28/12/22

ΙΣΤΟΡΙΑ. 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1940. η61η ημέρα του Πολέμου . Ο χάρτης των επιχειρήσεων αποκαλύπτει την λάθος επιμονή του Παπάγου στον Κεντρικό Τομέα αντί για τον ανατολικό

 Στον Τομέα Τρεμπεσίνας και Τεπελενίου αγωνιζόντουσαν έξι Συντάγματα . Το 8ο, το 34ο, το 36ο, το 39ο το 40ο , και το 52ο. 

Το 8ο Σύνταγμα του Ναυπλίου προσπαθούσε να καταλάβει Ύψωμα 1200. Στις 28 Δεκεμβρίου έπεσαν μαχόμενοι ο Λοχίας Μητροσίλης Εμμανουήλ από το Ανυφί ¨Αργους και οι στρατιώτες Κωστας Ντέβες και Νίκος Παπαδόπολος από το Σχοινοχώρι. 

Το 52ο επιτέθηκε στο ύψωμα 1.292 (Σεβράνι) όπου έπεσε μαχόμενος ο έφεδρος υπολοχαγός Θεόδωρος Ξυλογιάννης του Ιωάννη. 

Το 36ο επιτέθηκε στο ύψωμα 1410, ( Μάλι Σπατ), νότια του Τεπελενίου. Εκεί φονεύθηκαν ο λοχίας Παπαζάχος Σεραφείμ του Αθανασίου, και οι στρατιώτες Σοφιανός Αθανάσιος του Δημητρίου, και Παπασπύρου Παναγιώτης του Δημητρίου.

 Το 34 ΣΠ και το 40ο επιχειρούσουν στο Ύψωμα της Μπένσια νότια του Τεπελενίου . Ο Ανθυπολοχαγός Κωστας Βενιζέλος ο Δεκανέας Λουκάς Αγραφιώτης και ο στρατιώτης Θεοφάνης Ευεργέτης έπεσαν εκεί μαχόμενοι στις 28 Δεκεμβρίου . Στη μάχη της Μπένσιας έπεσε μαχόμενος και ο στρατιώτης Ζωιτάκης Γεώργιος του Αντώνιου, του 40ου Συντάγματος ευζώνων. 

Το 39ο ΣΠ επιτέθηκε στη Χόρμοβα ,προ Τεπελενίου, όπου έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες Λεμούσης Νικόλαος του Παναγιώτη, Ξυλομένος Γρηγόριος του βασιλείου, Παπακωστόπουλος Νικολαος του Κων/νου. 

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Παπάγος και οι Επιτελείς του κάτω από τις πιέσεις των διοικητών του Μετώπου που έβλεπαν τους  άνδρες τους να αποδεκατίζονται από τα κρυοπαγήματα και όχι από τους Ιταλούς, αποφάσισαν, να σταματήσουν τις μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις «λόγω της ιταλικής αντίστασης, της επιδείνωσης του εφοδιασμού και της κακοκαιρίας», η οποία, μεταξύ άλλων οδήγησε σε μεγάλο αριθμό θυμάτων από κρυοπαγήματα. 

 Η απόφαση αυτή όμως θα εφαρμοζόταν στις 6 Ιανουαρίου. Τότε θα πραγματοποιούνταν μόνο τοπικές επιθετικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση των ελληνικών γραμμών μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός. 

 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέφερε:


To Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Πολεμικό ανακοινωθέν 204  της  28ης  Δεκεμβρίου αναφέρθηκε στον Βομβαρδισμό της Πρέβεζας:

«Στο ελληνικό μέτωπο, οι εχθρικές επιθέσεις αποκρούστηκαν .Συνελήφθηκαν αιχμάλωτοι . Η αεροπορία μας βομβάρδισε θέσεις του Στρατού, Αποθήκες  και οδικές αρτηρίες. Δέχτηκε επίθεση την αντίπαλη ναυτική βάση της Πρέβεζας.Στον Ατλαντικό, ένα από τα υποβρύχιά μας δεν επέστρεψε. Στην Ανατολική Αφρική, τίποτα αξιοσημείωτο»..

ΥΓ. Ο Μουσολίνι , στις 29 Δεκεμβρίου αναζήτησε γερμανική στρατιωτική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: