28/10/23

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο παλαιός πράκτωρ των Άγγλων Μπενίτο Μουσολίνι επιτέθηκε στην Ελλάδα, κάνοντας μια «εξυπηρέτηση» στην Αυτοκρατορία, που ήθελε να ανοίξει το Βαλκανικό Μέτωπο. Η φασιστική επίθεση κατά της Ελλάδος υπηρετούσε την πολιτική του Λονδίνου Άλλωστε και ο Βιττόριο Εμμανουέλε τα λεφτά του τα είχε σε Αγγλικές Τράπεζες. Ο πράκτωρ Τσιάνο είχε απευθείας επικοινωνία με τα Κεντρικά και είχε τον ασύρματο στο Γραφείο του.

 

Τα Αγγλικά αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν το 2009 μας αποκάλυψαν ότι ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν έμμισθος  πράκτορας των Άγγλων και ότι εισέπραττε κάθε εβδομάδα 100 λίρες  για την αρθογραφία του υπέρ του πολέμου και για τις επιθέσεις των «εθνικιστών» κατά των  «πασιφιστών»

O Μουσολίνι, αποφάσισε «ξαφνικά» την επίθεση στην Ελλάδα επειδή χρειαζόταν λίγη δόξα στην επέτειο της κατάληψης της εξουσίας και του έδινε αυτήν την ευκαιρία το απόρρητο ελληνικό αμυντικό σχέδιο «ΙΒβ» που του έδωσε ο γαμπρός του και πράκτωρ Τσιάνο. 

Το «απόρρητο» επιτελικό σχέδιο Παπάγου  που προέβλεπε την εγκατάλειψη της Ηπείρου στους Ιταλούς , το επέδωσαν στον Σύμμαχο πρέσβη Πάλερετ, οι Πράκτορες Γεώργιος και Παπάγος και εκείνος , το κοινοποίησε στα «Κεντρικά»  στις 15 Σεπτεμβρίου 1940. Το διαβιβαστικό έγγραφο δεν έχει δημοσιευτεί. Την ημερομηνία την ξέρουμε από Άγγλους Ιστορικούς.

  Το απόρρητο σχέδιο, που έδωσαν ο Γεώργιος και ο Παπάγος , στον  Πάλερετ έφθασε στα χέρια του Μουσολίνι στην Ρώμη  και στις 15 Οκτωβρίου, ένα μήνα μετά την διαβίβαση του Ελληνικού Σχεδίου στο Λονδίνο , μάζεψε στο Παλάτσο Βενέτσια, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Μπαντόλιο και τον υπαρχηγό Μάριο Ροάττα, τον Πρέσβη στην Αλβανία Τζακομπίνι, τον στρατιωτικό διοικητή στην Αλβανία Βισκόντι Πράσκα και τον υφυπουργό Πόλεμου στρατηγό Ουμπάλντο Σοντού, και αποφάσισαν την απελευθέρωση της Τσαμουριάς και των (Ενετικών) Επτανήσων. 

Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι για να βρίσκονται στην Ρώμη στις 15 Οκτωβρίου ο Τζακομπίνι, και ο Πράσκα θα έπερεπε να είχαν προσκληθεί τουλάχιστον δυο ημέρες πριν

Ο Σκηνοθέτης της επίθεσης βρισκόταν στο Λονδίνο.

Όπως τόνισε, με απόλυτη ειλικρίνεια στο πολεμικό «τελεσίγραφο» που συνέγραψε προσωπικά ο πράκτορας της SoE Γκαλεάτσο Τσιάνο, «η ευθύνη διά την κατάστασιν ταύτην επιπίπτει πρωτίστως επί της Αγγλίας και επί της προθέσεώς της όπως περιπλέκει πάντοτε άλλας χώρας εις τον πόλεμον»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

προχθές ο δάσκαλος που βγαίνει με τον Δασκαλάκη έλεγε ότι ο Μουσολίνι εξετέλεσε τον Τσιάνο το 1943 επειδή ήτο πράκτωρ, εμείς εν τω μεταξύ στο τραγούδι λέμε "θα τρελαθώ Τσιάνο, με τους Έλληνες ποιος μου είπε να τα βάνω", δηλαδή τότε πίστευαν ότι ο Μουσολίνι πήρε την απόφαση ξαφνικά

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, η επίθεση των Ιταλών στην Ελλάδα βόλευε τα σχέδια των Βρετανών, αυτό είναι βέβαιο, αλλά δεν χρειάζονται υπερβολές Χατζάρα. Άκου ο Τσιάνο είχε ασύρματο στο γραφείο του και επικοινωνούσε με τους Άγγλους!