25/2/23

Η 25η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Η 25η Φεβρουαρίου είναι η 56η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 309 ημέρες μέχρι τέλος του έτους. 

1204. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄, αποφάσισε την αποστολή στη Βουλγαρία του Καρδινάλιου Λέοντα, για να στέψει βασιλιά τον Σκυλοϊωάννη και να χειροτονήσει τον Αρχιεπίσκοπο Βουλγαρίας Βασίλειο. (Ο καρδινάλιος έφτασε τον Νοέμβριο μέσω Ουγγαρίας). 

1336. Το Ολοκαύτωμα των Σαμογετών.          Ο παγανιστής εθνικός ήρωας των Λιθουανών, Δούκας Μαργκίρις από τον Οίκο των Γκεντιμινιδών, πολιορκημένος από τους Τεύτονες Σταυροφόρους του Πάπα , στο φρούριο Πιλενάι , (του οποίου η περιοχή δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί ) αποφάσισε την μαζική αυτοκτονία των υπερασπιστών και την ανατίναξη του Κάστρου, ώστε να μην μείνει τίποτε στους Τεύτονες. 

1500Kατά την επιστροφή του από την Ιταλία στο Μαυροβούνιο, ο  Tζούρτζια Τσερνόγιεβιτς συνελήφθη εν πλώ από τους Ενετούς  και στη συνέχεια παραδόθηκε στους Τούρκους που τον πήγαν στη Σκόδρα   και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. 

1570 . Ο Πάπας Πίος Ε αφόρισε την Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α 'για την υποστήριξή της για στον Προτεσταντισμό και την Αγγλικανική Εκκλησία.
1634. Η δολοφονία του Βουημού στρατηγού Άλμπρεχτ φον Βάλλενσταϊν, με εντολή του Αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β΄ από Ιρλανδούς και Σκοτσέζους μισθοφόρους στο Έγκερ της Ουγγαρίας. Οι δολοφόνοι με εντολή των διοικητών τους Τζων Γκόρντον και Γουώλτερ Λέσλι πρώτα σκότωσαν τους πιστούς στον Βάλλενσταϊν, αξιωματικούς Τρτσκα,Κίνσκι,Ριττμάστερ και Νόυμαν και μετά, ο Ιρλανδός λοχαγός Γουώλτερ Ντέβερω εισέβαλε στο Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία του Έγκερ, όπου κοιμόταν ο Βάλλενσταϊν μπήκε στο υπνοδωματίου και σκότωσε τον άοπλο Βάλλενσταϊν, με το δόρυ του. 

 1635. Η Συνθήκη του Παρισιού, μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας εναντίον της Ισπανίας, που πρόβλεπε τη διαίρεση των ισπανικών κτήσεων στις Κάτω Χώρες.

1784. Στη σημερινή Σερβία, ιδρύθηκε από τους Αυστριακούς το Νοσοκομείο του παραμεθόριου Ζέμουν. 

 1804. Κατά την πρώτη Σερβική επανάσταση, στις 25 Φενρουαρίου/9 Μαρτίου έγινε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των Σέρβων και των Γενιτσάρων του Βελιγραδίου,στο χωριό Σίμπνιτσα κοντά στην Ντρλούπα. Τους Τούρκους διοικούσε ο Γενίτσαρος Αγκάνλι που είχε μαζί του 60 Γενιτσάρους και 400 ένοπλους. Οι Σέρβοι του επιτέθηκαν και τους διέλυσαν και ειχαν μόνο δυο νεκρούς. Ο Αγκάνλι τραυματίστηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε πίσω στο Βελιγράδι. 

1826. Στις 25 φεβρουαρίου/9 Μαρτίου οι Τούρκοι κατέλαβαν τη βραχονησίδα της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, Βασιλάδι, την οποία υπεράσπιζε ο Σπύρος Πεταλούδης μέ 80 στρατιώτες, ενώ τα 14 κανόνια είχαν 20 πυροβολητές με αρχηγό τον Αναστάση Παπαλουκά. Το πρωΐ της 25ης Φεβρουαρίου 1826 σαράντα εχθρικές βάρκες με 30 στρατιώτες η κάθε μία ξεκίνησαν από τις Αλυκές. Η ολιγάριθμη φρουρά αντιστάθηκε αλλά όταν ανατινάχτηκε η πυριτιδαποθήκη τού οχυρού οι επιζήσαντες εγκατέλειψαν το Βασιλάδι. Σώθηκαν στο Μεσολόγγι 30 από τους 100.
1831. Πολύνεκρη μάχη των Πολωνών Επαναστατών με τον Ρωσικό Αυτοκρατορικό Στρατό. Νίκησαν οι Πολωνοί που είχαν 7000 νεκρούς. Υποχώρησαν οι ρώσοι που είχαν 9000 νεκρούς.

 1833. Με Διάταγμα της Αντιβασιλείας απολύθηκαν από το Στρατό οι «άτακτοι» αγωνιστές της επανάστασης και συγκροτήθηκε Τακτικός Στρατός, με τέσσερα Σώματα. Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό. 

 1848. Με δημοψήφισμα οι Γάλλοι αποφάσισαν τη Δεύτερη Δημοκρατία, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος Λουδοβίκος, κατέφυγε στο Λονδίνο.
1856. Στο Παρίσι, μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο άρχισε η Διεθνής Ειρηνευτική Διάσκεψη υπό την προεδρία του Γάλλου Υπουργού εξωτερικών Αλέξανδρου Κολώνα- Βαλέβσκι με τη συμμετοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, της Αυστρίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας που διαπραγματεύτηκαν μέχρι τις 30 Μαρτίου τους όρους της ειρήνης.

 1913. Το απόσπασμα Αχέροντα, του αντισυνταγματάρχη Αντώνιου Ηπίτη, απελευθέρωσε τους Φιλιάτες και το Νεοχώρι. 

 1915. Η Αντάντ κατέλαβε τη Λήμνο και την μετέτρεψε σε βάση των επιχειρήσεων στη χερσόνησο της Καλλίπολης. 

 1916 . Ο στρατηγός Φιλίπ Πεταίν ανέλαβε τη διοίκηση της 2ης γαλλικής Στρατιάς.

1919.Οι Δωδεκανήσιοι έκαναν συλλαλητήριο στην Αθήνα αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα. 

 1921.Ο Κόκκινος Στρατός που είχε εισβάλει στη Γεωργία, κατέλαβε την Τιφλίδα και ανακήρυξε τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας.

1922. Εκτέλεση στη Γαλλία του Λαντρί για τη δολοφονία δέκα γυναικών και ενός νεαρού αγοριού
1925. Μετά την ανακήρυξη της Αρχιεπισκοπής Ουγγροβλαχίας σε Πατριαρχείο ο Μύρων Κριστέα έγινε ο πρώτος Πατριάρχης της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 1930. Οι Κομμουνιστές οργάνωσαν εξέγερση των καπνεργατών στη Μυτιλήνη. 

1932. Ο μετανάστης από την Αυστρία, Αδόλφος Χίτλερ, απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα. 
 
1941. Πέθανε σε Κλινική των Αθηνών ο στρατιώτης Γιώργος Σαραντάρης που στάλθηκε στο μέτωπο για να αρρωστήσει στα χιόνια και να πεθάνει χωρίς να δει πόλεμο. 
 
1943. Ξεκίνησε η λειτουργία της 336ης Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως (336 ΒΕΜΔ) , στο αεροδρομίο Αλμάσα που υπαγόταν στην 219 Πτέρυγα Μάχης της RAF και ήταν επανδρωμένη με 26 πιλότους και διέθετε 21 αεροσκάφη Hurricane IIC. Συνελήφθη από ομάδα ανταρτών στο χωρίο Λιλαιον Αμφίκλειας ο χωροφύλακας Γεώργιος Τσιώτας του Σταθμου Χωροφυλακής Γραβιάς Παρνασσίδος. Οι αντάρτες τον εκτέλεσαν στο χωριό Επτάλοφος. 
 
1944. Η ΡΑΦ κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη του Άουγκσμπουργκ. 

 1945. Ο Ιερός Λόχος με την υποστήριξη ενός λόχου Ινδών κατέλαβε, την Τήλο μετά από μάχη με την γερμανική φρουρά που ήταν 200 άνδρες. 

1947.Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας επιβλήθηκε κρατικό μονοπώλιο στην παραγωγή και την εμπορία των προϊόντων καπνού.
1948. Στην Τσεχοσλοβακία, έληξε το Κόκκινο Πραξικόπημα, και ο Κόκκινος ηγέτης Κλέμεντ Γκότβαλντ ανακοίνωσε στους χιλιάδες κομμουνιστές διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία της Παλαιάς Πόλης της Πράγας ότι «ο πρόεδρος Μπένες αποδέχθηκε όλα τα αιτήματα των κομμουνιστών». Έτσι «βελούδινα» το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέλαβε την εξουσία στην Τσεχοσλοβακία. Ένα τετράμηνο αργότερα, ο Μπένες πέθανε και τα καθήκοντά του ανέλαβε ο Γκότβαλντ, «ο πρώτος εργάτης πρόεδρος». 
Στην Ελλάδα, περί ώρα 22,45' ΙΟΟμελης συμμορία Νοφικών—Κομμουνιστών υπό τον Καπετάν Γαλάνην προσέβαλε διά βαρέος οπλισμού τον Σταθμόν Χωροφυλακής Φλάμπούρου Φλωρίνης. Ή έκ 17 ανδρών δύναμις του Σταθμού άγωνισθείσα ήρωϊκώς ήναγκασε τους συμμορίτας νά υποχωρήσουν τήν πρωία της επομένης. Ό άνευ θητείας.Χωροφύλαξ Παναγιωτίδης Αθανάσιος, ευρισκόμενος έκτος του Σταθμού Καταστήματος ήχμαλωτίσθη υπό των συμμοριτών και εξετελέσθη. 'Ομοίως έξετελέσθη ο Σπυρίδων Γίτσης και κάηκε ή οικία του άνευ θητείας Χωροφύλακας Μητρούση Σπυρίδωνος. Απόσπασμα Χωροφυλακής που έσπευσε προς ενίσχυση τυπέστη έπίθεση εξωθι χωρίου Άγ. Βαρθολομαίου Μετά από σκληρά μάχη κατόρθωσε να απαγκιστρωθεί,. Απώλειες συμμορίας., εις νεκρός.

1949.Στη Σόφια άρχισε η δίκη για κατασκοπεία, εναντίον 15 ιερέων της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Στην Ελλάδα 50μελής συμμορία προσέβαλε τη φρουρά χωρίου Ριχέα Επιδαύρου Λιμηράς. Περί ώρα 23.00 150μελής συμμορία προσέβαλε φρουρά Στρατού καί Χωροφυλακής Αχινού Νιγρίτης. Κατά επακολουθήσα 4ωρο συμπλοκή εντός του χωρίου, οι συμμορίτες ανετράπησαν και καταδιώχτηκαν . Απώλειες συμμοριτών 4 νεκροί, 8 συλληφθέντες και 10 τραυματίες, εκ των ημετέρων ενας ελαφρώς τραυματίας. 

1950. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δέσμευση των καταθέσεων Βούλγαρων, Ούγγρων και Ρουμάνων. 
 
1951. Ο Τσεχοσλοβάκος Πρόεδρος Κλέμεντ Γκότβαλντ αποκάλυψε συνωμοσία, που αποσκοπούσε στην «ευθυγράμμιση» της χώρας με τη Δύση, που είχε καταστρώσει ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Κλεμέντις, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί από τον Ιανουάριο.

1953. Κυκλοφόρησε στη Γαλλία η ταινία του Ζακ Τατί , «Οι διακοπές του κυρίου ΄Ιλό».

 1954. Στην Αίγυπτο ο στρατηγός Μοχάμεντ Ναγκίμπ , υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου, και όλη η εξουσία πέρασε στον συνταγματάρχη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. 

 

1956.
 Με το τέλος του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, δημοσιεύτηκε ένα μέρος της ομιλίας του ιουδαίου εγκληματία Νικήτα Χρουστσόφ για την προσωπολατρία. 
 
1957. Στην Κύπρο μετά από επιχείρηση της ΕΟΚΑ για ανατίναξη οχημάτων σκοτώθηκε μεταξύ Δερύνειας και Αμμοχώστου, από πυροβολισμούς Άγγλων , ο Κωνσταντής Κοτζιάμπασης 38 ετών από το Παραλίμνι. 

1959. Οι Άγγλοι ανακάλεσαν την εκτόπιση του Μακάριου που επέστρεψε θριαμβευτικά στην Κύπρο στις 1 Μαρτίου 1959. 
 
1965. Συμπλοκές με 42 τραυματίες στις Σέρρες, εξαιτίας του αποκλεισμού από τους καπνοπαραγωγούς της οδού Σερρών-Δράμας, στο ύψος της Πενταπόλεως. Οι διαδηλωτές ζητούσαν αύξηση των τιμών του καπνού κατά 20%. 
 
1968. Στις Προεδρικές Εκλογές της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Επί συνόλου 229.488 εγκύρων ψήφων, έλαβε 220.911 , δηλ. ποσοστό 95,45%, ενώ ο Τάκης Ευδόκας, που ήταν ο ανθυποψήφιος του, έλαβε 8.577 ψήφους, δηλ. ποσοστό 3,71%. 1972 . Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 20» επέστρεψε στη Γη με δείγματα σεληνιακού εδάφους. 

1973. Τις πρωινές ώρες έγινε το Μακελειό στο κέντρο διασκέδασης Νεράιδα. Ο Νίκος Κοεμτζής σκότωσε με μαχαίρι τους αστυνομικούς Μανώλη Χριστοδουλάκη, και Δημήτρη Πεγιά και τον Γιάννη Κούρτη και τραυμάτισε επτά. 
 
1974 .Τέθηκε σε ισχύ το τελευταίο Σύνταγμα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας. 

 1979. Η τουρκική Βουλή ενέκρινε δίμηνη παράταση του στρατιωτικού νόμου σε 13 πόλεις. 
 1981. Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες, συγκλόνισε την Αθήνα. 
 1986. Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, αφού ηττήθηκε στις εκλογές από την Χήρα του Ακίνο, φυγαδεύτηκε από το Προεδρικό Μέγαρο στη Μανίλα με αμερικανικό ελικόπτερο. 
 1991. Στον πόλεμο του Κόλπου ιρακινός πύραυλος «Αλ Χουσείν» («σκουντ») πέτυχε την αμερικανική βάση του Νταχράν, στη Σαουδική Αραβία. Η Ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στις χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων. 
 1992 . Το Δημοτικό Συμβούλιο της Σόφιας αποφάσισε να καταστρέψει το Μαυσωλείο του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ. Στο Ντάρουβαρ της Κροατίας, οι Κροάτες εκτέλεσαν την τετραμελή σερβική οικογένεια Ραντοσάβλιεβιτς και ανατίναξαν το σπίτι τους. 
 1996. Στην Τουρκία, απέτυχαν οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Γιλμάζ και του Ερμπακάν. 
2004. Στο Βελιγράδι, το σερβικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις τροποποιήσεις του νόμου σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και κατάργησε την υποχρεωτική συμμετοχή του 50% των εγγραμμένων.

2009. Η πτήση 1951 των Τουρκικών Αερογραμμών συνετρίβη κατά την προσέγγισή της στο αεροδρόμιο Σίφολ του Άμστερνταμ .

2010, Στο Κίεβο ορκίστηκε ως Πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

2013. Η Παρκ Γκουέν Χιε, εγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτις της Νότιας Κορέας, και η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στη Βορειοανατολική Ασία. 
 2014. 59 μαθητές γυμνασίου σφαγιάστηκαν από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία. 
 2016.Βουλευτικές εκλογές στο Ιράν. Το Φίνε Γκάελ στην Ιρλανδία έχασε 16 έδρες, οι Εργατικοί έχασαν 26, το Φιάνα Φαλ κέρδισε 23 και ο Τζέρυ Ανταμς 9 και η Ιρλανδία μπήκε σε περίοδο ακυβερνησίας.

 2017. Περίπου 40 μέλη της συριακής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών σκοτώθηκαν από π βομβιστές αυτοκτονίας στη Χομς.

2020. Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την πόλη Καφρανμπέλ που ηταν για οκτώ χρόνια προπύργιο των Ισλαμιστών.

2021. Ξέσπασαν  μαζικές διαδηλώσεις στο Ερεβάν .Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.  Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας εξέδωσε δήλωση ζητώντας την άμεση παραίτηση του αρχηγού κράτους.

2022. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε το Στρατό  της Ουκρανίας να πάρει την εξουσία στα χέρια του για να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Ρωσία.

Πούτιν κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας   να μην επιτρέπουν στους νεοναζί να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις συζύγους και τα μέλη της οικογένειας του στρατού ως «ανθρώπινη ασπίδα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: