20/5/22

Η 20η Μαΐου στην Ιστορία

Η 20η Μαΐου είναι η 140η ημέρα του έτους . Απομένουν 225 ημέρες πριν από την  31η Δεκεμβρίου .

325. Άρχισε η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας.


491. Η κόρη του Λέοντα, Αυγούστα Αριάδνη Αέλια. σαράντα ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της  Ζήνωνα και την αναγόρευσή σε αυτοκράτορα, του ευνοουμένου της Φλάβιου Αναστάσιου, τον παντρεύτηκε. 

526. Μεγάλος καταστρεπτικός Σεισμός στην Αντιόχεια με 250.000 θύματα. Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης. 

1303. Η έλλειψη οικονομικών πόρων ανάγκασε τον Φίλιππο Δ΄ της Γαλλίας τον Ωραίο να διακόψει μετά από δυο συνεχόμενες εκστρατείες στην Γασκώνη το πόλεμο με τον Εδουάρδο της Αγγλίας και υπογράφηκε η Συνθήκη του Παρισιού, μεταξύ του Φίλιππου Δ και του Εδουάρδου της Αγγλίας με την οποία η Γαλλία παραχωρούσε τη Γασκώνη στους Άγγλους και όριζε τον γάμο του διαδόχου του Εδουάρδου, πρίγκηπα της Ουαλίας με την Ισαβέλλα της Γαλλίας κόρη του Φιλίππου του Ωραίου. 


1427. Κατά τον Πόλεμο μεταξύ της Δημοκρατίας της Βενετίας και του Δουκάτου του Μιλάνου, οι Μιλανέζοι ηττήθηκαν στη μάχη του  Μπρεσέλο

1503. Ο Δόγης Αυγουστίνος Μπαρμπαρίγκο υπέγραφε την  ειρήνη με τον Σουλτάνο με την οποία έληξε ο δεύτερος Βενετοτουρκικός Πολέμος.
1571. Με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε’, υπογράφηκε στη Ρώμη η Αντιτουρκική Ιερά Συμμαχία (Sacra Liga Antiturca), στην οποία προσχώρησαν η Βενετίας και η Γένοβα. Στη Συμμαχία εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συμμετείχαν ακόμα Ισπανία, η Ρώμη, η Σαβοΐα, η Πάρμα και το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών.
Η ανάθεση της αρχιστρατηγίας των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, δόθηκε στoν Δoν Zουάν τoν Αυστριακό, ο οποίος είχε  δεχθεί ελληνικές αντιπροσωπείες, ποy τoν καλούσαν νa αναλάβει επιχειρήσεις στhν κατεχόμενη ελληνική χερσόνησο 


1622. Πέθανε σε ηλικία 18 ετών ο Σουλτάνος  Οσμάν Β΄ . Ήταν γιος του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ και της Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάν. Λόγω του θανάτου της μητέρα του ανέλαβε την εκπαίδευσή του η Κιοσέμ σουλτάνα που του είχε μάθει  Αραβικά, Περσικά, Λατινικά, Ελληνικά και Ιταλικά. Ο Οσμάν ανέβηκε στον θρόνο το 1618 όταν διαδέχθηκε τον θείο του Μουσταφά Α΄


1631.Σε ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια του Τριακονταετούς Πολέμου ο αυτοκρατορικός στρατός υπό τον Τίλλυ, κατέλαβε το Μαγδεμβούργο και σφαγίασε τους 20.000 κατοίκους του. 

1690. Στην Αγγλία, απονεμήθηκε χάρη στους υποστηρικτές του Ιακώβου Β΄
1795. Η εξέγερση των Αβράκωτων της 1ης Πρεριάλ, (20 Μαίου) του έτους 3, με σύνθημα «Ψωμί» και με αίτημα την απελευθέρωση όλων των πατριωτών και την επαναφορά του Συντάγματος του 1793. Στο Παλέρμο, εκτελέστηκε η θανατική ποινή του Φραντσέσκο Πάολο Ντι Ντίμπλα, ο οποίος κατηγορήθηκε για συνωμοσία για ίδρυση της Σικελικής Δημοκρατίας

1802 . Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας επαναφέρε τη δουλεία στις γαλλικές αποικίες, ανακαλώντας την κατάργησή της από τη Γαλλική Επανάσταση στις 4 Φεβρουαρίου 1794. 

1813. Άρχισε η μάχη του Μπάουτζεν, στη Σαξονία της Γερμανίας ανάμεσα στους Γάλλους του Ναπολέοντα Α΄ και των συμμαχικών στρατών της Ρωσίας και της Πρωσίας. 

1815 .Με τη Συνθήκη της Κασαλάνζα, που υπογράφηκε κοντά στην Κάπουα έληξε ο Αυστρο-Ναπολιτάνικος Πόλεμος, και το Βασίλειο της Νάπολης επέστρεψε  στους Βουρβόνους.

1821. Στο Μεσολόγγι ο πρόκριτος Χρήστος Καψάλης, ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας και ο Αναστάσιος Παπαλουκάς ύψωσαν στις 20 Μαίου/1η Ιουνίου την σημαία της Επανάστασης.

1824. Στις 20 Μαίου/1η Ιουνίου 1824 εμφανίστηκε στην Κάσο η Αιγυπτιακή αρμάδα που την αποτελούσαν 4 φρεγάτες, 6 κορβέτες (γαλιώτες) και 10 μπρίκια και ξεκίνησε τον ανηλεή βομβαρδισμό του νησιού. 


1825 . Στις 20 Μαίου/1η Ιουνίου δόθηκε η Μάχη στο Μανιάκι, όπου ο Παπαφλέσσας αυτοκτόνησε λόγω των τύψεων που είχε επειδή είχε ξεπουληθεί για λίγες λίρες στους αγγλόφιλους.Στο  Μανιάκι σκοτώθηκε και ο οπλαρχηγός Παναγιώτης Κεφάλας. Ειχε πάρει μέρος στην  απελευθέρωση της Καλαμάτας στην μάχη το Βαλτέτσι .Κατά την έφοδο για την Άλωση της  Τριπολιτσάς εισήλθε στην πόλη μαζί με τους Τσάκωνες. Βρέθηκε και στις μάχες εναντίον του Δράμαλη. Πολέμησε και στη Στερεά. Ο Σαχτούρης την ιδια ημέρα αντιμετώπισε τον τουρκικό στόλο στον Καφηρέα. Στη Ναυμαχία του Καφηρέως, η μοίρα του Στόλου υπό τον Γεώργιο Σαχτούρη διέλυσε τον τουρκικό στόλο του Τοπάλ Πασά, 51 πλοίων, ανατίναξε τη ναυαρχίδα του και αιχμαλώτισε 5 μεταγωγικά με πολεμοφόδια.

1828. Στις 20  Μαΐου /1η Ιουνίου ο Ιμπραήμ εκστράτευσε για να καταστρέψει το Άνω Δώριο (Σουλιμά). Όλοι οι Μεσσήνιοι και Αρκάδιοι οπλαρχηγοί τον περίμεναν στα Γουβαλάρια. Ήταν εκεί: Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης , ο Δημήτρης Παπατσώρης, τα παιδιά του Παπατσώρη Αδάμης και Αναγνώστης οι καπεταναίοι Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Δημ. Μέλιος, Γ. Συρράκος, Αντ. Συρράκος, Αντώνης Ντάρας, Γ. Μεγάλης, Αναγνώστης Σιαμπρής, Γεώργιος Γκότσης, Διον. Παπαθεοδώρου κ.α. Το κέντρο των ελληνικών προμαχώνων κατέλαβαν οι Γρηγοριάδης και Παπατσώρης με 3000 άντρες, δεξιά τους οι υπόλοιποι καπετάνιοι με 2000 άντρες και αριστερά παρατάχτηκαν οι Αλβανοί που συμμάχησαν μαζί τους με τους αρχηγούς τους Αχμέτ Μπέη, Αλή Οσμάν Μπέη, Γαλίπ Μπέη και Μουσταφά Μπέη. Η πρώτη επίθεση του Ιμπραήμ έγινε στις 6 το πρωί και ακολούθησαν άλλες πέντε έφοδοι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ. Περισσότεροι από 1800 Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν. Από τους Ελληνες σκοτώθηκαν 62 και 23 πληγώθηκαν, ενώ οι Αλβανοί είχαν 173 νεκρούς και 44 τραυματίες.Μετά τη μάχη ο Ιμπραήμ απογοητευμένος αναχώρησε για την Κυπαρισσία. Οι αλβανόφωνοι Ντρέδες φιλοξένησαν τους Αλβανούς για είκοσι μέρες και ύστερα τους συνόδευσαν μέχρι το Αίγιο. Από εκεί πέρασαν μόνοι τους στο Μεσολόγγι και γύρισαν στην πατρίδα τους.
Ο Πλοίαρχος της καρτερίας  Άστιγξ, πέθανε συνεπεία τραύματος στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου.

1833. Δημιουργήθηκε με διάταγμα της Αντιβασιλείας η Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή.

1835. Ο βασιλιάς Όθωνας ανέλαβε αυτοπροσώπως τα καθήκοντά του.

1859Kατά τον δεύτερο πόλεμο της Ιταλικής ενοποίησης στη Μάχη του Μοντεμπέλλο σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των Γαλλικών και Αυστριακών δυνάμεων. Οι Αυστριακοί που υποχώρησαν  είχαν 1483 απώλειες και οι Γάλλοι με τους Ιταλούς 105 νεκρούς και 549 τραυματίες.


1875. Υπογράφηκε στο Παρίσι η διεθνής συνθήκη για την ίδρυση του Διεθνούςς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών των Σεβρών της Γαλλίας και για την ίδρυση μιας παγκόσμιας αρχής της μετρολογίας. 


1878. Στην Κωνσταντινούπολη εκδηλώθηκε το πραξικόπημα του Αλί Σουαβί για την ανατροπή του Αβδούλ Χαμίτ Β΄, και την επαναφορά στον θρόνο του νόμιμου Σουλτάνου Μουράτ Ε. Ο Αλί Σουαβί σκοτώθηκε κατά την επίθεση στο Παλάτι Τσιραγκάν.

 1882.Σύσταση της Τριπλής Συμμαχίας από την Αυστρουγγαρία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

1883.Άρχισαν οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. 
1894. Στην Αθήνα  οι δικαστικές  αρχές έλαβαν αίτημα δικαστικής συνδρομής από τη «Διεθνή υπηρεσία διώξεως των αναρχικών», με το οποίο τους ζητείτο κατάλογος και φωτογραφίες Ελλήνων αναρχικών. Το αίτημα σχετιζ΄ταν με τη δράση που είχαν αναπτύξει  στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, όπως ο Πλωτίνος Ροδοκανάτης, ο δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης και η Μαρία Πανταζή.

1901.Η Κρητική Βουλή ζήτησε  με ψήφισμά της την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

1902.Εληξε η αμερικανική κατοχή της Κούβας που έγινε ανεξάρτητη με πρώτο Πρόεδρο τον Τομάς Εστράδα Πάλμα.

1915. Η Ιταλία, μετά το Σύμφωνο του Λονδίνου, επικύρωσε την είσοδο σε πόλεμο κατά των Κεντρικών Αυτοκρατοριών  στο πλευρό της Τριπλής Συμμαχίας

 1927. Με τη Συνθήκη της Τζέντα το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την κυριαρχία του Ιμπν Σαούντ στα βασίλεια της Χετζάζ και της Νατζντ. Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ απογειώθηκε από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης για την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώθηκε στο Παρίσι. 

1934. Έγιναν τα Εγκαίνια του νέου δημόσιου ψυχιατρείου στο Δαφνί.

1940. Οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν στο νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς

1941. Άρχισε η Μάχη της Κρήτης με την ρήψη Γερμανών αλεξιπτωτιστών.

 1944.Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του Λιβάνου όπου συνομολογήθηκε  το «Εθνικό Συμβόλαιο» μεταξύ των αστικών κομμάτων και του ΚΚΕ.

1949.Πέθανε από ανακοπή καρδιάς λίγα λεπτά μετά τις 2:00 το μεσημέρι στην κατοικία του στο Ψυχικό ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Κυρός Δαμασκηνός.

1951.O γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκίνησε  το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.

1954. Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ επανεκλέχτηκε  Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ταϊβάν

1966. Ολική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα.

1980. Στην Επαρχία του  γαλλόφωνου Κεμπέκ, το 59,5% ψήφισε κατά της απόσχισης από τον Καναδά.
1983. Γάλλοι ερευνητές υπό τον καθηγητή Λικ Μοντανιέ, ανακοίνωσαν  την ανακάλυψη ενός νέου, θανατηφόρου ιού του  HIV και προκαλεί το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, το AIDS.


1990 .Στην Ρουμανία έγιναν οι  πρώτες προεδρικές και  κοινοβουλευτικές μετακομμουνιστικές εκλογές.

1992. Οι μουσουλμανικές δυνάμεις από τη  Γκοράζντε, επιτέθηκαν  στο σερβικό χωριό Βίτκοβιτς όπου σκοτώθηκαν 10 Σέρβοι ,Στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι μουσουλμάνοι έκαψαν το σερβικό  χωριό Χερζεγκόβατσκα.

1996. Ο 24χρονος φοιτητής Νομικής Θεόφιλος Σεχίδης σκότωσε στη Θάσο, με άγριο τρόπο, τους γονείς, το θείο, την αδερφή και τη γιαγιά του.
 
1998 .Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε στη Βουλή  να καθιερωθεί πόθεν έσχες για τους λαθρομετανάστες.
 
1999. Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το νοσοκομείο  «Ντράγκισα Μίσοβιτς» .Σκοτώθηκαν 3 ασθενείς και 10 τραυματίστηκαν. Βομβαρδίστηκαν το Σόμπορ. ο μετεωρολογικός σταθμός στο Πάλιτς, οι αναμεταδότες στο όρος Σερ, μια γέφυρα στο Μπέγκει  και το Μπανάτσκι Ντβόρ.
Στη Ρώμη οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δολοφόνησαν τον καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» Μάσσιμο Νταντόνα


2002. Η Πορτογαλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ.
2004 .Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Ουράνιο Τόξο, η οποία ξεκίνησε στις 15 Μαΐου, ο Ισραηλινός Στρατός σκοτώνει τον Χαλίντ Αμπού Άνζα,  της Χαμάς.

2006 .Στην Κίνα ολοκληρώθηκε η  κατασκευή του μεγαλύτερου  φράγματος στον Πλανήτη, «των τριών φαραγγιών».
2010 .Το αμερικανικό  ιδιωτικό ινστιτούτο «J. Craig Venture Institute» ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο βακτηριδιακό κύτταρο με συνθετικό γονιδίωμα ικανό να ζει και να αναπαράγει.

2011.Εγκρίθηκε από το ΔΝΤ δάνειο ύψους 26 δισ. ευρώ προς την Πορτογαλία.
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, αποφυλακίστηκε με εγγύηση. Στη Συρία έπειτα από τις προσευχές της Παρασκευής χιλιάδες σαλαφιστές διαδήλωσαν κατά του Ασαντ. Συγκρούσεις με την αστυνομία.
2012 .Σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών έπληξε την π Εμίλια-Ρομάνια. 7 νεκροί   και  50 τραυματίες.
2017. Στις Ιρανικές προεδρικές εκλογές ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί επανεξελέχτηκε με 23,5 εκατ. ψήφους, κερδίζοντας τον Εμπραχίμ Ραϊσί, που έλαβε 15,7 εκατ. ψήφους.

2018.Στις προεδρικές εκλογές  στη Βενεζουέλα ο κάτοχος της προεδρίας Νίκολας Μαδούρο  επανεκλέχτηκε με 6.244.016 ψήφους και ποσοστό  67,84%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: