10/7/24

ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 74. 50 χρόνια από την Προδοσία της Κύπρου. ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΕΔΩΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προς κάθε χαζό δεξιό.
Λακε (δαιμόνιο) , Κομποσκοινάκια, Κλεφτολουμπνέ, Φαλακράκια ,Πουστροφιλελέ !
Σκέψου Μακάκα! Σκέψου!


Στις 10 Ιουλίου 1874, στάλθηκε στην Αθήνα από τους Γιωργίτση και Κομπόκη, ο ταγματάρχης Κοντώσης για να μεταφέρει στον Μπονάνο, τους σοβαρούς ενδοιασμούς των συμμετασχόντων στην σύσκεψη για το πραξικόπημα που δεν έπρεπε να γίνει, λόγω του κινδύνου εισβολής των Τούρκων. 
Ο Μπονάνος απάντησε στους Γιωργίτση και Κομπόκη ότι το πραξικόπημα έπρεπε να εκτελεστεί γιατί ήταν διαταγή του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων και της «Κυβερνήσεως».
Ο Μπονάνος, για παραπλάνηση, αλλά και για να μην βρίσκονται στην Κύπρο την ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, κάλεσε στην Αθήνα, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Ντενίση, για σύσκεψη στις 13 Ιουλίου, στην οποία κλήθηκαν και ο Συνταγματάρχης Νικολαϊδης, Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο Συνταγματάρχης Μπούρλος, Δ/τς του Α2 ΓΕΕΦ οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην σύσκεψη για το Πραξικόπημα της 9ης Ιουλίου και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Λαγάκος.

Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΣΤΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ, ΤΟ "ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΌ" ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΑΠΕΛΑΘΗΚΕ Ο ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΥΠΟΥ. 

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΠΕΝΤΕ ΗΜΈΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΌΠΗΑΜ ΚΑΙ 1Ο ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΕΛΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
Ο Ιωαννίδης,  έδωσε εντολή να δημοσιευτεί στις 
 10 Ιουλίου το «Ανθελληνικό» Δελτίο Τύπου .που κυκλοφόρησε στα αγγλικά και γαλλικά η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για να αποδείξει ότι 
 αφορούσε τον Γκιζίκη που ήταν ο διοικητής της Μεραρχίας στην Κύπρο όταν την απέσυρε ο Κοκός.
 Το Δελτιο Τύπου μεταξύ άλλων  ανέφερε: 

«Η Ελληνική Χούντα δεν επιθυμεί συνεννόηση  
με την Τουρκία. Διότι η Ελλάς έχασε το 1967 κατά 
 την κρίση του Κυπριακού ότε η Τουρκία υιοθέτηση αυστηρά πολιτική. Η Ελλάς απέσυρα τότε 10.000 στρατιώτες των οποίων διοικητής ήταν ο Νυν Πρόεδρος Γκιζίκης». 
Σε σχέση με την συνάντηση Ετζεβίτ-Ανδρουτσόπουλου στις Βρυξέλλες  το Δελτίο Τύπου ανέφερε οτι   «η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να αποδεχτεί τας τουρκικάς προτάσεις αλλά τελικώς υπαναχώρησε»  

Επομένως,  ο Ετζεβίτ, αποκαλούσε τους  
«εθνικιστάς» δειλούς και μιλούσε για την  
«Χούντα των Αθηνών» και όχι για την Ελλάδα του Καραμανλή που ερχόταν.

Στην Λευκωσία, ο ελέω Θεού και ΑΚΕΛ Μακάριος, δέχτηκε τα διαπιστευτήρια του μελλοθάνατου  
Ρότζερ Ντέϊβις και μίλησε για τις μυστικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη με την (Μητέρα)Τουρκία, ενώ συνέχιζε τις συλλήψεις πολιτικών του αντιπάλων επειδή ήταν  «φίλοι της ΕΟΚΑ Β», με βάσει τις προγραφές του ΑΚΕΛ και 
των πήροφοριών Αγγλων, Τούρκων και 
 Αμερικανών.

Η ΟΣΕΑΝΙΚ ανακοίνωσε ότι το ελληνικό πετρέλαιο ήταν καλύτερο ποιοτικά από το αραβικό. 
Στα Ιωάννινα γινόταν στις 10 Ιουλίου  η τελευταία δίκη για παράβαση του ΑΝ 509.

Δεν υπάρχουν σχόλια: