20/2/22

Η 20η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 20 η Φεβρουαρίου είναι η 51η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 314 ημέρες μέχρι τέλος του έτους. 

1194. Πέθανε ο Νορμανδός βασιλιάς της Σικελίας Ταγκρέδος.

1339. Η μάχη για το Μιλάνο , ανάμεσα στον Λουκίνο Βισκόντι και τον ανιψιό του Λοντρίζιο Βισκόντι στο Παραμπιάγκο. Νίκησε ο Λουκίνο.
1472.Οι Ορκάδες και τα νησιά Σέτλαντ δόθηκαναπό τη Νορβηγία στη Σκωτία έναντι προίκας της Μαργαρίτας της Δανίας.

1530. Ο Σιγισμούνδος Β΄ Αύγουστος. στέφθηκε από τον πατέρα του συμβασιλέας της Πολωνίας, σε ηλικία 10 ετών.

1631.Κατα τον Τριακονταετή Πόλεμο οι προτεστάντες Γερμανοί πρίγκιπες συμμάχησαν με τον Γουστάβο-Αδόλφο της Σουηδίας .

1705 .Στη Ρωσία με ουκάζιο του τσαρου Πέτρου Α ' επεβλήθη για πρώτη φορά
η υποχρεωτική στράτευση.

1788. Στις 9 /20 Φεβρουαρίου επιδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη η κήρυξη πολέμου από την Αυστρία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Αυστρία εισήρθε στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας.

1790. Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ιωσήφ Β πέθανε σε ηλικία σαράντα εννέα ετών αφού προηγουμένως συνέταξε την επιτάφιο επιγραφή του: «Ενθάδε κείται ο Ιωσήφ που απέτυχε σε ό,τι ανέλαβε». Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Λεοπόλδος Β΄ της Τοσκάνης.

1798 . Ο στρατηγός Λουί Αλέξανδρος Μπερτιέ διέταξε (με εντολή του Ναπολέοντα) την απομάκρυνση του Πάπα από την Ρώμη, και τον έστειλε κρατούμενο στη Σιένα, με τελικό προορισμό τη Γαλλία.

1799. Κατά την εκστρατεία στην Αίγυπτο παραδόθηκε στους Γάλλους η φρουρά του φρούριου του Ελ Αρίς

1809 . Το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου οι κάτοικοι παρέδωσαν τη Σαραγόσα στους Γάλλους μετά από μια μακρά και αιματηρή πολιορκία . Οι όροι της παράδοσης πρόβλεπαν η ιδιωτική ιδιοκτησία να γίνει σεβαστή και χορηγήθηκε γενική αμνηστία στην πόλη . Από τους 32.000 άνδρες της φρουράς κατά την έναρξη της πολιορκίας επέζησαν μόνο 8.000. Από τον πληθυσμό της πόλης εκτιμάται ότι πέθαναν 40.000 και στην παράδοση υπήρχαν 15000 κάτοικοι.


1810. Εκτελέστηκε από τους Γάλλους στην Μάντοβα ο ηγέτης της εξέγερσης του Τιρόλου ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα Αντρέας Χόφερ.

1813. Στην Αργεντινή ο στρατηγός Μανουέλ Μπελγκράνο τους εισβολείς Ισπανούς στη μάχη του Σάλτα.


1819. Στις 8 /20 Φεβρουαρίου πέθανε στη Μόσχα , ο Αλέξανδρος Ιωάννη Μαυροκορδάτος, ο Φιραρής, ο ιδρυτής της «Εταιρείας του Φοίνικα» , «πνευματικός» του Ρήγα, και μέλος της «Αγίας Τριάδας», Κωνσταντίνος Υψηλάντης, Αλέξανδρος Ιωάννη Μαυροκορδάτος, και Ιωάννης Καποδίστριας, που έφερε εις πέρας την Παλιγγενεσία. Την αναγέννηση του ελληνικού Έθνους.

1821. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντη εγκατέλειψε το Κισινάου.

1822. Κατά την ελληνική επανάσταση έγινε με το παλιό ημερολόγιο η Ναυμαχία της Πάτρας. 63 Ελληνικά πλοία από τα Ψαρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες αντιμετώπισαν στην ναυμαχία της Πάτρας τον οθωμανικό στόλο από 72 πλοία που είχε ανεφοδιάσει την Πάτρα αποβιβάζοντας 4000 άνδρες. Βυθίστηκε μια τουρκική φρεγάτα και οι Τούρκοι υπό τον ναύαρχο Καρά-Τεπέ Αλή, υποχώρησαν προς τη Ζάκυνθο.

1827. Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια κυβερνήτη της Ελλάδος

1831. Κατά την Επανάσταση των Πολωνών, έληξε (8/20 Φεβρουαρίου) η διήμερη μάχη της Βάβρ κοντά στην Βαρσοβία στην οποία νίκησαν οι Πολωνοί.
Ο στρατάρχης κόμης Ντίμπιτς-Ζαμπαλκάνσκι, έχασε 3500 στρατιώτες και 100 αξιωματικούς, ενώ 600 αιχμαλωτίστηκαν.

1833. Ο Ρωσικός στόλος μπήκε στο Βόσπορο, καθ οδόν προς την Κωνσταντινούπολη, για να βοηθήσει την Τουρκία έναντι της Αιγύπτου.

1846. Οι Πολωνοί στην ελεύθερη πόλη της Κρακοβίας εξεγέρθηκαν, κατά της Αυστριακής Κατοχής.

1849. Ο Αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ δημοσίευσε Συντάγματος που παραχωρούσε περιορισμένη αυτονομία στην Τρανσυλβανία.

1878. Κατά τον Ρωσοτουρκικό Πολέμομ (1877-1878), τμήματα του ρωσικού στρατού κατέλαβαν το φρούριο Ρούσε.

1890. Εκλογές για το 8ο Ράιχσταγκ στη Γερμανία. Αποτυχία των συντηρητικών που εχασαν το ένα τρίτο των εδρών τους προς όφελος των Φιλελευθέρων, και των Σοσιαλδημοκρατών .Οι κεντρώοι έλαβαν 1,342,100 ψήφους και έβγαλαν 106 από τους 397 βουλευτές. Οι Σοσιαλδημοκράτες που πήραν 1,427,300, έβγαλαν μόνο 35. Οι «Ελευθερόφρονες» έβαλαν 66.

1905 .Διεξήχθησαν στις 20 Φεβρουαρίου/ 5 Μαρτίου από την κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη εκλογές . Το σύστημα ήταν πλειοψηφικό με ευρεία και στενή περιφέρεια. Η ψηφοφορία έγινε με σφαιρίδιο .Το «Εθνικόν Κόμμα» του Θεόδωρου Δηλιγιάννης εξέλεξε 142 από τους 242 βουλευτές . Το «Νεωτεριστικόν» του Γεώργιου Θεοτόκη έβγαλε 78, και το «Τρίτο Κόμμα» του Αλέξανδρου Ζαΐμη 12. Βγήκαν και 2 Ανεξάρτητοι. Στην συνέχεια μετά την δολοφονία Δηλιγιάννη κυβέρνηση σχημάτισε ο Δημήτριος Ράλλης στις 9 /22 Ιουνίου 1905.
Στην Απω Ανατολή κατά τον Ρωσο-ιαπωνικά πόλεμο άρχισε η Μάχη της Μούκντεν στην οποία ενεπλάκησαν 340.000 Ρωσοι υπό τον Κουροπάτκιν και 270000 Ιάπωνες.

1910. Στην Αίγυπτο δολοφονήθηκε ο αντιβρετανός πρωθυπουργός Μπούτρος Γκάλι.

1913. Ενώ Ελληνικός Στρατός πολιορκούσε τα Ιωάννινα, στις 11 το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου/5 Μαρτίου έφτασε στις προφυλακές του 9ου Τάγματος Ευζώνων ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ο επίσκοπος Δωδώνης,
ο υπολοχαγός Ρεούφ και ανθυπολοχαγός Ταλαάτ. Είχαν μαζί τους επιστολή, που υπογραφόταν από τους προξένους στα Ιωάννινα της Ρωσίας, της Αυστρο-Ουγγαρίας, της Γαλλίας και της Ρουμανίας που διαβίβασαν πρόταση του Εσάτ Πασά προς τον Κωνσταντίνο για άμεση και χωρίς όρους παράδοση των Ιωαννίνων και του Μπιζανίου.


1918. Στις 20 Φεβρουαρίου/5 Μαρτίου υπογράφηκε η Συμφωνία Αβερέσκου-Ρακόφσκι για τη λήξη της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της ρουμανικής κυβέρνησης και του Σοβιέτ της Οδησσού . Ο στρατηγός Αλέξανδρος Αβερεσκου ήταν πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, και ο Ρακόφσκι εκπρόσωπος της Σοβιετικής κυβέρνησης.

1922.Στο Βουκουρέστι, έγιναν οι αρραβώνες του πρίγκιπα Αλέξανδρου της Γιουγκοσλαβίας με την πριγκίπισσα Μαρία της Ρουμανίας .Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1922, στο Βελιγράδι.

1928. Στην Ιαπωνία έγιναν οι πρώτες εκλογές με καθολική ψηφοφορία, στις οποίες πήραν μέρος και οι γυναίκες .

1932. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αποφάσισε τον περιορισμό των σελίδων των εφημερίδων και απαγόρευσε την παροχή δώρων και βιβλίων από τις εφημερίδες,

1933 . Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Χέρμαν Γκαίρινγκ συναντήθηκαν μυστικά με γερμανούς βιομήχανους για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας του Ναζιστικού κόμματος ύψους 3 εκατομμυρίων Reichsmark.

1938. Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Άντονι Ήντεν Υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχωρητικότατα του Τσάμπερλεν έναντι του Χίτλερ. Στη Ρουμανία ο Βασιλιάς Κάρολος Β, παρουσίασε το Σύνταγμα της απόλυτης Μοναρχίας, το οποίο ο λαός εκλήθη να το ψηφίσει στις 27 Φεβρουαρίου.

1944. Νορβηγοί αντιστασιακοί βύθισαν στην Λίμνη Τίνν του Τέλεμαρκ, το φέρυ «SF Hydro» που μετέφερε βαγόνια με βαρύ ύδωρ από το εργοστάσιο της «Norsk Hydro».

1947. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έθεσε την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και διέταξε τη διάλυσή της με βάση τον Α.Ν. 509 /1947.


1960 Πέθανε από έμφραγμα που υπέστη στο σπίτι του ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο θέατρό του  ο μεγάλος ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης

1962 .Πέθανε  στην Αθήνα ο Νικητής  των Ιταλών το 1940. Το Αξιο τέκνο της Πατρίδος.  Ο νέος Λεωνίδας. Ο Αντιστράτηγος ε.α Χαράλαμπος Κατσιμήτρος. Οι Αρχές τις Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν δύο δίκτυα Ελλήνων κατασκόπων στην υπηρεσία του Ισραήλ. Χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν την Αίγυπτο, μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Νάσερ για την εθνικοποίηση των ξένων τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και τον έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία των αλλοδαπών.

1964 . Ο Ηλίας Τσιριμώκος και ο Σάββας Παπαπολίτης που έμειναν εκτός κυβέρνησης χαρακτήρισαν την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου ως «δεξιάς απόκλισης».

1967 . Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Αχμέτ Σουκάρνο παρέδωσε την εκτελεστική εξουσία στον στρατηγό Σουχάρτο, κρατώντας μόνο τον εθιμοτυπικό ρόλο του προέδρου.

1968. Ο καταστρεπτικός σεισμός του Αγίου Ευστρατίου. Άστεγες έμειναν και οι 220 οικογένειες του νησιού. 20 νεκροί Ολοκληρωτική καταστροφή. 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή.

1969. Η Ρουμανία απαγόρευσε τις ασκήσεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην επικράτειά της.

1979. Δημοσιεύτηκε ο νόμος περί διαζυγίου, «λόγω μακροχρονίου διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως».

1987. Στη Ρώμη ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά καταδικάστηκε από ιταλικό δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη για την απόπειρα δολοφονίας του Παπα Ιωάννη Παύλου Β '.

1988. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου των αντιπροσώπων της αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ (NKAR) εγκρίθηκε αίτημα προς το Ανώτατο Σοβιέτ για τη μεταφορά της αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν στην Σοβιετική Δημοκρατία της Αρμενίας.Ετσι ξεκίνησε ο πόλεμος για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

1989 .Στο Κόσσοβο άρχισε γενική απεργία των Αλβανών ανθρακωρύχων της Τρέπτσα με αίτημα να αποκτήσει καθεστώς δημοκρατίας η Επαρχία.
Ο «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου», πραγματοποίησε την πρώτη πολιτική του συγκέντρωσή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

1991. Στα Τίρανα πλήθος εξαγριωμένων διαδηλωτών γκρέμισε το άγαλμα του Ενβέρ Χότζα. Στη Σλοβενία η Συνέλευση τροποποίησε το Σύνταγμα της , ορίζοντας τη Δημοκρατία της Σλοβενίας ως ανεξάρτητο και Κυρίαρχο Κράτος.
Η Κροατική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας.

1999. Στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ποντουίεβο, το Οράχοβατς και τη Σούβα Ρέκα, έγιναν μάχες μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και τρομοκρατών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπέδιου (ΟΥΤΣΕΚΑ).

2004 . Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα αποδέχθηκε  την εντολή για σχηματισμό της Σερβικής κυβέρνησης που του ανέθεσε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν.

2005 .Η κυβέρνηση, του Άριελ Σάρον, αποφάσισε να αποσύρει Ισραηλινούς στρατιώτες από τη Λωρίδα της Γάζας και να απομακρύνει τους  εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκονταν  στην περιοχή για περισσότερα από 37 χρόνια

2011. Η Αραβική άνοιξη έφτασε και στο Μαρόκο

2013 .Στη Βουλγαρία παραιτήθηκε η κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Mετά από μαζικές διαδηλώσεις κατά των υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου,

2014. Στο Κίεβο , κατά το Ευρωμαϊντάν , ο υπουργός εσωτερικών έδωσε εντολή για την χρήση πυρός κατά των διαδηλωτών. Μετά από τρεις ώρες σφοδρών συγκρούσεων, η Πλατεία Ανεξαρτησίας καταλήφθηκε για άλλη μια φορά από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς  συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ελήφθη απόφαση  για την επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία

2015. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες (2ο μνημόνιο).

2016.
 Ο Κάμερον ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γινόταν στις 23 Ιουνίου 2016 .

2018. Στη Συρία οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις παρενέβησαν στο πλευρό των Κούρδων και κατά των Τούρκων .Στη Βενεζουέλα το επίσημο νόμισμα ήταν το κρυπτονόμισμα «Πετρό».

2019.Το Ναυτικό της Βενεζουέλας έλαβε μέτρα για να αποτρέψει την εισβολή των «ανθρωπιστών» της Cia. Τρεις Βρετανίδες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, οι Άννα Σάουμπρι, Σάρα Γουόλαστον και Χάιντι Άλεν, αποχώρησαν από το κόμμα τους και έγιναν Ανεξάρτητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: