που του είχαν προκαλέσει το θάνατο του κοντά στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας. Στη Ρώμη πάθανε ο Πάπας΄Πίος ΙΒ  και τον διαδέχτηκε ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο Τζουζέππε Ρονκάλλι που έλαβε το όνομα Ιωάννης 23ος

1962. Η Εντίθ Πιάφ παντρεύτηκε τον ελληνικής καταγωγής Τεό Σαραπό, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Θεοφάνης Λαμπουκάς. Η Ουγκάντα απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1963. Στη βορειοανατολική Ιταλία, 1.910 άνθρωποι πνίγηκαν μετά την κατάρρευση του φράγματος στον ποταμό Βάιοντ κοντά στο Μπελούνο.

1967. Στη βολιβία, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, εκτελέστηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

1970.Το στρατιωτικό καθεστώς στην Καμπότζη κατάργησε τη μοναρχία κηρύττοντας τη χώρα ως προεδρική δημοκρατία.

1973.Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Δαμασκό με 100 και πλέον νεκρούς.

1974. Μετά την προκήρυξη των εκλογών για τις 17 Νοεμβρίου 1974, παραιτήθηκαν οι υπουργοί της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου από την «Οικουμενική» και αντικαταστάθηκαν οι Υπουργοί Προεδρίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης από μη πολιτικά πρόσωπα και σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση που έκανε τις εκλογές.Στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως παρέμεινε ο «υπερκομματικός» Σόλων Γκίκας. Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ,  ήταν ο πρέσβης  Άγγελος Βλάχος , υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , ο δημοσιογράφος  Νικόλαος Λιναρδάτος. Υπουργός Εσωτερικών ο Παναγιώτης Ζέπος με Υφυπουργό  τον Κίμωνα Βασιλειάδη και Υπουργός Δικαιοσύνης» ο Γεώργιος Οικονομόπουλος. Ο Γεώργιος Μαύρος παρέμεινε Υπουργός Εξωτερικών και αντικαταστάθηκε στις 17 Οκτωβρίου από τον Δημήτριο Μπίτσιο. 

1989 .Στη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας διαδηλωτές ζήτησαν τη νομιμοποίηση των ομάδων της αντιπολίτευσης και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Στην ΕΣΣΔ αναγνωρίστηκε  το δικαίωμα απεργίας των εργαζομένων.




1991. Στο δρόμο της Πετρίνια-Γκλίνα,  της Κράινα Κροάτες  παραστρατιωτικοί  γάζωσαν  το  αυτοκίνητο της Σερβικής ραδιοτηλεόρασης και σκοτώθηκαν τέσσερεις δημοσιογράφοι .  Ζόραν Αμίνιβιτς,  Μπόρα Πέτροβιτς,  Ντεγιάν Μιλίτσεβιτς και Σρέτσαν Ίλιτς.

1992 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την απαγόρευση των στρατιωτικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και μια ειρηνευτική δύναμη διατάχθηκε να επιβλέπει την απαγόρευση.

1995. Η βουλή της πΓΔΜ με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές ενέκρινε την ενδιάμεση συμφωνία, που είχαν υπογράψει Ελλάδα και η πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

1996. Σεισμός με επίκεντρο την Πάφο γίνεται αισθητός σε Κύπρο, Κρήτη και Δωδεκάνησα, με απολογισμό 2 νεκρούς και 50 τραυματίες.

2006. H Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή. 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διόρισε  τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Μπαν Κι-Μουν ως διάδοχο του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος υπηρέτησε δύο πενταετείς θητείες στο αξίωμα.‎ 

2007. Στο Μαυροβούνιο ο κυβερνών συνασπισμός DPS- SDP και μέρος της αντιπολίτευσης κατέληξαν  σε συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας το νέο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου υιοθετήθηκε με πλειοψηφία δυο- τρίτων.‎ 

2008‎‎. Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς , μαζί με την Σεβερνοματσεντόνιγια , αναγνώρισαν την Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Την ίδια ημέρα, η Πρεσβευτής του Μαυροβουνίου στη Σερβία, Άνκα Βοϊβόντιτς, κλήθηκε να εγκαταλείψει τη Σερβία εντός 48 ωρών.  Οι αρχές στην Ισλανδία ανέλαβαν τον έλεγχο  των Τραπεζών  

2012. Η Δωροθέα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για να στηρίξει τον Φον Αντωνάκη.

2013. Ο Μπαράκ Ομπάμια διόρισε την Περιούσια  Τζάνετ Γέλεν ως την  πρόεδρο της  κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), στην θέση του Περιούσιου   Μπεν Μπερνάνκι. Στη Γαλλία, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ξεκίνησε το «δράμα» με την απέλαση των Πολυμελούς  Οικογένειας Ντιμπράι, που ήσαν  Γύφτοι από το Κοσσυφοπέδιο.  Η μητέρα και τα πέντε από τα έξι παιδιά που ζούσαν μαζί της συνελήφθησαν στις 9 Οκτωβρίου 2013 και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο  στο Λεβιέρ εν αναμονή απέλασης στο Κοσσυφοπέδιο.

2017. Το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου αθώωσε τον μουσουλμάνο εγκληματία Πολέμου, Νάσερ Όριτς,  για την εκτέλεση  3 Σερβοβόσνιων αιχμαλώτων  κατά τη διάρκεια του Πολέμου στη  Βοσνία Ερζεγοβίνη. Στην Ολλανδία έπειτα από διαβουλεύσεις 108 ημερών, συγκροτήθηκε τετρακομματικός συνασπισμός με πρωθυπουργό, (και πάλι)  τον Μαρκ Ρούτε.

2019. Τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου, εκδηλώθηκε , από εδάφους και αέρος , η  Τουρκική εισβολή στη Συρία  με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης» , παρά την επίσημη θέση της Ε.Ε, με στόχο  την εξουδετέρωση των  Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που είναι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική συμμαχία μεταξύ Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων, Αρμενίων, Τουρκμένων και Καυκάσιων πολιτοφυλάκων τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. Στη Γερμανία, στο Χάλε-σουρ-Σάαλε της Σαξονίας-Άνχαλτ σε  αντισημιτική επίθεση στην εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ σκοτώθηκαν Εβραίοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  25/4/23 Η 25η Απριλίου στην Ιστορία Η 25η Απριλίου είναι η 115η ημέρα του έτους . Απομένουν 250 μέρες μέχρι το τέλος του χρόνου.   1077 . ...