20/7/24

Η 20η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 20 η Ιουλίου είναι η 202η ημέρα του δίσεκτου έτους2024. Απέμειναν 164 μέρες πως την 31η Δεκεμβρίου 

561. Στην Ιταλία, η Βερόνα, μετά από δύο χρόνια αντίστασης, στις δυνάμεις του Nαρσή , παραδόθηκε και πέρασε υπό την κυριαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τα δε κλειδιά της πόλης στάλθηκαν στον Ιουστινιανό.


792. O νεαρός Κωνσταντίνος ΣΤ στο συνοριακό φρούριο των Μαρκελλών, 7.5 χλμ από την σημερινή πόλη Καρνομπάτ, της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας υπέστη συντριπτική ήττα σε Μάχη σε Παράταξη με τους Βούλγαρους του Χάνου Καρντάμ. Μεταξύ των πολλών στρατηγών που έπεσαν στην μάχη ήταν και 
ο γηραιός στρατηγός του Κωνσταντίνου Ε΄, Μιχαήλ Λαχανοδράκων.

911 Ο πολέμαρχος των Βίκινγκ Χρόλφ , ο Περιπατητής, από τη Δανία, που έμεινε στην Ιστορία ως ο Ρόλλο της Νορμανδίας, πολιόρκησε την πόλη Σαρτρ, στη βόρεια κεντρική Γαλλία, 95 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού, στις όχθες του ποταμού Ερ.

1054. Στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης Μιχαήλ Κηρουλάριος ενώπιον της ενδημούσης Συνόδου  του Πατριαρχείου εκ 16 μητροπολιτών και 5 αρχιεπισκόπων παρουσία του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Μονομάχου  αναθεμάτισε τον Λεγάτο του θανόντος Πάπα,
 Ουμβερτο, τους συνοδούς του το έγγραφο που κατέθεσε  και το περιεχόμενο του εγγράφου. Όλα δε τα αντίγραφα του επίμαχου κειμένου ρίχθηκαν στην πυρά πλην του αυθεντικού που κρατήθηκε από τον Αυτοκράτορα και ενός αντιγράφου  στο αρχείο του Πατριαρχείου.

1217 .Στο πριγκιπάτο του Ριαζάν, στην Κιεβινή Ρωσία ο Χλεμπ Βλαντιμίροβιτς με τον αδελφό του Κωνσταντίνο και Κουμάνους μισθοφόρους δολοφόνησαν έξι ευγενείς για να καταλάβει την εξουσία.

1225. Στον Άγιο Γερμανό, που σήμερα λέγεται Κασσίνο υπογράφηκε  η Συνθήκη, μεταξύ του αυτοκράτορα Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  Φρειδερίκου Β΄ και του Πάπα Γρηγόριου Θ΄, με μεσολαβητή τον Δομινικανό μοναχό Γκουάλα.
Ο Φρειδερίκος υποσχέθηκε στον Πάπα να συνεισφέρει 1000 σταυροφόρους ιππότες για πάνω από 2 χρόνια, να πληρώσει για τη θαλάσσια μεταφορά  2000 και περισσότερων ιπποτών στους Αγίους Τόπους, και να ηγηθεί  της  σταυροφορίας ως το 1227. Αν δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις τους είτε θα πλήρωνε 100.000 χρυσα νόμισματα ή θα αφοριζόταν. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης, ο Γκουάλα έγινε επίσκοπος της Μπρέσια. Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι δυνάμεις του Φρειδερίκου αποσύρθηκαν από τα παπικά εδάφη και επιστράφηκαν οι παπικές περιουσίες στη Σικελία.

1304. Η Άλωση του Κάστρου του Στέρλινγκ. Ο  Εδουάρδος Α΄ της Αγγλίας κατέλαβε το τελευταίο προπύργιο των επαναστατημένων Σκωτσέζων.

1378. Στην Φλωρεντία ξεκίνησε η δεύτερη φάση  της (προλεταριακής)  εξέγερσης; των υφαντουργών και των πτωχών.



1402. Ο Τιμούρ ο χωλός (Ταμερλάνος) που είχε ήδη καταλάβει το Αλέπο, τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη πολιορκούσε την Άγκυρα και ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Α' έσπευσε να τον αντιμετωπίσει, με 85000 άνδρες, στους οποίους είχαν επιστρατεύσει και Σέρβους Ιππείς υπό τον Στέφανο Λαζάρεβιτς. Η μάχη έγινε στην πεδιάδα του ποταμού Τσουμπούκ κοντά στην Άγκυρα, και ήταν πολύνεκρη. Σκοτώθηκαν περίπου 40.000 και από τις δυο πλευρές αλλά νίκησαν οι Μογγόλοι, που αιχμαλώτισαν τον Βαγιαζήτ. 
Οι Μογγόλοι μετά τη νίκη τους προχώρησαν μέχρι τη Σμύρνη, αλλά αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω. Ο Στέφανος Λαζάρεβιτς, επιστρέφοντας στην Σερβία πέρασε από την Κωνσταντινούπολη όπου ο Μανουήλ Β´ Παλαιολόγος τον αναγόρευσε σε Δεσπότη της Σερβίας. 


1514 . Μετά την ήττα της εξέγερσης των αγροτών στην Τρανσυλβανία, ο ηγέτης της εξέγερσης ο Γκεόργκε Ντόγια, , βασανίστηκε και κάηκε ζωντανός  με εντολή του Ιωάννη Ζαπόλια.

1546.Δέκα ημέρες μετά την έναρξη του Σμάλκαλνδικού πολέμου με την Λίγκα των προτεσταντών ο Κάρολος Ε καθαίρεσε τον εκλέκτορα της Σαξονίας Ιωάννη Φρειδερίκο Α και τον Λανδγράβο Φίλιππο της Έσσης, επειδή είχαν καθαιρέσει τον Καθολικό Δούκα Ερρίκο Ε. 


1552. Μετά την κατάκτηση της Τιμισοάρα, το Μπανάτ προσαρτήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


1578. Στην εκκλησία του Σαν Τζοβάνι στην Πόρτα Λατίνα της Ρώμης συνελήφθησαν έντεκα άτομα, (Πορτογάλοι και Αλβανοί) μέλη μιας μυστικής αδελφότητας ανδρών που τελούσε γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Από τους 11 εκτελέστηκαν οκτώ.


1630
. Ο Γουσταύος Β' Αδόλφος της Σουηδίας που είχε αποβιβαστεί στην Πομερανία στις 6/16 Ιουλίου επικεφαλής ενός στρατού 13.000 ανδρών, στις 10/20 Ιουλίου κατέλαβε το Στετίνο . (Στσέτσιν). 


1653 . Η ρωσική πρεσβεία έφτασε στην Τσιγκιρίν στην Μολδαβία και ανακοίνωσε την απόφαση του Τσάρου να θεσει υπό την προστασία του τους Κοζάκους της Ζαπορόζιε. 


1658 .Στις 10 /20 Ιουλίου παραιτήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας Νίκων. 



1718. Υπογράφηκε στο Ποζάρεβατς  στις 9/20 Ιουλίου η Συνθήκη ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.


1792. Στις 20 /31 Ιουλίου ανήμερα του Προφήτη Ηλία, χιλιάδες τουρκαλβανοί με αρχηγό τον Ομέρ Βρυώνη, επιτέθηκαν εναντίον των Σουλιωτών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το Σούλι, τη Σαμωνίβα και το Αβαρίκο και είχαν οχυρωθεί στο κάστρο της Κιάφας. Στη μάχη της Κιάφας, οι Τουρκαλβανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφήνοντάς πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Οι Σουλιώτες είχαν 16 νεκρούς.Στην μάχη αυτή, τραυματίστηκε κι ο Λάμπρος. Μετά την ήττα του, ο Αλής ζήτησε διαπραγματεύσεις με τους Σουλιώτες και το αποτέλεσμα ήταν η απελευθέρωση των ομήρων και του υιού του Λάμπρου Φώτου κι η απομάκρυνση των Τουρκαλβανών από τα χωριά της Θεσπρωτίας.

1808.  Ο αδελφός του Ναπολέοντα Ιωσήφ Βοναπάρτης εισήλθε στη Μαδρίτη, ως βασιλιάς της Ισπανίας.

1810 .Στη Σάντα Φε ντε Μπογκοτά ,πρωτεύουσα του Νέου Βασιλείου της Γρανάδας, της σημερινής  Κολομβίας ξεκίνησε  το κίνημα ανεξαρτησίας από την Ισπανία. «Grito de Independencia».

1822. Μάχη στο Βασιλάδι. Ανοικτά της λιμνοθαλάσσης του Μεσσολγγίου  εμφανίστηκαν 84  τουρκικά κι αιγυπτιακά πλοία υπὸ τον Χασᾶν πασσά,  εκ των οποίων τα επτά ήσαν δίκροτα και τα δεκαπέντε φρεγάτες. Στο Μεσολόγγι επεκράτησε πανικός, Μαζί μὲ τον Χασὰν πασσᾶ συνέπραττε  κι ὁ Γιουσούφ Πασσάς, των Πατρῶν. Τα τουρκικά πλοία άρχισαν  τον κανονιοβολισμὸ   κατὰ τοῦ Βασιλαδίου, της μικρής νήσου στην είσοδο της λιμνοθάλασσας, της οποίας η φρουρά αποτελείτο από 80 άνδρες με 4 κανόνια.

1860. Ο ηττημένος στη μάχη του Μιλάζο στρατός του βασιλείου της Νεαπόλεως αποχώρησε από τη Σικελία. 


1866 . Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο έγινε η ναυμαχία της Λίσσας και το αυστριακό ναυτικό νίκησε τον ιταλικό στόλο ναυτικό κοντά στο νησί Βις στην Αδριατική θάλασσα. 

1877. Κατά τον Ρωσο- τουρκικό πόλεμο 1877-1878 άρχισε αρχή η πολιορκίας του Πλέβεν.


1878 .Με διάταγμα του πρίγκιπα Αλέξανδρου Κόρσακοφ δημιουργήθηκε ο Βουλγαρικός στρατός.

1893. Εισήχθη στη Ρωσία η «κρατικό μονοπώλιο κρασιού». 

1900.Το αερόπλοιο, του κόμης Φερντινάντ φον Ζέπελιν, έκανε  την πρώτη του πτήση στο Φρίντριχσαφεν.


1903. Η «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση», ΕΜΕΟ την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία με το Ιουλιανό κήρυξε την Επανάσταση του Ίλιντεν.

1913. Κατά τοβ Β’  Βαλκανικό πόλεμο, ενώ διαρκούσε η πενθήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των εμπολέμων  στο Βουκουρέστι ο Τουρκικός στρατός  άρχισε την επίθεση στην την Αδριανούπολη .


1917. Ο Νίκολα Πάσιτς και ο εκπρόσωπος της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής του Λονδίνου και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος της Κροατίας Άντε Τράμπιτς και άλλοι 18 εκπρόσωποι των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων υπέγραψαν την μη δεσμευτική νομικά Διακήρυξη της Κέρκυρας, και εξέφρασαν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν ένα ενιαίο Γιουγκοσλαβικό κράτος.


1919. Στη Γιουγκοσλαβία οι Κομμουνιστές άρχισαν μια διήμερη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Σοβιετική Ένωση και την Ουγγαρία.

1920. Ο Κόκκινος στρατός κατέλαβε το Βίλνιους, Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εμπάργκο όπλων όσον αφορά τον πολωνό σοβιετικό πόλεμο, υπογραμμίζοντας την γερμανική ουδετερότητά σε αυτή τη σύγκρουση.

1922. Έληξε  στη Χάγη η διάσκεψη για τις  πολεμικές επανορθώσεις που όφειλε να πληρώσει η Γερμανία.

1923. Στην πόλη της Παράλ της Τσιουάουα στο Μεξικό δολοφονήθηκε ο Πάντσο Βίλα.

1926. Πέθανε ο αιμοσταγείς εβραίος Φέλιξ Εντούντοβιτς Ντζερζίνσκι ο αρχηγός της μυστικής αστυνομίας των μπολσεβίκων , «Τσεκά».

1930. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Μαξίμ Λιτβίνοφ διορίστηκε Επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις.

1932. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Πολ φον Χίντενμπουργκ με διάταγμα έκτακτης ανάγκης καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε καγκελάριο τον Φραντς φον Πάπεν.

 

1933. Ο Φραντς φον Πάπεν και ο υπουργός εξωτερικών  της Αγίας Έδρας,  Καρδινάλιος Ευγένειος Πατσέλι, ο μετέπειτα Πάπας Πίος Θ, υπέγραψαν το κονκορδάτο μεταξύ της Αγίας Έδρας και του γερμανικού Ράιχ. 

1936. Υπογράφηκε στο Μοντρέ, η Σύμβαση για τα Στενά, που επανέφερε την πλήρη κυριαρχία της Τουρκίας στο Βόσπορο τα Δαρδανέλια, και τη θάλασσα του Μαρμαρά που είχαν τεθεί υπό διεθνή έλεγχο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.  Έγινε η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία με πρωθιέρια την Κούλα Πράτσικα και πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Κώστα Κονδύλη. 

Η φλόγα έφτασε στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα.
Στη Μαδρίτη οι ρεπουμπλικάνου κατέλαβαν το στρατόπεδο   "Μοντάνια", το μοναδικό προπύργιο των ανταρτών στην πόλη και σκότωσαν περισσότερους από 1000 στρατιώτες και φαλαγγίτες. Ο στρατηγός Χοσέ Σανχούρχο που ηγείτο μαζί με τον Φράνκο της επανάστασης σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ενώ πετούσε από τη Λισσαβώνα για τη Μαδρίτη .

 Στη Βαρκελώνη κατά την επίθεση των ρεπουμπλικάνων για την κατάληψη των Ναυπηγείων σκοτώθηκε ο αναρχοσυνδικαλιστής  Φρανθίσκο Ασκάσο.


1938. Σεισμός μεγέθους 6,0 Ρίχτερ  στην περιοχή του Ωρωπού. 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν .107 τραυματίστηκαν . 8000 άστεγοι. Σοβαρές βλάβες υπέστησαν σπίτια, δημόσια κτίρια και οι φυλακές στον Ωρωπό .Στη Μαλακάσα διακόπηκε η σιδηροδρομική γραμμή.

1941. Ο Ιωσήφ Στάλιν ενοποίησε τις Επιτροπές Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφαλείας στο Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων την NKVD, και τοποθέτησε επικεφαλής τον Λαβρέντι Μπέρια. 


1942. Ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας παρέλαβε το αντιτορπιλικό Αδρίας στο Νιούκαστλ.


1944 .Ο Αδόλφος Χίτλερ επιβίωσε της βομβιστικής επίθεσης της ομάδας των πραξικοπηματιών με επικεφαλής τον συνταγματάρχη του γερμανικού στρατού Κλάους φον Στάουφενμπεργκ. Οι πρωταίτιοι , ο στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, ο συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, ο συνταγματάρχης Μερτζ και ο υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν είτε αυτοκτόνησαν, είτε εκτελέστηκαν. Στην Ιταλία οι υποχωρούντες Γερμανοί ανατίναξαν τη γέφυρα της Πίζας. 

1949. Κατά τον 19μηνο αραβο-ισραηλινό πόλεμο η Συρία που είχε απομείνει τελευταία αντίπαλος του Ισραήλ υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.Στη Βουλγαρία η Έκτη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ψήφισε τον Βασίλ Κολάροφ ως πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου.


 1951. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δολοφονήθηκε ενώ συμμετείχε στην προσευχή της Παρασκευής στο παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ. 

1953 .Η ΕΣΣΔ αποκατέστησε  διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

1954. Στη Γενεύη, υπογράφηκε η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Ινδοκίνα.

1956.
 Η Κυβέρνηση Καραμναλή, διέγραψε τα Δάνεια του Λαναρά. Στη Λευκωσία  η"Χαραυγή" ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έλαβε απειλητική επιστολή με υπογραφή "Διγενής". Στο Βελιγράδι άρχισαν οι Βαλκανικοί Αγώνες.
1960. Στη Σρι Λάνκα, εκλέχτηκε  η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός.Η  Σιριμάβο Μπανταρανάικε

1963 .Κατέπλευσε στο Σκορπιό η θαλαμηγός Χριστίνα με επιβάτες τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ και την πριγκίπισσα Λι Ρατζιβίλ, αδελφή της Ζακλίν Κένεντι. Στην Γιουντέ υπογράφηκε η Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας με 18 αφρικανικές χώρες. 

1964. Στον πόλεμο του Βιετνάμ, δυνάμεις των Βιετκόνγκ επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιν Τουόνγκ, Κάι Μπε.

1965. Ο Αποστάτης πρωθυπουργός  Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας παραιτήθηκε από υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Τζακ Διαμαντόπουλος από Υπουργός Υγιεινής και διορίστηκαν, ο Γεώργιος Β. Μελάς Υπουργός Εξωτερικών, ο Τζάκ  Διαμαντόπουλος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Εμμανουήλ Λουλακάκης Υπουργός Βιομηχανίας, ο Κωνσταντίνος Στεφανάκης Υπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως, ο Γεώργιος Ηγουμενάκης Υπουργός Υγιεινής και ο Ιωάννης Τσουδερός Υφυπουργός Συντονισμού.

1974
 .Στις 5.30 το πρωί άρχισε η αποβατική Επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο. Το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974, στην αίθουσα συσκέψεων του τρίτου ορόφου του Πενταγώνου, περίμεναν τον Σίσκο να φέρει τα νέα από την Άγκυρα. Παρόντες ο πρόεδρος ο Φαίδων Γκιζίκης, ο πρωθυπουργός Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κυπραίος, που καθόταν στην καρέκλα του παραιτηθέντος από τις 8 Ιουλίου Σπυρίδωνα Τετενέ, ο υπουργός Άμυνας αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ευστάθιος Λατσούδης, ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Μπονάνος, οι αρχηγοί Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Γαλατσάνος, Παπανικολάου, Αραπάκης, και ο ταξίαρχος Ιωαννίδης. Όταν έφθασαν «ασθμαίνοντες» από το αεροδρόμιο ο Χένρι Τάσκα με τον Τζότζεφ Σίσκο, ο απεσταλμένος του Κίσινγκερ και ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» , και τους κάλεσε «να αποφύγουν κάθε πολεμική ενέργεια», ενώ τους διαβεβαίωσε ότι , «οι Αμερικανοί θα έπειθαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την Κύπρο, τα επόμενα 24ωρα, αφήνοντας μια δύναμη 1.500 ανδρών για ενίσχυση της ΤΟΥΡΔΥΚ και τόνωσης του ηθικού των Τουρκοκυπρίων». 
Στην Ελλάδα εν συνεχεία κηρύχτηκε Γενική επιστράτευση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το ψήφισμα 353 . 

1975. Εγκαινιάστηκε η γραμμή Υψηλής Τάσης Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συνέδεσε τα ενεργειακά συστήματα της Τουρκίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

1977. Μετά την αναχαίτιση από τον Αιγυπτιακό στρατό πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην προσέγγιση της Αιγύπτου με το Ισραήλ άρχισε ο πενθήμερος συνοριακός πόλεμος Λιβύης-Αιγύπτου. 

1990 .Το Ανώτατο Συμβούλιο της Αυτόνομη δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας εξέδωσε την Διακήρυξη της κρατικής κυριαρχίας μετονόμασε την πρωτεύουσα σε Βλαντικαυκάζ. 


1992
Στο Σεράγεβο βομβαρδίστηκε το πολυώροφο κτήριο  της εφημερίδας «Οσλομποτζένιε» από την ταράτσα του οποίου πυροβολούσαν μουσουλμάνοι ελεύθεροι σκοπευτές. Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Βάκλαβ Χάβελ

1993. Η Λιθουανία κυκλοφόρησε  το δικό της νόμισμα, το «λίτας». 

2001. "Θεατρικά" επεισόδια στη   Γένοβα λόγω της συνάντησης της Ομάδας των Οκτώ. Η αστυνομία σκότωσε έναν (αριστερό) κομπάρσο. Στη Σόφια ο Συμεών υπέγραψε συμφωνία συνασπισμού με τους Τουρκοφιλελέ. Μετά από παύση 20 ετών, το πρώτο επιβατικό τρένο προς την Τουρκία αναχώρησε από τη Βαγδάτη, φτάνοντας στο Γκαζιαντέπ την επόμενη μέρα


2006. Στο Βελιγράδι, η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης και στη Νέα Υόρκη, κατά τη σύνοδό  της UNESCO , η Εκκλησία της Παναγίας στο Πρίζρεν, το Πατριαρχείο του Πέτς και η Ιερά Μονή της Γκρατσάνιτσα κοντά στην Πρίστινα κηρύχτηκαν  ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά

2007. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Κώστα Καραμανλή.

2011.O πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα  Γκόραν Χάτζιτς,  που κατηγορήθηκε από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και συνελήφθη σε ένα χωριό στην Φρούσκα Γκόρα.

2015. Η  Κούβα και οι  Ηνωμένες Πολιτείες, αποκατέστησαν  επίσημα τις διπλωματικές τους σχέσεις, που διακόπηκαν το 1961.Έπειτα από 3 εβδομάδες Τραπεζικής Αργίας  άνοιξαν ξανά οι τράπεζες στην Ελλάδα.


2016. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 3 μήνες έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

2018. Οδύνη για την απώλεια του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου Νίκου Κουρή. Έφυγε  από τη ζωή, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου νοσηλευόταν ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ Πατριώτης πτέραρχος Νίκος Κουρής, ο οποίος γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1930, και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1950.Υπήρξε ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΟΣ


2022
. Tριμερής Σύνοδος  κορυφής στην Τεχεράνη, των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.  Βαλόντια και Ταγίπ εγγυήθηκαν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ο Ταγίπ θα ξεπατώσει τα Αμερικανάκια του Ισλαμικού Κράτους και τους Κούρδους συμμάχους των Αμερικανών. Αναστήθηκε η Ρωσο-Ιρανική συμφωνία για τα πυρηνικά εργοστάσια. Στην Αθήνα καιγόταν η Πεντέλη.

2023. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν παρέτεινε τα «ειδικά οικονομικά μέτρα κατά των δυτικών χωρών ως απάντηση στις αντιρωσικές κυρώσεις» μέχρι το τέλος του 2025. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για 6 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: