20/11/09

H Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Παύλου



του Ν. Πέλπα
Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συνόδευσαν τον πατριάρχη των Σέρβων, Παύλο, στην τελευταία του κατοικία. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στο ναό του Αγίου Σάββα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τη συμμετοχή δεκάδων αρχιερέων ορθόδοξων εκκλησιών απ' όλο τον κόσμο.


Στην κηδεία του πατριάρχη των Σέρβων παρέστησαν αντιπροσωπείες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Πατριαρχείων των Ιεροσολύμων, της Αλεξανδρείας και της Γεωργίας.


Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Ελασσόνας, Βασίλειος και την Εκκλησία της Κύπρου ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος.


Μετά το πέρας της νεκρώσιμου ακολουθίας, στο ναό του Αγίου Σάββα, η σορός του πατριάρχη μεταφέρθηκε στη μονή των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο προάστιο Ρακόβιτσα, 11 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, όπου τελέστηκε η ταφή.


Στο Βελιγράδι, από νωρίς σήμερα τα ξημερώματα άρχισαν να φτάνουν πιστοί από ολόκληρη τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία και χώρες της δυτικής Ευρώπης για να παραστούν στην κηδεία του πατριάρχη Παύλου.


Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι ακολούθησαν την πομπή που μετέφερε τη σορό του πατριάρχη από τον καθεδρικό ναό, όπου είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, μέχρι το ναό του Αγίου Σάββα, όπου τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία.


Σύμφωνα με υπολογισμούς της Σερβικής Εκκλησίας, από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα το πρωί, τη σορό του πατριάρχη του πατριάρχη προσκύνησαν περίπου 250.000 πιστοί.


Ο πατριάρχης των Σέρβων Παύλος απεβίωσε την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, σε ηλικία 95 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.


Γεννήθηκε το 1914, σε ένα χωριό της Σλαβονίας - σημερινή Κροατία- και σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και το 1944 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής θρησκευτικών. Το 1946 εκάρη μοναχός και το 1948 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος. Το 1954 μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες ολοκλήρωσε δύο χρόνια αργότερα. Το 1957 διορίστηκε επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, αξίωμα που υπηρέτησε 33 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1990 εξελέγη, με μυστική ψηφοφορία, πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την επόμενη ημέρα ενθρονίστηκε στον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

102 χρόνοα από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 8 Νοεμβρίου 1922 εκτελέσθηκαν στην Σμύρνη, 9 Έλληνες που ήσαν Τούρκοι υπήκοοι και υπηρέτησαν στον Ελληνικό Στρατό.

Στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Τούρκους Ελλήνων  που τους ξέχασαν ΟΛΟΙ και δεν τους θυμάται κανείς. Άλλοι δέκα στάλθηκαν στο Τάγματα Α...