14/4/25

Τετάρτη 14 Απριλίου 1999. 22η ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας .Ο Κύκλος του Γιέλτσιν προσχώρησε στο ΝΑΤΟ. Ο Λουκασένκο στο Βελιγράδι. Ο Μιλόσεβιτς συμφώνησε με την ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι αμερικανοί έσφαξαν τους Αλβανούς

 Ο Μπόρις Γιέλτσιν διόρισε  τον κλεφτοκοτά Βίκτορ Τσερνομίρντιν,   ως ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για τη διευθέτηση της κατάστασης γύρω από τη Γιουγκοσλαβία, εκφράζοντας εμπρακτα την διαφωνία του με την βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης Πριμακόφ  

 Ο Γιέλτσιν, με το διορισμό του Τσερνομίρντιν κατέστησε σαφές ότι ήθελε να τερματίσει την πορεία της αντιπαράθεσης με τη Δύση, ότι δεν ήθελε να   υποστηρίξει τη Γιουγκοσλαβίας και ότι ήθελε  να στραφεί προς το διάλογο με τις δυτικές χώρες.

Η Κρατική Δούμα  με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση για την ενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στην Ένωση Ρωσίας Λευκορωσίας.


Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αντιπροσωπεία της Λευκορωσίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο έφτασε στο Βελιγράδι και παρέμεινε λίγες ώρες. 
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία συμφωνεί με την ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή σε αυτή την αποστολή δεν θα μπορούν να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενέκριναν τη Γερμανική πρόταση για τη δημιουργία μιας προσωρινής διοίκησης από την ΕΕ. στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

 H σφαγή των 101 Αλβανών 

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, έριξαν 4 πυραύλους σε δύο φάλαγγες Αλβανών προσφύγων που αριθμούσαν αρκετές χιλιάδες άτομα στο δρόμο Τζακόβιτσα-Πρίζρεν . 75 νεκροί και 100 τραυματίες. Οι 26 πέθαναν μετά σοβαρά. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προσπάθησαν να αντικρούσουν την επίθεση στην πομπή  των τρακτέρ και κατηγόρησαν τη σερβική αεροπορία. 

Οι βομβαρδισμοί.

Τα μεσάνυχτα βομβάρδισαν την Πρίστινα . Βόμβες έπεσαν σε δύο σπίτια κοντά στο εμφιαλωτήριο της Κόκα Κόλα. Επίσης βομβάρδισαν τη σιδηροδρομική γέφυρα στην Λιμ κοντά στη Νόβα Βάρος. Το επόμενο κύμα στη 1:00 στόχευε το Μπάϊρ. Στις 2:30 νέος βομβαρδισμός της Πρίστινα . 6 πύραυλοι έπεσαν στο αεροδρόμιο Σλάτινα. Το επόμενο «κύμα» ήταν περίπου στις 3:00. 

 Ανάμεσα στην Γκλίνα και την Τζάκοβα περίπου στις τρεις το πρωί τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, χτύπησαν μια κολώνα τεθωρακισμένων του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Σε ένα τεθωρακσιμένο σκοτώθηκε ο Μπόμπαν Μίλιτς του οποίου ο δίδυμος αδελφός είχε σκοτωθεί πριν από 15 ημέρες. Και οι δυο είναι θαμμένοι μαζί στην Πρίστινα . Στο θωρακισμένο όχημα μάχης επέβαιναν ένας αντισυνταγματάρχης και άλλοι έξι στρατιώτες. Κυριότερη καταστροφή μια γέφυρα στη Ράσκα. 
Το επόμενο κύμα στις 5.30. Στο Βαλίεβο βομβάρδισαν το εργοστάσιο «Κρουσίκ».Από το οστικό κύμα έπαθε ζημιές το νοσοκομείο και καταστράφηκε ένα σχολείο. Στις 5:45 βομβάρδισαν το χωριό Ιζβορ κοντά στο Πίροτ. 
Μετά «ξεκουράστηκαν», και έπιασαν δουλειά γύρω στις 9:30 που βομβάρδισαν την περιοχή γύρω από το μνημείο για τους ήρωες του Γκαζιμεστάν στο Κοσσυφοπέδιο . Στις 11:00 βομβαρδίστηκε η Πριζρένη. Στις 13:30 χτύπησαν τους Αλβανούς πρόσφυγες . 
 Στις 21.30 με 5 πυραύλους χτυπησαν και πάλι την Κουρσούμλια και κατεστρεψαν άλλην μια γέφυρα. Βόμβες διασποράς έπεσαν στο χωριό Πάβλοβατς κοντά στο Βράνιε. Ένας άμαχος νεκρός. Βόμβες έπεσαν και κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κραγκούγιεβατς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: