14/11/09

H Περίοδος χάριτος της Ελίτ προς τον Παπανδρέου έχει ημερομηνία λήξης

Αλαφούζος: Οι πολίτες που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση είναι πλέον περισσότεροι (55%) από όσους αισθάνονται ικανοποιημένοι (40%).
7 στους 10 θεωρούν την κατάσταση της οικονομίαςως το σημαντικότερο πρόβλημα .


Έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές, ο κ.Αλαφούζος, διαπιστώνει ότι άρχισαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους ενδείξεις ότι η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης τείνει να εξαντληθεί. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Νοεμβρίου της Public Issue για την «Καθημερινη» και τον ΣΚΑΑΑΑΪ , «το κύμα του αρχικού ενθουσιασμού της κοινής γνώμης» διαδέχεται ο προβληματισμός, για τους επόμενους μήνες και οι πολίτες που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση είναι πλέον περισσότεροι (55%) από όσους αισθάνονται ικανοποιημένοι (40%).
Σε σχέση με το Βαρόμετρο του Οκτωβρίου, μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό της κοινής γνώμης που εκτιμά ότι «η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση»: από 54% αυξήθηκε σε 60%.
Η κοινή γνώμη, παρά τις «επικοινωνιακές καταιγίδες» και την συνεχή «πλύση εγκεφάλου» της «πράσινης» προπαγάνδας, των «πρασίνων» μμε, των «πρασίνων» εργολάβων, αντιλαμβάνεται, την κρυφή ατζέντα, του κ. Παπανδρέου, τους πραγματικούς τους στόχους και προτεραιότητες, και αντιδρά.
Η αντίδραση αυτή, που ακόμα βρίσκεται στην αρχή της, αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς δεν συνδυάζεται με επιστροφή στην ΝΔ, ή ενίσχυση της «ψευτοαριστεράς».

Το ΠΑΣΟΚ ,σύμφωνα με το Βαρόμετρο Νοεμβρίου της Public Issue, συγκεντρώνει θετικές κρίσεις 69%, μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 43%, ο ΛΑΟΣ με 37%, το ΚΚΕ με 32% και η Ν.Δ. με 30%. Μεγάλη μείωση στις θετικές γνώμες σε σύγκριση με τον προηγούμενη μήνα, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ (11 μονάδες) και το ΚΚΕ (7 μονάδες). Ελαφρά άνοδο (4 μονάδες) σημειώνει η Ν.Δ., ενώ αξιοσημείωτη σταθερότητα διακρίνουν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ.
Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι το μεταπολιτευτικό τετρακομματικό σύστημα εμφάνιζει συνολικά σημάδια κόπωσης, χωρίς, αυτό να σημαίνει άνοδο του ΛΑΟΣ.

Η αμφισβήτηση του πολιτικού κατεστημένου δημιουργεί αντικειμενικά συνθήκες συνολικής ανατροπής, μάλιστα το 63% των ερωτηθέντων, εκτιμά ότι οι επόμενοι μήνες θα χαρακτηριστούν από κοινωνική ένταση.
Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται μια «συγκολλητική ουσία» , και μια «θρυαλίδα». οπότε οι κοινωνικές εξελίξεις θα ακολουθήσουν τον ιστορικό νομοτελειακό δρόμο τους.
Σπ.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια: