1158. Στην Ισπανία, ο Σάντσο της Καστίλης και ο Φερνάντο της Λεόν υπέγραψαν Συνθήκη για την ειρήνη μεταξύ των δυο βασιλείων.
1305. Στο Ατίς Σιρ Ορζ υπογράφηκε η συνθήκη με την οποία έληξε ο οκταετής Πόλεμος του Φίλιππου του Ωραίου με τους Φλαμανδούς εμπόρους και τραπεζίτες. Ο Φίλιππος αναγνώρισε την Ανεξαρτησία του Κόμη της Φλάνδρας Ροβέρτου του Αρτουά αλλά οι πλούσιες πόλεις παραγωγής υφασμάτων όπως η Λιλ, και το Ντουαί και το Μπεθάν, πέρασαν στο Γαλλικό στέμμα.
1314. Ο Ροβέρτος Μπρους της Σκωτίας, στην μάχη
του Μπάνοκμπερν νότια του Στέρλινγκ συνέτριψε τον σημαντικά μεγαλύτερο Αγγλικό στρατό του Εδουάρδου Β΄ της Αγγλίας.
Η μάχη ήταν καθοριστικό σημείο για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
1532. Υπογράφηκε η μυστική συμφωνία ανάμεσα στον Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας και τον Φραγκίσκο Α΄ της Γαλλίας κατά του Αυτοκράτορα Κάρολου Κουίντου.
1565. Κατά την πολιορκία της Μάλτας, μετά από 28 ημέρες επιθέσεων το φρούριο Σαν Έλμο κατελήφθη από τους Τούρκους. Κανένας από τους 1500 υπερασπιστές δεν επέζησε. Μερικοί Μαλτέζοι υπερασπιστές επέζησαν που πέρασαν κολυμπώντας στο Φρούριο Σαν Άντζελο στην άλλη πλευρά του λιμανιού.
1585. Κατά τον ογδοηκονταετή πόλεμο ο Αδόλφος του Νασσάου ηττήθηκε στην μάχη της Αμερόγκεν και οι Ισπανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν κάποιες περιοχές κοντά στην Ουτρέχτη και στη συνέχεια κατέλαβαν την Αμβέρσα.
1606. Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας, Ματθίας υπέγραψε την Ειρήνη της Βιέννης με την οποία εγγυάτο την θρησκευτική ελευθερία των Καλβινιστών και των Λουθηρανών στην άνω Ουγγαρία και πολιτικά δικαιώματα στην Τρανσυλβανία.
1641. Κατατέθηκε στην εκκλησία ων «τριών Ιεραρχών» στο Ιάσιο, από τον ηγεμόνα Βασίλε Λούπου, το σκήνωμα της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής.
Η μεταφορά των λειψάνων στο Ιάσιο ήταν δωρεά εκ μέρους του Ιωαννίτη Πατριάρχη Παρθένιου Α ́ προς τον Βασίλειο την Αρβανίτη , για το γεγονός ότι πλήρωσε όλα τα χρέη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους τοκογλύφους. Από το 1889, το σκήνωμα της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής έχουν μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό του Ιάσιου.
1645. Αποβιβάστηκαν τα πρώτα τουρκικά σώματα στην βενετοκρατούμενη Κρήτη στην Μονή Γωνιάς Χανίων
1672 . Κατά τον Ολλανδικό πόλεμος ο Λουδοβίκος ΙΔ ́ της Γαλλίας πραγματοποίησε τη θριαμβευτική είσοδό του στην κατακτημένη Ουτρέχτη.
1710. Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου ο Μεγάλος Πέτρος μετά από πολιορκία δύο μηνών, κατέλαβε την πόλη και το Κάστρο του Βίμποργκ στην περιοχή του Καρελιανού Ισθμού, 130 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης.
1760. Κατά τον επταετή πόλεμο οι Αυστριακοί νίκησαν τις δυνάμεις της Πρωσσίας στη μάχη του Λάντσουτ.
1789. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος εμφανίστηκε μπροστά στους αντιπροσώπους των Γενικών Τάξεων και διέταξε κάθε τάξη να συνεδριάσει χωριστά. Οι αντιπρόσωποι έμειναν στις θέσεις τους και κήρυξαν τον εαυτό τους απαραβίαστο. Ο εκπρόσωπος της τρίτης τάξης, κόμης ντε Μιραμπό, δήλωσε: «Είμαστε εδώ με την ψήφο του λαού και δε θα φύγουμε παρά μόνο με τη βία».
1791. Ο Δούκας της Ορλεάνης έγινε δεκτός στους Ιακωβίνους.
1803. Ο Αμερικανός μηχανικός Ρόμπερτ Φούλτον επέδειξε το πρώτο ατμόπλοιο στον ποταμό Σηκουάνα.
1812. Ο Ναπολέοντας ξεκίνησε τη Ρωσική Εκστρατεία1815 .Στη Γαλλία, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραίτησης του Ναπολέοντα.
1822. Στις 23 Ιουνίου/5 Ιουλίου , ο Κολοκοτρώνης, διέλυσε το Στρατόπεδο στο Σαραβάλι, και έληξε η πολιορκία της Πάτρας.
1825. Στις 11/23 Ιουνίου ο Ιμπραήμ κατέλαβε και κατέστρεψε την Τρίπολη και την επομένη βάδισε κατά του Άργους και του Ναυπλίου, αλλά ο Δημήτριος Υψηλάντης τον σταμάτησε στους βάλτους των Μύλων (12 Ιουνίου 1825).
1866. Άρχισε ο τρίτος πόλεμος της Ιταλικής ανεξαρτησίας.
1882. Στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας ο πρίγκιπας Αλέξανδρος του Μπάττενμπεργκ διόρισε υπηρεσιακή κυβέρνηση , με επικεφαλής τον Ρώσο στρατηγό Λεονίντ Σόμπολεφ.
1894. Στο Παρίσι στην τελική συνεδρίαση του Ολυμπιακού Συνεδρίου στη Σορβόννη , εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για την αναζωογόνηση των Ολυμπιακών Αγώνων και ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ,της οποίας ο βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν έγινε γενικός γραμματέας και πρώτος της πρόεδρος ο Δημήτρης Βικέλας.Για την επίτευξη του παραπάνω στρατηγικού σκοπού, το ελληνικό στρατηγείο σχεδίασε δύο επιμέρους επιθέσεις. Αφενός την κατά μέτωπο προσβολή των βουλγαρικών θέσεων, την προσβολή και κατάληψη του βουλγαρικού κέντρου ανεφοδιασμού, στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς και παράλληλη προέλαση προς Μπέλες. Την επιχείρηση ανέλαβαν η 3η, η 5η και η 10η Μεραρχίες.
Η 10η Μεραρχία επιτέθηκε τιο πρωί της 23ης Ιουνίου/6 Ιουλίου , κατά των υψωμάτων της διάβασης «Περάσματα», στα νοτιοδυτικά της Δοϊράνης αλλά τα τμήματα της δέχθηκαν σφοδρά πυρά πυροβολικού με αποτέλεσμα να καθηλωθούν. Σε αυτό συνέβαλλε η καθυστέρηση της 3ης Μεραρχίας, που έδωσε την ευκαιρία στο σύνολο των βουλγαρικών δυνάμεων να συγκεντρώσουν τα πυρά τους κατά της 10ης. Στις 10.00 π.μ. ξεκίνησε η επίθεση της 3ης Μεραρχίας, και ύστερα από σύντομο, αλλά και σφοδρό αγώνα, τα ελληνικά τμήματα κατάφεραν να απελευθερώσουν την πόλη της Δοϊράνης (Πολυανή).
Οι Βούλγαροι συμπτήχθηκαν άτακτα προς βορρά, και απήγαγαν ως ομήρους τον Μητροπολίτη Πολυανής Φώτιο και 30 προκρίτους της πόλης ενω έκαψαν τη μητρόπολη Πολυανής. Η 3η Μεραρχίας συνέχισε την καταδίωξη και το ίδιο βράδυ κατέλαβε τα υψώματα βόρεια της Δοϊράνης.. Μετά τη χάραξη των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων, το βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Δοϊράνης μαζί με την ομώνυμη πόλη, (Παλαιά) Δοϊράνη ή Πολυανή, πέρασε στη Βουλγαρική πλευρά και οι κάτοικοί της κατέφυγαν στη Νέα Δοϊράνη Κιλκίς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι συνολικές απώλειες της ελληνικής πλευράς στη μάχη της Δοϊράνης ανήλθαν για την 3η Μεραρχία σε 146 νεκρούς και τραυματίες και για την 10η Μεραρχία σε 106 νεκρούς και 755 τραυματίες.
1915.Κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε η πρώτη μάχη στις όχθες του ποταμού Ισόνζο.
1917.Η Κεντρική Ράντα της Ουκρανίας διακήρυξε την αυτονομία της Ουκρανίας ως τμήμα της Ρωσίας.
1919. Η εξέγερση του Χοτίνου στη Βεσσαραβία.
1940 .Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποίησε τρίωρη περιήγηση στο Παρίσι μαζί με τον Άλμπερτ Σπέερ και τον γλύπτη Άρνο Μπρέκερ στη μοναδική του επίσκεψη στην κατεχόμενη γαλλική πρωτεύουσα.
1941. Με κοινή
απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισαρίων της ΕΣΣΔ και της Κεντρικής
Επιτροπής του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι), δημιουργήθηκε
το Γενικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ.
Στο Πλούζινε στο βόρειο Μαυροβούνιο), στα χωριά Στούμπ Κρούσιτσα και Γιάσεν Κροάτες και Γερμανοί σκότωσαν 140 Σέρβους.
1972 .Για να διατηρήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε προσωρινά την κυμαινόμενη αξία της στερλίνας.
1985. Μια βόμβα κατέστρεψε την πτήση 182 της Air India,σκοτώνοντας και τους 329 επιβαίνοντες.
1990 .Το Ανώτατο Σοβιέτ της Μολδαβίας εξέδωσε Διακήρυξη για την Κρατική κυριαρχία της Δημοκρατίας. Στην Κριμαία άρχισε η επιστροφή των Τατάρων.
2001.Σεισμός μεγέθους8,4 ρίχτερ, αισθητός σε τρεις πόλεις στο νότιο Περού με 138 νεκρούς. Η κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε το διάταγμα συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
2008. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν έπειτα από μελέτη των θέσεων των άστρων και του Ήλιου όπως αναφέρονται στην Οδύσσεια, ότι ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη στις 16 Απριλίου του 1178 π.Χ. Στη Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο συνασπισμός κομμάτων υπό τον Μπόρις Τάντιτς. Απελευθερώθηκε, έπειτα από 13 ημέρες ομηρίας και μετά την καταβολή λύτρων ο επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς.
2015. Η Ουγγαρία σταμάτησε να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2020. Αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα έναντι των απειλών της Τουρκίας δήλωσαν στην τηλεόραση ο Ιουδαίος Εφιαλτάκης Μητσοτακένσκι και ο Ιουδαίος Ύπατος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ , κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
2022. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι περικυκλωμένες Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το Σεβεροντόνετσκ. Νωρίτερα, ο βοηθός του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR) Βιτάλι Κίσελεφ κάλεσε τους Ουκρανούς στο Λυσιτσάνσκ και το Σεβεροντόνετσκ να παραδοθούν προκειμένου να σωθούν .
2023. Το πραξικόπημα κατά του Πούτιν, εκ μέρους του ιουδαίου
πράκτορα Γεβγκένι Πριγκόζιν. Μηνύματα και
βίντεο άρχισαν να διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με το υποτιθέμενο
«χτύπημα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα « στρατόπεδα της Wagner PMC». Το
ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου