20/3/23

20 Μαρτίου 1947. Η SoE εκτέλεσε στην Θεσσαλονίκη τον σφαγέα της Πελοποννήσου Γιάνη Ζεύγο Ταλαγάνη


Η εκτέλεση του Ζεύγου-Ταλαγάνη  εξυπηρετούσε σχέδια του Λονδίνου για Προτεκτοράτο του ΟΗΕ στην Ελλάδα ενώ την ίδια ημέρα  ο  ραδιοφωνικό σταθμός της Μόσχας ανακοίνωσε  οτι 
 "Μόνο κυβέρνηση Σοφούλη με τη Συμμετοχή του ΕΑΜ θα αποκαθιστούσε την Δημοκρατική Ομαλότητα", ενώ,  "άν ηττώντο οι αντάρτες, θα ακολουθούσε σκληρή δικτατορία". Η κυβέρνηση Σοφούλη ΕΑΜ ήταν η πρόταση του Λονδίνου, ενώ η "Σκληρή Δικτατορία" ήταν η εναλλακτική των ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα με την εκτέλεση Ζεύγου , για την οποία το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ,υπήρξε  κύμα επιθέσεων  των κομμουνιστών

Ο Γιάννης Ταλαγάνης-Ζεύγος ήταν από το χωριό Δόριζα της Αρκαδίας, και έγινε δασκαλάκος. 
Το 1919 έγινε μέλος του Κ.Κ.Ε.
 
Το 1926 μετά από σύσταση του τότε Γραμματέα του ΚΚΕ Ελ. Σταυρίδη πήγε σε σανατόριο στη Σοβιετική Ένωση για θεραπεία από τη φυματίωση που έπασχε. Νοσηλεύτηκε σε σανατόριο του Καυκάσου και θεραπεύτηκε . Στη συνέχεια φοίτησε στις κομματικές σχολές ΚΟΥΤΒ στη Μόσχα και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1930. 

Το 1943 μεταφέρθηκε από την Ακροναυπλία, σε νοσοκομείο της Αθήνας απ΄όπου απόδρασε και έγινε μέλος της τριμελούς Γραμματείας του Πολιτικού Γραφείου, και είχε την ευθύνη της Πελοποννήσου. 
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου που συγκροτήθηκε στο Κάιρο. Επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με τον Θ. Τσάτσο προκειμένου να προετοιμάσουν την υποδοχή της εξόριστης κυβέρνησης που έγινε στις 18 Οκτώβρη του 1944. 
Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών ο Ζεύγος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και ανήκε στους αδιάλλακτους. 
Το 1946 έγινε απόπειρα εναντίον του στην Κόρινθο.
 Το Φεβρουάριο του 1947 πήγε στη Θεσσαλονίκη για να καταθέσει μαζί με άλλα στελέχη του ΕΑΜ στην επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ, για τους θανάτους και τις βιαιοπραγίες σε βάρος ανθρώπων της αριστεράς μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Η Επιτροπή στις 20 Μαρτίου βρισκόταν στην Γευγελή όπου την υποδείχθηκαν οι Αιγιάτες που ζητούσαν ενιαία Μακεδονία. 
Ο Ζεύγος, το πρωί της Πέμπτης, 20 Μαρτίου 1947, πήγε με τα πόδια από το ξενοδοχείο» Αστόρια», όπου διέμενε, στον οδοντίατρο, και μετά στα γραφεία της εφημερίδας «Αγωνιστής». 
Το μεσημέρι, έφαγε όπως έκανε κάθε μέρα στο εστιατόριο «Ελβετικόν» επί της Αγίας Σοφίας, πάνω από την πλατεία, και μετά, κατηφόρισε προς το ξενοδοχείο «Αστόρια». Στο ύψος της οδού Γεωργίου Σταύρου, μπροστά στην Κλινική "Εξηντάρη" τον πυροβόλησαν από πίσω σχεδόν εξ επαφής κι έπεσε νεκρός στο πεζοδρόμιο.
 Εκτελεστής ήταν ο κρεοπώλης Χρήστος Βλάχος, από τις Σέρρες. Η εκτέλεση έγινε γνωστή στην Αθήνα στις 14.00 , μισή ώρα μετά ενώ  το απόγευμα, το υφυπουργείο Τύπου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
Ο Χρήστος Βλάχος καταδικάστηκε το 1948 σε φυλάκιση δύο ετών, αλλά "δραπέτευσε" και κατέφυγε στην Αργεντινή.
Επέστρεψε στην Ελλάδα πολλά χρόνια αργότερα. 

Το 1981 έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ακρόπολις» που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1981, στην οποία υποστήριξε ότι δούλευε για την αγγλική αντικατασκοπεία και ότι σκότωσε το Ζεύγο εκτελώντας εντολή των ανωτέρων του

Η κομμουνίστρια πρώην συζυγος του Βλάχου το 1947 είχε δηλώσει στις αριστερές εφημερίδες ότι η αιτία του διαζυγίου τους ήταν ότι ο πρώην σύζυγός της «ήταν προδότης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 1945. Κυβερνούσαν οι Κενροαριστεροί Ντιντίδες. Και οι εθνικόφρονες μπακαλόγυφτοι (τους οποίους η ΟΠΛΑ δεν εσφαξε στα Δεκεμβριανά) .

Η Χριστουγεννιάτικη «αγορά»  του 1945.  Το Κόλπο Γκρόσσο των Κλεφτολουμπινέ!  Η ΟΠΛΑ δεν "έσφαξε" κανέναν από αυτούς διότι οι μπακ...