5/1/22

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ: Καίγεται το (παλιό) «Προεδρικό» στην Άλμάτι. Οι Διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο . Υπάρχουν νεκροί στρατιώτες.

 

Στο Καζαχστάν, το (παλιό) Προεδρικό μέγαρο στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν την Αλμάτι καίγεται όπως και το κτίριο του Δημαρχείου.‎ Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι η προεδρική  κατοικία  στην Αλμάτι, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν και το αεροδρόμιο της Αλμάτι.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Air Astana δήλωσε ότι το αεροδρόμιο του Ακτάου του Καζακστάν, έκλεισε και οι πτήσεις από την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν προς την πόλη ακυρώθηκαν. Οι διαδηλώσεις στο Καζακστάν ξεκίνησαν την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, λόγω της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα από 60 σε 120 ντίνγκι (από 10 σε 20 ρούβλια) ανά λίτρο. Σύντομα, τα οικονομικά αιτήματα αντικαταστάθηκαν από πολιτικά:
 Την παραίτηση της κυβέρνησης, τη διεξαγωγή νέων εκλογών, την απομάκρυνση από την εξουσία των ανθρώπων από το σόι του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιόμαρτ Τοκάγιεφ απέλυσε τον προκάτοχό του, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, από ισόβιο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ανέλαβε ο ίδιος τη θέση και δεσμεύθηκε σε τηλεοπτική ομιλία του να αποκαταστησει την τάξη. Από σήμερα ο Τοκάγιεφ είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα με στηρίξει» δήλωσε . Σήμερα υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών που στάλθηκαν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Ο Τοκάγιεφ δεν έδωσε ακριβή αριθμό των νεκρών, αλλά είπε ότι οι διαδηλωτές που χρηματοδοτούνται από άγνωστες πηγές χτύπησαν στρατιώτες, και τους χλεύασαν, βίασαν γυναίκες, και λήστεψαν καταστήματα. «Η κατάσταση απειλεί την ασφάλεια όλων των κατοίκων» είπε και υποσχέθηκε να διατηρήσει την «ευημερία στο πολυεθνικό Καζακστάν». «Εφιστάται η προσοχή στην υψηλή οργάνωση των χούλιγκαν . Αυτό δείχνει ένα προσεκτικά μελετημένο σχέδιο δράσης των συνωμοτών, οι οποίοι έχουν οικονομικά κίνητρα», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους. Ο πρόεδρος του Καζακστάν διέψευσε τις πληροφορίες σχετικά με την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη χώρα, τονίζοντας ότι θα παραμείνει στην πρωτεύουσα και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ηρεμήσει την κατάσταση. Είναι συνταγματικό μου καθήκον να είμαι με το λαό», είπε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://zeys-elaynon.blogspot.com/2022/01/protesters-storm-govt-building-in.html?m=1

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια gay-"επανάσταση"...