30/1/24

Οι Άγγλοι και η πολιορκία του Συντάγματος Χωροφυλακής κατά τα Δεκεμβριανά

 

 

Θα απαντήσω στον ευγενή φίλο που μου θύμισε ότι οφείλω την ύπαρξη μου στους Άγγλους.

Πρώτον: Οι Άγγλοι κατά τα Δεκεμβριανά  παρέμεναν «ουδέτεροι». «Μεσολαβούσαν» μεταξύ των Ελλήνων. Ανέλαβαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις καταρχήν στον Πειραιά μετά την άφιξη  του Αλεξάντερ, στις 11 Δεκεμβρίου όταν δηλαδή η μάχη του Μακρυγιάννη είχε κριθεί.

Δεύτερον: Ο Πατέρας μου όπως και ο παππούς του Ζώη επέζησαν  γιατί πολέμησαν με πάθος και θέληση για τη ζωή και την Νίκη. Η Νίκη ήταν δική τους. Κανείς Άγγλος δεν έλυσε την Πολιορκία.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1944 όταν  άρχισε η πολιορκία του Συντάγματος Χωροφυλακής στου «Μακρυγιάννη» από τους κομμουνιστές δεν εμφανίστηκε κανείς Άγγλος,  ούτε στις 7 Δεκεμβρίου , ούτε στις 8 Δεκεμβρίου. Εμφανίστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 15 Βρετανοί Αλεξιπτωτιστές που βοήθησαν στην ναρκοθέτηση του ρήγματος  στον φράχτη που είχαν επιτύχει οι Κομμουνιστές.

Τρίτον: Ο λόγος της Νίκης των πατεράδων μας, ήταν η ποιοτική υπεροχή έναντι των πολυάριθμων κομμουνιστών, Οι Ελασίτες είχαν κατσαπλίαδες διοικητές και ήταν ανίκανοι για μάχη. Τους έστελναν πάνω στα πολυβόλα.   

Σπυρίδων Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας απελευθέρωσαν το χωριό Μπουργκοβάτκα στην περιοχή του Χάρκοβο και προχωράει

 Στον Χάρτη της Γκούγκλ, βλέπετε τη γραμμή των Συνόρων, το χωριό Μπουργκοβάτκα και την απόσταση του από το Κέντρο του Χάρκοβο. (60,7 χλμ). «...