25/3/23

Η 25η Μαρτίου 1999 στο Βελιγράδι. Οταν μας βομβάρδιζε το ΝΑΤΟ

 

Η 25η Μαρτίου 1999.  Οι Έλληνες στο Βελιγράδι είμαστε δίπλα στους  αδελφούς Σέρβους και απέναντι στις βόμβες του ΝΑΤΟ με το μήνυμα μας: Ελευθερία η Θάνατος 
 
Στις 25 Μαρτίου 1999, όσοι Έλληνες είχαμε απομείνει στην Πρεσβεία στο Βελιγράδι πήγαμε υπό τον Πρέσβη Παναγιώτη Βλασσόπουλο στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου, για την δοξολογία για την Ελληνική Επανάσταση ,στην οποία χοροστατούσε πάντα ο Πατριάρχης Παύλος. Μαζί και ο Σύλλογος Ελλήνων Βελιγραδίου ο Ρήγας Φεραίος με επικεφαλής τον Γιάννη Σάββα και τον Διογένη Βαλαβανίδη. 
Μπροστά στο Πατριαρχείο είχε παραταχθεί το τιμητικό άγημα που διέθετε πάντα ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός και η Μπάντα , (της εκεί ΑΣΔΕΝ). 
Μετά τη δοξολογία, το πρόγραμμα μας, προέβλεπε κατάθεση Στεφάνων στο άγαλμα του Ρήγα , περίπου 500 μέτρα μακριά από το Πατριαρχείο.
 Τότε χτύπησαν οι Σειρήνες. Ο επικεφαλής του αγήματος είπε στον Ελληνα πρέσβη Παναγιώτη Βλασσόπουλο ότι έπρεπε να ματαιώσουμε την κατάθεση Στεφάνου. 
Ήμουν δίπλα του , και του είπα, να αυτός πάρει το Στεφάνι και να κατευθυνθεί προς το μνημείο. Τον ακολούθησα με την Σημαία.
 
Μαζί μας ο Αντώνης Κούλας , ο Γιάννης Σάββας, ο Διογένης Βαλαβανίδης, ο Μάκης Μουρατίδης, ο Νίκος Πέλμπας, ο Ασημάκης ο τηλεγραφητής, και δυο φοιτητές που δεν είχαν φύγει με την εκκένωση και των οποίων δυστυχώς έχω ξεχάσει τα ονόματά τους. 

 Πήγαμε στο άγαλμα του Ρήγα , καταθέσαμε το Στεφάνι και ψάλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο, υπό τους ήχους των σειρήνων της αεράμυνας. (PVO).
 Πέρασαν 23 χρόνια και το θυμάμαι σαν τώρα.
 Ξαφνικά, κατέφθασαν τρέχοντας το άγημα και η Μπάντα, που αποφάσισαν και εκείνοι να αψηφήσουν τους κανονισμούς και τις διαταγές τους. 
 Μετά, ,γυρίσαμε στο Πατριαρχείο και πήραμε τα αυτοκίνητα μας. Στο δικό μου μπήκε συνοδηγός ο Γιάννης Σάββας και κρατούσε τη Σημαία, έξω από το αυτοκίνητο.
 Ξεκινήσαμε, ενώ διαρκούσε η απαγόρευση κυκλοφορίας μια δίωρη επίδειξη των εθνικών μας χρωμάτων σ όλο το Βελιγράδι, με συνεχή και παρατεταμένα κορναρίσματα.
Κάποιοι Σέρβοι που εβγαιναν από τα καταφύγια μας χειροκρότησαν.

 Σπύρος Χατζάρας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο, βλέπω τώρα το σημερινό πρόεδρο της Σερβίας να είναι άκρως δυτικόφιλος, να φλερτάρει με μια πιθανή ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε., να τηρεί "ίσες" αποστάσεις από ΝΑΤΟ και Ρωσία (έχει στείλει όπλα στην Ουκρανία μέσω Καναδά) και αναρωτιέμαι πόσο μαζόχες είναι οι λαοί και πόσο "κοντή" μνήμη έχουν.
Όσοι συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις και εσύ, τι θα νιώθετε άραγε;;;
Είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια, ότι οι περισσότερο αμερικανόφιλες χώρες του πλανήτη, εκτός από την Βρετανία, είναι η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και το Βιετνάμ. Είμαι σίγουρος ότι θα προστεθεί και η Ουκρανία. Απορώ πως δεν έχει προστεθεί ακόμα και η Ελλάς.

Ημέρες του 1945. Το ΚΚΕ από την επικοινωνιακή βάση του στο Λονδίνο διέδιδε ψευδώς ότι βρισκόντουσαν στην Φυλακή 60000 αγωνιστές.

Γυναικοκτονία. Ινδός στρατιώτης της Κοινοπολιτείας, αποκεφάλισε την Ελεηνίδα "φίλη του" και έριξε το κεφάλι της σε Πηγάδι στη Νέα ...