29/12/22

29 Δεκεμβρίου 1947. Η Πέμπτη ημέρα της Πολιορκίας της Κόνιτσας και το θαύμα των ΛΟΚατζήδων



Στην συνεχιζόμενη για πέμπτη ημέρα μάχη της Κόνιτσας, ο Ελληνικός Στρατός κατόρθωσε το πρωί της 29ης να κλείσει το ρήγμα που είχαν προκαλέσει ο κομμουνιστοσυμμορίτες στην βόρεια είσοδο της πόλης στο Μακροβούνι .

Οι δυνάμεις των συμμοριτών στον τομέα βορείως του Καλπακίου ήταν αρκετά μεγάλες και κατείχαν τα υψώματα της Γκραμπάλας οχυρωμένοι στα χαρακώματα που πολέμησαν οι ημίθεοι του Κατσιμήτρου.

 Το απομεσήμερο της 29ης Δεκεμβρίου , γύρω στις 15.00, μία Διλοχία του 527 Τάγματος Πεζικού με επικεφαλής τον Κρητικό ταγματάρχη Γιώργο Λυγεράκη, με ηρωϊκή εξόρμηση μπήκε στα χαρακώματα και έδιωξε κακήν κακώς τους συμμορίτες δια της Λόγχης και των χειροβομβίδων.

 Μετά την κατάληψη του υψώματος 1060, το άλλο ύψωμα της Γκραμπάλας, το ύψωμα 1090 εγκαταλείφτηκε τις νυχτερινές ώρες, όπως και το ύψωμα 723, μεταξύ Γκραμπάλας και Βίγλας, όπου παρέμεναν οχυρωμένοι οι κομμουνιστοσυμμορίτες της Ταξιαρχίας Παλαιολόγου.

 Παράλληλα, το 523 Τάγμα Πεζικού ,της 41ης Ταξιαρχίας, που βρισκόταν κάπου στην περιοχή της Καλαμπάκας και γιόρταζε τα Χριστούγεννα, όταν τους δόθηκε η εντολή να σπεύσουν προς την  την Κόνιτσα, έφτασε με συνεχή πεζοπορεία κατάκοπο το μεσημέρι της 29ης στα Άνω Ραβένια και την ίδια ώρα ρίχτηκε στη μάχη.

 Τη νύχτα της 29ης Δεκεμβρίου οι πολιορκημένοι της Κόνιτσας αντίκριζαν πέρα, κατά τη Βίγλα, να σκάζουν οι φωτοβολίδες των τμημάτων που αγωνίζονταν να ανοίξουν τον δρόμο για την Κόνιτσα και παρατηρούσαν τα τμήματα των κομμουνιστοσυμμοριτών που εγκατέλειπαν την περιοχή βορείως του Καλπακίου και κινούνταν προς τα χωριά Σαναβώ και Μάζι για να ενισχύσουν τους συμμορίτες που είχαν πιάσει τις θέσεις του Λόχου Βήτου στο Μπουραζάνι.

  Ωστόσο, τη νύχτα της 29ης οι ΛΟΚατζήδες μέσα στο πυκνό σκοτάδι, υπερπήδησαν το ύψωμα 935, και το ύψωμα Κεφαλοβουλγάρα, και βρέθηκαν στα νώτα της Βίγλας, που ήταν το κλειδί για το Μπουραζάνι.

Οι ΛΟΚατζήδες ενημέρωσαν με τον ασύρματο την Κόνιτσα.

 Η διείσδυση των ΛΟΚ στα νώτα των συμμοριτών συντόμεψε κατά πολύ την επαφή του στρατού με την πολιορκημένη Κόνιτσα. Ήταν κάτι που ο «Δημοκρατικός Στρατός'» δεν το περίμενε..


Δεν υπάρχουν σχόλια: