21/3/23

Η 21η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 21η Μαρτίου είναι η 80η ημέρα του  Γρηγοριανoύ ημερολογίου. Απομένουν 285 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

  630. Μετά τη νίκη του επί των Περσών, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισήλθε θριαμβευτικά στην Ιερουσαλήμ φέροντας πίσω τον Τίμιο Σταυρό. 

 717. Στην πάλη για την εξουσία στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας των Φράγκων ο Κάρολος Μαρτέλος ως Δούκας των Φράγκων της Οστασίας, νίκησε στην μάχη του Βινσί κοντά στο Καμπραί, τον Μαγιορδόμο της Νευστρίας Ράτζενφριντ , και παρά την μεγάλη νίκη του, και την αναγνώριση του από τους ευγενείς της Οστασίας επέτρεψε στην νόμιμη σύζυγο του πατέρα του Πιπίνου Β’, Πλεκτρούδη και τον εγγονό της Θευδοάλδο να ζήσουν βασιλικά για όλη την υπόλοιπη ζωή τους
1152. Το Συμβούλιο του Μπωγενσί ανήγγειλε το διαζύγιο του Λουδοβίκου Ζ΄ και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας, το οποίο είχε εκείνη ζητήσει από τον πάπα πάπα Ευγένιο Γ΄. μόλις γύρισαν από την Τρίτη Σταυροφορία. Η επιμέλεια των δυο θυγατέρων τους δ’οθηκε στον Λουδοβίκο και επιστράφηκε η προίκα της Ελεονώρας. Το διαζύγιο βγήκε με την δικαιολογία ότι η Ελεονώρα δεν μπορούσε να γεννήσει γιο.          Η Ελεονώρα αμέσως μετά παντρεύτηκε τον έντεκα χρόνια μικρότερό της Ερρίκο του Ανζού και μαζί του έκανε 8 παιδιά, 5 γιους και 3 κόρες.

1201. Διαρκούσης της Μεγάλης εβδομάδας οι Βούλγαροι του Ιωαννίτζη Ασάν ή Σκυλογιάννη άρχισαν την πολιορκία της Βυζαντινής φρουράς του φρουρίου της Βάρνας.
1556 . Επί της βασίλισσας Μαίρης της Ρωμαιοκαθολικής κάηκε ζωντανός στην Οξφόρδη, ως αιρετικός, ο μεταρρυθμιστής Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, Τόμας Κράμερ που μετέφρασε την Αγία Γραφή στα Αγγλικά. 

 1590. Υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του περσο-οθωμανικού πόλεμο του 1578-1590, με την οποία οι Σαφαβίδες αναγνώρισαν τις οθωμανικές κατακτήσεις στην περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας. 

1800. Στις 9/21 Μαρτίου υπογράφηκε ανάμεσα στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία γεννήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση, η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων. Ο Πάπας Πίος Ζ' στέφτηκε στη Βενετία. 

1801 . Οι βρετανοί νικήσαν τους Γάλλους στη μάχη της Αλεξάνδρειας. Η Αιγυπτιακή εκστρατεία του Ναπολέοντα απέτυχε έτσι στην πράξη. Το Δουκάτο της Πάρμας ενώθηκε με την Γαλλία.
1804 . Στη Γαλλία δημοσιεύτηκε και τέθηκε σε ισχύ ο Ναπολεόντειος Κώδικας που εισήγαγε το γαλλικό ποινικό και αστικό δίκαιο . Την ίδια ημέρα, με διαταγή του Ναπολέοντα εκτελέστηκε στην Βενσέν ο Δούκας του Ενγκιέν , πράγμα που προκάλεσε τον τρίτο αντι-Γαλλικό συνασπισμό.
1814. Ο Ναπολέων με 28000 άνδρες και τους Νεύ, Ουντινώ, και Σεμπαστιάνι προσπάθησε να κυκλώσει τους Πρώσους του Σβάρτσενμπεργκ στην μάχη του Αρσί επί του Ωβ, αλλά βρέθηκε απέναντι σε τετραπλάσιες δυνάμεις .Το εχθρικό ιππικό, πολύ ανώτερο σε αριθμό, άνοιξε τη μάχη γύρω στις 2 μ.μ., με μια γενική επίθεση. Ωστόσο, η «Παλιά Φρουρά», με επικεφαλής τον Φριάντ, στο Αρσί επί του Ωβ και η «Νεα Φρουρά», με επικεφαλής τον Νεί, στο Τορσί έγραψαν σελίδες απαράμιλλης γενναιότητας αλλά τελικά οι Γάλλοι υποχώρησαν υπό την κάλυψη της Νύχτας. 

 1821. Στο Αγιονέρι της Αρκαδίας ο Δημητράκης και ο Γεώργιος Πλαπούτας ύψωσαν στο αλώνι του Καλλιντέρη τη σημαία της επανάστασης . Περίπου 600 Έλληνες, υπό την αρχηγία των Πετμεζαίων, του Φωτήλα, και του Σωτήρη Χαραλάμπη επιτέθηκαν στα Καλάβρυτα και ο διοικητής της τουρκικής Φρουράς Αρναούτογλου, τους παρέδωσε την Πόλη. Ο Θεόδωρος Βλαδιμίρεσκου, μαζί με τους Παδούρους του μπήκαν στο Βουκουρέστι. 

 1849. Κατά τον πρώτο Ιταλικό πόλεμο της ανεξαρτησίας έγινε η νικηφόρα μάχη της Σφορτσέσα ανάμεσα στον Στρατό του Πεδεμοντίου και τους Αυστριακούς. 

1854. Κατά την επανάσταση της Ηπειροθεσσαλίας στις 9/21 Μαρτίου δύναμη υπό τους Κ. Τζαβέλα, Αθ. Πετμεζά και Κ. Πλαπούτα, επιτέθηκε εναντίον των Τούρκων στην οχυρή θέση του Προφήτη Ηλία στην Άρτα και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν μέσα στην Άρτα. 

1871. Ο Ότο φον Μπίσμαρκ διορίστηκε από τον αυτοκράτορα Γουλιέλμου Α πρώτος καγκελάριος της νεοσύστατης Γερμανικής Αυτοκρατορίας και του απονεμηθηκε ο τίτλος του πρίγκιπα. Την ιδία ημέρα συνήλθε το πρώτο γερμανικό Ράιχσταγκ του οποίου οι βουλευτές είχαν εκλεγεί στις γενικές εκλογές της 3ης Μαρτίου. Πρώτος πρόεδρος του σώματος εκλέχτηκε ο Εντουαρντ φον Σίμσον. Στο αρχοντικό του κοντά στην Κραϊόβα, της Ρουμανίας, βρέθηκε στραγγαλισμένος ο γεννημένος στο Κοτέλ, εβραιο-βουλγαρος Πέτραρ Βερόν, ο θεωρούμενος πνευματικό πατέρας της σύγχρονης Βουλγαρίας. 

1872. Στην Αθήνα η εφημερίδα «Παλιγγενεσία» του Ιωάννη Αγγελόπουλου που υποστήριζε τον Κουμουνδουρο δημοσίευσε άρθρο εναντίον της Διεθνούς Εταιρείας, δηλαδή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το άρθρο κατέληγε : «...Η καταδίωξις ίσως είναι το προσφορώτερον φάρμακον κατά της επαράτου εταιρείας, ης τα μέλη εστρατολογήθησαν εκ των κατωτάτων στρωμάτων της ευρωπαϊκής κοινωνίας και εκ φιλοταράχων και διεφθαρμένων». 

1878. Κατά Επανάσταση του Ολύμπου , περίπου 800 Έλληνες εθελοντές , υπό τους Γεώργιο Λάιος Λάζο. Δημήτριο Τερτίπη, Δ. Σούτσο, Ζούρκα, Λελούδα και Φαρμάκη, αντιμετώπισαν στην Ματαράγκα και Πετρομαγούλα Καρδίτσας, 4.500 πεζούς Τούρκους και 600 ιππείς , με αρχιστράτηγο τον Χασάν Πασά της Καρδίτσας και μετά από πολύωρη μάχη ανάγκασαν τους Τούρκους να υποχωρήσουν. 

1884. Στη Γαλλία, νομιμοποιήθηκαν τα συνδικάτα με τον νόμο Βαλντέκ-Ρουσώ. 1910. Ίδρυση της Γαληνοτάτης Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας. 

1917. Συνελήφθη η οικογένεια των Ρομανώφ, στην αγία Πετρούπολη. 

1918 . Ο γερμανικός στρατός εξαπέλυσε στο δυτικό μέτωπο την πρώτη από τις πέντε εαρινές επιθέσεις της άνοιξης, που απέτυχαν τελικά τον Απρίλιο στην Αμιένη. 

1919 .Υπό την ηγεσία του εβραίου Κομμουνιστή Μπέλα Κουν ανακηρύχτηκε η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας, που ανατράπηκε την 1η Αυγούστου. 

 1921. Με διάταγμα της κυβέρνησης των Μπολσεβίκων τέθηκε σε ισχύ στη Σοβιετική Ένωση η Νέα Οικονομική Πολιτική.
1922. Η Νεα Οικονομική Πολιτική του Πρωτοπαπαδάκη.Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του Πρωτοπαπαδάκη για τον εσωτερικό δανεισμό 1500 εκ δραχμών με το οποίο απέτρεψε την Οικονομική Καταστροφή και για το οποίο οι Διεθνείς Τραπεζίτεςτον εκτέλεσαν.
1933. Η Ημέρα του Πότσνταμ. Η τελετή των εγκαινίων του νέου Ράιχσταγκ. Ο Χίμλερ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου. 

1935. Ο Σάχης με διάταγμα άλλαξε το όνομα της χώρας από Περσία σε Ιράν. 

1939. Η Γερμανία κάλεσε την Πολωνία να επιστρέψει την πόλη του Ντάντσιχ και να προσχωρήσει στο ΑΝΤΙ-Κομιντέρν Σύμφωνο. 

1943. Στο χωριό Ριζόμυλος της Μαγνησίας οι αντάρτες έβγαλαν κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής, και εκτροχιάστηκε ένα τρένο που μετέφερε πολεμοφόδια και εφόδια για τον κατοχικό στρατό. Στον χώρο εκείνο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι με κάρα για να φορτώσουν τα εφόδια. Οι αντάρτες αιχμαλώτισαν την φρουρά και αφού φόρτωσαν τα λάφυρα ,πυρπόλησαν το τραίνο. Στο Βερολίνο , έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ κατά την επίσκεψή του σε έκθεση κατασχεμένων σοβιετικών όπλων στο μουσείο πολεμικής ιστορίας. 

1945 . Η Βρετανική αεροπορία βομβάρδισε την έδρα της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη. Πέτυχαν και ένα σχολείο, σκοτώνοντας 125 άτομα. Οι Βούλγαροι και οι Σοβιετικοί απέκρουσαν τη γερμανική επίθεση στη βόρεια όχθη του ποταμού Δράβου. 

1946. Τις πρωινές ώρες άνδρες της Χωροφυλακής υπό τον Ένωμοτάρχη Μάριον Άλέξανδρο συνεπλάκησαν πέντε χιλιόμετρα βορείως του χωρίου Δροσιά Εδέσσης μετά τών ενόπλων αυτονομιστών Στεφάνου Ρόδη δραπέτη των Φυλακών εξ Αρνίσσης καί Χρήστου Διακούση εκ Ξανθογείων, με αποτέλεσμα τον φόνο τούτων και τη σύλληψη ενός εκ των μελών της συμμορίας. Στη Βουλγαρία, παραιτήθηκε η πρώτη κυβέρνηση του «Πατριωτικού Μετώπου». 

1947. Ο Πολωνός και ο Σοβιετικός αντιπρόσωπος της Επιτροπής του ΟΗΕ συναντηθηκαν στα Τρίκαλα με τον Μάρκο. Η εκτέλεση 32 κρατουμένων ΕΛΑΣιτών στις φυλακές Γυθείου. 80μελής συμμορία K/Σ υπό τον Πέρδικα επέδραμε κατά της Βυτίνας Αρκαδίας .Μετά από συμπλοκή συνέλαβε και εξετέλεσεν., τον Ανθυπασπιστή Χωροφυλακής Χρίστο Παπαηλία και τους χωροφύλακες Ιωάννη Μυλωνάκη και Χρίστο Αποστολόπουλο. Περί ώραν 16,ΟΟ') τμήματα Στράτου και Χωροφυλακής συνεπλάκησαν εις Νεράιδα Σιδηροκάστρου μετά 30μελους συμμορίας υπό τον Λαγοράκην. Απώλειες συμμορίας οκτώ νεκροί. Εκ των ημετέρων εις στρατιώτης νεκρός Περί ώραν 22.30' πολυμελής συμμορία επιτέθηκε κατά του χωρίου Πύργοι Εορδαίας στο οποίο στάθμευε δύναμη 30 στρατιωτών και 13 ανδρών Χωροφυλακής. Ακολούθησε συμπλοκή 8 ωρών. Οι συμμορίτες αποσύρθηκαν τις πρωινές ώρες εγκαταλείψαντες έπί του πεδίου ενα (1) νεκρό. Εκ των ημετέρων τραυματίσθηκαν 3 στρατιώτες.

1949 .60μελής Κ]Σ επιτέθηκε κατά Συκιάς Χαλκιδικής. Κατά επακολουθήσασα συμπλοκή φονεύθηκαν 4 Κ]Σ, και εκ των ημετέρων 3 ΜΕΑ. Υπό Κ/Σ στρατολογήθηκαν βιαίως 20 άτομα. Δύναμη Στράτου και Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά Κ]Σ ανεξακρίβωτου αριθμού είς Πατιόπουλον Βάλτου, με αποτέλεσμα τον φόνο 4 και την παράδοση 20 Κ]Συμμοριτών. 

1956. Στην Λευκωσία οι Τούρκοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή τις συγκρούσεις με τους Έλληνες στην Κυρήνεια και με την ανοχή των Άγγλων προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε εκκλησίες, και ελληνικά καταστήματα, και αυτοκίνητα.
1957. Έπεσε μαχόμενος με τους Άγγλους στο χωριό Ορά, της επαρχίας Λάρνακας, ο δεκαεπτάχρονος μαχητής της ΕΟΚΑ, Πετράκης Κυπριανού. Ταμπουρωμένος σ΄ ένα ακατοίκητο σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει, πολέμησε για δυόμισι ώρες με ένα κυνηγετικό όπλο και είκοσι επτά φυσίγγια που διέθετε. Όταν χρησιμοποίησε και το τελευταίο φυσίγγι επιχείρησε έξοδο, προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό των στρατιωτών που τον παραμόνευαν παντού και τον πυροβόλησαν σκοτώνοντάς τον. Ήταν ο πρώτος αντάρτης της ΕΟΚΑ που μετουσίωσε σε πράξη το πνεύμα της θυσίας του Αυξεντίου, που είχε προηγηθεί στις τρεις Μαρτίου. 

1960 .Έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία σύνδεση της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ. Στη Νότια Αφρική η αστυνομία σκότωσε 69 μαύρους διαδηλωτές στο Σάρπβιλ. 

1968. Επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 5 έως 7 χρόνων στον ιδιοκτήτη του φέρι μποτ Ηράκλειον, Χαράλαμπο Τυπάλδο, και τον διευθυντή της εταιρίας Παναγιώτη Κόκκινο. 

1972. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος επικεφαλής του καθεστώτος της 21ης Απριλίου αντικατέστησε, με απόφαση του Επαναστατικού συμβουλίου, τον Γεώργιο Ζωιτάκη στη θέση του αντιβασιλέα. 

1975 .Το Προσωρινό Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιθιοπίας, υπό την ηγεσία του αρχηγού του πραξικοπήματος, αντισυνταγματάρχη Μενγκίστο Χάινε Μαριγιάμ, κατάργησε την αιθιοπική αυτοκρατορία, ηλικίας τριών χιλιάδων ετών.

1980. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσε το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας με αφορμή την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

 1984. Κατά τη διάρκεια της αμερικανο-κορεατικής άσκησης "Team Spirit-84" Το σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο K-314 συγκρούστηκε με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Κίτι Χωκ»  στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, το υποβρύχιο υπέστη ζημιές και αναγκάστηκε να βγει στην επιφάνεια. Το Κίτι Χωκ υπέστη επίσης ζημιές

 1990. Η Ναμίμπια έγινε ανεξάρτητο Κράτος. 

1991. Κατά τη συνεδρίαση του Συλλογικού Προεδρείου της Γιουγκοσλαβίας συμφωνήθηκε οι πρόεδροι των Δημοκρατιών να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το μέλλον του κράτους. Η πρώτη από τις έξι συναντήσεις πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου στο Σπλιτ. 

1997. Ο Κώστας Καραμανλής εκλέχτηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το συνέδριο του κόμματος, διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ. Στην πρώτη ψηφοφορία, ο Κώστας Καραμανλής έλαβε το 40,7% των Συνέδρων και ο Γιώργος Σουφλιάς το 30,5%. Ο Μ. Έβερτ το 25% και ο Β. Πολύδωρας 3,4%. Στο δεύτερο γύρο, ο Καραμανλής πήρε το 69,16% των ψήφων. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Μπόρις Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον συμφώνησαν στο Ελσίνκι τη μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων. 

1998 . Στο Κοσσυφοπέδιο οι Αλβανοί έκαναν παράνομες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, και εξέλεξαν ως πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα. 

1999 . Αλβανοί τρομοκράτες επιτέθηκαν σε περιπολικό της αστυνομίας στο κέντρο της Πρίστινα, σκότωσαν τέσσερις σέρβους αστυνομικούς. 

2001. Στη Μπάνια Λούκα, τα μέλη της Συνταγματικής Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα της Σέρπσκα συμφώνησαν στην τροποποίηση του Συντάγματος , σύμφωνα με την οποία «η Ρεπούμπλικα της Σέρπσκα είναι οντότητα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στην οποία την εξουσία έχουν οι ψηφοφόροι από τους συστατικούς λαούς Σέρβους, Κροάτες και Μουσουλμάνους και οι λοιποί». 

 2003. Στον πόλεμο του Ιράκ άρχισε η μάχη της Βασόρας.

 2008. Στο Λουξεμβούργο, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κολύμβησης τιμώρησε τον καλύτερο Σέρβο κολυμβητή και χρυσό ολυμπιονίκης Μίλοραντ Τσάβιτς στο Milorad επειδή φορούσε μπλουζάκι που έγραφε «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβικό».

 2009.Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Νάπολης σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά της μαφίας, που πραγματοποιήθηκαν στη μνήμη θυμάτων οργανωμένου εγκλήματος.

2010.Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε το πρόγραμμα Ομπαμια για καθολική ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

2012.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθ;ethse ομόφωνα το ειρηνευτικό σχέδιο του απεσταλμένου Κόφι Ανάν για τον τερματισμό της βίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων  και των ένοπλων ανταρτών στη Συρία.

2013. Ο Ομπάμια επισκέφτηκε το Ισραήλ 

2014. Το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας επικύρωσε τη Συνθήκη για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τους νόμους σχετικά με την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία. Χιλιάδες κάτοικοι στη Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, χαιρέτισαν την προσάρτηση στη Ρωσία  με πυροτεχνήματα.

2018.Υπογραφή της συμφωνίας για μια αφρικανική  ζώνη ελεύθερων συναλλαγών.

 2019. Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Κίνα. 78 νεκροί και  617 τραυματίες.

2021.Στον Νίγηρα, σε τρία χωριά το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε  137 κατοίκους. Ο προεδρικές εκλογές στο Κογκό. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, πέθανε από ΚΟΒΙΝΤ σε ένα αεροπλάνο καθ 'οδόν προς τη Γαλλία για θεραπεία το απόγευμα των εκλογών

Δεν υπάρχουν σχόλια: