3/12/21

Η 3η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

 

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η 337η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 28 ημέρες ως το τέλος του έτους.

915 .Ο Πάπας Ιωάννης Ι΄  έστεψε τον βασιλιά της Ιταλίας,  από το 887 , Βερεγγάριο  του Φρίουλι ,ως αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1257. Υπογράφηκε συμφωνία ειρήνης και φιλίας μεταξύ του Κότορ και του Ντουμπρόβνικ που προέβλεπε και ότι οι έμποροι από τη μια πόλη και την άλλη μπορούν να εμπορεύονται ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν δασμούς ή τέλη, διαφορετικά  από εκείνους που καταβάλλονται συνήθως από τους εμπόρους κάθε πόλης.‎

1315 . Σεισμός στην Λ' Άκουιλα της Ιταλίας.

1564.Ο Ιβάν ο Τρομερός, μετακόμισε την πρωτεύουσα του, από τη Μόσχα στο Κρεμλίνο Αλεξαντρόφ , (Αλεξάντροβα σλόμποντα),στο Βλαντίμιρ, που από το 1505 ήταν εξοχική κατοικία του Μεγάλου Δούκα Βασιλείου Γ. ́ 

1586. Οι πατάτες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά. στην Αγγλία από την Κολομβία. 

1756. Μεγάλη Νίκη των Μαυροβουνίων στη Μάχη του ‎‎Πρέντις στη Μπιέλιτσα . Αυτή η μάχη δημιούργησε τον μεγαλύτερο ήρωα του Μαυροβουνίου, τον Νικόλα Τομάνοβιτς του Ρόβιν. ‎Κατ' εντολή του Σουλτάνου Οσμάν Γ, ο νέος Βόσνιος βεζίρης Αχμέτ Πασά εισεβαλε στο Μαυροβούνιο αλλά ηττήθηκε. Στη μάχη τρυπανίστηκε και ο Αχμέτ Πασάς.

1799 . Κατά τον Δεύτερο Συνασπισμό κατά της Γαλλίας,5000 Αυστριακοί υπό τον Ούγγρο  στρατηγό Άντον Ζντάραι νίκησαν στη μάχη του Βίσλοχ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη 17.000 Γάλλους που έχασαν 1500 άνδρες.  Με τη νίκη στο Βίσλοχ ο Ζντάραι εδιωξε τους Γάλλους  από τη δεξιά όχθη του Ρήνου και ανακουφίζοντας το πολιορκούμενο φρούριο στο Φιλιπσμπέργκ.

1800. Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Βικτόρ Μορό στη μάχη του Χόχενλιντεν, κοντά στο Μόναχο συνέτριψε τους Αυστριακούς που διοικούσε ο αρχιδούκας Ιωάννης της Αυστρίας, και στη συνέχεια βάδισε προς την Βιέννη αναγκάζοντας τους Αυστριακούς να ζητήσουν νέα συνθήκη ειρήνης.

1808. Η Μαδρίτη παραδόθηκε στον Ναπολέοντα.

 1866. Ο βούλγαρος Πέτκο Σλαβέικοφ εξέδωσε την εφημερίδα «Μακεδονία» στην Κωνσταντινούπολη.

1887. Ο Μαρί-Φρανσουά-Σαντί Καρνό εξελέγη πρόεδρος της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Δολοφονήθηκε στις 24 Ιούνη 1894 στην Λυών από τον αναρχικό Σάντε Ιερόνιμο Καζέριο.

1901. Ο Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ ζήτησε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσει τη δύναμη των Τραστ.

1905‎‎.Υπογράφεται στην Τσετίνιε σύμβαση για την έκδοσή εγκληματιών μεταξύ του Πριγκιπάτου του Μαυροβουνίου και του Βασιλείου του Βελγίου.

1906. Υπογράφηκε η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας FIOM και του εργοστάσιου αυτοκινήτων Itala στο Τορίνο.

1908‎‎.Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη  σύμβαση μεταξύ Μαυροβουνίου και Τουρκίας για τη διόρθωση των συνόρων μεταξύ Βασόγεβιτς και Γκουσίνιε.‎

1912. Α 'Βαλκανικός Πολέμος. Στην Τσαλτάτζα, (65 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη), η Τουρκία υπέγραψε τη συνθήκη της Τσαλτάτζας, με την οποία συμφωνήθηκε ανακωχή με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί ν’ αρχίσουν την ίδια ημέρα στο Λονδίνο. Στις 3/16 Δεκεμβρίου του 1912, ενώ στο Λονδίνο άρχιζαν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες, ο τουρκικός στόλος βγήκε από τα Στενά. Τέσσερα θωρηκτά κι άλλα εννιά πλοία. Το πρωί της 3ης /16ης Δεκεμβρίου 1912, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη, (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά), όπου κατά τη μυθολογία, έπεσε και πνίγηκε η σύντροφος του Φρίξου, πραγματοποιήθηκε η Ναυμαχία της Έλλης που διήρκεσε μία ώρα και έληξε με την υποχώρηση του τουρκικού στόλου. Ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την υπεροχή ταχύτητας της ναυαρχίδας του για να υπερφαλαγγίσει την εχθρική παράταξη, εφαρμόζοντας τον «ελιγμό Ταυ», που πρώτος είχε εφαρμόσει ο γιαπωνέζος ναύαρχος Τόγκο κατά του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία της Τσουσίμα, και υψώνοντας το σήμα Ζ που σήμαινε ότι επιχειρούσε ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο στόλο διέταξε τον κυβερνήτη της ναυαρχίδας του Σοφοκλή Δούσμανη να αυξήσει την ταχύτητα στο μέγιστο. Τότε από τον «Αβέρωφ» στάλθηκε προς τα πλοία του ελληνικού στόλου το ιστορικό σήμα του ναυάρχου : «Με τη βοήθεια του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν εις την Νίκην κατά του εχθρού του Γένους».
Στις 10:25 το πυρ έπαυσε από τα ελληνικά πλοία, καθώς τα τουρκικά χάθηκαν στα στενά των Δαρδανελλίων.Τα τουρκικά είχαν ζημιές, αλλά και απώλειες στο έμψυχο δυναμικό τους, με 58 νεκρούς και 40 τραυματίες. Οι ελληνικές απώλειες ήταν ο σηματωρός Κατζιτζάρης και ο ανθυποπλοίαρχος Μαμούρης. Οι τραυματίες μας ανήλθαν στους επτά.

1914. Στη Μεσοποταμία άρχισε η μάχη της Κούρνα μεταξύ των Βρετανών και του Οθωμανικού στρατού. (Διήρκεσε μέχρι τις 9 του Δεκεμβρίου του 1914). Στο μέτωπο της Σερβίας  στρατηγός Ζιβόιν Μίσιτς, διέταξε  το πρώτο Σώμα Σερβικού στρατού, να αντεπιτεθεί στην οροσειρά Σούβομπορ-Μάλιεν  και το Δεύτερο Σώμα να ανακαταλάβει  το Βελιγράδι.

1915‎‎. Κάτω από την επίθεση από τον Αυστροουγγρικό στρατό, 90.000 Σέρβοι στρατιώτες ξεκίνησαν την υποχώρηση τους τους από το Κοσσυφοπέδιο μέσω Μαυροβουνίου στην Αλβανία και στην Κέρκυρα. 

1929. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ σε ομιλία του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ είπε ότι τα χειρότερα του χρηματιστηριακού Κραχ είχαν περάσει και ότι το «έθνος και ο αμερικανικός λαός είχαν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία».

1930. Στο Παρίσι, ο Σύνδεσμος των Πατριωτών (Ligue des Patriotes) επιτέθηκε στον κινηματογράφο Studio 28, και διέκοψε την προβολή της ταινίας των Λουίς Μπουνιουέλ και Σαλβαδόρ Νταλί «Η Χρυσή Εποχή» , (L'Âge d'Or). 



1932. Ο Κουρτ φον Σλάιχερ που έλαβε από τον πρόεδρο Χίντενμπουργκ την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση έγινε καγκελάριος του Ράιχ, δημιουργώντας την 20η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

1938. H Ιταλική κυβέρνηση αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για το «Αυθόρμητο ξέσπασμα» της 30ης Νοεμβρίου, οταν Ιταλοί βουλευτές φώναζαν «Τυνησία, Κορσική, Νίκαια, Σαβοΐα», για να περιγράψουν τις ιταλικές διεκδικήσεις από τη Γαλλία. H Ιταλική κυβέρνηση τόνισε ότι το επεισόδιο δεν εξέφρασε την ιταλική πολιτκή.

1940: Απελευθερώθηκε η Πρεμετή
 Οι υποχωρούντες με την κάλυψη αρμάτων και αεροπορίας Ιταλοί, ανατίναξαν τις πρωινές ώρες της 3ης Δεκεμβρίου της γέφυρες της Πρεμετής. Παρά ταύτα το απόσπασμα του Αντισυνταγματάρχη Δημοκωστούλα μπήκε γύρω στις 10.00 στην Πρεμετή.Το 3ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Ιππικού κατέλαβε τα χωριά Κουτάλι και Μποντάρι, και το ύψωμα 900 . Συνελήφθησαν περίπου 250 αιχμάλωτοι οι οποίοι ανήκαν σε μονάδες της Μεραρχίας Μοδένα. 
Ο αρχιστράτηγος των εν Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων στρατηγός Σοντού,
σε έκθεσή του προς τον Μουσολίνι στις 3η Δεκεμβρίου υπογράμμιζε για την κατάσταση στο μέτωπο του Πόγραδετς, ότι οποιαδήποτε αντίδραση των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν πλέον αδύνατη και πρότεινε «διπλωματική λύση». 

1944: Ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά
με το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ κάλεσε παναθηναϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και άρχισε την Δεκεμβριανή Στάση. Το 2ο σύνταγμα Θηβών του ΕΛΑΣ, με 1000 περίπου άνδρες παραδόθηκε  αμαχητί τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου  στο Ψυχικό, σε 100 βρετανούς αλεξιπτωτιστές. Το 2ο Σύνταγμα  είχε πάρει διαταγή να ξεκινήσει για να μπει στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου, ενώ το συλλαλητήριο αποφασίστηκε στις 2 Δεκεμβρίου και «χτυπήθηκε» στις 3 Δεκεμβρίου. Επομένως όλα όσα λέγονται για την «προβοκάτσια»,  είναι ανυπόστατα.

-Το Βέλγιο τέθηκε υπό γερμανική στρατιωτική διοίκηση.

1951.Στην Τουρκία καθιερώθηκε η θανατική ποινή για κομμουνιστική δραστηριότητα.

1952. Έληξε η δίκη της Πράγας για την «σιωνιστική ιμπεριαλιστική κλίκα» με κατηγορούμενους τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρούντολφ Σλάνσκι, και άλλους 11 Εβραίους. Καταδικαστήκαν και απαγχονίστηκαν δέκα από τους δεκατέσσαρες κατηγορουμένους.

1953. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τα Ψήφισματα 102 και 103 για το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης.

1961. Μετά την κριτική εναντίον του Ενβέρ Χότζα για την πορεία της Αποσταλινοποίησης, η Σοβιετική Ένωση διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αλβανία.

1962.Κατασχέθηκε η εφημερίδα Αθηναϊκή επειδή δημοσίευσε άρθρο του βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Ηλία Μπρεδήμα, υβριστικό προς το πρόσωπο της βασίλισσας.

1964 . Η αριστερής πτέρυγα της Ένωσης Κέντρου μαύρισε τον υποψήφιο του Παπανδρέου για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικόλαο Αλαβάνο, και υπερψήφισε σε συνεργασία με την Ε.Δ.Α., τον Αντώνη Πετραλιά. Εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

1966. Η Νατοϊκή Αθήνα αποκάλυψε και κατήγγειλε τη μυστική συμφωνία του «Κόκκινου Μούσκου», (Μακαρίου), με την Τσεχοσλοβακία, για προμήθεια αρμάτων μάχης και βαρέως οπλισμού του πεζικού , για τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς.

1967 . Ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποίησε στο νοσοκομείο Χρόοτε Σχέερ του Κέιπ Τάουν, την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς. Λήπτης ήταν ο 53χρονος Λούις Βασκάνσκι, που επέζησε για 18 ημέρες. Στην Κύπρο αποχώρησαν και οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας. 1969. Η εφημερίδα «Έθνος» των Κώστα Νικολόπουλου, Κώστα Κυριαζή και Α. Κυριαζή, με διευθυντή τον Γιάννη Καψή, δημοσίευσε κείμενο του Ιωάννη Ζίγδη που ζητούσε την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Το κείμενο το προσυπέγραφαν 50 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων , ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος, ο Αλέκος Κοντόπουλος, ο Γεώργιος Κουμάντος, ο Γιάννης Κουτσοχέρας, ο Νότης Περγιάλης, ο Αναστάσιος Πεπονής, ο Γεώργιος Πυρουνάκης, η Βιργινία Τσουδερού, κλπ.

1970. Το Μέτωπο για το Ελεύθερο Κεμπέκ, (FLQ), απελευθέρωσε μετά από 60 ημέρες ομηρίας το Βρετανό διπλωμάτη Τζέιμς Ρίτσαρντ. Πέντε μέλη του Μετώπου απελευθερώθηκαν και έφυγαν για την Κούβα.

1971. Έναρξη του τρίτου πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

1973. Στη Γαλλία αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της τοποθέτησης μικροφώνων από «υδραυλικούς» των μυστικών υπηρεσιών στα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας «Le Canard enchaîné».

1984. Η καταστροφή της Μποφάλ στην Ινδία.  

1989. Ενώ στη Μάλτα, έγινε η συνάντηση του Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζ.Μπούς με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στο Βερολίνο στην Ανατολική Γερμανία , παραιτήθηκε ο ηγέτης του Ενωμένο Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας Έγκον Κρέντζ και όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής.

1991. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε τον Αιγύπτιο Μπούτρος Γκάλι ως νέο Γενικό Γραμματέα.

1993.Υπογράφηκε από τον Κουφό  από τον «Κουφό» το διατάγματος απονομής χάριτος στον Δημήτρη Τσοβόλα μετα απ[ό το ψήφισμα της 26ης Νοεμβρίου 1993. 

1992. Το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο «Aegean Sea» που μετέφερε 80.000 τόνους αργού πετρελαίου, προσάραξε στις ακτές της Λα Κορούνια στην Ισπανία , και το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του μόλυνε τη θάλασσα.

1999 . Στο Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τσετσενίας Αργκούν.

2002. Σφοδρή στην Ελλάδα. Μεγάλες ζημιές στην Kατερίνη, στη Nάουσα και στη Θεσσαλονίκη .

2004. Μετά από περίπου δυο εβδομάδων συνεχείς διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας ακύρωσε τον δεύτερο γύρο των εκλογών που έγιναν στις 21 Νοεμβρίου για την ανάδειξη προέδρου της χώρας και όρισε την επανάληψή τους. Στην Πρίστινα ο Ραμούς Χαραντινάι ανάλαβε πρωθυπουργός.
  στη Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη η  Διεθνής Δύναμη Σταθεροποίησης           ( SFOR) παρέδωσε στις  δυνάμεις της EUFOR της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.‎

2006 . Στην Βενεζουέλα ο Ουγγο Τσάβεζ επανεξελέγη Πρόεδρος .
 
2007. Ο Κέβιν Ραντ ορκίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

2009.Τρομοκρατική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο στο Μογκαντίσου της Σομαλίας. Σκοτώθηκαν τρείς υπουργοί της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τουλάχιστον άλλοι 25 .

2012. Στην Ουκρανία, παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός Νίκολα Αζάροβ και σύσσωμη η κυβέρνησή του. 
 2013. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υπέγραψε η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα. 
 2015. Εορταστική και συμβολική Γενική Απεργία για ψώνια των εργατοπατέρων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέας στην Ελλάδα, εναντίον των αλλαγών στο ασφαλιστικό.  
2017. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαντούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος «πετρό» που υποστηρίζεται από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

2018. Το Κατάρ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον ΟΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η πολιτική Δολοφονία του Φιλογενούς Παναγιώτη Κρεββατά από τους αγγλόφιλους,

του Σπυρίδωνα Χατζάρα    Ο Παναγιώτης Κρεββατάς, (1785 - 1822), ήταν «Εθνικόφρων» πρόκριτος του Μυστρά, και μέλος της πρώτης Εθνοσυνέλευσης...