Η Τουρκική επίθεση κατά των θέσεων του Ελληνικού Στρατού εξαπολύθηκε όπως είχε προσυμφωνηθεί στην επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ στις 13/26 Αυγούστου 1922.
Η Μεραρχία Ιππικού όμως, δεν βρισκόταν στις 13/26 Αυγούστου 1922 στο Αφιόν Καραχισάρ. Όταν διήλθε τα ξημερώματα από το (αφύλακτο) στενό του Τσάϊ Χισάρ η τουρκική 5η Μεραρχία Ιππικού και βρέθηκε στα νώτα των Ελλήνων,
η Μεραρχία Ιππικού δεν βρισκόταν εκεί , και δεν την καταδίωξε ούτε δεν ενεπλάκη σε μάχες με τους Τούρκους.
Η Μεραρχία Ιππικού με διοικητή τον υποστράτηγο Ανδρέα Καλλίνσκι και επιτελάρχη τον Αντισυνταγματάρχη Ιππικού Αλέξανδρο Παπάγο που ειχε παντρευτεί την κόρη του στρατηγού, δεν ενεπλάκη στις μάχες της 13ης/26 Αυγούστου και δεν κατεδίωξε το τουρκικό 5ο Σώμα Ιππικού που διήλθε από το αφύλαχτο, (με διαταγή Τρικούπη) Δερβένι του «Τσάι Χισάρ».
Η Μεραρχία Ιππικού σύμφωνα με την Δ/ση Ιστορίας του Ελληνικού Στρατού είχε Σταθμό Διοικήσεως στις 15/28 Αυγούστου στο Ουσάκ. Η απόσταση Αφιόν Καραχισάρ/Ουσάκ σήμερα με την Εθνική Οδό είναι 110 χιλιόμετρα. Το 1922 θα ήταν κάπως περισσότερα.
Η Μεραρχία βρισκόταν στο Ουσάκ στις 15 Αυγούστου και με τα 4 Συντάγματα Ιππικού και την Έφιππο Μοίρα Πολυβόλων και την Έφιππο Μοίρα Πυροβολικού, μείον την 1η Πυροβολαρχία που βρισκόταν αποσπασμένη στη 2α Μεραρχία.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η Μεραρχία Ιππικού θα χρειαζόταν για να καλύψει την απόσταση Αφιόν Καραχισάρ/Ουσακ 3-4 ημέρες. Οπότε, για να βρίσκεται στο Ουσάκ στις 15/28 Αυγούστου θα έπρεπε να έχει αναχωρήσει (κρυφά δηλαδή χωρίς "διαταγή") από το μέτωπο στις 12/25 Αυγούστου, πριν δηλαδή την επίθεση του Κεμάλ.
Αυτό σημαίνει ότι ο Παπάγος που ήταν Νόθος υιός του Γεωργίου και ετεροθαλής αδελφός του Κωνσταντίνου γνώριζε το σενάριο της ταχείας εκκενώσεως κατόπιν του «ατυχήματος» .
Οι ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ της Μεραρχία ήσαν:
Σ.Σ. Αχμετλέρ 16-8-22 Φιλαδέλφεια 22-8-22. Και ΣΣ Σαλιχλή 23-8-22.
Στο Σαλιχλί (93 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη) έφτασαν μετά την μάχη του 5/42 με τους Τσέτες που προσπάθησαν να καταλάβουν τον Σταθμό και δεν ενεπλάκησαν σε μάχη με τους Τούρκους.
Μετα . δεν πήγαν προς την Ερυθραία όπως οι «Άλλοι» αλλά πήγαν στην Μαγνησία (25-8-22) και στην Μαινεμένη (26-8-22) και επιβιβάστηκαν στα πλοία για τον Πειραιά στις 31 Αυγούστου.
Τα 4 Συντάγματα Ιππικού υπό την κάλυψη των πυροβόλων του Αγγλικού Στόλου θα ηταν υπέρ αρκετά για να εμποδίσουν την είσοδο στην Σμύρνη των 400 «ατάκτων» υπό τον «στραβό» (Κιόρ) Μπεχλιβάν που έσφαξαν τον Χρυσόστομο και έκαψαν την Σμύρνη και ήσαν υπεραρκετοί για να αντιμετρήσουν τους 2000 άτακτους που εσφαξαν τον κόσμο στο Βουρλά.
Αλλά δεν το έκαναν.
Οι Προδότες Καλλίνσκης και Παπάγος δεν πολέμησαν πουθενά και τα έβαλαν στα Πόδια βάσει σχεδίου. Στις 2/15 Σεπτεμβρίου 1922 αποβιβάστηκαν στον Πειραιά και έκαναν και παρέλαση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου