17/1/23

Η 17η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 17η Ιανουαρίου είναι η 17η ημέρα του έτους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 348 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

 395. Πέθανε ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαιρέθηκε στο Ανατολικό Κράτος υπό τον Αρκάδιο, και το Δυτικό υπό τον Ονώριο.

1281. Κατάκτηση της Μινόρκα από τα στρατεύματα του Αλφόνσου Γ ́ της Αραγονίας. 

1377. Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΑ΄ επέστρεψε στην Ρώμη τερματίζοντας την αιχμαλωσία της Αβινιόν.

1468 . Πέθανε στο βενετοκρατούμενο Αλέσιο ( τη σημερινή Λέζα) σε ηλικία 63 ετών ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης.

1562 . Με το διάταγμα του Αγίου Γερμανού η αντιβασίλισσα της Γαλλίας Αικατερίνη των Μεδίκων εγγυήθηκε τα δικαιώματα των Ουγενότων.

1601. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Λυών μεταξύ της Γαλλίας και της Σαβοΐας, με την οποία έληξε ο πόλεμος της Γαλλίας-Σαβοΐας του 1600 – 1601. Με βάση τους όρους της Συνθήκης, ο Ερρίκος Δ ́ της Γαλλίας παρέδωσε τη Μαρκιωνία τον Σαλούτσο στη Σαβοΐα, που ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει στη Γαλλία 150.000 λίβρες.

1656. Στο πλαίσιο του δεύτερου βόρειου πολέμου υπογράφηκε η συνθήκη της Συμμαχίας του Κένισμπεργκ μεταξύ του Καρόλου Ι' Γουσταύου της Σουηδίας και του εκλέκτορα του Βραδεμβούργου Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α, από τον Οίκο των Χοεντσόλερν, που στρεφόταν κατά της Πολωνίας.

1749. Ο ηγεμών της Βλαχίας Γρηγόριος Γκίκας εξέδωσε χρυσόβουλο για την αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης και την ίδρυση της Ακαδημίας του Βουκουρεστίου και την χρηματοδότηση της από τον προϋπολογισμό.

1793. Έληξε η ονομαστική ψηφοφορία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση επί της ποινής του βασιλιά. Η διαδικασία κράτησε περίπου 20 ώρες. Υπέρ της θανατικής καταδίκης τάχθηκαν 387 εναντίον 334.


1821. Ο Θεόδωρος Βλαδημιρέσκου εξέδωσε την προκήρυξη με τις «απαιτήσεις του Ρουμανικού λαού», που ζητούσε Σύνταγμα, μεταρρυθμίσεις και να πάψουν οι ξένες δυνάμεις να αναμιγνύονται στις υποθέσεις της χώρας.

1827. Στις 17/29 Ιανουαρίου οι Νότης και Κώστας Μπότσαρης με 300 Σουλιώτες και τους Βασίλη Μπούσγο, Μήτρο Τριανταφυλλίνo, Αθανάσιο και Χρήστο Κουτσονίκα, Ιωάννη Μπαϊρακτάρη, και Ιωάννη Μπιλπίλη πολιορκήθηκαν στο Δίστομο από τον Ομέρ Πασά από την Κάρυστο που είχε 2000 πεζούς και 500 Ιππείς.

1834. Άρχισε η έκδοση της πρώτης εφημερίδας στο Πριγκιπάτο της Σερβίας, της «Новине Србске», (Σερβική Εφημερίδα).

1838. Στα Ιωάννινα απαγχονίστηκε από τους τούρκους ο νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις , ο καταγόμενος από τα Γρεβενά.

1839 . Ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Ιονική Κρατική Τράπεζα.

1878. Στον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο μετά την κατάληψη της Φιλιππούπολης αρχίζει η προετοιμασία της προέλασης προς την Κωνσταντινούπολη. Απελευθερώθηκαν το Γιάμπολ και η Σλίβεν.


1910. Η Επιτροπή του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», απαίτησε την σύγκληση Εθνοσυνέλευσης, προς έγκριση των διατάξεων του συντάγματος που θ' αναθεωρήσει η Βουλή. Ο «Σύνδεσμος» εξουσιοδότησε τον Ελ. Βενιζέλο να τον αντιπροσωπεύσει στις διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Τριμελής επιτροπή του Συνδέσμου ανακοίνωσε τις πιο πάνω αποφάσεις στον Πρωθυπουργό Μαυρομιχάλη και στους Θεοτόκη και Ράλλη.


1913. Ο Ραϊμόν Πουανκαρέ εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1915.Έληξε με συντριπτική νίκη των Ρώσων η μάχη του Σαρίκαμις κατά την αποτυχημένη χειμερινή εκστρατεία των Τούρκων στον Καύκασο.

1933.Στη Ρουμανία, επεβλήθη νέα ,τρίτη κατά σειρά κάθετη μείωση των μισθών και των συντάξεων κατά 10-12,5%, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο.

1935. Σύλληψη στη Σοβιετική Ένωση του Οβσέι-Γκέρσον Αρόνοβιτς Ραντομισίσκι, ή Χιρστς Απφελμπάουμ ή Ζινόβιεφ και του Λεβ Ρόζενφελντ ή Κάμενεφ. 


1938. Στο Βερολίνο, ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μίλαν Στογιαντίνοβιτς συναντήθηκε με τον ηγέτη της Γερμανίας Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος του υποσχέθηκε την ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας και του πρότεινε συμμαχία κατά του μπολσεβικισμού και του Ουγγρικού και του υποσχέθηκε ότι η συμμαχία της Γερμανίας με την Ιταλία δεν θα ήταν επικίνδυνη για τη Γιουγκοσλαβία.


1943. Στο ανατολικό μέτωπο στρατηγός Γκαμπριέλε Νάστσι διέταξε το σώμα των ιταλών Αλπινιστών να αποσυρθεί από το μέτωπο του ποταμού Ντον.

1944.Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την πρώτη από τις τέσσερις επιθέσεις στο Μόντε Κασσίνο με σκοπό να διασπάσουν τη χειμερινή γραμμή και να προελάσουν προς τη Ρώμη.

1945.Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε τη Βαρσοβία. Άρχισε η εκκένωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς.

1946.Στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

1947 . Τέθηκε σε ισχύ το πρώτο Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Σερβίας.
Στην Ελλάδα,δύναμη Χωροφυλακής συνεπλάκη στην περιοχή των Χωρίων Μυγδαλιάς καί Κερπίνης Γορτυνίας μετά 4μελούς Κ/συμμορίας φονευθέντων τΩν συμμοριτών Σωτηρίου Ορφανού, Ανδρέα Σολωμού καί Γεωργίου Αλεξανδροπούλου.


1948. Η «Μάχη του Πλατάνου». 6 Λόχοι του Δημοκρατικού Στρατού, με διοικητή τον Φλωράκη, επιτέθηκαν, εξ όλων των κατευθύνσεων, εναντίον του μεγαλύτερου χωριού της Ναυπακτίας, που το υπεράσπιζαν Εθνοφρουροί, Χωροφύλακες, υπό τον Ταγματάρχη Ιωάννη Κόρκα.

1949. Δύναμη Χωροφυλακής σε συμπλοκή μετά συμμοριτών στην περιοχή των Μυκηνών πέτυχε την εξόντωση της 6μελοΰς ομάδος των συμμοριτών. Εις χείρας των ήμετέρων περιήλθαν 2 αυτόματα καί 4 τυφέκια Αγγλίας.

Το απόσπασμα Χωροφυλακής Καράτουλα ήρθε σε επαφή μετά 4μελούς Κ/συμμορίας είς τήν περιοχήν Περσένης καί Καλιολιτσής και έφόνευσε τούς δύο καί συνέλαβε τούς ετέρους . Βρέθηκαν τρία κιβώτια χειροβομβίδων καί έξ φυσιγγίων. Ισχυρά Δύναμη Κ]Σ επιτέθηκε κατά του Σ. Χ. Μακρυνίτσης Βόλου. Το κτίριο του Σταθμού ανατινάχθηκε και πυρπολήθηκε. Ο άνευ θητείας Χωροφύλαξ Πράπας Ευάγγελος και ο στρατιώτης Μουκλής Δημήτριος εκάησαν ζώντες εντός του Σταθμού. Οι απώλειες των συμμοριτών δεν εξακριβώθηκαν.

1954. Στη Γιουγκοσλαβία, ο Τίτο απομάκρυνε τον Μίλοβαν Τζίλας από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1957. Σύλληψη από τους Άγγλους μίας ομάδας ανταρτών της ΕΟΚΑ στα Καννάβια και μίας στο Όμοδος, κατόπιν προδοσίας.

1961.Ο πρώην πρωθυπουργός του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα δολοφονήθηκε από άνδρες του Μωησή Τσόμπε.

1966 . Στην Ισπανία ένα Β-52 συγκρούστηκε με αεροσκάφος ανεφοδιασμού.Το βομβαρδιστικό μετέφερε πυρηνικές βόμβες 70 κιλοτόνων . τρεις έπεσαν κοντά στην πόλη Παλομάρες και άλλη μία στη θάλασσα.

1973 .Ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος έγινε ισόβιος Πρόεδρος.

1974. Συμφωνία Ισραήλ Αίγυπτου για να ανοίξει η διώρυγα του Σπουέζ.

1982. Η «Κρύα Κυριακή» στις ΗΠΑ. Ψυχρές αέριες μάζες από τον Καναδά οδήγησαν στις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε 100 χρονιά.Ο υδράργυρος σε μερικές πολιτείες έφτασε τους -45 βαθμούς Κελσίου.

1983. Η Νιγηρία άρχισε την απέλαση 2 εκατομμύριων παράνομων μεταναστών.

1991. Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε η επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου.


1995 
.Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Κόμπε της Ιαπωνίας. 6 433 νεκροί.


1996. Άνοιξε στην Αθήνα το γραφείο Συνδέσμου των Σκοπίων.

2000.Συντριβή μαχητικού «Φάντομ» στον Παρνασσό

2002.Το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας επικύρωσε τη συμφωνία του Ντέιτον, η οποία υπεγράφη το 1995.
2007‎‎ .Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στο Στρασβούργο ότι η σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να εξασφαλιστεί εάν οι χώρες της περιοχής δεν έχουν Ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία, όπως ανέφερε, είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.‎ 
 2014 .Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν στις μυστικές υπηρεσίες μετα τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν. 
 2019. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε ιστορικής σημασίας επίσκεψη στο Βελιγράδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πακρόφσκ, Τορέτσκ, Τσασόβ Γιάρ, Βουλεντάρ . Καλά, και κακά νέα από το μέτωπο στις 15 Σεπτεμβρίου

   Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους σε πολλούς τομείς του μετώπου. Κουπιάνσξ, Πακρόβσκ, Σελίντοβο, Τορέτσκ, Ουκράϊνσκ...