26/12/22

26 Δεκεμβρίου 1940. 60η ημέρα του Πολέμου

Στον Πειραιά έφθασαν τα πλοία με την αγγλική βοήθεια. Ήρθαν τα καμιόνια  αλλά το πλοίο με τα λάστιχα είχε μείνει λόγω βλάβης στο Γιβραλτάρ. Στο ημερολόγιο του ο Μεταξάς έγραφε:
Ο Παπάγος ανακοόνωσε οτι έξι Ελληνικά  Μπλενχάϊμ Mk IV της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού έπληξαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις Κρυονερίου Νότια του Αυλώνα. 
Τα ελληνικά αεροπλάνα αφού έληξε ο βομβαρδισμός δέχθηκαν επίθεση από εννέα ιταλικά καταδιωκτικά Fiat CR.42, από τα οποία κατόρθωσαν να διαφύγουν χωρίς καμία απώλεια.
Την επίθεση τηνη είχαν ήδη ανακοινώσει οι Ιταλοί.
Από το Ναύσταθμο απέπλευσε το Υ/Β «ΠΡΩΤΕΥΣ» για την τρίτη και τελευταία πολεμική του περιπολία. 
Το 3ο ΣΠ της 13ης Μεραρχίας πολεμούσε στο Μάλι Σπατ Τεπελενίου, το ύψ.926. Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης Ηρακλής Ανυφαντής.
Ο στρατιώτης Γιώργος Βουβούτσης του 7ου Λόχου του 1ου Συντάγματος Πεζικού που σκοτώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στην Κλεισούρα στο ημερολόγιο του ανέφερε την απόλυση από τον Λόχο του γεννημένου το 1900 στην Σαμψούντα στρατιώτη Μιχάλη Θεοδωρίδη από το Μπογιάτι, επειδή η γυναίκα του γέννησε το τέταρτο παιδί τους.
Ο Λοχίας ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, 5ος Λόχος, 2ο Τάγμα στο 43ο Σύνταγμα Πεζικού των Κρητών στο ημερολόγιο του ανέφερε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου βρισκόντουσαν στο Βισκούκι στην Τρεμπεσίνα. 

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει στις 26 Δεκεμβρίου 1940  στο Ανακοινωθέν  No. 202 εκτός από την Κυρηναϊκή και την Ανατολική Αφρική ανέφερε:

«Στο ελληνικό μέτωπο αποκρούσαμε επιθέσεις σε διάφορα σημεία, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον εχθρό και συλλαμβάνοντας  αιχμαλώτους. Τα βομβαρδιστικά μας επλήξαν εχθρικές ναυτικές βάσεις και λιμενικές εγκαταστάσεις  . Κατά τη διάρκεια εχθρικής επιδρομής στην Αυλώνα, που αναφέρεται στο δελτίο Νο 201, η αντιαεροπορική άμυνα της R. Marina κατέρριψε εχθρικό αεροσκάφος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: