ΦΑΟ : Οι τιμές των τροφίμων σε όλο των Κόσμο είναι οι υψηλότερες των 10 ετών. Παιχνίδι με τα σιτηρά. Θα ακριβύνουν το ψωμί
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο υπό την επίδραση της επιδείνωσης των εξαγωγικών ευκαιριών και της ισχυρής ζήτησης για προϊόντα όπως το σιτάρι και το φοινικέλαιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις αλλαγές στις διεθνείς τιμές βασικών προϊόντων διατροφής σε μηνιαία βάση, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 130 μονάδες το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 1,2% από τον προηγούμενο μήνα και έως και 32,8% υψηλότερη από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με έκθεση που του FAO.
Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν 2, 0% τοις εκατό τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με το σιτάρι να αυξάνεται σχεδόν 4, 0% τοις εκατό από τον Αύγουστο και 41% από ένα χρόνο νωρίτερα λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς και της ισχυρής ζήτησης.
Υπήρξε επίσης αύξηση της τιμής των φυτικών ελαίων κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ήταν πιο ακριβές κατά περίπου 60%, λόγω της αύξησης των παγκόσμιων ποσοστώσεων φοινικέλαιου που έφθασε σε υψηλό δεκαετίας, λόγω της ισχυρής ζήτησης εισαγωγών και των προβλημάτων παραγωγής στη Μαλαισία λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Τα λιπαρά τεύτλα αυξήθηκαν επίσης σημαντικά.
Η μηνιαία αύξηση των διεθνών τιμών καταγράφηκε επίσης από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αύξηση 1,5% συνολικά από τον Αύγουστο, καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και οι εποχιακοί παράγοντες στην Ευρώπη και την Ωκεανία αύξησαν τις ποσοστώσεις, ιδίως στο βούτυρο.
Το Σεπτέμβρη, η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε 0,5 τοις εκατό από μήνα σε μήνα και κατά 53,5% από ένα χρόνο νωρίτερα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των αυξανόμενων τιμών αιθανόλης στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο.
Όσον αφορά τις ποσοστώσεις κρέατος στη διεθνή αγορά, παρέμειναν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τον Αύγουστο, με αύξηση 26,3% από έτος σε έτος. Οι τιμές των προβάτων και του βοείου κρέατος αυξήθηκαν λόγω των επιβαρυντικών συνθηκών προσφοράς, ενώ τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας ήταν φθηνότερα λόγω της εκτεταμένης προσφοράς κρέατος πουλερικών και της μείωσης της ζήτησης χοιρινού κρέατος στην Κίνα και την Ευρώπη.
Ο FAO ανέφερε σε ξεχωριστή έκθεση ότι η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2021 θα είναι. ρεκόρ όλων των εποχών των 2.800 εκατομμυρίων τόνων. Το ποσό αυτό, ωστόσο, δεν θα ικανοποιήσει την εκτιμώμενη κατανάλωση κατά την περίοδο αγοράς 2021/22, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8% σε 2.811 εκατομμύρια τόνους.
ΥΓ. Αν η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για στάρι ήταν λίγο μικρότερη δεν θα υπήρχε στενότητα προσφορά και οι τιμές δεν θα ανέβαιναν. Ολα είναι ζήτημα πρόβλεψης. αλλά το 1,8 είναι το ίδιο με το 72.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου