Από τις 9 Δεκεμβρίου ύστερα από διαταγή Στρατάρχη, η Μεραρχία Ιππικού θα αντικαθίστατο βαθμιαία στη ζώνη της από την 1η Μεραρχία. Κατόπιν, η Μεραρχία Ιππικού θα συγκεντρωνόταν βορειοδυτικά της Πρεμετής στη διάθεση του Γενικού Στρατηγείου .
Ο υπουργός Τύπου του Μεταξά Θεολόγος Νικολούδης κέρδισε τη μάχη των πρωτοσέλιδων.
«Καθημερινή» : «Τα ελληνικά στρατεύματα, μετά νικηφόρους αγώνας, εισήλθον χθες εις το Αργυρόκαστρον. Νίκη!..».«Ακρόπολις» : «Τα ελληνικά στρατεύματα απελευθέρωσαν χθες και το Αργυρόκαστρον. Το χαρμόσυνον άγγελμα μετεδόθη εις ολόκληρον την Ελλάδα διά κωδωνοκρουσιών. Πρωτοφανείς εκδηλώσεις ενθουσιασμού».«Αθηναϊκά Νέα» : «Η κατάληψις του Αργυροκάστρου. Σήμερον θα τελεσθεί εκεί δοξολογία. Θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Οι Ιταλοί υποχωρούν εις ολόκληρον το μέτωπον».«Νέα Ελλάς» : «Το Αργυρόκαστρον κατελήφθη. Ο στρατός μας εισήλθεν την μεσημβρίαν. Με παραλήρημα ενθουσιασμού υψώθη η κυανόλευκος. Ολόκληρος η πόλις παρουσιάζει πανηγυρικήν όψιν. Τεραστία η σημασία της Νέας Μεγάλης Νίκης. «Ασύρματος» : «Το Αργυρόκαστρον πλέει εις το γαλανόλευκον. Η ορμή του στρατού μας συνέτριψε τους επιλέκτους της ιταλικής μονάδας. Διά μέσου υψηλών ορέων τα ελληνικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασίν των».
Ο Μεταξάς ήταν αδιάθετος. Στο ημερολόγιο του έγραψε:
Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων, ο τέως Αργυροκάστρου, εκείνος που κήρυξε το 1914 την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα κατέφθασε στο ελεύθερο Αργυρόκαστρο όπου τον υποδέχτηκε ο τότε Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Παντελεήμων. Οι δυο μητροπολίτες τέλεσαν συλλείτουργο. Στα παράθυρα των σπιτιών κυμάτιζε η γαλανόλευκη και οι άνδρες της 4ης Μεραρχίας που μπήκαν στην πόλη χαιρετίσθηκαν με ενθουσιασμό από τους Έλληνες που γιόρταζαν τα Πάσχα τους λίγο πριν τα Χριστούγεννα Στο Πόγραδετς στις 9 Δεκεμβρίου, εξόρμησαν τα Ι/31 και ΙΙΙ/29 Τάγματα για την κατάληψη του ταπεζοειδούς υψώματος. Μετά από τρίωρο αγώνα κατέλαβαν το ανώνυμο ύψωμα 700 μέτρα νότια από το τραπεζοειδές .Μετά από μικρή ανάπαυλα ,το ΙΙΙ/29 Τάγμα, κατόρθωσε να καταλάβει χωρίς απώλειες το τραπεζοειδές ύψωμα.
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 9 Δεκεμβρίου 1940 στο Ανακοινωθέν No. 185 ανακοίνωσε την εκκένωση του Αργυροκάστρου και ανέφερε:
«Στο ελληνικό μέτωπο, στον τομέα της 9ης Στρατιάς, οι επανειλημμένες επιθέσεις του εχθρού αποκρούστηκαν από τα στρατεύματά μας, τα οποία επίσης εξαπέλυσαν πολλές και νικηφόρες αντεπιθέσεις. Η 11η Στρατιά ολοκλήρωσε, χωρίς απώλειες ανδρών και υλικών, την συντεταγμένη υποχώρηση σε μια γραμμή βόρεια του Αργυροκάστρου και μικρότερων γειτονικών πόλεων. Η πολεμική μας αεροπορία, αν και ταλαιπωρήθηκε από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, βομβάρδισε τους στρατιωτικούς στόχους της Λαυκάδας και του Κόλπου της Άρτας. Τα λείψανα ενός από τα εχθρικά αεροσκάφη, που αναφέρθηκε στο προηγούμενο δελτίο ως σοβαρά επηρεασμένο, έχουν εντοπιστεί στο έδαφός μας. Ένας Βρετανός πιλότος αξιωματικός, ο οποίος πήδηξε με αλεξίπτωτο, συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος».
Στην Αίγυπτο, οι Συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των Ιταλών (Επιχείρηση Πυξίδα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου