6/1/22

Η 6η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 6η Ιανουαρίου είναι η 6η ημέρα του έτους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 359 ημέρες 

 

730. Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως  Γερμανός Α΄ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Λέοντα του Ίσαυρου  να συγκαλέσει Οικουμενική Σύνοδο για το ζήτημα των Εικόνων, άφησε το ωμοφόριό του στην Αγία Τράπεζα του ναού των Ανακτόρων, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την παραίτησή του.

870. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Α’ έστεψε το γιο του, Λέοντα ΣΤ’, ως συμβασιλέα.

1148. Κατά τη Β΄ Σταυροφορία ο Σουλτάνος του Ικονίου νίκησε τους Γάλλους σταυροφόρους υπό τον Λουδοβίκο Ζ΄ στην Κλεισούρα του όρους Κάδμος της Πισιδίας.

1205. Ο Φίλιππος της Σουαβίας του Οίκου των Χοενστάουφεν στέφτηκε στο Άαχεν από τον Αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας Αδόλφο Αλτένα βασιλιάς των Ρωμαίων.

1217. Το καθολικό Τάγμα των Αδελφών του Ξίφους που είχε υποτάξει την Λιβονία, της Βαλτικής, εισέβαλε στη γη του Νόβγκοροντ.

1322. O Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας Νικόδημος έστεψε τον Στέφαν του Ντέτσανι, ως βασιλιά της Σερβίας Στέφανο Ούρος Γ΄ και τον γιο του, Ντούσαν ως συμβασιλέα, στο Ναό τη Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Ζίτσα κοντά στο Κράλιεβο .

1355. Ο Γερμανός βασιλιάς Κάρολος Δ΄ στέφτηκε βασιλιάς των Ρωμαίων στο Μιλάνο ,φορώντας το σιδηρούν στέμμα των Λογγοβάρδων.

1449. O Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος στέφτηκε αυτοκράτορας στον Μυστρά.

1454. O Γεννάδιος Σχολάριος διορίστηκε από τους Οθωμανούς πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση
1492.Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα εισήλθαν θριαμβευτικά την Γρανάδα.

1537.Δολοφονήθηκε στη Φλωρεντία ο δούκας Αλέξανδρος των Μεδίκων από τον εξάδελφό του Λορεντζίνο.

1540.Γάμος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας με την τέταρτη σύζυγό του, Άννα της Κλέβης

1558. Ο Φραγκίσκος Α ́ της Λωρραίνης, 2ος Δούκας του Γκιζ κατέλαβε το Καλαί τερματίζοντας δύο αιώνες αγγλικής κατοχής.

1579. Κατά τον ογδοηκονταετή Πόλεμο , οι Καθολικές επαρχίες των Κάτω Χωρών συμφώνησαν με τον Πρίγκιπα της Πάρμας υπέγραψαν την Ένωση του Αράς πίστη στον Ισπανό βασιλιά. Λίγες ημέρες μετά οι Προτεστάντες σχημάτισαν την Ένωση της Ουτρέχτης.

1690. Ο πρωτότοκος γιος του Αυτοκράτορα Λεοπόλδου Α΄, ( από την τρίτη σύζυγό του, Ελεονώρα Μαγδαληνή του Νόιμπουργκ), Ιωσήφ, στέφθηκε Βασιλιάς της Γερμανίας στην ηλικία των έντεκα ετών.

1810. Μετά την ήττα της Σουηδίας στον φινλανδικό πόλεμο του 1808-1809, από τη σύμμαχο της Γαλλίας Ρωσία, , υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τελείωσε ο πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και Σουηδίας. Το κύριο αποτέλεσμα της Συνθήκης ήταν συμφωνία της Σουηδίας να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό σύστημα.


1813.Εκδοθηκε το μανιφέστο του Τσάρου Αλεξάνδρου σχετικά με το τέλος του Πατριωτικού Πολέμου.

1816. Ο Τσάρος Αλέξανδρος υπέγραψε το Ουκάζιο για την εκδίωξη των Ιησουιτών από την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα.

1821. Στις 6/18 Ιανουαρίου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάστηκε στην Καρδαμύλη της Μάνης, προερχόμενος από την Ζάκυνθο.

1828. Έγινε δεκτός στο Ναύπλιο ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

1832 . Μετά από μια σειρά προσπαθειών να συνεργαστεί με την Αυστρία και να ανατρέψει τον επίσκοπο Πέτροβιτς, εκδιώχθηκε από το Μαυροβούνιο ο τελευταίος Κυβερνήτης Βουκολάι Ράντονιτς.

1839 .Καταστροφική καταιγίδα σάρωσε την Ιρλανδία. προκαλώντας καταστροφές σε περισσότερα από το 20% των σπιτιών στο Δουβλίνο.

1900. Η Ευρώπη έμαθε για τον συνεχιζόμενο λιμό στις Ινδίες  με 4,5 εκατομμύρια θύματα για τον οποίο δεν έγραφαν οι αγγλικές εφημερίδες 

1907. Η Μαρία Μοντεσσόρι άνοιξε στη Ρώμη το πρώτο της σχολείο και κέντρο ημερήσιας φροντίδας για τα παιδιά της εργατικής τάξης.

1913. Στην Ιταλία. στο χωριό Ροκαγκόργκα, του  Λάτσιο,οι Καραμπινιέρι πυροβολούν το πλήθος που διαμαρτυρόταν για τη φορολογική επιβάρυνση και την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

1916. Ξεκίνησε η τελευταία νικηφόρα μάχη του Στρατού του Μαυροβουνίου με τις σημαντικά ισχυρότερες Αυστρο-ουγγρικές δυνάμεις στο Μοίκοβατς υπό τις διαταγές του Γιάνκο Βούκοτιτς. Παρά τη νίκη ακολούθησε η συνθηκολόγηση του Μαυροβουνίου. Την ίδια ημέρα βυθίστηκε το ατμόπλοιο «SS Μπρίντιζι» αφού χτύπησε σε νάρκη. Σκοτώθηκαν 450 επιβάτες , ως επί το πλείστον Μαυροβούνιοι.
1919 .Στη Γερμανία, σε απάντηση της εξέγερσης των Κομμουνιστών άρχισαν να σχηματίζονται εθελοντικές παραστρατιωτικές μονάδες τα «Φράικορπς» .Από τις τάξεις των Φράικορπς αναδείχτηκαν ορισμένα στελέχη των SA όπως ο Ερνστ Ρεμ. Στην Αθήνα, το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ελλάδος, μετέπειτα ΚΚΕ, έκανε την πρώτη του ανοιχτή συγκέντρωσή.

1922. Έναρξη της Διάσκεψης των Καννών για τις γερμανικές επανορθώσεις.

1926.Από τη συγχώνευση των αεροπορικών εταιρειών «Deutsche Aero Lloyd»(DAL) και «Junkers Luftverkehr» γεννήθηκε η Lufthansa.

1929.Στη Γιουγκοσλαβία ο Βασιλιάς Αλέξανδρος Καρατζώρντιεβιτς ανέστειλε την ισχύ του συντάγματος , διάλυσε τη Βουλή ,απαγόρευσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα, εισήγαγε τη λογοκρισία, κήρυξε την ιδεολογία της «ενιαίας Γιουγκοσλάβιας» και άλλαξε το όνομά της χώρας στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, κάλεσε το λαό σε ένοπλη αντίσταση, ενώ οι Κροάτες φασίστες πήγαν στην Ιταλία και δημιούργησαν του Ούστασι. Ο Αδόλφος Χίτλερ ονόμασε τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό των SS που τότε ήσαν μόνο 250.

1930. Ο Ιωσήφ Στάλιν υπέγραψε το διάταγμα του επισημοποίησε το τέλος της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (NEΠ).

1937. Έγινε η δεύτερη απογραφή της Σοβιετικής Ένωσης.

1938. Στην Παλαιστίνη, οι βρετανικές δυνάμεις κατοχής διέπραξαν σφαγή στο χωριό Ατίλ,κοντά στο Τουλκάρεμ, εναντίον Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών.

1940 . Στο Πόζναν μαζικές εκτελέσεις Πολωνών,  από τους Γερμανούς 

1941.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ σε ομιλία του στο Κογκρέσο για την κατάσταση της Ένωσης διατύπωσε τις «τέσσερεις ελευθερίες» για τις οποίες θα πολεμούσε ο αμερικανικός λαός .1. την ελευθερία του λόγου, 2.την ελευθερία της θρησκείας,3. την ελευθερία από τον φόβο και 4. την ελευθερία από τη φτώχεια.

1942. Στην Ερζεγοβίνη στην Πριντβόριτσα, οι μουσουλμάνοι έκαναν μια τρομερή σφαγή την παραμονή των Χριστουγέννων .Σκότωσαν περισσότερους από 180 Σέρβους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

1945. 
Στα Σκόπια άρχισε δεύτερο Συνέδριο της «Αντιφασιστικής νεολαίας της Μακεδονίας» (NOMSM) στην οποία συμμετείχαν 1.000 αντιπρόσωποι . 25 ήσαν από τη Μακεδονική νεολαία του Αιγαίου και 100 από την Μακεδονία του Πιρίν. Υπήρχαν αντιπροσωπείες της ΚΟΜΣΟΜΟΛ, (Σοβιετικής Νεολαίας) , της Βουλγαρικής Κομμουνιστικής Νεολαίας , της ΕΠΟΝ από την Ελλάδα,  ,  Αντιπροσωπείες της Αλβανικής, της Σερβικής, της Κροατικής, της Σλοβενικής Νεολαίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και εκπρόσωποι της αγγλικής αποστολής. Ο Στρατάρχης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ και ο επικεφαλής της βρετανικής στρατιωτικής αποστολής Φιτζρόι Μακλίν συμφώνησαν στη νησο Βις, για τη δημιουργία μιας συμμαχικής αεροπορικής βάσης κοντά στο Ζαντάρ για τις ανάγκες των συμμαχικών Δυνάμεων.
 Στην Αθήνα η απαγκίστρωση των δυνάμεων των Κομμουνιστών  ολοκληρωθεί στη γραμμή Μετόχι-Άη Γιώργης-Βαρυμπόμπη-Λιόπεσι-Τατόι.  Δολοφονήθηκε, μετά από φρικτά βασανιστήρια από την ΟΠΛΑ  στο χωριό Στεφάνη, που ως το 1927 ονομάζονταν Κρώρα, των Δερβενοχωρίων στις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας στο νομό Βοιωτίας, ο στρατηγός  Γεώργιος Μπάκος, που είχε απαχθεί από τις φυλακές Αβέρωφ . 

1948 .Έληξε έπειτα από 13 ημέρες μαχών η Μάχη της Κόνιτσας με νίκη των Ελλήνων και υποχώρηση των κομμουνιστών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ διαπίστωσε «έλλειψη επιθετικού πνεύματος και κακή καθοδήγηση» των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη με τον κομμουνισμό και κάλεσε τον πρόεδρο Τρούμαν να αποστείλει στρατεύματα στην Ελλάδα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια.


1950 . Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Διομήδης υπέβαλε στο Βασιλιά την παραίτηση της κυβέρνησής του, εισηγούμενος το σχηματισμό κυβέρνησης «πολιτικής ευθύνης» που να οδηγούσε τη χώρα και σε αδιάβλητες εκλογές. Ο Παύλος, χωρίς να συμβουλευθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέθεσε, το σχηματισμό υπηρεσιακής εκλογικής κυβέρνησης στον Τζον Θεοτόκη, ο οποίος κράτησε και τα τρία πολεμικά Υπουργεία. Υπουργός Εξωτερικών ηταν ο Παναγιώτης Πιπινέλης , υπουργός Δικαιοσύνης ο Ηλίας Παπαηλιού, υπουργός Εσωτερικών ο Νικόλαος Λιανόπουλος, υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο Άγγελος Μπουρόπουλος, υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας ο Γεώργιος Π. Οικονόμος, υπουργός Συντονισμού ο Στέφανος Στεφανόπουλος, υπουργός Οικονομικών ο Γεώργιος Μαντζαβίνος, υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Εφοδιασμού και Διανομών ο Ιωάννης Παπακυριακόπουλος υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων ο Στυλιανός Στυλιανίδης, υπουργός Οικισμού και Ανοικοδομήσεως ο Γεώργιος Κορωναίος, υπουργός Γεωργίας ο Ιωάννης Μαυρομμάτης υπουργός Υγιεινής και Κοινωνικής Προνοίας Βασίλειος Βοΐλας, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγής Καμήλος, και ο Δημήτριος Ζέπος υπουργός Εργασίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.



1951. Ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ίδρυσαν το «Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα», [Λ.Ε.Κ.]

1956. Στην Κύπρο σύλληψη του Κυριάκου Μάτση με την κατηγορία ότι ανήκε στην ΕΟΚΑ και φυλάκισή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, από όπου απέδρασε τον Νοέμβριο του 1956.

1963. Ο (μετριοπαθείς) υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, χαρακτήρισε τις θέσεις και των δύο Κοινοτήτων  στην Κύπρο για το ζήτημα των δήμων προκαλώντας την οργή της κυπριακής κυβερνήσεως. Στο Ιράν ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί ξεκίνησε την «λευκή επανάσταση» με την εισαγωγή της αγροτικής μεταρρύθμισης και του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

1964 .Μεταδόθηκε η συνέντευξη του Μακάριου στο BBC στην οποία αποκήρυξε την ένωση Ελλάδας-Κύπρου.

1965 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Σάββα Παπαπολίτη.

1978 . Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ουγγαρία το Στέμμα του Αγίου Στεφάνου, το οποίο, πήραν οι Αμερικανοί από τη Βουδαπέστη.

1980. Η Ίντιρα Γκάντι κέρδισε τις ινδικές εκλογές.Η Κόζα Νόστρα εκτέλεσε τον Πρόεδρο της Περιφέρειας της Σικελίας Πιερσάντι Ματαρέλα.

1983. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας πρότεινε στο ΝΑΤΟ  την απαγόρευση των χημικών όπλων και των όπλων νετρονίων.

1992.Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, διαφεύγει από τη χώρα λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος και κατέφυγε στην Αρμενία. Η Βουλή των Σκοπίων υιοθέτησε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας, απαλείφοντας εδαφικές διεκδικήσεις απέναντι στις γειτονικές χώρες.

2002. Αρχή της κρίσης στην Αργεντινή, και υποτίμηση του πέσο Αργεντινής κατά 28% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

2004. Ο Σημίτης παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ στον Αβάπτιστο του Παπανδρέου.

2007. Στην Παλαιστίνη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε ως «παράνομη» τη δύναμη ασφαλείας της κυβέρνησης που ελεγχόταν από την Χαμάς.

2009‎‎ .O 74χρονος Γερμανός δισεκατομμυριούχος Αδόλφος Μερκλ, ανήμπορος να σώσει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία, αυτοκτόνησε πέφτοντας κάτω από ένα τρένο. Η Ρωσία μείωσε δραστικά την ποσότητα φυσικού αερίου που έστελνε μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη λόγω της υπεξαίρεσης αερίου από το Κίεβο, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις ευρωπαϊκές χώρες σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.‎

2016. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε  ότι πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμή βόμβας υδρογόνου. 

2018. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο ανακοίνωσε ότι, «διέταξε την δημιουργία των πρώτων 100 εκατομμύριων ψηφιακών «Πέτρο» που αντικατέστησαν  το υποτιμημένο Μπολιβάρ.

2019. 
Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας  της Σχισματικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπέγραψε στις 5 Ιανουαρίου 2019, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως  Βοθρολυμαίος παραδόθηκε στον Προκαθήμενο της ΟCU, Μητροπολίτη Επιφάνιο, δηλαδή  «Θεοφάνη». .Βρέθηκαν νεκροί στην Κερατέα οι τρεις αγνοούμενοι, που παρασύρθηκαν στις 3 Ιανουαρίου  με το αυτοκίνητό τους από την πλημμύρα   που προκάλεσε η καταιγίδα «Σοφία». Στη Μαλαισία, παραίτηση του βασιλιά Μωάμεθ Ε ́.

2020. Στη Λιβύη, ο εθνικός στρατός  του στρατάρχη Χαφτάρ, κατέλαβε τη Σύρτη. Στην Κροατία επιστροφή των ΝΑΤΟπαρτιζάνων Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών  , ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Μιλάνοβιτς νίκησε την νυν Πρόεδρο Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς με περισσότερες από 105.000 ψήφους διαφορά. Με καταμετρημένο το 99,85% των εκλογικών τμημάτων ,ο Ζόραν Μιλάνοβιτς εξελέγη με 52,70% , ή 1.031.204 ψήφους.
2021. Η αυθόρμητη εισβολή των Τερματοφυλάκων της Καλτσοδετας στο Καπιτώλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: