18/11/09

Ο Χριστόφιας απορρίπτει πρόταση Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι διαδικασίες για το Κυπριακό, τις οποίες προωθεί η Άγκυρα, όπως η πενταμερής διάσκεψη, που πρότεινε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι με την πρόταση Ερντογάν υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και σημείωσε ότι αυτό το υπέδειξε στον Τούρκο πρωθυπουργό, όταν είχαν συνομιλήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δήλωσε ότι η Άγκυρα άρχισε πλέον ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Σχολίασε και την πρόταση Ταλάτ για εντατική διαδικασία τύπου Καμπ Ντέϊβιντ για να επισημάνει προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου Μπούργκενστοκ.Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας την πρόταση Ερντογάν για πενταμερή επεσήμανε ότι η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού υπάρχει και είναι συμφωνημένη από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος και η προσπάθεια που καταβάλλεται στοχεύει στην εξεύρεση λύσης από τους Κυπρίους. Αυτό συμβαίνει, τόνισε, και σε αυτό το επίπεδο θα συνεχίσουμε.

Την πρόταση Ερντογάν απέρριψαν και τα πολιτικά κόμματα.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια να παρευρεθεί σε μαραθώνιες ειρηνευτικές συνομιλίες τύπου Καμπ Ντέιβιντ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για επανένωση της νήσου σε μια ομοσπονδία, στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να έχουν πολιτική ισότητα.

Σε συνέντευξη στην Washington Times ο Ταλάτ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: