27/12/22

Η 27η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

27η Δεκεμβρίου είναι η 360η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 5 ημέρες ως το τέλος του έτους .

537. Στην Κωνσταντινούπολη τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ναού της Αγίας Σοφίας από τον Πατριάρχη Μηνά παρουσία του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.


1146. 
Ο (Άγιος) Βερνάρδος Κλερβώ κήρυξε την Β’ Σταυροφορία, στο Σπέιερ στην Ρηνανία -Παλατινάτο παρουσία του Κονράδου Γ’ Χοχενστάουφεν τής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


1428.Κατα τους πολέμους των Ουσιτών, η μάχη τους Αλτβιλμσντόρφ στο Κόκκινο Βουνό της Σιλεσίας.

1435. Στη Γένοβα άρχισε η περίοδος των οκτώ «Καπετάνιων της Ελευθερίας» που κράτησε ως τις 28 Μαρτίου 1436.

1512 . Στην Ισπανία εκδόθηκαν οι νόμοι του Μπούργος, που αφορούσαν στη συμπεριφορά των εποίκων σε σχέση με τους ιθαγενείς Ινδιάνους στο Νέο Κόσμο.


1587.
 Ο Σιγισμούνδος Γ΄ Βάσα στέφτηκε στην Κρακοβία βασιλιάς της Πολωνίας.

1594. Ένας νεαρός, ο Ζαν Σατέλ, αποπειράθηκε να δολοφονήσει με μαχαίρι τον Ερρίκο Δ της Γαλλίας του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφρά . Οι Ιησουίτες, που ο Σατέλ παραδέχθηκε ότι ήταν μαθητής τους πριν εκτελεστεί δια διαμελισμού, θεωρήθηκαν υπεύθυνοι της στρατολογίας βασιλοκτόνων και διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την Γαλλία.

1703. Στο πλαίσιο του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής υπογράφηκε ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Αγγλία η «αποικιακή» συνθήκη του Μετουέν που προέβλεπε την ατελή εισαγωγή αγγλικών υφαντουργικών στην Πορτογαλία και ώση φορολόγηση των πορτογαλικών κρασιών με τα γαλλικά. 

1793. Μετά την ήττα των Χριστιανών αγροτών της Βανδέας οι Δημοκρατικοί άρχισαν τις εκτελέσεις 2700 ομήρων στο Ποντ ντε Σε στις όχθες του Λίγηρα. Ο Στρατηγός Λάζαρος Χότσε επικεφαλής της Στρατιλας του Ρήνου και του Μοζέλα νίκησε τους Αυστριακούς και τους Πρώσους στη Δεύτερη Μάχη του Γουίσεμπουργκ.

1794. Τα γαλλικά επαναστατικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ολλανδία.

1796. Στη Βόρεια Ιταλία, στην Ρέτζιο Εμίλια, άρχισε το συνέδριο που ανακήρυξε τη Δημοκρατία της Παντάνια και που υιοθέτησε την τρίχρωμη ως εθνική σημαία που παραμένει σημαία της Ιταλίας. 

1805. Ο Ναπολέων διόρισε τον αδελφό του Ιωσήφ βασιλιά της Νάπολης.


1806. Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης επέστρεψε στο Βουκουρέστι ως ηγεμών Βλαχίας και Μολδαβίας και άρχισε να οργανώνει δικό του Στρατό.

1872 . Τούρκοι αστυνομικοί περικύκλωσαν και συνέλαβαν τον Βασίλ Λέφσκι στο πανδοχείο του χωριού Κάκρινα.

1877. 76 «Μακεδονομάχοι» του Λεωνίδα Βούλγαροι πέρασαν από την Σκόπελο στο Πήλιο για να αρχίσουν επανάσταση εκεί.

1882. Με το Βασιλικό διάταγμα του Μίλος Ομπρένοβιτς για την έγκριση της συμφωνίας εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της Προξενικής Σύμβασης μεταξύ της Σερβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκαταστάθηκαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

1915. Οι αυστροουγγρικές αρχές άνοιξαν στο Ντομπόι, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο οποίο φυλακίστηκαν 45.791 Σέρβοι από τους οποίους περισσότεροι από 12.000 πέθαναν.

1918. Ξεκίνησε η εξέγερση των Πολωνών κατά των Γερμανών.

1919. θριαμβευτική είσοδος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα.

1927 . Ο Τρότσκι διαγράφτηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης.

1929. Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν αποφάσισε την εξάλειψη των κουλάκων.Στην Αθήνα κατατέθηκε το συνταξιοδοτικό  νομοσχέδιο που αύξησε   τα συντάξιμα έτη για πλήρη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων από 25 σε 30.

1934. Για το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο η Ελλάδα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ήρθε ισόπαλη 2-2 με τη Ρουμανία.

1936. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση από του Σοβιετικού βομβαρδιστικού P-8.

1939. Κατά τον Χειμερινό Πόλεμο έγινε η ένδοξη για τους Φιλανδούς μάχη –του χωριού Κέλια στην οποία η Φινλανδική 10η μεραρχία με αντεπίθεση ανέτρεψε τους Σοβιετικούς που είχαν πάνω από 2000 νεκρούς.
Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , με επίκεντρο στην ανατολική επαρχία Ερζιτσάν της Τουρκίας προκάλεσε 32.962 νεκρούς.


1941.Στη Σόφια, ολοκληρώθηκαν οι γερμανο-βουλγαρικές διαπραγματεύσεις, και υπογράφηκε συμφωνία για τις περιοχές της Σερβίας που θα κατείχαν τα βουλγάρικα στρατεύματα.

1945 Τέθηκαν σε ισχύ οι αποφάσεις της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράφηκε από 29 χώρες. Ενώ για την Παγκόσμια Τράπεζα υπέγραψαν 28 Ιδρυτικά μέλη. Το Βέλγιο έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών και η Κορέα χωρίστηκε σε Βόρεια και Νότια Κορέα.

1946.Με διαταγή του ΚΚΕ   οι αντάρτικες ομάδες άλλαξαν όνομα  και έγιναν αυθημερόν ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ).

1947. Ενώ συνεχιζόταν η μάχη της Κόνιτσας, η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη με τον αναγκαστικό νόμο 509 έθεσε στην παρανομία το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός έγινε ποινικό αδίκημα. Επίσης, απαγορεύτηκε η έκδοση της εφημερίδας «Ο Ρίζος της Δευτέρας», εβδομαδιαίου οργάνου του ΚΚΕ.

1949 . Η Βασίλισσα της Ολλανδίας Τζουλιάνα υπέγραψε το έγγραφο, με το οποίο η Ινδονησία απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά από τρεις αιώνες ολλανδικής αποικιοκρατίας.

1956. Συνεργεία του ΟΗΕ ξεκίνησαν την εκκαθάριση της διώρυγας του Σουέζ, από τα πλοία που είχαν βυθίσει οι Αιγύπτιοι κατά τη διάρκεια του πολέμου του Σουέζ.

1957 .Δολοφονήθηκε από κουμμουνιστές στη Πηγή Αμμοχώτου, ο Ανδρέας Επιφανείου 19 ετών της ΕΟΚΑ.

1958. Πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του νέου γαλλικού φράγκου, που αξίζει 100 παλιά φράγκα. Ταυτόχρονη υποτίμηση του νομίσματος κατά το 17,5%.

1963.Ογκώδεις φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ της ένωσης της Ελλάδας με την Κύπρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

1964. Η έκθεση της Επιτροπής Γουόρεν, ανέφερε ότι η Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ενήργησε μόνος του, στην δολοφονία του Κένεντυ.

1966 . Με μία δήλωση-βόμβα, ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε «με άπειρο σεβασμό και αγάπη» τον πατέρα του «να αναθεωρήσει την απόφασή του, να υπερψηφίσει το ανακτορικό κατασκεύασμα» και κάλεσε τους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Παρασκευοπούλου.

1969 . Η Λιβύη, το Σουδάν και η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία ανακοίνωσαν συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής συμμαχίας.

1972 . Η Αυστραλία σταμάτησε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Νότιο Βιετνάμ αποχωρώντας από τον πόλεμο του Βιετνάμ.Το Βέλγιο, ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ,  που αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με την Ανατολική Γερμανία.‎

 1975. ‎‎Περισσότεροι από 400 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο  Τσασνάλι, στο ινδικό κρατίδιο Μπιχάρ.‎

1978. Η Ισπανία έγινε κοινοβουλευτική μοναρχία μετά από 40 χρόνια δικτατορίας.


1979. Τα σοβιετικά στρατεύματα κατέλαβαν το Παλάτι έξω από την Καμπούλ και εκτέλεσαν τον αμερικανό πράκτορα Χαφιζουλλάχ Αμίν που είχε καταλάβει την εξουσία τον Σεπτέμβριο ανατρέποντας και εκτελώντας τον πρόεδρο Ταράκι. Οι σοβιετικοί ανέβασαν στην εξουσία τον Μπαρμπάκ Καρμάλ.

1985 . Σε ταυτόχρονες επιθέσεις από Παλαιστίνιους τρομοκράτες κατά της Ελ Αλ στα αεροδρόμια της Ρώμης και της Βιέννης, σκοτώθηκαν 16 , και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

1991. Το Ισλαμικό Μέτωπο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Αλγερία αλλά το στρατιωτικό καθεστώς ακύρωσε τα αποτελέσματα.

1992. Αμερικανικά μαχητικά κατέρριψαν ιρακινό πολεμικό αεροσκάφος στο νότιο Ιράκ,  επειδή «είχε σκοπό να επιτεθεί στα αμερικανικά F-16.‎

1995 . Η Γαλλία πραγματοποίησε την πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή στο Νότιο Ειρηνικό.Οι  ‎‎Ισραηλινοί στρατιώτες εκκένωσαν τη Ραμάλα, ολοκληρώνοντας την αποχώρησή τους από τις έξι πόλεις της Δυτικής Όχθης, οι οποίες βάσει της Συνθήκης μεταξύ Ισραήλ και ΟΑΠ δόθηκαν υπό τη διοίκηση της Παλαιστίνης.‎


1996 . Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή του ΟΑΣΕ διαπίστωσε ότι ο συνασπισμός «Μαζί» κέρδισε τις τοπικές εκλογές σε 13 πόλεις της Σερβίας και σε εννέα δήμους του Βελιγραδίου.
Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι συνεχίστηκαν για την αναγνώριση των πραγματικών αποτελεσμάτων των εκλογών. Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την στρατηγική αεροπορική βάση του Μπαγκράμ και σταθεροποίησαν τη νεκρή ζώνη γύρω από την Καμπούλ. Στη Ρουάντα άρχισε η πρώτη δίκη για τη σφαγή 800.000 Τούτσι το 1994.

1998. Στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μετά από μια σύντομη ανακωχή, παρά τις προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας ξανάρχισαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του UCK, (του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου). Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλαν οι δυτικοί στον εναέριο χώρο του Ιράκ.

2000 . Η Κίνα και η Κούβα υπέγραψαν στην Αβάνα πρωτόκολλο για την ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας.

2002 . Τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνυ της Τσετσενίας , νε δύο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά, 71 νεκροί και 640 τραυματίες.


2007
 . Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο δολοφονήθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στο Ραβαλπίντι, του Πακιστάν

2008.
 Ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
σκοτώνοντας τουλάχιστον 227 ανθρώπους

2011. Αποστολή πολυεθνικού στόλου στον Περσικό Κόλπο, μετά την απειλή του Ιρανού Αντιπροέδρου Μοχαμάντ Ρεζά Ραχίμι ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορφούζ.Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις με στόχο την ακύρωση  των αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών εκλογών και κατά τη 12ετή διακυβέρνησή  του υπογράφονται από  ομάδες που επιδιώκουν να σκορπήσουν χάος στη Ρωσία

2014. Ο Αντρέι Κομπιάκοφ διορίστηκε πρωθυπουργός της Λευκορωσίας.

2019 .Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε  τους δεσμούς με το Πατριαρχείο  της Αλεξάνδρειας μετά την   αναγνώριση της Σχισματικής  Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας .Αεροπορικό δυστύχημα κοντά στην πόλη Αλμα-άτι, στο Καζακστάν. Από την συντριβή επιβατικού αεροσκάφους τύπου Fokker-100 της Bek Air ,12 επιβάτες σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε  ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί επίσημα το όνομα «Ολλανδία» από τον Ιανουάριο του 2020, προκειμένου η χώρα να αναφέρεται μόνο με την επίσημη ονομασία της που είναι Κάτω Χώρες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

έρες 1965. Η ΑΠΟΣΤΑCIA. Μητσοτάκη ΚΑΘΑΡΜΑ . Ο πράκτωρ ΕΦΙΑΛΤΗΣ που "είχε χρέος να μην αφήσει τον τόπο ακυβέρνητο" Δήλωνε: «Δεν θα αφήσουμε την εξουσία έρμαιο των πεζοδρομίων»

    Ορκίστηκαν υπουργοί 11 καθάρματα του Μητσοτάκη .  Ο Ψευδο-πρωθυπουργός Γαργάλατας,  ορκίστηκε και υπουργός Παιδείας μιμούμενος τον Γεώργ...