19/5/22

ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣTHN ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

 Για την επίλυση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στους λόγους που την προκάλεσαν και να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο σε απάντηση της έκκλησης του επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικό Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ προς τη Μόσχα να ανοίξει  πρόσβαση σta λιμάνια στην Ουκρανία.

«Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες παρεμβαίνουν στο κανονικό ελεύθερο εμπόριο τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, των λιπασμάτων και άλλων πραγμάτων», εξήγησε ο Αντρέι Ρουντένκο που  τόνισε ότι η επισιτιστική κρίση προκλήθηκε από  σύνθετους λόγους και το ερώτημα που έθεσε ο Μπίσλεϊ θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά και διμερώς.

Στις 18 Μαΐου, ο Μπίσλεϊ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανοίξει τα λιμάνια στην Ουκρανία για εξαγωγές σιτηρών, παρά το γεγονός ότι τα λιμάνια έχουν ναρκοθετηθεί  από την Ουκρανία. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ, το συνεχιζόμενο κλείσιμο των λιμένων θα αποτελέσει κήρυξη πολέμου για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντώνιος Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι χώρες πρέπει να επιδιώξουν από τη Ρωσία τη δημιουργία διαδρόμων για εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία.

Στις 15 Μαΐου, στην τελική δήλωση της χώρας, η G7 κατηγόρησε τη ρωσική πλευρά ότι φέρεται να παρεμπόδισε τις γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας. Οι "Μεγάλοι Επτά" μετατόπισαν στη Ρωσική Ομοσπονδία την ευθύνη για την αύξηση των τιμών στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

Σε απάντηση σε αυτό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα φαινόμενα κρίσης στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων συνδέονται κυρίως με εσφαλμένους υπολογισμούς και συσσωρευμένα συστημικά σφάλματα στη μακροοικονομική, ενεργειακή και επισιτιστική πολιτική της συλλογικής Δύσης. Επιπλέον, το υπουργείο επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι μονομερείς ενέργειες των δυτικών χωρών, κυρίως από την "ομάδα των επτά", ήταν αυτές που επιδείνωσαν το πρόβλημα της παραβίασης των υλικοτεχνικών και οικονομικών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές.

 

Στις 11 Μαΐου, οι τιμές για το σιτάρι άλεσης σχεδόν έφθασαν τα 400 $ ανά 1 τόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο. Την παραμονή των προσφορών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για σιτηρά έφθασαν τα 396 δολάρια ανά τόνο σε αυτή την πλατφόρμα συναλλαγών, αυξήθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα. 
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας για την κατάσταση γύρω από τις προμήθειες σιτηρών, δήλωσε ότι η Δύση φαίνεται να έχει αποφασίσει να "δώσει μια πίσω πόρτα" στο ζήτημα των κυρώσεων. "Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε ότι μια δεκάρα είναι το τίμημα όλων αυτών των διαβολεμένων κυρώσεων όταν πρόκειται για ζωτικά πράγματα. Σχετικά με την παροχή ενεργειακών πόρων, προκειμένου να θερμάνει το σπίτι. Σχετικά με το φαγητό για να ταΐζεις τους ανθρώπους. Σχετικά με τα εκατομμύρια των πολιτών που χρειάζονται ένα πράγμα από τους πολιτικούς: την ευκαιρία να ζήσουν κανονικά, ήρεμα και με ασφάλεια. Οι κυρώσεις το εμποδίζουν αυτό. Και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ μπαίνει στη μέση. Και ένα χάος με τους διακανονισμούς για χρέη, πληρωμές και ούτω καθεξής. Και πάνω απ ' όλα παρεμβαίνει στον δικό του κοσμικό κρετίνο ", έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. Ανέφερε τον χαρακτήρα των Δώδεκα Καρεκλών, Ιππόλτ Ματβέβιτς Βορομπιανίνοφ, με το παρατσούκλι Κίσα: "Je ne mange pas έξι jours!" "Δεν τρώω για έξι ημέρες!". αυτή η φράση ομιλείται στα γαλλικά στο επεισόδιο στο οποίο ο Ostap Bender τον διδάσκει να ικετεύει για ελεημοσύνη). Οι χώρες που εισάγουν σιτάρι και άλλα προϊόντα από τη Ρωσία θα δυσκολεύονται "πολύ", και σε Ευρωπαϊκούς τομείς και σε άλλες χώρες "μόνο ένα ζουμερό ιάρι θα αναπτυχθεί" χωρίς ρωσικά λιπάσματα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Λοιπόν, δεν θα το κάνει. Πένθος. Είναι δικό τους λάθος".

Διαφορετικά, τόνισε ο Μεντβέντεφ, "αποδεικνύεται παράλογο", καθώς, αφενός, επιβάλλονται "παράλογες κυρώσεις" κατά της Ρωσίας και, αφετέρου, απαιτούν προμήθειες τροφίμων.
 "Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι. 
Και θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν εξαγωγές εις βάρος της αγοράς μας. Το φαγητό για τους πολίτες της Ρωσίας είναι ιερό θέμα", κατέληξε. 
 Στα μέσα Μαΐου, η Wall Street Journal, επικαλούμενη ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε να αμβλυνθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών λιπασμάτων ποτάσας με αντάλλαγμα τη διέλευση πλοίων σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια, τα οποία προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, την Τουρκία και άλλες χώρες. 
Αργότερα, το CNN μετέδωσε ότι λόγω του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμένων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται για τη δυνατότητα προμήθειας σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τον έζωσαν τα φίδια τον μαύρο γουστέρα του ΟΗΕ? Γλείφτε την πληγή σας τώρα μπας και χορτάσετε. Και που είστε ακόμα? Όταν θα φτάσουν αυτά που έχετε μόνο για διακοσμητικά, στις μασχάλες σας από το κρύο,τότε να δούμε πως θα νιαουρίζετε στην πόρτα του Βλάντ!!! " Ώξω φούστη απ'την παράγκα" που έλεγε κι ο Καραγκιόζης!!