8/8/09

Η επιχείρηση εμβόλιο

Οι κίνδυνοι από τον «πόλεμο» των φαρμακευτικών εταιριών

Του Κώστα Μπετινάκη

Τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων είναι σε γενικές γραμμές ελαφράς μορφής, αλλά η προσπάθεια για την αποτροπή του κινδύνου της πανδημίας ενέχει πολλούς κινδύνους.
Τις ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας για τον μαζικό εμβολιασμό, έχουν κάνει και σε άλλες χώρες.
Το γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL» αναρωτιέται όμως, κατά πόσο είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί εσπευσμένα ένα εμβόλιο. «Είναι πράγματι το εμβόλιο για την γρίπη των χοίρων ασφαλές; Ή μήπως κρύβει κινδύνους για την υγεία;».
Για να αποφύγει το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ότι έμεινε με δεμένα χέρια, η γερμανική κυβέρνηση παρήγγειλε ήδη 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τον φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline (GSK). Η παραγγελία δεν αφορά στο δοκιμασμένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης που γνωρίζουμε, αλλά νέου τύπου εμβόλια μαζί με νέα φάρμακα που πιστεύεται πως θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Τα εμβόλια αυτά έχουν πάρει την έγκριση, μετά από εξαιρετικά γοργή διαδικασία, του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) - European Medicines Agency που εδρεύει στο Λονδίνο. «Εκείνο που θα γνωρίσουμε είναι ένα μεγάλης έκτασης πείραμα που θα γίνει πάνω στο γερμανικό πληθυσμό», προειδοποιεί ο Wolfgang Becker-Bruser, εκδότης του «arznei telegram», επαγγελαμτικού περιοδικού επικριτικού στις δραστηριότητες της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Ο πανικός που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, έχει κατά πολύ ξεπεράσει εκείνον του 2004, όταν είχε διαγνωσθεί πως η γρίπη των πουλερικών (H5N1) είχε προκαλέσει το θάνατο 60% εκείνων που μολύνθηκαν. Ευτυχώς, η γρίπη εκείνη αποδείχθηκε πως δεν ήταν τόσο μεταδοτική (ως τώρα) στους ανθρώπους.
Τα πράγματα με την γρίπη των χοίρων (H1N1) είναι λίγο διαφορετικά μια και προκάλεσε το θάνατο σε 1.100 ανθρώπους,(ως την περασμένη εβδομάδα) οι οποίοι όμως ασθένησαν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι συντάκτες του ιατρικού περιοδικού Lancet υποστηρίζουν πως η βιασύνη στην έγκριση των εμβολίων στην Ευρώπη «ενόψει πανδημίας» επιτρέπει στις φαρμακευτικές βιομηχανίες να προετοιμάζουν άλλα τέσσερα «ψευδο-εμβόλια» βασισμένα σε «ψευδο-ιούς». Σύμφωνα με την επίσπευση των διαδικασιών (λόγω πανδημίας) δεν θα απαιτηθούν ενδελεχείς μελέτες ασφάλειας…
Όπως επισημαίνει το «ντερ Σπήγκελ», αυτό σημαίνει πως από τα 25 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες που θα εμβολιασθούν, υπάρχει ενδεχόμενο περί τους 250.000 να υποστούν σοβαρές οργανικές αντιδράσεις, που δεν θα έχουν προβλεφθεί, λόγω της επίσπευσης των ελέγχων ασφαλείας.
Κλινικές δοκιμές του εμβολίου, έχουν γίνει μόνο σε ενήλικες και όχι σε παιδιά και εγκύους οι οποίες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον ιό H1N1.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί γύρω από το εμβόλιο της GlaxoSmithKline που αναμένεται να κυκλοφορήσει πρώτο και περιέχει ένα συστατικό γνωστό ως AS03, το οποίο προστέθηκε για να διευρύνει την ανοσοποιητική αντίδραση ώστε να απαιτούνται λιγότερα σκοτωμένα κύτταρα της νόσου. Οι Αμερικανοί είναι επιφυλακτικοί επειδή έχουν πικρές αναμνήσεις από την πρώτη εμφάνιση της γρίπης των χοίρων το 1976. Τότε 13 στρατιώτες είχαν αρρωστήσει με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε ιό H1N1 και ένας από αυτούς είχε πεθάνει τότε.
Στις ΗΠΑ, επειδή προκλήθηκε πανικός ότι υπάρχει κίνδυνος πανδημίας όπως το 1918-1919 με την «ισπανική γρίπη» περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν με βιαστικά παρασκευασμένα εμβόλια.

Σπύρος Χατζάρας:
Να προσθέσω ότι χθες (7 Αυγούστου) στο δελτίο των 11 αποκαλύφθηκε ότι από μία οικογένεια 6 ατόμων που νόσησαν από τη γρίπη, πήγε στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα μόνο ο ένας, που διαγνώστηκε θετικός στον H1N1, και στον οποίο χορηγήθηκε Tamiflu.Οι άλλοι 5 έγιναν καλά μόνοι τους, χωρίς Tamiflu.Το περιοδικό scientific american γράφει:
A study published today in the Journal of the American Medical Association indicates that Tamiflu-resistant flu does not make people any more or less sick. But researchers say they're still in dark as to why Tamiflu-resistant infections are on the rise. A whopping 98 percent of this year's circulating H1N1 flu strains are immune to Tamiflu, compared with only 12 percent during the 2007-2008 flu season.

http://www.scientificamerican.com/blog/60-second-science/post.cfm?id=widespread-tamiflu-resistance-spark-2009-03-02

Στην Ελλάδα, ουδείς αρμόδιος ασχολήθηκε, ουδείς ρώτησε, ουδείς προβληματίστηκε.

Ουδείς έχει απαντήσει και στα ερωτήματα αν «Η τιμή των Tamiflu και του Relenza θα μπουν στην διατίμηση ή η «επιχειρηματικότητα», θα βάζει ελεύθερα καπέλο; Πόσο θα φθάσει το Tamiflu τον Νοέμβριο;
Για τις εξετάσεις στα «διαγνωστικά Κέντρα».Θα υπάρξει διατίμηση, ή η «επιχειρηματικότητα» θα θησαυρίσει από τον τρόμο του πολίτη;
Και με την τρομο-ενημέρωση τι θα γίνει;
Θα μείνουν στις συστάσεις του ΕΡΣ;
ΥΓ. Η Roche αναμένει κέρδη 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το Tamiflu !


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, Χατζάρα, όταν από Οκτώβρη θα ψοφάει ο κόσμος στους δρόμους όπως έγινε το 428 π.Χ. στον Λοιμό των Αθηνών που περιγράφει ο Θουκυδίδης, να δώ τί θα λες... Κρατάω όσα γράφεις τώρα εσύ και οι ομόφρονές σου, για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Και μή ξεχνάς, Σπύρο μου, ότι και ο Μέγας Περικλής από τον Λοιμό του 428 προ Ραββίνου πέθανε...
Όσο για τον ακροατή σου που επικαλείσαι, είδα κι εγώ την εκπομπή σου και σε πληροφορώ ότι ο άνθρωπος είναι ανυπόληπτος. Σε παραμύθιασε με αρλούμπες κι εσυ τον πίστεψες γιατί σε συνέφερε. Είναι γνωστός ο κύριος (από την φωνή): Βγαίνει σε εκπομπές διαφόρων μικροΚάναλων και λέει ασυνάρτητα παραμυθάκια για να εντυπωσιάζει.

Σπύρος Χατζάρας είπε...

1)Ο Λοιμός δεν ήταν γρίπη.
2)Εάν υπάρχει όντως πραγματικός κίνδυνος,τότε γιατί δεν λαμβάνουν μέτρα αποκλεισμού όπως προτείνω.
3)Ειναι σημαντικότερο το δικαίωμα στο ταξείδι από το δικαίωμα στη ζωή;
4)Μέχρι στιγμής οι νεκροί ειναι λιγότεροι από τους νεκρούς στην άσφαλτο ενός σαββατοκύριακου στην ΕΕ.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΓΡΙΠΟ-ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ
ΧΑΤΖΑΡΑΣ.

Χατζάρας

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....