Στο Γκαρντερμόεν, 50 χλμ από το Όσλο, συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Ίγκορ Ιβανόφ I και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράϊτ για τη διευθέτηση της κατάστασης γύρω από τη Γιουγκοσλαβία. Η κ. Ολμπράϊτ είπε ότι κατέληξαν σε «συμφωνία για πολλές από τις βασικές αρχές» για τον τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά όχι για την αποστολή διεθνούς δύναμης στη γιουγκοσλαβική επαρχία. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας στην επίλυση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. «Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τη Ρωσία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Καθώς γινόταν η συνάντηση στο Όσλο, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε είπε ότι υπήρξε γιουγκοσλαβική εισβολή στη βόρεια Αλβανία στην Τροπόγια.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας αλλά απέφυγε να απαντήσει για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλάρκ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέσουν ακόμα 300 αεροσκάφη.
Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς απέρριψε ως «επιπόλαια και ανειλικρινή» την πρωτοβουλία για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Ένωση Ρωσίας Λευκορωσίας.
Ο Πρωθυπουργός της Μπουγιουρουμού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι ζήτησε την επείγουσα ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Οι Βομβαρδισμοί
Από τις 00:00 έως τις 2:00, 15 πύραυλοι και 30 βόμβες έπεσαν στην Πρίστινα . Κατέστρεψαν ένα σταθμό λεωφορείων ένα εργοστάσιο πλαστικών και έναν τηλεοπτικό αναμεταδότη. Ένα πυκνοκατοικημένο τμήμα της πόλης βομβαρδίστηκε επίσης. Από τις βόμβες δεν γλύτωσαν και οι πεθαμένοι. Κατέστρεψαν και 50 τάφους σε ένα ορθόδοξο νεκροταφείο κοντά στην Πρίστινα . Στις 01:45 πμ, κατέστρεψαν, μια δεξαμενή «Jugopetrol». Γύρω στις 00:30, χτύπησαν το Εθνικό Πάρκο Κοπαόνικ. Χτυπήθηκε και το ξενοδοχείο «Μπατσίστε» που ήταν άδειο. Υπέστη ζημιές και ο μετεωρολογικός σταθμός
Γύρω στις 3:00 π.μ., βομβαρδίστηκαν η παλιά γέφυρα στον ποταμό Ρασίνα δυτικά του Αλέξινατς και η γέφυρα μεταξύ του Κράλιεβο και της Ράσκας. Βομβαρδίστηκε και ένας επίγειος δορυφορικός σταθμός στη Ιβανίτσα στη Νότια Σερβία και μια δεξαμενή καυσίμων κοντά στο Λέσκοβατς στο Κνιτς. Σο επόμενο «κύμα» χτύπησαν πάλι γέφυρες. Μία στο Κρούσεβατς και μία στο Μπιλιάνοβατς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου