22/10/23

Η 22α Οκτωβρίου στην Ιστορία

Η 22α Οκτωβρίου είναι η 295η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν70 ημέρες ως το τέλος του έτους

1383.Στην Πορτογαλία: Ο βασιλιάς Φερδινάνδος Α΄ πέθανε  χωρίς  διάδοχο και ανέλαβε την αντιβασιλεία, η χήρα του που ανατράπηκε μετά από έξι εβδομάδες από μια επανάσταση, που  πυροδότησε μία περίοδο εμφύλιου πολέμου και ταραχών που κράτησε μέχρι το 1385.

1617. Στον καθεδρικό ναό της Ουψάλα, ο Γκουστάβ β ' Αδόλφος στέφθηκε βασιλιάς της Σουηδίας.

1633. Κατά τον πολωνό-οθωμανικό πόλεμο, (1633-34) οι πολωνό-λιθουανικές δυνάμεις απέκρουσαν κοντά στο Χοτίν τον οθωμανικό στρατό που διοικούσε ο Αμπάζα Πασάς. Οι Τούρκοι λόγω των μεγάλων απωλειών υποχώρησαν.

1702. Τα Ρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Πέτρο Α επιτέθηκαν και κατέλαβαν το φρούριο του Νότσμπουργκ στις πηγές του Νέβα που το κατείχαν οι Σουηδοί από το 1612. Το φρούριο στα ρωσικάμ ονομάζεται Όρεσεκ. Ναυμαχία του Βίγκο. Μια αγγλο-ολλανδική μοίρα επιτέθηκε και συνέλαβε Ισπανικά πλοία  που επέστρεφαν από το Μεξικό, με  τη συνοδεία γαλλικών πλοίων.

1708.Στον πόλεμο της ισπανικής διαδοχής ο πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας και ο Δούκας του Μάρλμπορο κατέλαβαν το φρούριο της Λιλ.

1717. Κατά τη διάρκεια του Τουρκοβενετικού πολέμου (1714-1718), ο Βενετός ναύαρχος Αντρέα Πιζάνι και ο διοικητής των ενετικών δυνάμεων της Επτανήσου κόμης φον Σούλενμπουργκ, κατέλαβαν την Πρέβεζα.

1721. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πολέμου με τη Σουηδία, ο Μέγας Πέτρος ανακήρυξε επίσημα το βασίλειο της Ρωσίας ως Αυτοκρατορία και ο ίδιος έλαβε τον τίτλο του Αυτοκράτορα.

1725 . Πέτρος ο Μέγας στέφθηκε αυτοκράτορας.

1797. Ο Αντρέ Ζακ Γκαρνερέν πραγματοποίησε το πρώτο καταγεγραμμένο άλμα με αλεξίπτωτο. Πήδηξε από ένα αερόστατο πάνω από το Παρίσι από ύψος 680 μέτρων. 


1824. Στις 22 Οκρωβρίου/3 Νοεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών, της κυβέρνησης των δανειοληπτών Γρηγόριος Δικαίος-Παπαφλέσσας, εισέβαλε στην Αρκαδία καταδιώκοντας τους οπαδούς του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

1828. Στις 10/22 Οκτωβρίου στη μάχη της Τέρνοβας στην Ευρυτανία, οι Τούρκοι έπεσαν σε ενέδρα  που είχαν στήσει  οι Γιαννάκης Τζαβέλλας, Γιαννούσης Πανομάρας, Ι. Μπαϊρακτάρης, Ι. Στράτος, και Κίτσος Τζαβέλας.  Οι Τούρκοι, ετράπησαν εις φυγήν, και είχαν  120 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Οι Έλληνες μόνο 8 τραυματίες.


1836. Ο Σαμ Χιούστον ορκίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Τέξας.

1859.Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στο Μαρόκο.

1865.Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές για τη 10η ιταλική Εθνοσυνέλευση.

1866.Δεύτερη ημέρα ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος στις  επαρχίες της Ενετίας και της Μάντοβα για την προσάρτηση στο Βασίλειο της Ιταλίας.

1873 . Υπογράφηκε στη Βιέννη το μεγαλούργημα της διπλωματίας του Μπίσμαρκ . Η συνθήκη των τριών αυτοκρατόρων του Γερμανού Γουλιέλμου Α΄ του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστροουγγαρίας και του Τσάρου Αλεξανδρου Β της Ρωσίας.


1895.Στο σταθμό Μοντπαρνάς στο Παρίσι ένα τρένο από την Γκρανβιλ με 24 βαγόνια και 131 επιβάτες λόγω αστοχίας των φρένων δεν μπόρεσε να σταματήσει, εκτροχιάστηκε, και έπεσε έξω από τον Σταθμό. Σκοτώθηκε μόνο η πωλήτρια εφημερίδων του σταθμού.

1897.Υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης της Κωνσταντινουπόλεως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

1907. Τραπεζικός πανικός στην Νέα Υόρκη , καθώς η χρηματιστηριακή αγορά έπεσε απότομα, χάνοντας σχεδόν το 50% από τη μέγιστη τιμή του προηγούμενου έτους. Ο πανικός προκάλεσε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες λιανικής και από τα «επενδυτικά κεφάλαια». Η πρώτη που κατέρρευσε ήταν η «Knickerbocker Trust Company». Ο πανικός του 1907 εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ , και πολλές τράπεζες και εταιρείες κήρυξαν πτώχευση.

1912. Κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, στις 22 Οκτωβρίου/4 Νοεμβρίου, Σώμα ευζώνων, υπό τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα Γιαγλή απελευθέρωσε τη Νιγρίτα. Το αντιτορπιλικό «Ιέραξ»», υπό τον κυβερνήτη Αντώνιο Βρατσάνο, κατέπλευσε στα Ψαρά και αποβίβασε άγημα  που τα κατέλαβε. η σερβική Τρίτη Στρατιά υπό τον στρατηγό Μπόζινταρ Γιάνκοβιτς ανέτρεψε τις τουρκικές δυνάμεις και απελευθέρωσε την Πρίστινα.

1915. Η Κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη που σχηματίστηκε μετά και την δεύτερη παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου, στη συνεδρίαση της 22ης Οκτωβρίου 1915, καταψηφίστηκε στην Βουλή με 147 ψήφους κατά, και 114 υπέρ και παραιτήθηκε.

1916 .  Α ́ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Βούλγαροι  κατέλαβαν την Κωνστάντζα (Ρουμανία).

1918.Αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα της Ισπανικής Γρίπης, με το οποίο ξεκίνησε επιδημία, που κόστισε τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

 1919. Οι Μπολσεβίκοι νίκησαν κοντά στην Αγ.Πετρούπολη, τους «Λευκούς» του στρατηγού Γιουντένιτς.


1923. Τρεις μέρες μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τις 16 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε φιλοβασιλικό στρατιωτικό κίνημα με ηγέτες τους Υποστρατήγους Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και Παναγιώτη Γαργαλίδη και τον συνταγματάρχη Γ. Ζήρα. Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του κινήματος είχε η «Οργάνωση των Ταγματαρχών» που βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον Ι. Μεταξά. 

1929. Στη Γαλλία , «έπεσε» η  κυβέρνηση του Αριστείδη  Μπριάν

1934.  Πραγματοποιήθηκε  το  Α' Συνεδρίο Εθνικιστικών Οργανώσεων. Ο εθνικιστής Δημήτριος Σφαέλλος συμμετείχε εκπροσωπώντας την «Εθνική Ένωσις Ελλάς», [Ε.Ε.Ε.].

1935. Στη Σοβιετική Ένωση δημιουργήθηκε ο βαθμός του στρατάρχη.

1937 .Στη Βουλγαρία μετά το πραξικόπημα της 19ης Μαΐου 1934 έγιναν  βουλευτικές εκλογές


1940. Στη Ρώμη οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της Επίθεσης κατά της Ελλάδας. Το πρωί της 28ης Οκρωβρίου πριν τη συνάντηση της ίδιας ημέρας των Ντούτσε- Φύρερ στη Φλωρεντία. Ο Τσιάνο ανακοινώσε την ημερομηνία στον ιταλό τοποτηρητή στην Αλβανία, Φραντσέσκο Τζιακομόνι, και ο Μπαντόλιο στον Πράσκα. Αργότερα την ίδια ημέρα ο Τσιάνο άρχισε να συντάσσει το τελεσίγραφο που θα έδιναν στον Μεταξά. Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε το Λυρικό Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, από τον υιό Οτου Τζιάκομο Πουτσίνι, τον οποίο είχε προσκαλέσει η ιταλική πρεσβεία. Εναρκτήριο έργο, ήταν η «μαντάμ Μπατερφλάϊ», του πατέρα του.

 

1941.
Στο κατεχόμενο Βελιγράδι εγκαινιάστηκε Μεγάλη Αντιμασονική έκθεση.

1942. Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν τη νύχτα   τη Γένοβα. Αρκετές εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.

1943 . Η μάχη της Αστυπάλαιας . Το αντιτορπιλικό «Αδρίας», ενώ βρίσκονταν κοντά στην Κάλυμνο μαζί με το βρετανικό A/T HMS Hurworth προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Με κατεστραμμένη την πλώρη κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια. Ο Αδρίας που είχε 21 νεκρούς και 30 τραυματίες μετά από μικρές επισκευές στην κοντινή τουρκική ακτή κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου. Το 1945 επιστράφηκε στην Αγγλία όπου και πουλήθηκε για παλιοσίδερα. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, (ΡΑΦ) βομβάρδισε το Κάσελ. Καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα της πόλης.10.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν   και  150.000 από το σύνολο των 236.000 έμειναν άστεγοι.

1944.Οι Γερμανοί εκκένωσαν τα Φάρσαλα και τον Πλαταμώνα. Στη Σερβία οι Παρτιζάνοι και οι σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Ζέμουν.

1945 . Ο Γάμος του Αντιπρόεδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν με την ηθοποιό Εύα Ντουάρτε 

1946. Το ναυτικό επεισόδιο στον Κόλπο των Αγίων Σαράντα. Τα βρετανικά αντιτορπιλικά «Σόμαρεζ» και «Βολέιτζ» προσέκρουσαν σε νάρκες. 43 νεκροί. 

1947. Έγινε στις φυλακές Επταπυργίου η εκτέλεση του δήμιου της Κρήτης και της Μακεδονίας Φριτς Σούμπερτ. Τα ξημερώματα της 22ας Οκτωβρίου 1947, στήθηκε από ομάδα ένοπλων κομμουνιστών του «Δημοκρατικού Στρατού » ενέδρα επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλίαδος -Πηνείας λίγο έξω από το Χάβαρι, στη θεση «Χαβαρόβρυση», και επιτέθηκε στο απόσπασμα ΜΑΥ Παπανικολοπούλου, που επέστρεφε στην Αμαλιάδα με φορτηγό από νυκτερινή εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Εφύρας Πηνείας. Οι κομμουνιστες γνώριζαν το δρομολόγιο. Από την επίθεση με χειροβομβίδες και τα πυρά του πολυβόλου σκοτώθηκαν αμέσως 29 από τους άνδρες του Παπανικολοπούλου,  4 συνελήφθησαν ζωντανοί αλλά βρέθηκαν λίγο πιο πέρα κατακρεουργημένοι, και 4 διέφυγαν. Η είδηση της σφαγής, συγκλόνισε την περιοχή της Αμαλιάδος και όλης της Ηλείας. Η κηδεία των 33 έγινε από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της Αμαλιάδας, και μετετράπη σε παλλαϊκή συγκέντρωση και σε εκδηλώσεις οργής τόσο για την άνανδρη σφαγή από τους κομμουνιστές όσο και για την ανεπάρκεια του Κράτους να τους αντιμετωπίσει. Έναν μήνα μετά, ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτέθηκε στην Αμαλιάδα, στις 24 προς 25 Νοεμβρίου 1947. Την ίδια ημέρα άρχισε ο πόλεμος της Ινδίας και του Πακιστάν για το Κασμίρ που τελείωσε στις αρχές του 1949 με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

1948.Ο ηγέτης της Λαοκρατικής Γερμανίας Βάλτερ Ούλμπριχτ δήλωσε ότι τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας στη γραμμή Οντερ-Νάισε είναι οριστικά.

1953. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του βασιλείου του ΛΑΟΣ. 

1958. Σκοτώθηκε σε ενέδρα κατά των Βρετανών ο 19χρονος μαχητής της ΕΟΚΑ   Παναγιώτης Τουμάζος από την Αμμόχωστο.. Τρεις Βρετανοί στρατιώτες νεκροί.


1962.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει σοβιετικούς πυραύλους στην Κούβα. Την ίδια ημέρα, ο Τζων Κέννεντυ ανακοίνωσε τον ναυτικό αποκλεισμό του νησιού και ξεκίνησε η κρίση των πυραύλων της Κούβας. Στη φωτογραφία, Κουβανοί πρόσφυγες στο Μανχάταν παρακολουθούν τη μετάδοση της ομιλίας του προέδρου Κέννεντυ.Συνελήφθη στη Μόσχα ως πράκτορας των αμερικανών ο συνταγματάρχης Ολέγκ Πενκόφσκι που θεωρήθηκε ότι έδωσε πληροφορίες για τους πύραυλους την Κούβα. Την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζών Κέννεντυ ανακοίνωσε τον εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό της Κούβας.

1963. Οι οκτώ χώρες της ΚΟΜΕΚΟΝ ίδρυσαν τη Διεθνή Τράπεζα Οικονομικής Συνεργασίας, με έδρα τη Μόσχα.

1964 .Ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ αρνήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1966.Εκτοξεύθηκε το σοβιετικό διαστημόπλοιο Λούνα 12 ενώ προσθαλασώθηκε το αμερικανικό «Απόλλων 7»

1969. Ιδρύθηκε  στη Γένοβα η εξωκοινοβουλευτική αριστερή οργάνωση 22 Οκτώβρη .

1970.Σε επίθεση υπό την ηγεσία της CIA, ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής, Ρενέ Σνάιντερ, τραυματίστηκε σοβαρά. Πέθανε τρεις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

1972.  Πόλεμος του Βιετνάμ: Σταμάτησε στη Σαϊγκόν η Πασχαλινή Επίθεση, καθώς ο Χένρι Κίσινγκερ και ο πρόεδρος του Νοτίου Βιετνάμ Νγκουγιάν Βαν Θιέου  συναντήθηκαν  για να συζητήσουν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στο Παρίσι μεταξύ των ΗΠΑ και του Βόρειου Βιετνάμ. Ο Θιέου απέρριψε την πρόταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συνωμοτούσαν για να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του καθεστώτος του. Στην Ιταλία  διαδηλωσεις  στο Ρέτζιο Καλάμπρια. 

1973. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 338/1973 για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ. Η Λαϊκή Κίνα έκανε αποχή.
1983. Το αποκορύφωμα του ειρηνευτικού κινήματος της Δυτικής Γερμανίας. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Αμβούργο, το δυτικό Βερολίνο, και τη Βόννη και σχημάτισαν μια αλυσίδα 108 χιλιομέτρων από τη Στουτγάρδη ως το Ουλμ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της εγκατάστασης των πύραυλων «Πέρσιγκ» και «Κρουζ».
 


1988. 
 Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε από το Λονδίνο, μετά την επέμβαση , στην οποία υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Χέρφιλντ. Το ΠΑΣΟΚ τον υποδέχθηκε με Παλαϊκη υποδοχή.

1990.Το Τουρκμενιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση. Το Νίζνι-Νόβγκοροντ από Γκόρκι ξαναέγινε Κάτω Νόβγκοροντ.

 1991. Το συλλογικό προεδρείο της Γιουγκοσλαβίας που συνεδρίασε , χωρίς τη Σερβία, και το Μαυροβούνιο και τις αυτόνομες περιοχές της Βοϊβοντίνα και του Κοσσυφοπεδίου , απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για να ανασυσταθεί η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία ως μια ένωση κυρίαρχων κρατών. Στο Ζάνταρ, Κροάτες παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν τρείς Σέρβους. Εκλέχτηκε από τους δώδεκα Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου ως 270ός Οικουμενικός Πατριάρχης ο Χαλκηδόνος Βοθρολυμαίος, κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντόνης.

 1999 . Στη Γαλλία  Μορίς Παπόν, φυλακίστηκε για εγκλήματα πολέμου.


2002.Η Ρωσική Δούμα ψήφισε  νόμο  που απαγόρευε το γάμο πριν το 14ο έτος και για τα δύο φύλα.

2006.Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών (για 7 νομαρχίες και 247 δήμους) , δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκλέχτηκε ξανά ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, με 52,62% έναντι 47,3% για τη Χρύσα Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ).

2007 . 17 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Κουρδιστάν, 

2008. Η Ινδία εκτόξευσε το πρώτο της διαστημόπλοιο προς τη Σελήνη.

2017. Στις Ιαπωνικές γενικές εκλογές ο Σίνζο Άμπε και ο συνασπισμός  του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος κέρδισε τις  312 από τις 465 έδρες  στις βουλευτικές εκλογές. Στη Σλοβενία ο Μπόρουτ Παχόρ έλαβε ποσοστό 47,1% στις προεδρικές εκλογές ψήφων. Ο δευτερος Μάριαν Σάρετς, συγκέντρωσε 25%.
Στην Αργεντινή ο κυβερνητικός συνασπισμός  με επικεφαλής τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, πέτυχε  καθαρή νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές.

2019. Η Τουρκία διέκοψε την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία μετά την επίτευξη της  συμφωνίας Πούτιν- Ερντογάν στο Σότσι  για την ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και Σύρων εθνοφρουρών στη συριακή πλευρά των συροτουρκικών συνόρων, αρχομένης από  το μεσημέρι της; επομένης.

2020. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο κλαμπ Βαλντάϊ είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται  στα πρόθυρα μιας εποχής τεκτονικών μετατοπίσεων,


2021. 
Μεγάλη συγκέντρωση των ανεμβολίαστων  Υγειονομικών στην Λάρισα. Το Κίνημα 21 έδωσε το παρόν. Ομιλητής και ο Ζώης.

2022 .Η Τζώρτζια Μελόνι ανέλαβε τα καθήκοντά της ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

13/24 Ιουνίου. Η Επέτειος του Μαρτυρίου του Ρήγα στο Βελιγράδι πριν από 226 χρόνια και το μνημόσυνο για την Ρήγα και τους επτά εθνομάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα που οργάνωσα το 1998 στα 200 χρόνια από την εκτέλεση τους

Όταν εκτελέστηκαν ο Ρήγας και οι επτά «μαθητές» του, στο Βελιγράδι, στον πύργο Νεμπόϊσα, το Ημερολόγιο στο Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη, ...