1895 . Στη Σόφια άρχισε το συνέδριο των «μακεδόνων» της "διασποράς" και της Βουλγαρίας.
1906 . Με Ουκάζιο του Τσάρου Νικολάου Β', ξεκίνησε η ναυπήγηση του πρώτου Ρωσικού Υποβρυχίου,από τους εξέχοντες
Ρώσους μηχανικούς Ιβάν Μπούμπνοφ και Μιχαήλ
Μπεκλεμίσεφ στα ναυπηγεία της Βαλτικής.
1911 .Με πρωτοβουλία της Κλάρας Τσέτκιν γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
στη Γερμανία, τη Δανία, την Αυστροουγγαρία και την Ελβετία.
1914. Ξεκίνησε εξέγερση των Ελλήνων της Κορυτσάς, με επικεφαλής τους Γεώργιο Σούλιο, Λουκά Πέτρου, Δημήτριο Κάλφα και τον Πέτρο Μαγκολέτση. Ο Κάϊζερ ήταν στην Κέρκυρα.
1918 . Η Σοβιετική Δημοκρατία Ντονέτσκ-Κριβόι Ρογκ, η οποία υπήρχε από τα τέλη Ιανουαρίου, έγινε μέρος της Ουκρανικής Σοβιετικής Δημοκρατίας.
1919. Στην Ουκρανία άρχισε η εκκένωση της Οδησσού και η σύμπτυξη προς Βεσσαραβία. Η Ελληνικής Δευτέρα Μεραρχία επιφορτίστηκε με την οργάνωση της αμυντικής γραμμής.
1920 .Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε για δεύτερη φορά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
1922. Η κυβέρνηση Γούναρη επιβίωσε της ψηφοφορίας στην Βουλή λαβούσα 166 ψήφους υπέρ έναντι 56 κατά.1932. Εγκαίνια της Γέφυρας του Σίδνεϋ
1941. Στο ύψωμα 731 εκδηλώθηκα η 18η ιταλική επίθεση. Προηγήθηκε βομβαρδισμός από τις 06.30 που επεκτάθηκε και επί του Κιάφε Λουζίτ και της Τρεμπεσίνας. Της επιθέσεως προηγούντο τέσσαρα ελαφρά άρματα μάχης, που τα ακολουθούσε λόχος πεζικού. Οι Ιταλοί έφρασαν εως τους πρόποδες του 731 αλλά στις 07.40, εκδηλώθηκε αντεπίθεση του ΙΙΙ/19 Τάγματος, και οι Ιταλοί υποχώρησαν αφήνοντας πίσω 100 νεκρούς και λίγους αιχμαλώτους. Τα τρία από τα 4 άρματα κατεστράφησαν.
Ο σφοδρότερος βομβαρδισμός του Λονδίνου από την Λουφτβάφε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου
1944.Οι Γερμανοί μετά τις επαφές της Ουγγρικής κυβέρνησης με τους Συμμάχους κατέλαβαν την Ουγγαρία.
1945 . Ο Αδόλφος Χίτλερ εξέδωσε τη διαταγή καταστροφής όλων των βιομηχανιών, και στρατιωτικών υποδομών στις περιοχές που υποχωρούσε η Βερμαχτ για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Το Χανάου της Έσσης καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από συμμαχική αεροπορική επιδρομή. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την κυβέρνηση της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας με επικεφαλής τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Ιαπωνικό βομβαρδιστικό χτύπησε το αμερικανικό
αεροπλανοφόρο USS Franklin, σκοτώνοντας περισσότερα από 700 μέλη του πληρώματός
του και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο πλοίο.
1946. Η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα και η Ρεϋνιόν έγιναν υπερπόντια μητροπολιτικά εδάφη.
1947. Από 14,ΟΟ' μέχρι 19,ΟΟ7 ώρας δύο Λόχοι του 9ου Τάγματος Χωροφυλακής Δομοκού συνεπλάκησαν περί το χωρίο Μακρυρράχη με την πολυμελή συμμορία Άλευρά, Χασιώτη,Αγραφιώτη. Ήμέτεραι απώλειαι τρείς Χωροφύλακες νεκροί.
Απώλειες συμμορίας μή έξακριβωθείσαι .
1948. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν απένεμε μετά θάνατον στον στρατηγό Ντράγκολιούμ Μιχαΐλοβιτς το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Στην Ελλάδα, περί ώραν 22,00' συμμορίτες επιτέθηκαν κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Μανωλάδος Λεχαινών. Οι άνδρες του Σταθμού αμύνθηκαν επιτυχώς.
Περί ώραν 23,45' τό σύνολον των συμμοριτών της Νήσου Σάμου, ήτοι πλέον των 250 επιτέθησαν κατά τών φρουρών Χώρας και Τηγανιού Σάμου ενώ ταυτοχρόνως μικρά δύναμις τούτων απασχολούσε τον Λόχον Χωροφυλακής Μυτιληνιών. Οι συμμορίτες κάμψαντες τήν άντίστασιν τών έξωτερικών φυλακίων μπ’ηκαν στα χωριά. Στη Χώρα πυρπόλησαν τό έργοστάσιον ήλεκτροφωτισμου και μίαν οίκίαν. Έξ άμφοτέρων τών χωρίων παρέλαβον τρόφιμα. Τά καταστήματα Χωροφυλακής παρά τήν πίεσιν άπέκρουσαν τους συμμορίτας χωρίς νά καμφθώσιν. Άπώλειαι ήμετέρων στο Τηγάνι ενας νεκρός και 2 άνδρες ΜΑΥ άγνοούμενοι. Άπώλειες συμμοριτών έξηκριβωμέναι 5 νεκροί .Οι ενισχύσεις ήλθαν σε έπαφή με τους υποχωρούνατς Κ/Σ τήν 05,ΟΟ' ώραν και φονεύσαν ένα συμμορίτην.
1950. Το παγκόσμιο συμβούλιο Ειρήνης, πρόεδρος του οποίου ήταν ο Γάλλος κομμουνιστής Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί. υιοθέτησε της Έκκληση της Στοκχόλμης κατά της ατομικής βόμβας και ζήτησε την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Στην έκκληση, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η φράση «άνθρωποι καλής θέλησης».
1955 .Στη
Μασάντα (Ισραήλ), αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια του Κάστρου και του
Ανακτόρου του Ηρώδη
1956 .Στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο ίδρυσε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου.
1957. Στην Κύπρο Άγγλος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε το Σταύρο Ζαχαρία 15 ετών από το Ριζοκάρπασο.
1958 . Στο Στρασβούργο συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συμβουλευτικό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1960 .Έγινε η μετακομιδή των οστών του Ανδρέα Κάλβου, από την Αγγλία στην Ελλάδα. Υπογράφηκε στη Βόννη η συμφωνία για την καταβολή 115.000.000 μάρκων προς την Ελλάδα, ως αποζημίωση για τα θύματα της γερμανικής κατοχής.
1961. Γενική απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
1962. Μετά τις συμφωνίες του Εβιάν άρχισε η επίσημη κατάπαυση του πυρός, του πολέμου της Αλγερίας.Στο Καζάν πέθανε εξόριστος σε ηλικία 41 ετών ο υποπτέραρχος Βασίλι Ιωσηφόβιτς Στάλιν. Ο επικεφαλής της
KGB, Βλαντίμιρ Σεμιχάστνι, έγραψε στον Χρουστσόφ: «Σύμφωνα με προκαταρκτικά
στοιχεία, η αιτία θανάτου ήταν η κατάχρηση αλκοόλ. Ο Τζουγκασβίλι, παρά τις επανειλημμένες
προειδοποιήσεις των γιατρών, έπινε συστηματικά. Θεωρούμε σκόπιμο να τον θάψουμε
στο Καζάν χωρίς στρατιωτικές τιμές. Οι πλησιέστεροι συγγενείς του θα
ενημερωθούν για το θάνατό του».
1964. Κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, 33 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα, ο οποίος θα εκλέχτηκε κατά τη δεύτερη ψηφοφορία.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου διέγραψε από το κόμμα τον Ηλία Τσιριμώκο και τον Σάββα Παπαπολίτη.
1970 . Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας με συνέντευξη του στο Έθνος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ράσου, του γάμου των ιερέων μετά την χειροτονία τους και της κοινής Θείας Κοινωνίας ορθοδόξων και καθολικών, και χαρακτήρισε το «πρωτείο» και το «αλάθητο» ως απλά εκκλησιαστικά έθιμα χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Οι πρωθυπουργοί της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, Βίλλυ Μπράντ και Βίλλυ Στόφ συναντήθηκαν στην Ερφούρτη. Ηταν η πρώτη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών από τη διαίρεση της Γερμανίας το 1949
1972 . Υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές.
1978 .Ψήφισμα 425 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: σχετικά με το Ισραήλ και το Λίβανο και τη δημιουργία της UNIFIL.
1982 .Οι πρώτοι στρατιώτες της Αργεντινής αποβιβάστηκαν στο νησί της Νότιας Γεωργίας, των Φώκλαντ και το κατέλαβαν.
1983. Δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδινή» Τζώρτζης Αθανασιάδης. Την ευθύνη ανέλαβε η «Αντικρατική Πάλη».
1991. Η Βουλή της Σερβίας ανέλαβε τις αρμοδιότητες της διαλυθείσης Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου και ανακάλεσε τον εκπρόσωπο του Κοσσόβου από την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας.
1994 . Τα κυβερνητικά της κυβέρνησης Πνομ Πενχ κατέλαβαν την πόλη Παιλίν στην ανατολική Καμπότζη, το κύριο προπύργιο των «Ερυθρών Χμερ». Η έκρηξη βόμβας στο μετρό στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού. 12 νεκροί.
1996 . Η Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πήρε τον έλεγχο του τελευταίου Σερβικού Δήμου στο Σεράγεβο, της Γκρμπαβίτσα. Σύμφωνα με την IFOR, περίπου 60.000 Σέρβοι, εγκατέλειψαν τις εστίες τους.Σύμφωνα με τους Σέρβους έφυγαν περίπου 150.000, που πήραν και τα κόκκαλα των συγγενών τους από τους τάφους. Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, πυρκαγιά σε ντίσκο
,Τουλάχιστον 150 θύματα.
1999. Μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Ραμπουγιέ ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι το « ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου απειλεί εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι Διπλωμάτες από τις δυτικές χώρες άρχισαν να αποχωρούν από το Βελιγράδι. Στο Βλαντικαυκάζ , οι Τσετσένοι έκαναν βομβιστική επίθεση σε λαικη αγορά. Σκοτώθηκαν πάνω από 50 άτομα.Η Λιβύη συμφώνησε να παραδώσει στο δικαστικό σώμα της
Σκωτίας μέχρι τις 6 Απριλίου 1999, δύο Λίβυους ύποπτους για την ανατίναξη τον
Δεκέμβριο του 1988, του Boeing 747 που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας,
σκοτώνοντας 270 άτομα.
2001. Με την μαζική ψήφο των ομοφυλόφιλων ο σοσιαλιστής
Μπερτράν Ντελάνο, εξελέγη ο πρώτος δήμαρχος του Παρισιού από τα αριστερά.
2002. Ανεστάλη η συμμετοχή της Ζιμπάμπουε στην
Κοινοπολιτεία για ένα χρόνο.
2003 . Ο Τζορτζ Μπους με τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων στο Ιράκ. Με την διαφορά ώρας, ήταν 01:00 UTC στις 20 Μαρτίου. Ο Μαχμούντ Αμπάς έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής
2004. Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιάν πυροβολήθηκε μία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές.
2006 . Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κέρδισε για άλλη μια φορά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία.
2007.Έκρηξη μεθανίου στο ανθρακωρυχείο Ουλιανόφσκαγια στο Κεμέροβο. 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
2011. Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη στο πλαίσιο της Κοινοπραξίας Ηνωμένων Πολιτειών , Γαλλία, Ισπανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Καναδά και Ιταλίας κατά του Μουαμάρ Καντάφι.
2013 . Ο Βοθρολυμαίος ήταν παρών στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α’. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο καταψήφισε το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
2019. Ο επικεφαλής της Επιτροπής που συγκρότησε η σερβική Βουλής για τη διερεύνηση των συνεπειών των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999 στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον , Ντάρκο Λάκετιτς, παρουσιάζοντας τα προκαταρτικά αποτελέσματα της επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή επιτροπή διαπίστωσε μεγάλη αύξηση των καρκινικών όγκων στην ηλικιακή ομάδα 15-18 ετών και έχει διαπιστώσει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1999 είχαν εκτεθεί σε κάποιο παράγοντα που τα έκανε πιο επιρρεπή σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ του Καζακστάν παραιτήθηκε. Κυβέρνησε 29 χρόνια. Έγινε πρόεδρος του Σοβιέτ του Καζαχστάν το 1990 σε ηλικία 50 ετών. Έμεινε 29 χρόνια στην εξουσία . Τελευταία φορά είχε επανεκλεγεί το 2015, λαμβάνοντας το 97,7%. Την
επόμενη μέρα, προτάθηκε να μετονομαστεί η πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα προς τιμήν του
σε Νουρ-Σουλτάν
2020. Το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι Ρώσοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών Σμοροντίντσεφ πέτυχαν να αποκωδικοποιήσουν πλήρως το γονιδίωμα του κορωνοϊού ΚΟΒΙΝΤ -19.
2023. Το τέλος του Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο. Στον Πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών ο Μίλο πήρε 35% και οι αντίπαλοί του 57%. Το ερώτημα του Πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών απαντήθηκε. Στον Δεύτερο Γύρο θα νικούσε τον Τζουκάνοβιτς ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς από το Κίνημα «Ευρώπη Τώρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου