27/3/23

Η ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987

Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας 

 Το πρωί της Παρασκευής 27ης Μαρτίου 1987, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Σισμίκ» βγήκε από τον Ελλήσποντο για έρευνες στα «διεθνή ύδατα» του Αιγαίου. Ο Στρατός στα νησιά και τον Έβρο ήταν ήδη σε θέσεις μάχης. 
Η Παλλαϊκή άμυνα είχε επιστρατευθεί, και βρισκόταν σ εξέλιξη η επιστράτευση 7000 εφέδρων σε κρίσιμες ειδικότητες . Επιπλέον ξεκίνησε η προώθηση των μαχητικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια διασποράς. 
 Στις 6:00 π.μ της 27ης Μαρτίου , άρχισε ο απόπλους όλων σχεδόν των μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό των ήχο εμβατηρίων και με το ηθικό στα ύψη. Πρώτα απέπλευσαν οι πυραυλάκατοι, και οι τορπιλάκατοι. 
Το πρώτο πλοίο που εξήλθε του Ναυστάθμου Σαλαμίνας ήταν η ΤΠΚ ΚΩΣΤΑΚΟΣ. Μεταξύ, 08:00 και 09:20 απέπλευσαν 11 αντιτορπιλικά και η ναυαρχίδα τη Φ/Γ ΕΛΛΗ. Παράλληλα απέπλευσαν τα 7 υποβρύχια, (6 Tύπου 209 και 1 τύπου GUPPY), τα ναρκαλιευτικά και τα βοηθητικά πλοία του Στόλου.
 Τα αποβατικά απέπλευσαν ως τις 12:10 και πήγαν στα σημεία φορτώσεως των Πεζοναυτών. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο αείμνηστος Πτέραρχος Νίκος Κουρής. Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος Αρχηγός ΓΕΣ o αντιστράτηγος Σταματης Βελίδης έχοντας ως άμεσους συνεργάτες τον Α΄ υπαρχηγό ΓΕΣ και γενικό επιθεωρητή Στρατού αντιστράτηγο Μιλτιάδη Λάσκαρη, και τον διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγο Δημήτριο Λαυρεντάκη. Αρχηγός ΑΤΑ στη Λάρισα , ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μαυράκης. Αρχηγός ΓΕΝ ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Αρχηγός Στόλου ο αντιναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης .
 Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε το πρωί της 27ης Μαρτίου στο ΕΘΚΕΠΙΧ στο Υπόγειο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς την παρουσία του Παπανδρέου . 
Το απόγευμα στις 18.30, έγινε στο Καστρί νέα σύσκεψη υπό τον Παπανδρέου. Συμμετείχαν, Χαραλαμπόπουλος, Παπούλιας, Πάγκαλος , Καψής, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Νίκος Κουρής, που διαβεβαίωσαν τον Παπανδρέου μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο, ότι είχαμε το «πάνω χέρι».
 Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε θερμό επεισόδιο και να βυθίσουμε το Σισμίκ εάν εισερχόταν στη ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τότε αποφασίστηκε η επείγουσα αποστολή Παπούλια στον Ζίβκοφ και το κλείσιμο της Βάσης Νέας Μάκρης ώστε να διασφαλιστούν οι επικοινωνίες του Ελληνικού Στρατού.
 Την λιτή ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ που την μεταδώσαμε στις 2100 από την ΕΡΤ μου την υπαγόρευσε σε μια διακοπή του ΚΥΣΕΑ ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής, στο σαλονάκι έξω από το Γραφείο του Αντρέα.
 Δίπλα στεκόταν ο Μαρούδας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλοι αυτοί όμως, η παρέα του Αντρέα της δεκαετίας του '80, δεν μπόρεσε τελικά να σώσει την Ελλάδα κρατώντας την έξω από το ευρώ. Και είχε και κάτι "φυντάνια" μέσα στην κυβέρνηση που εξελίχθηκαν σε μεγάλες πληγές.

Ανώνυμος είπε...

...... εξελίχθηκαν σε πληγές και προδότες όπως ο Πάγκαλος. Και επίσης πώς επέτρεψαν όλοι οι υπόλοιποι, τα πατριωτικά στελέχη του πασοκ, να καταλήξει το κόμμα στον Σημίτη; Έχεις απάντηση για αυτά, Χατζαρα;

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, όλη αυτή η πολεμική κινητοποίηση ήταν σκηνοθεσία του Ανδρέα για να λυθεί η κατάληψη των δημόσιων κτιρίων στη Λέσβο από το ΚΚΕ! Καμμία αντίστοιχη πολεμική προετοιμασία δεν υπήρξε από πλευράς Τουρκίας!

Σίγουρα η τότε στρατιωτική ηγεσία ήταν καλύτερη από τη σημερινή της Στοάς και της ΑΧΕΠΑ, όμως ο κοντοστούπης αρχηγός ΓΕΣ είχε διορίσει όλες τις κοπέλες του χωριού του (Κορνοφωλιά Εύρου) ως 5ετείς οπλίτες!

Ανώνυμος είπε...

Όλα ήταν δουλειά της Μάργκαρετ και των αθέατων, πίσω της. Ο Αντρέας μέσω της ιστορίας με την Μιμή, προσπάθησε να πάρει το κόμμα πίσω. Δεν τα κατάφερε...

Ανώνυμος είπε...

Το "μέσον" και το ρουσφέτι όπως έχουμε γράψει κι εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Ή μέγας άσχετος είσαι, ή μέγιστη πρακτοράτζα. Τότε η Τουρκία ήταν ό,τι είναι σήμερα το Ελλαδιστάν: ο τοπικός χωροφύλακας του αμερικανο-νατοϊσμού. Ο Αντρέας τους χάλαγε τη σούπα, σε πολλά επίπεδα. Βλέπε πχ το επερχόμενο 1992 και το Μάαστριχτ, που έπρεπε πάση θυσία να είναι στο τιμόνι δικός τους άνθρωπος. Με το βρώμικο 89, με την σύμπραξη του γαμο-ψευτοκκε, το κατάφεραν. Και ανέβηκε ο βρυκόλακας-πατήρ. Ντάξει είμαστε; Ντάξει είμαστε!

Ψεκασμενος και υπερήφανος είπε...

Αγαπητέ Κύριε Σπύρο Χατζάρα,

Όπως διάβασα με ενδιαφέρον τα δικά σας βιβλία με την αφιέρωση που είχατε στην καλοσύνη να μου γράψετε όταν συναντηθήκαμε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πριν μερικά χρόνια (Ήταν η 11η Νοεμβρίου 2011 γι'αυτό το θυμάμαι 11-11-11)με το ίδιο ενδιαφέρον διάβασα και το βιβλίο του Γιάννη Καψή για τις τρεις μέρες του Μάρτη,και την λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων της κρίσης του 1987.Δεν θα περίμενα να με θυμάστε όμως μου άνοιξαν άνοιξαν τα μάτια,όπως κάνει και το παρών Blog το οποίο διαβάζω τακτικά όπως και παρακολουθώ μαζί με πολλούς άλλους Φιλογενεις στις εκπομπές του Κ21...
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υπομονή και επιμονή σας για τον σκοπό αυτό και να σας διαβεβαιώσω για την υποστήριξη μου στις επερχόμενες εκλογές,ως ανώνυμος υποστήρικτης και ψηφοφόρος που έχει ήδη την εμπειρία μιας αποτυχημένης απόπειρας να κάνω το ίδιο σε παλαιότερες εκλογες,που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν αμφίβολη η συμμετοχή σας, μέχρι και εκείνη την ημέρα των εκλογών, όπου δεν υπήρχε το ψηφοδέλτιο του σχηματισμού που εκπροσωπούσε τοτε...αν και αποφασισμένος να σάς στηρίξω.
Αυτή τη φορά είναι βέβαιο ότι, όχι μόνο δεν θα λείπει το ψηφοδέλτιο,αλλά δεν θα μπορούσε να λείπει το μόνο πατριωτικό κίνημα που έχει απομείνει στον κυκεώνα των αυτοαποκαλουμενων πατριωτικων σχηματισμών,και με την ευκαιρία να σας ευχηθώ καλό κουραγιο και επιτυχία, που, με βάση αυτά που βλέπω και ακούω, πρέπει ηδη να θεωρείται δεδομένη...

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Αλέξανδρος Καραγιάννης

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τι πετάγεσαι σαν πορδή; Άσε να μιλήσει και κανένας που τα έζησε τα γεγονότα. Εσύ ήσουν με τα Babylino τότε…