25/5/22

Η ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία εισήλθε στην 90η της ημέρα.

 

Οι συμμαχικές δυνάμεις διέσπασαν τη γραμμή  του Σβιτλοντάρ, μια ισχυρή ουκρανική οχυρωμένη περιοχή κοντά στην πόλη Λουχάνσκ, και στρατεύματα της DPR, με την υποστήριξη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, προελαύνουν προς το Κράσνι Λίμαν κοντά στο Σλάβιάνσκ. Οι Ουκρανοί μαχητές προσπαθούν να υποχωρήσουν από τα προάστια της Λυσιτσάνσκ Πριβολιά και Σιπιλόβκα. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι χθες το βράδυ και τη νύχτα κάποιοι Ουκρανοί προσπάθησαν να εγκαταλείψουν κρυφά την πόλη Πρίβολι και το χωριό Σιπιλόβκα .

 Καταστράφηκε το εργοστάσιο της «Μότορ Σίχ» το οποίο παρήγαγε κινητήρες αεροσκαφών για την πολεμική αεροπορία της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Επιπλέον, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού «Ποκρόβσκε» του Ντιπροπετρόφσκ, καταστράφηκαν οι ενισχύεις  των Ουκρανών, που προορίζονταν  να ενισχύσουν  τα μέτωπα στο Ντονμπάς.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν   τρείς σταθμούς Διοίκησης  , συμπεριλαμβανομένου του διοικητηρίου  της 14ης μηχανοκίνητης  ταξιαρχίας και ενός κέντρου επικοινωνιών στα χωριά  περιοχές «Βρουμπόβκα» και «Μπαχμούτ». Στην περιοχή του Νικολάγιεφ  Κέντρο Ραδιορπικοιβνιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο χωριό Ντιπρόβσκε και το Κέντρο διοικητικής μέριμνας της 72ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού στην περιοχή Σολεντάρ. Ακόμα δυο αποθήκες καυσίμων Soledar. δύο βάσεις καυσίμων στην περιοχή του Χάρκοβο· δύο θέσεις ραντάρ της  αεράμυνας και στρατιωτικό εξοπλισμό στην αποθήκη στην περιοχή του χωριού Μπαχμούτ  καθώς και 16 περιοχές συγκέντρωσης ανδρών και στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Η τακτική στρατιωτική αεροπορία έπληξε δύο αποθήκες όπλων και πυρομαχικών  στις περιοχές Ντόλινα. Χάρκοβο  και Ποσάντ-Ποκρόβσκε, καθώς και 46 περιοχές συγκέντρωσης μονάδων και στρατιωτικού εξοπλισμού

Το  πυροβολικό έπληξε 51 σταθμούς διοίκησης , 385 περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς επίσης 53 θέσεις του Ουκρανικού πυροβολικού . Επί του εδάφους καταμετρήθηκαν  περισσότεροι από 300 νεκροί Ούκοι , και 46 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού που  τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

 

Τα Ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Mi-8 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από το χωριό  Μπαρμάσοβο , στην περιοχή του  Νικολάγιεφ. Επίσης, 11 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν στον αέρα συμπεριλαμβανομένου ενός Bayraktar TB-2 στην περιοχή Shandrigolovo της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Στην Μαριούπολη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που απελευθερώθηκε από τους ουκρανούς , ολοκληρώθηκε η αποναρκοθέτηση  του θαλάσσιου λιμένα, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

 Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι δυνάμεις της DPR σκότωσαν 36 Ουκρανούς , και κατέστρεψαν , δύο άρματα μάχης.

Η λαϊκή πολιτοφυλακή της LPR ανακοίνωσε την απελευθέρωση του χωριού Λουχάνσκε. Η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της LPR ανακοίνωσε και την απελευθέρωση του χωριού  Τοσκόβκα στην περιοχή της Ποπάσνα το οποίο οι υποχωρούντες Ουκοι  ισοπέδωσαν .Επίσης, τα Ουκρανικά στρατεύματα έχασαν 27 άτομα, οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ένα άρμα μάχης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την ετοιμότητα επιστροφής στις διαπραγματεύσεις μόνο σε περίπτωση επιστροφής των ρωσικών στρατευμάτων στις θέσεις στις 24 Φεβρουαρίου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εποικοδομητική, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας που είπε και ότι

η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία με τρόφιμα που αναχωρούν από την Ουκρανία,

Το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ουκρανία θα συζητηθεί μετά την καταδίκη των κρατουμένων που παραδόθηκαν, δήλωσε επίσης ο Ρουντένκο,

Το δολάριο υποχώρησε στο άνοιγμα των συναλλαγών , στα 55,99 ρούβλια, και το ευρώ μειώθηκε 57,93 ρούβλια (για πρώτη φορά από την 1η Ιουνίου 2015).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

18 Μαΐου 1792. Ο διαμελισμός της Πολωνολιθουανίας που διέσωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Γερμανίδα που κυβερνούσε τους Ρώσους άκουσε το Λονδίνο αλλά και το μάθημα από τη Γαλλική «Επανάσταση» και εγκατέλειψε τους Έλληνες και την...