19/1/23

Ο μικρός Ζουλιέν που κατούρησε το Στέμμα τον Ντεγκρέτσια και τους οπαδούς του και κατουράει και την ΚΝΟΥΔΟΥ και τον Εφιαλτάκη και την Αγία ΚωλοΟικογένεια


 
Το όνομα αυτού του μικροσκοπικού αγάλματος , «Petit Julien», ο «Μικρός Ζουλιέν». είναι ένα αντίγραφο από άγαλμα του 17ου αιώνα, που πιθανότατα ξεκίνησε ως δημόσιο σιντριβάνι, με το αγόρι που ουρούσε ως φόρο τιμής στους βυρσοδέψες, καθώς οι μεσαιωνικοί βυρσοδέψες έβαζαν τα παιδιά του δρόμου να κατουρήσουν στα δέρματα για να τα κάνουν πιο μαλακά. 

Η πιο δημοφιλής ιστορία για την προέλευσή του, αναφέρει πώς το μικρό αγόρι  έσωσε Βρυξέλλες κατουρώντας το φυτίλι που θα ανατίναζε το μπαρούτι που ηταν κάτω από τα τείχη της πόλη.

Ένα μικρό αγόρι , λένε, είδε το φλεγόμενο φυτίλι και κατούρησε γρήγορα πάνω του. 

Το 1747 Γάλλοι γρεναδιέροι του Λουδοβίκου του 15ου έκλέψαν «το γελοίο άγαλμα» αλλά απειλούμενος με μια λαική εξέγερση, ο Λουδοβίκος τιμώρησε αυστηρά τους καραγκιόζηδες και έδωσε τον Ζουλιέν πίσω στην πόλη, ντυμένο με ακριβό μπροκάρ, κεντημένος με χρυσό και διακοσμημένος με το σταυρό του Αγίου Λουδοβίκου. 

Αυτός δεν ήταν ο μόνος πόλεμος και απαγωγή που επέζησε ο Ζουλιέν. 

Έχει κλαπεί, ανακτηθεί, καταστραφεί και ανακατασκευαστεί αρκετές φορές . 

Το μικρό  αγόρι κατάφερε να μείνει αλώβητο κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. 

Το 1914, μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στο Βέλγιο, ένα σκίτσο του μικρού Ζουλιέν να κατουράει Γερμανούς στρατιώτες εθεάθη στο εξώφυλλο μιας σατιρικής εφημερίδας. 
Ενώ το πρόσωπο των Βρυξελλών μπορεί να αλλάξει, το μικρό παιδί που κατουράει εξακολουθεί να είναι μια αγαπημένη εικόνα καθώς και ένα σύμβολο περιφρόνησης και ανθεκτικότητας - ένα «δικό σας» σε κάθε κίνδυνο που απειλεί την πόλη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ατέλειωτα κάτουρα στους Δανούς Γλύφτμπουργκ, από τον μικρό Ζουλιέν, και σκατά από εμάς τους μεγαλύτερους. Ρε Βρωμόγυφτε με την σβάστικα στο μπράτσο, από παγανιστής νεοναζί και σλάβα ουκραΐνα, τώρα έγινες βασιλόφρων; Ότι διατάξει η Πρεσβεία ε; Ουστ κόπρε!

102 χρόνια από την Προδοσία στην Μικρά Ασία. Η 26η Μαίου 1022

 Απόσπασμα από το Κύριο άρθρο    του "ΕΜΠΡΟΣ" της 26/05/1922