15/4/25

26 χρόνια από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Πέμτπη 15 Απριλίου 23η ημέρα του Πολέμου. Ο Μιλουτίνοβιτς συναντήθηκε με τον Ρουγκόβα. Τα δυτικά πρακτορεία συνε΄χισαν να νεταδίδουν ψέματα γοα τον φόνο των Αλβανών για τα οποία μέχρι σήμερα δν ζητησαν ποτέ συγνώμη από τους πελάτες τους. (Από το ημερολόγιο που κρατούσα στο Βελιγράδι)

 Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, κατα την καθημερινή ενημέρωση  παραδέχτηκε  ότι την προηγούμενη μέρα, ένας από τους πιλότους της συμμαχίας έριξε «κατά λάθος» βόμβα στη φάλαγγα των προσφύγων δρόμο Τζακόβιτσα-Πρίζρεν, του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα του σερβικού στρατού μέσα και γύρω από την αυτοκινητοπομπή. "Ο πιλότος είδε φλεγόμενα χωριά από κάτω και σκέφτηκε ότι κάτω από αυτόν ήταν μια φάλαγγα σερβικών στρατιωτικών οχημάτων που επρόκειτο να κάψουν ακόμα ένα  χωριό". «Ως εκ τούτου, (παρά τα μετρα) έριξε μια βόμβα». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ αφού παραδέχθηκε το «λάθος» εξέφρασε «βαθιά λύπη» και τόνισε ότι ποτέ «στην ιστορία δεν υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις με τόσο αυστηρά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των παράπλευρων ζημιών.» Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για τις απώλειες των αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά τόνισαν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

 Η Γιουγκοσλαβία ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λόγω της επίθεσης στο κομβόι των Αλβανών προσφύγων

Πριν από αυτή  δήλωση του ΝΑΤΟ, τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Associated Press ανέφεραν ότι το κομβόι των προσφύγων δέχθηκε επίθεση από σερβικά MiG και ελικόπτερα.

Τα προκτορεία δεν ζήτησαν ποτέ συγνώμη για τα ψέματα που μετέδιδαν.

Ο Μιλόσεβιτς είχε συναντηθεί με τον Ρουγκόβα την 1η Απριλίου, και στις 15 Απριλίου,                  ο Ρουγκόβα συναντηθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και υπέγραψαν μια Κοινή Δήλωση.

Η κοινή δήλωση τόνισε ότι «και οι δύο πλευρές αποδέχονται μια πολυεθνική και πολυπολιτισμική προσέγγιση για μια πολιτική λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου» και ότι «οι άμεσες διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για την εξεύρεση κατάλληλης πολιτικής λύσης». Και οι δύο πλευρές ζήτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, διότι μόνο ειρηνικά μπορεί να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. «Αυτή η συνάντηση επιβεβαιώνει τη δύναμη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», ανέφερε η δήλωση.  
«Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα έχει μιλήσει αρκετές φορές με Σέρβους αξιωματούχους. Το θέμα των συνομιλιών είναι μια μεταβατική κυβέρνηση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι», ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση.  
Ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς δήλωσε ότι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είχε δύο «κύριους στόχους». Ο πρώτος ήταν η άμυνα και ο δεύτερος η συνέχιση της «πολιτικής διαδικασίας εξεύρεσης πολιτικής λύσης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι», η οποία ξεκίνησε την 1η Απριλίου μετά τη συνάντηση Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα. «Το Ραμπουγιέ δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν θα αποτελέσει τη βάση για μια πολιτική λύση. Είναι νεκρό. Έγινε κατάχρηση του Ραμπουγιέ για να βομβαρδίσοθνη χώρα μας και το πολιτικό καθεστώς της Τρίτης Δημοκρατίας», δήλωσε ο Βούγιοβιτς.

-Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το πρόβλημα των προσφύγων θα λυθεί μετά από «μια διευθέτηση με τις ομάδες γύρω από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα».

-Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σημείωσε ότι την τέταρτη εβδομάδα της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔΓ , το ΝΑΤΟ δεν πέτυχε κανέναν από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους του και ότι το αμυντικό σύστημα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας  λειτουργούσε αποφασιστικά και αποτελεσματικά.

-Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας να «επιτρέψει σε προξενικούς υπαλλήλους για να συναντηθούν με τους δύο Αυστραλούς ανθρωπιστάς (Πράτ και Γουάλας), οι οποίοι είχαν συλληφθεί για κατασκοπεία.

-Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο, ενέκρινε τις δαπάνες για τις επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, που ήταν «λίγο περισσότερο από τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.  

-Η Κίνα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε εκ νέου τη συμμαχία να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. 

-Η Ουκρανία υπέβαλε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο προέβλεπε την ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός και την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης από ουδέτερες χώρες.

Οι Βομβαρδισμοί

 Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ χτύπησαν το Τσάτσακ. Κατέστρεψαν και τον πομπό αναμετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Στις 1:15 π.μ., βομβαρδίστηκε ενας  στρατώνας κοντά στο Κραγκούγιεβατς.


Στις 01:31, βομβαρδίστηκε ο στρατώνας «Ράντομιρ Πούτνικ» με έξι πυραύλους . Στο Κέντρο του Κραγκούγιεβατς ένας πύραυλος  κατάστρεψε τα Γραφεία της Διοίκησης της Ζάσταβα.

Σερβία Γύρω στις 02:00 βομβάρδισαν το εργατικό προάστιο του Βελιγραδίου τη Ρακόβιτσα καταστράφηκαν πολλά σπίτια και σχεδόν όλα τα σχολεία . Στις 4:40 βομβάρδισαν το βορειοδυτικό Βελιγράδι και τη Νις.

 Το μεσημέρι, (στις 12:25) νέα επιδρομή στο Κρούσεβατς. Από το ωστικό κύμα υπέστησαν ζημιές σπίτια και σχολεία.

Στις 22.30 βομβάρδισαν ξανά το Βελιγράδι, και στις έντεκα παρά δέκα το πυκνοκατοικημένο Κέντρο της Σουμπότιτσα στα σύνορα με την Ουγγαρία. Την ίδια ώρα σε άλλες επιδρομές κατέστρεψαν μια μεταλλική γέφυρα στο Σμεντέρεβο, και χτύπησαν τα διυλιστήρια του Πάντσεβο και του Νόβι Σάντ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: