Το ανακοινωθέν της 10ης Ιανουαρίου 1941 του Γενικού Στρατηγείου για την κατάληψη της Κλεισούρας:
«Αί σημεριναί επιτυχείς επιχειρήσεις απέφερον την κατάληψιν της Κλεισούρας. Αύτη ευρέθη έρημος κατοίκων, λεηλατημένη και πυρπολημένη. Συνελήφθησαν περί τούς 600 αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων 20 αξιωματικοί, και περιήλθον εις χείρας μας μία πολεμική σημαία, 4 πυροβόλα, άρματα μάχης, πολλοί όλμοι, πολλά αυτόματα όπλα και παντοειδή ύλικά. Η αεροπορία μας έδρασε λίαν επιτυχώς επί του πεδίου της μάχης, βομβαρδίσασα και πολυβολήσασα εχθρικούς στόχους. Άπαντα τα αεροπλάνα μας έπέστρεψαν εις τας βάσεις των».
Ο Μεταξάς, ανακοίνωσε τα νέα στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο Παπαδήμας τα είπε στους δημοσιογράφους στους 12.30.Δόθηκε η εντολή να χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών.
Το πρωί της 10 Ιανουαρίου, η 1η Μεραρχία ξεκίνησε την επίθεσή της και μέχρι της 16:00 κατέλαβε το χωριό Γκιβανάι, τα υψώματα στα ανατολικά του χωριού Ποντγκοράνι και τα νότια υψώματα του Ροντέν. Η κωμόπολη της Κλεισούρας κατελήφθη στις 10:30 από το 7ο Σύνταγμα της Μεραρχίας.
Μέχρι τις 17:00 προωθήθηκε στις ανατολικές αντηρίδες της Τρεμπεσίνας, οι οποίες απολήγουν στον Αώο δυτικά της Κλεισούρας. Η ιταλική αντεπίθεση με άρματα αναχαιτίστηκε από τα πυρά του πυροβολικού. Επίσης, κατά την σύμπτυξή τους οι Ιταλοί πυρπόλησαν την Κλεισούρα και κατέστρεψαν τη λίθινη γέφυρα του ποταμού Ντεσνίτσα προς το Τεπελένι και την ξύλινη γέφυρα της οδού Κλεισούρας – Πρεμετής.
Η 15η Μεραρχία ενήργησε στα βορειοδυτικά του Γαρονίν και προωθήθηκε μέχρι τις απότομες πλαγιές του Μάλι Ταμπαγιάν στα βορειοανατολικά του Ροντέν. Το 2/5 Τάγμα κατέλαβε το Ροντέν και κατέρριψε με τα πολυβόλα του ένα ιταλικό αεροπλάνο κοντά στο Χάνι Μπαλαμπάνι.
Ο πανευτυχής Μεταξάς προσερχόμενος στο Γενικό Στρατηγείο
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Πολεμικό Ανακοινωθέν 217 της 10ης Ιανουαρίου 1941 προέταξε το «ελληνικό μέτωπο», και σημείωσε:
«τοπικές δράσεις σε ορισμένους τομείς της 11ης Στρατιάς. Στο υπόλοιπο μέτωπο, δραστηριότητες πυροβολικού. Τα στρατεύματα και τα οχήματα που παρελαύνουν βομβαρδίστηκαν από την πολεμική αεροπορία μας. Τα Αντιαεροπορικά για την υπεράσπιση μιας σημαντικής εχθρικής ναυτικής βάσης επλήγησαν αποτελεσματικά. Οι ναυτικές μονάδες μας βομβάρδισαν εχθρικές παράκτιες θέσεις».
Στη συνέχεια ανέφερε:
«Οι μοίρες βομβαρδισμού επιτέθηκαν σε μεγάλο ναυτικό σχηματισμό στη δυτική Μεσόγειο. Παρά τη βίαιη αντιαεροπορική αντίδραση χτυπήθηκε θωρηκτό. Ένα εχθρικό μαχητικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Δύο από τα αεροσκάφη μας δεν επέστρεψαν. Η αεροπορία μας προσέβαλε το αεροδρόμιο και τον λιμένα της Μάλτας. Κατασωτέψαμε πέντε αεροσκάφη στο έδαφος, δύο ατμόπλοια και μια αντιαεροπορική συστοιχία . Ένα από τα μαχητικά μας καταρρίφθηκε. Δύο εχθρικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν επιδρομές στο έδαφός μας καταρρίφθηκαν.
Στην Κυρηναϊκή, πυρά πυροβολικού στην περιοχή Τομπρούκ, κατά τη διάρκεια των οποίων καταστράφηκαν τα μηχανοκίνητα του εχθρού. Τα αεροπλάνα μας βομβάρδισαν το λιμάνι του Σόλουμ. ένας σχηματισμός επίθεσης και μαχητών εντόπισε και χτύπησε εκατό τεθωρακισμένα του εχθρού που κατευθύνονταν προς την Ακρόμα νοτιοδυτικά του Τομπρούκ.
Στην Ανατολική Αφρική, τα αυτοκίνητα αναμονής και τεθωρακισμένων πυροβολήθηκαν από το αεροσκάφος μας στην περιοχή Cassala και κοντά στο Sciusceib.
Επιδρομές εχθρικών μηχανοκίνητων οχημάτων απωθήθηκαν βορειοανατολικά της Κασάλα προκαλώντας απώλειες στον εχθρό.
Ένα εχθρικό αεροπλάνο έριξε εμπρηστικά πάνω από τη Μεσσήνη, προκαλώντας μόνο μικρές φωτιές που σβήστηκαν αμέσως . Δεν υπήρξαν θύματα.
Ένα από τα υποβρύχιά μας, τορπίλισε και βύθισε στον Ατλαντικό το ελληνικό ατμόπλοιο «Αναστασία» των 2.883 τόνων. Ένα άλλο υποβρύχιο, που επιχειρούσε στον Ατλαντικό, βυθίστηκε μετά από σφοδρή μάχη με το αγγλικό εξοπλισμένο ατμόπλοιο "Σαίξπηρ" των 5.000 τόνων. Ένα υποβρύχιο που επιχειρούσε στη Μεσόγειο τορπίλισε δύο ατμόπλοια απροσδιόριστης χωρητικότητας που ταξίδευαν σε νηοπομπή με ισχυρή συνοδεία .
Δύο εχθρικά υποβρύχια βυθίστηκαν. Το Βρετανικό Ναυαρχείο παραδέχθηκε την βύθιση του υποβρύχιου «Regulus» στο οποίο αναφερθήκαμε σε ένα από τα προηγούμενα δελτία».
Τις πρώτες ημέρες του 1941 από τα ελληνικά πλοία βυθίστηκε μόνο το «Αντώνης» 3729 τ. από το γερμανικό πειρατικό «Kormoran», (HSK-8), και το πλήρωμα παρελήφθη από τους γερμανούς σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Κανένα «Αναστασία» δεν χάθηκε. Το αγγλικό Σαίξπηρ βυθίστηκε στις 5 Ιανουαρίου. Στις 10 Ιανουαρίου το Ιταλικό ναυτικό έχασε το τορπιλοβόλο «Βέγκα». Στις 9 Ιανουαρίου οι Ιταλοί έχασαν 3 εμπορικά και ένα πλοίο ακτοφυλακής.
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου έγραψε:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου