21/1/23

Η 21η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 21η Ιανουαρίου είναι η 21η ημέρα του έτους σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 344 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1525. Ιδρύθηκε στη Ζυρίχη το κίνημα των Ελβετών Αναβαπτιστών.

1542. Το αγγλικό Κοινοβούλιο καταδίκασε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, την 5η σύζυγος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας, Αικατερίνη Χάουαρντ, η οποία ήταν πρώτη εξαδέλφη της Άνν Μπολέυν.

1698. Ο Τσάρος Πέτρος Α και η πολυμελής πρεσβεία του έφτασε στο Λονδίνο προερχόμενος από την Ολλανδία.

1720 .Η Σουηδία και η Πρωσία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Στοκχόλμης με την οποία τελείωσε ο πόλεμος μεταξύ της Σουηδίας και της Πρωσίας, και η Σουηδία παραχώρησε τη σουηδική Πομερανία και την πόλη του Στετίνου στην Πρωσία. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α' της Πρωσίας, άρχισε τις διαπραγματεύσεις των Συνθηκών της Στοκχόλμης αμέσως μετά το θάνατο του Καρόλου ΙΒ της Σουηδίας το 1718.

1774.Ο Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ έγινε σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και χαλίφης του Ισλάμ.

1775. Στη Μόσχα στην πλατεία Μπαλότναγια αποκεφαλίστηκε ο Εμελιάν Ιβάνοβιτς Πουγκατσιόφ.
1793. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ αφού καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα στις 21 Ιανουαρίου του 1793 με το υποτιμητικό ονοματεπώνυμο Λουδοβίκος Καπέτος. Ο αρχιδήμιος του Παρισιού Σαρλ Ανρί Σανσόν, κατέγραψε τα τελευταία του λόγια. «Είμαι αθώος κύριοι και εύχομαι το αίμα μου να σφραγίσει τουλάχιστον την ευτυχία των Γάλλων».

1871. Στην Ιταλία δημοσιεύτηκε ο νόμος για τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ιταλίας από τη Φλωρεντία στη Ρώμη

1872. Με φιρμάνι της Πύλης εκτοπίστηκαν στη Νικομήδεια οι εξαρχικού βουλγαροι επίσκοποι Πανάρετος Φιλλιπουπόλεως, Ιλαρίων Λοβτσάνσκι και Ιλαρίων Μακαριουπόλεως.

1878. Στο πλαίσιο του ρώσο-τουρκικού πολέμου, με μεγάλη καθυστέρηση, η αγγλόφιλη κυβέρνηση των Αθηνών, επέτρεψε στον ελληνικό στρατό να περάσει τα σύνορα χωρίς κήρυξη πόλεμου, στις 21 Ιανουαρίου/2 Φεβρουαρίου και να εισβάλλει στη Θεσσαλία, για να προστατεύει τους χριστιανούς. 24.000 άνδρες, 4 πυροβολαρχίες και 300 ιππείς υπό τον αντιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτζο πέρασαν στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία και μέσα σε 2 ημέρες έφτασαν μέχρι τον Δομοκό. Στις 31 Ιανουαρίου/12 Φεβρουαρίου όμως υπογράφηκε η ανακωχή.

1890. Στη Σόφια δικάστηκε με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του πρίγκιπα Φέρντιναντ, και του πρωθυπουργού Σταμπόλοφ με τον οποίο διαφωνούσε για το Μακεδονικό, ο Κωνσταντίν (Κόστα) Ατανάσοφ Πανίτζα, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο.

1916. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υπέγραψε στην Τσετίνιε την συνθηκολόγηση με την Αυστροουγγαρία.

1919 .Συνεδρίασε στο Δουβλίνο για πρώτη φορά η Κάτω Βουλή της Ιρλανδίας. Το Σιν Φέιν ψήφησε το πρώτο σύνταγμα της Ιρλανδίας.

1920 .Ολοκληρώθηκε η Ειρηνευτική Διάσκεψη του Παρισιού (18 Ιανουαρίου 1919 - 21 Ιανουαρίου 1920, που  είχε ως στόχο να επιλύσει τα περίπλοκα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα που προέκυψαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διάσκεψη οδήγησε τελικά στην υπογραφή των συνθηκών ειρήνης.

1921. Ίδρυση στο Λιβόρνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

1924. Πέθανε ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ ή Λένιν, σε ηλικία 53 ετών.

1925.Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακήρυξε τη χώρα σε Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον Αχμέτ Ζόγου.

1926. Στην Αγία Πετρούπολη οι Κομμουνιστές άνοιξαν τους τάφους των Τσάρων και πήραν τα κοσμήματα των νεκρών.

1941. H Σιδηρά Φρουρά, στη Ρουμανία, προσπάθησε να ανατρέψει το στρατηγό Αντουνεσκου, και άρχισε τριήμερος αγών που έληξε με την επικρατήσει του Αντωνέσκου στις 24 Ιανουαρίου. Οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση πώλησης όπλων στην ΕΣΣΔ.
1943. Το βρετανικό υποβρύχιο «Τίγρης» (HMS Tigris) βύθισε το ιταλικό επιβατικό «Πόλη της Γένοβα» (Città di Genova) το οποίο είχε αποπλεύσει από την Πάτρα και μετέφερε στο Μπάρι στην Ιταλία 158 Έλληνες αξιωματικούς που είχαν συλληφθεί από τους Ιταλούς ως Όμηροι. Το πλοίο απέπλευσε από την Πάτρα στις 20 Ιανουαρίου του 1943, μεταφέροντας τους 158 Έλληνες αξιωματικούς, 2 Νεοζηλανδούς αιχμαλώτους , 200 Ιταλούς στρατιώτες και είχε 132 μέλη του πληρώματος. Συνολικά 492. Στις 13.15 της 21ης Ιανουαρίου, το «Città di Genova» που έπλεε χωρίς συνοδεία, δέχθηκε την πρώτη τορπίλη 19 μίλια δυτικά των Σάσωνος. Η δεύτερη τορπίλη το βύθισε προκαλώντας και τον πνιγμό όσων ησαν ακόμα επάνω. Οι Ιταλοί τις επόμενες ώρες μάζεψαν 300 διασωθέντες. Ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλοί Έλληνες αξιωματικοί όπως ο Κωνσταντίνος Δαβάκης, που βρίσκονταν φυλακισμένοι με χειροπέδες. Με το Α/Π «Citta di Genova»  μεταφερόταν ως όμηρος στην Ιταλία και ο Αντισυνταγματάρχης ΜΟΣΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, είχε γεννηθεί στη Γαβαλού το 1894
,
1944. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Κρήτη», και «Θεμιστοκλής» και τα αρματαγωγά «Σάμος», και «Χίος» συμμετείχαν στην συμμαχική απόβαση στο Άντζιο της Ιταλίας.

1945. Στην Βουλγαρία εκλέχτηκε Έξαρχος της βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Στέφανος.

1946. 
 Χιλιάδες Κομμουνιστές και ΕΑΜίτες της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι «στο κάλεσμα των δημοκρατικών συλλόγων», μζευτκαν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τους γύρω δρόμους για να ζητήσουν «συμμετοχή του ΕΑΜ στη κυβέρνηση - Πανδημοκρατικό Μέτωπο».Ο πρεσβευτής της ΕΣΣΔ στον ΟΗΕ Αντρέι Γκρομίκο, κατηγόρησε τη Μεγάλη Βρετανία ότι χρησιμοποιεί την παρουσία των στρατευμάτων της στην Ελλάδα και την Ινδονησία για να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Θεμιστοκλής Σοφούλης ζήτησε τη διατήρηση της παρουσίας των βρετανικών στρατευμάτων. Το ΚΚΕ ζήτησε την αποχώρηση των Άγγλων από την Ελλάδα. Αιματηρά γεγονότα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία οδήγησαν στην κήρυξη του στρατιωτικού νόμου στους δυο νομούς. Το αντιτορπιλικό «Κρήτη» έφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας.

1947. Δυνάμεις Στρατού και Χωροφυλακής συνεπλάκησαν στη θέση Κουκάτση Σιδηροκάστρου μετά πολυμελούς Κ/συμμορίας, φονευθέντων έξι συμμοριτών.

1948. Τμήματα Στρατού και Χωροφυλακής Κάτω Κλειτορίας συνεπλάκησαν μετά πολυμελούς Κ/συμμορίας στην περιοχή του χωρίου Μάζι Κλειτορίας. Η μάχη διήρκεσε μέχρι της 18ης ώρας.Άνδρες Λ.Ο.Κ. συνεπλάκησαν μετά Κ/συμμοριτών μεταξύ των χωρίων Παλαιοαχλαδίου καί Πελασγίας. Απώλειες συμμοριτών δύο νεκροί. Ένας συμμορίτης και μία συμμορίτισσα τραυματίες συνελήφθηκαν καθώς και έτεροι 4 συμμορίτες.
Περί ώρα 20,00' ΙΟΟμελής Κσυμμορία προσέβαλε τα χωρία Κάτω Κόπανος, Αγγελοχώρι και Γιάννιτσα Βερροίας καί Πολυπλάτανον Εδέσσης. Στρατολόγησε περί τα 20 άτομα εκ Πολυπλατάνου και λεηλάτησε τ χωρίο Ανω Κόπανος. Στο Αγγελοχώρι αποκρούστηκαν υπό τοϋ Σταθμού Χωροφυλακής και ανδρών ΜΑΥ

1949. Οι Κ/Σ κατέλαβαν το Καρπενήσι. Επίθεση των Κομμουνιστών στο Λεωνίδιο. Οι Έλληνες είχαν 10 νεκρούς. Οι κομμουνιστές άφησαν πίσω οκτώ πτώματα δικών τους.

1950. Πέθανε ο Τζορτζ Όργουελ.

1951. Στην Κορέα, οι κομμουνιστές υποχρέωσαν τα στρατεύματα των Αμερικανών να εγκαταλείψουν την πόλη Ινσόν.

1952. Σύλληψη από τους Γάλλους του ηγέτη των Τυνησίων Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

1957. Στην Κύπρο φονεύθηκε από Άγγλους στο Φοινί ο Δήμος Ηρωδότου 33 ετών. 

1959. Με απόφαση του Συναγερμού ανεστάλη η δίωξη των Γερμανών εγκληματιών Πολέμου στην Ελλάδα και οι δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη δυτική Γερμανία

1965. Στην Τεχεράνη δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός του Ιράν, Μανσούρ Χασάν Αλί.

1968. Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 έπεσε στη Γροιλανδία, κοντά στη Θούλη, μολύνοντας την περιοχή με το πυρηνικό του φορτίο. Μία από τις τέσσερις βόμβες που μετέφερε δεν βρέθηκε. Στο Βιετνάμ: άρχισε η κύρια επίθεση των Βορείων στο αμερικανικό στρατόπεδο του Κε Σαν. Ο στρατηγός Τζιιαπ καθόριζε την λογική με την φράση του, « η ζωή ή ο θάνατος 100, 1000 ή και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων , ακόμη κι αν αυτοί τυχαίνει να είναι συμπατριώτες μας, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».

1975. Προφυλακίστηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.
 

1976
. Tο υπερηχητικό Κονκόρντ πραγματοποίησε την πρώτη του εμπορική πτήση, Λονδίνο-Μπαχρέιν. 

1993 . Οι κροατικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα στις ζώνες υπό την προστασία του ΟΗΕ, προκειμένου να καταλάβουν τη γέφυρα Μασλενίτσα , το αεροδρόμιο «Zemunik» κοντά στο Ζαντάρ και το φράγμα Πέρουτσα.

1996. Στην Ελλάδα σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Αβρούρι.

2003.Σεισμός μεγέθους 7,6 ρίχτερ έπληξε το Μεξικό στην πολιτεία Κολίμα.

 

 


2006
. Σε δάσος κοντά στην αυστριακή πόλη Τσβέτ βρέθηκε θαμμένη με μολύβδινο κουτί η αλατιέρα του χρυσοχόου της Φλωρεντίας Μπενβενούτο Τσελίνι που είχε κλαπεί  τρία χρόνια πριν. Η Αλατιέρα κατασκευάστηκε το 1543για τον Γάλλο βασιλιά Φραγκίσκο Α ́.Το ύψος του γλυπτού είναι 26,3 cm, το πλάτος της βάσης ελεφαντόδοντου είναι 33,5 εκ.Στην Πρίστινα πέθανε ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

2007‎‎. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε  μετά από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ρωσία θα στηρίξει τις  προτάσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου μόνο εάν  είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.‎

2009. Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματα του από τη λωρίδα της Γάζας

‎ 2014. Στις Βρυξέλλες, ξεκίνησαν επίσημα οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για την ένταξη της  στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ‎

2018 .Πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκη για τη «Μακεδονία» . Συμμετείχαν γύρω στις 400.000 κατά τους διοργανωτές.
2021. Στην Αρτα ο δεύτερος νεκρός με Ξαφνικίτιδα από τα μπόλια του Εφιάλτη Τζούνιορ. Ήταν 66 ετών. ΄΄Εκανε ΤΟ εμβόλιο για να μείνει ασφαλής και δυο ημέρες μετά, εντελώς συμπωματικά πέθανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

13/24 Ιουνίου. Η Επέτειος του Μαρτυρίου του Ρήγα στο Βελιγράδι πριν από 226 χρόνια και το μνημόσυνο για την Ρήγα και τους επτά εθνομάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα που οργάνωσα το 1998 στα 200 χρόνια από την εκτέλεση τους

Όταν εκτελέστηκαν ο Ρήγας και οι επτά «μαθητές» του, στο Βελιγράδι, στον πύργο Νεμπόϊσα, το Ημερολόγιο στο Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη, ...