30/8/23

Γκαμπόν.: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την εξουσία και ανέτρεψε την παμπλουτη φαμίλα Μπόνγκο

 


ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ
. Σήμερα το πρωί, ανώτεροι αξιωματικοί εμφανίστηκαν στην Κρατική τηλεόραση και ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν την εξουσία. Η ομάδα των αξιωματικών  δήλωσε ότι εκπροσωπεί όλο το προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας και του Στρατού και δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ακυρώθηκαν και ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί διαλύθηκαν. Τα σύνορα είναι κλειστά μέχρι νεωτέρας. 

Η επέμβαση του στρατού εκδηλώθηκε μετά την ανακοίνωση της Κρατικής Εφορευτικής Επιτροπής ότι ο (υποστηριζόμενος από την Γαλλία) Παμπλουτος πρόεδρος της Πμαφτωχης Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο εξελέγη για  τρίτη θητεία. 

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο αρχηγός του κράτους κέρδισε με το 64,27% των ψήφων. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα  «χειραγωγήθηκε».

 «Για χάρη του λαού της Γκαμπόν, αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη βάζοντας τέλος στο σημερινό καθεστώς», δήλωσαν οι αξιωματικοί. «Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις της Γκαμπόν προς την εθνική και διεθνή κοινότητα».

Η Γκαμπόν, είναι  μέλος του ΟΠΕΚ.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, βρίσκονται σε πανικό και σύγχυση. Γράφουν ότι η Γκαμπόν ακολούθησε τον δρόμο του Νίγηρα.
 Ακόμα δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να οργανώσει το Πραξικόπημα. Ίσως ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που αποφάσισαν να επωφεληθούν από το θάνατο του Πριγκόζιν . 
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα πραξικοπήματα, η Γκαμπόν βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική, όχι στη Δυτική Αφρική. Ωστόσο, είναι επίσης πρώην αποικία της Γαλλίας και μέρος των αφρικανικών πρωτοβουλιών της. Έτσι, ενώ οι Γάλλοι προετοιμάζονταν για πόλεμο στη Δυτική Αφρική, χτυπήθηκαν στο νότο. 
Ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της νέας Γκαμπόν εξακολουθεί να είναι ασαφής, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικός. 
Το σημαντικό είναι ότι το «γαλλικό μπλοκ» στην Αφρική, προφανώς, φτάνει στο τέλος του. 
Οι προϋποθέσεις για το πραξικόπημα στη Γκαμπόν είναι κυρίως εσωτερικές, δεν αξίζει να κάνουμε παραλληλισμούς με τον Νίγηρα. 
Το πραξικόπημα είναι συνέπεια της δυσαρέσκειας με τη δυναστεία τον Μπανγκο. Ο πρόεδρος σπούδασε στη Γαλλία και σε όλα καθοδηγήθηκε από το Παρίσι. Ορισμένοι ψάχνουν το ίχνος της Βάγκενρ για το πραξικόπημα. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι για το πραξικόπημα στον Νίγηρα είναι απαραίτητο να αναζητηθούν τα ίχνη της Wagner.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και οι αραπάδες ξεπέρασαν τους δικούς μας καραβανάδες σε αποκοτιά ...